Stålebring Golf Academy

Sovmorgon varje dag i skolan?

Publicerad 2014-11-29 08:37:49 i Allmänt,

 
 
Eftersom jag arbetar i skolan så får jag ta del av nya förslag som läggs på bordet både internt inom en specifik skola men även inom en bredare politk. För ett tag sedan kom det upp ett förslag om att elevernas schema borde anpassas för att få en senare start på dagen, en sk sovmorgon. Motiveringen var att eleverna är trötta på morgonen och därmed sjunker prestationsförmågan och resultaten sjunker.  Jag tror närmare bestämt att det var på radion jag hörde detta i någon form av debatt.
 
Jag  får inte ihop det för det låter som om man ska skapa en skolvärld som inte förbereder elever för den riktiga världen utanför skolan där arbeten oftast börjar 08.00. Dessutom så är många elever jag möter väldigt trötta på eftermiddagen också eftersom dom har haft "så mycket lektioner". Jag tror att många elevers potential begränsas pga av att struktur och tid på skolan fasas ut och det är svårt att inte dra paralleller till idrottens värld.
 
För några dagar sedan pratade jag med några av dom juniorer som jag tränar om att vi borde köra ett riktigt tungt benpass på julafton och att dom borde köra åtminstone en timmes träning i golfhallen. Motiveringen till det är för mig sjävklar, det är få juniorer som ägnar tid åt träning på julafton och därmed får ni ett försprång till er "motståndare". En ytterligare motivering är att hänvisa till juniorernas målsättningar, att bi proffs. Det är ett ganska extremt mål och ett extremt mål kräver just extrem träning.
 
Det måste ju ses som nonchalant och inte bejakade av juniorernas mål att inte resonera på detta sätt. För dom som inte lever till hundra procent enligt detta tankesätt, vilket är en del bland juniorer, föräldrar samt lärare, så har jag rätt ofta fått höra att det är för tuffa krav och att det inte går att lägga en träning 08.00 på morgonen. Då kan man fråga sig hur man ska kunna nå extrema resultat om man inte tränar extremt. Tyvärr leder inte "treknack" till Europatouren.
 
Tillåter jag elever att sitta i klassrummet med keps på och att det därmed går 5-10 minuter av en 60 - minuters lektion att be dom ta av sig kepsen med hänvisning till skolans strikta regler om kepsförbud så är det nonchalant mot elevernas mål. Jag gör så att jag står vid klassrummets dörr och ber eleverna att lämna kepsen i skåpet så jag aldrig behöver be dom ta av sig kepsen. Det innebär 5-10 minuters mer studietid. Varje lektion. Varje dag år ut och år in. Det är att bejaka eleverna, elevernas mål och även våra skattepengar.
 
Om jag spinner vidare på samma tankar så tycker jag att en gruppindelning i en såkallad utvecklingsgrupp på golfbanan ska göras utifrån träningsdeltagande till mycket större del. Det innebär att vi lägger många träningar tidigt på morgonen eller att vi, som igårkväll, annonserar om en frivillig löpning för golfjuniorer på en fredagkväll och helt sonika ser vilka juniorer som närvarar. Dom som närvarar står för något som jag tycker är elit. Resultat, sorer, provresultat är sekundärt. Det behöver svenska skolan och föräldrar förstå.
 
Därför ska julafton ses som en fantastiskt möjlighet att ligga steget före alla andra och att den dagen ska framför andra dagar definitivt innehålla både ett tungt gympass och teknikträning i hallen. Extrema resultat kräver extrem träning. Det känns nu sjävlklart hur detta blogginlägg med mina högst personliga åsikter ska sammanfattas :
 
Med träning händer det.
 
 

Sömn...

Publicerad 2014-11-26 06:52:56 i Allmänt,

 
 
Om man söker på Tiger Woods sleeping habits på så visar det sig att väldigt många artiklar presenterar uppgifter där Tiger endast sover 4-6 h per natt. Jag har även sett en presskonferens för ett par år sedan där TIger fick frågan hur mycket han sover per natt eftersom han ofta sågs i gymmet väldigt tidigt varpå Tiger svarade just " 6 hours is all I need".
 
Jag har själv funderat en del kring sömn och min egen sömn speciellt efter sommaren då jag verkligen inte sov speceillt många timmar. Ofta började jag lektionerna 07.00 och åkte hem från banan 21.00. Jag får en del frågor om vad jag gör på vintern och hittils har jag varit i golfhallen nästan varje dag. Jag har fortfarande en del lektionsbokningar men mest är det juniorträningar med SVGK och ÖGC.
 
I december börjar mina FÖRDJUPNINGSKURSER vilket innebär lektionsgivning i hallen 5 dagar i veckan. Under vintern är tiden i golfhallen mest på kvällar och helger vilket har gjort att jag har jobbat en hel del i skolans värld (högstadiet) och efter jul kommer jag plugga företagsekonomi på heltid. Att plugga är något som alltid ska finnas med för oss aktiva PGA Club Professional och det är nog bland det roligaste jag vet.
 
För att kunna maximera tiden på dygnet så har jag gjort ett litet experiment där jag klivit upp senast 05.00 i exakt 67 dagar i skrivande stund och det har varit otroligt bra. Jag får hinner med massor med saker på morgonen, är trött när jag ska sova vid 22.00 ca och jag sover mycket tyngre nu än annars. 
 
Med tidiga mornar händer det!
 
 
"Tennis great Roger Federer says he needs 11-12 hours of sleep to be at his best.  Lebron James also prefers 12 hours of sleep. Apolo Anton Ohno says he averages 8 to 81/2.  Interestingly, Tiger Woods reports getting only 4-5 hours of sleep per night.  There have been studies linking sleep loss to a decline in moral judgment, but that’s for another story…"
 
 

Sundsvall bättre än golfgymnasium?

Publicerad 2014-11-22 08:37:30 i Allmänt,

 
 
Sundsvall har nog aldrig haft bättre förutsättningar för juniorer att träna golf. Om vi tar en av mina elever som exempel, Alexander Vallin. Alexander går på Nivrenaskolan där jag har jobbat ett par veckor som mattelärare nu. Jag och Alexander träffas på skolan för att sedan "knäcka" en kvarg innan vi drar till MOOVE och kör ett gympass tillsammans. Efter det ses vi i golfhallen som ligger 20 meter bredvid gymmet och tränar golf.  Igår la vi dessutom till ett löptest på fredagkvällen efter gympasset.
 
Det som gör allt så bra är närheten till golfhallen, skolan och gymmet. Det kan inte blir bättre. Det måste ju vara ett av Sveriges bästa alternativ till golfgymnasium. Sen gillar jag  ju personligen livstilen som i fredags. Ingen krog, inget lösgodis framför idol eller meningslösa timmar framför TV:n ;) 
 
Med träning händer det!
 

Starta med starten!

Publicerad 2014-11-18 20:36:28 i Allmänt,

 
 
Igår filmade vi SVGK:s breddjuniorer för andra gången. Vi filmade när vi började träningen för 2 månader sedan och efter en höst inomhus med teknikträning filmade vi igen. Vi har jobbat rätt strikt måste jag säga och väldigt stringent på en och samma sak, nämligen starten av svingen. 
 
Starten som är grunden och där finns svaren till alla fel och alla rätt som presteras under resten av svingen. Nyss chattade jag med Ebba Gustafssons Coach i Kentucky och även där så snackar vi bara start i princip. Det som är fantastiskt bra med att arbeta  med starten är att jag och Ebbas Coach kan faställa en position i svingen som vi jämför. Det innebär att vi jämför exakt samma postion och det kan inte bli tydligare. Den postionen är också magisk att arbeta i. 
 
Efter två månaders inomhusträning för juniorena så är det faktiskt rätt stor skillnad eftersom vi arbetat start. Det är riktigt tråkigt ibland  att bara jobba start men att se resultat är inte tråkigt. Vi kommer fortsätta att arbeta start och jag kommer nog aldrig förminska vikten av startens effekt. 
 
Efter detta år med min TrackMan och alla lektioner jag fått förmånen att ge , alla mina samtal med ambitiösa kolleger söderut som disekerat varje sving jag har haft problem med börjar det faktiskt känna som att det inte spelar någon roll längre. Det som inte spelar någon roll är vem som kommer till mig. 
 
Det spelar ingen roll om en total nybörjare eller en person på topp 100 på WGR söker hjälp hos mig för jag har sett för mycket svingar i TrackMan och pratat med för många duktiga tränare för att inte kunna hjälpa. Om jag stöter på problem så har jag ändå 10 riktigt rutinerade namn att ringa i min telefonbok.
 
Med rätt start händer det.

Fantastisk vad fort det fick att åka till njurunda!

Publicerad 2014-11-17 07:22:19 i Allmänt,

 
Idag är det många njurundabor som "blåser" in till jobbet på ett otroligt mycket lättare sätt än vad man kunnat gjort tidagare. Igår när jag åkte hem från gymmet så gick det verkligen upp för mig att en stor vinnare av detta är Öjestrand GC. 
 
Den nya motorvägen kopplas ihop med en avfart som ligger riktigt nära Öjestrand GC och när den öppnas så är Öjestrand GC den klubb man kommer åka till för att också komma ut snabbast till. Det är helt fantastiskt och något vi måste sprida vidare, lyfta och "haussa". Jag har haft fler elever som är icke-medlemmar än medlemmar och många av dom eleverna kommer från stan och utanför stan så det har varit ett stort aber med restiden ut till klubben och inte sällan har folk varit försenade.
 
Jag hoppas att vi inte kommer få en bana som blir helt fullbokad 2015 och jag tror ännu mer på att Öjestrand GC är närmare medlemskö än någonsin, kanske är det ett strategiskt drag att ringa till Pär Magnusson och bli medlem i klubben redan nu, jag tror defintivt det!
 
Med säsongen 2015 händer det!
 

Jag försöker inte använda ordet talang längre

Publicerad 2014-11-16 08:31:39 i Allmänt,

 
Senaste månaden har jag arbetat som vikarierande lärare i högstadiet och det finns en sak som jag tror är mest värdefull för eleverna att veta. Det är att förstå att svagheter har alla, det viktiga är att man belyser dom och behandlar dessa effektivt. 
 
Det är alltså inte något "fel" i att inte förstå hur man ränkar ut ekvationer utan felet är att inte lägga ned tiden som krävs för att bli bättre på ekvationer och därmed uppnå sina mål. Det är också väldigt dumt att värdera de elever som på något sätt har lyckats förstå ekvationer i ett tidigt skede högre än de som måste "kämpa" för att förstå ekvationer. Även dom elever som på något sätt lyckas förstå ekvationerna i ett tidigt skede kommer att stöta på problem och därmed bli tvingade att belysa sina svagheter och behandla dessa effektivt.
 
Ordet talang använder jag inte. Som jag känner nu kommer jag nog aldrig använda ordet då jag inte vet vad det betyder. Så fort någon beskriver en person som talangfull så ska man fråga vad dom vill beskriva med talangfull och oftast är det att någon är bättre än genomsnittet på någon färdighet.
 
Varför den personen är mer talangfull är oftats svårt att svara på och för varje person som beskrivs som talangfull finns det nästan alltid en mer specifik förklaring har jag märkt. Han är en riktig talang på utförsåkning därför att han är 2 decimeter längre än sina jämnåriga kompisar, är man en talang då?
 
Han är grym på golf fast han är tio år därför att han är motoriskt mer begåvad än andra, är man en talang då?
 
Hon är grym på att löpa för att hon har sprungit mycket mer än alla andra i sin klubb och fått mer betald träning än sina kompisar, är man en talang då?
 
Han är duktig på att chippa och putta för att han har en grym bollkänsla och har lätt för alla bollsporter, är han en talang då?
 
Oftast är ju personer som beskrivs som talangfulla mer motoriskt begåvade och kan ta åt sig träning mer. Jag tror dock knappast att alla på topp 100 på WGR är duktiga på att lära sig nya idrotter, har extra lätt för att jonglera eller är motoriskt mer begåvade. Men oftast är personer som vi kallar talanger i golfen motoriskt begåvade.
 
Grejen är att ju mer man ifrågasätter talangfulla spelare desto svårare blir det att sätta fingret på vad som är talang. Det är bara svepskäl att använda ordet talang eftersom det är svårt att säga talangfulla spelare kan utnytja sin snabba utveckling i ett längre perspektiv. 
 
Om jag kunde se att spelare som är inom topp 100 på WGR gemensamt är mer motoriskt begåvade eller vad det nu kan vara för gemensamn nämnare som tagit dom till framgång så skulle jag också använda den egenskapen som en ledstjärna till att beskriva unga spelare som mer benägna att lyckas i sin idrott. Typ att om man ska bli sprinter så bör man besitta en större fördelning av typ 2 - muskelfibrer. Det är ju inte talang utan genetisk fördelning som  extremt många "icke-sprinters" också har men dom har aldrig blivit presenterad för en friidrottsklubb.
 
Den enda gemensama nämnaren som jag kan med säkerhet säga om framgångsrika golfspelare är mängden träningstid. Jag är rätt säker på att många av topp 100 på WGR inte fick iväg bollen första gången dom testade golf men eftersom dom la ner mer träningstid på golfbanan så blev dom snabbt bättre.
 
En spelare som har lättare för att slå golfbollar under sin första kontakt med golfen kommer att komma till en punkt där det krävs enorm tid till träning för att utvecklas för eller senare. Utvecklingen dit är för mig mindre viktigt.
 
Jag vill alltså inte använda ordet talang för jag förstår inte ordet. Jag förstår inte att mer än att folk använder talang för att beskriva någon som har lätt att slå golfbollar under sina första år i golfen. Eftersom vi inte kan säga att majoriteten  på topp 100 på WGR hade "talang" i sina första år så går det inte att se en korrelation mellan "talang" i tidig ålder och en proffskarriär.
 
Jag tycker att man kan säga att en person som anser att någon är talangfull inte beskriver vad man egentligen menar. Det blir bara ett svepskäl för att förklara en effektiv framgång. Duktiga tränare använder inte svepskäl så därför ogillar jag ordet talang.
 
Om jag ska vara riktigt personlig och lägga fram några mycket diffusa iaktagelser som hör ihop med alla dessa resonemang så kan jag ibland uppleva att personer som var socialt accepterade, populära, omtyckta, hade status  under sin grundskoleperiod inte i samma utsträckning utvecklas i samma takt som personer inte var populära eller hade status.  Förklaringen till det kanske är att dom personerna fick uppleva det och behövde inte skapa en process för att nå tid. 
 
Personer som är framstående i en idrott i unga år lär sig inte att hantera motgångar och när dom för första gången möter motstånd är dom sämre på att hantera detta och slutar för dom orkar inte .
 
Ordet talang är förlegat och man kan inte använda ett ord som man inte kan förklara innebörden av. Om man försöker förklara ordet talang så resulterar det oftast i att man säger at tnågon har en färdighet som gör att dom är bättre i ung ålder men att just den färdigheten inte alls avspeglar sig bland dom bästa i världen. Det gör att talang verkligen tappar sin mening då den störtsta gemensama faktorn för topp 100 på WGR är mängden träningstid.
 
Kanske är det så att talang är förmågan att hantera det man inte klarar av?
 
Med träning händer det!
 
 

Teknikbubblan...

Publicerad 2014-11-15 08:17:02 i Allmänt,

 
Det talas om olika slags bubblor inom IT, fastigheter och andra branscher. Jag tror det kan finnas en teknikbubbla om man lyssnar på alla råd om hur viktig mentalträningen är. Om man utgår från att golf är en teknikidrott så är en bra och solid teknik det viktigste för att skapa en trygg sinnestämmning. Eftersom jag tränar många av distriktets juniorer så vet jag vilken mängd teknikträning de flesta juniorer tränar och när inte den mängden motsvarar det som jag kräver för maximal utveckling anser jag att mentalträning blir en bluff och skapar en bubbla.
 
Hoppas ni hänger med i mitt resonemang och förstår att jag tycker att god teknik är också den bästa medicinen för att vara mentaltstark. Det är lätt att säga att mentalträning är viktigt och att jag inte ska förringa eller förminska mentalträning men det skulle jag inte göra om jag ansåg att majoritetet av alla juniorer jag tränar gör sin läxa utanför våra lektioner och träningar.
 
Så länge det finns så stor potential i golfares teknikträning så är mentalträning på banan omotiverad, likaså spelstrategi till viss del också. Vintern är ju fantastiskt bra för golfare, kanske bättre än sommaren paradoxallt nog..
 
Mitt tips till dig som läser bloggen är att ta vara på vintern och skapa en bra teknik. Gör det nu för i sommar vill man spela golf. Att spela golf är inte träning, det är att upprepa samma dåliga rörelse om och om igen.
 
Med träning händer det!
 

Snälla sluta lyssna på musik!

Publicerad 2014-11-09 21:25:02 i Allmänt,

 
 
Oavsett om jag är i vår golfhall som ligger i njurunda, på golfgymansiet i Uppsala eller på vår egen range på Öjestrand så ser jag samma sak varje gång. En växande trend som inte skapar annat än en dålig liknelse av verkligheten som råder ute på tävlingsarenan. Jag talar givetvis om alla juniorer som lyssnar på sin favoritmusik under hela träningspass.
 
Jag kan nog inte komma på något positivt med det alls. Att det skapar en falsk bild av tävlingsarenan är lika självklart som att man inte får lyssna på musik under rundan. Det handlar om att sluta med att skapa hjälp som inte är tillåten under tävling. Gör det inte svårare än var det är. Lyssna hellre på alla runt omkring dig som stör dig, pratar strunt och gör dig irriterad. Det är mycket mer logiskt. Försök hantera det istället för att stänga in er i en låtsasvärld.
 
Med en verklig kontext händer det.
 

Lämna resten åt dina stora muskler

Publicerad 2014-11-06 07:17:13 i Allmänt,

 
Igår hade vi träning i golfhallen och fokus var att kunna slå bollar med 1/4 baksving. Vi slår alltså bollar från starten av baksvingen och just den positionen har jag i tidigare inlägg kallat för position 1. Vissa tränare talar i termer som P1, P2, P3  eller i klockslag men vi har sagt position 1 och 2.
 
Om man lyckas sätta klubban rätt i starten så kan men enligt detta inläggs rubrik "lämna resten åt sina stora muskler". Mer enkelt uttryckt så är det med en bra start av svingen väldigt enkelt att göra en fulländad baksving, det är bara att vrida upp kroppen bakåt!
 
Så, sätt klubban i en bra start och förlita dig på det du skapat och gör en simpel kroppsrotation som på bilden ovan. Egentligen borde alla som slår inomhus träna på starten minst 40 h innan dom går vidare med ytterligare träning.
 
En annan sak som talar för detta är att varje gång jag ser en "dålig" sving så är starten av svingen dålig. Det är alltså svårt att rädda upp en dålig start. 
 
Jag har inte riktigt förstått vikten av starten tidigare men alla mina grymma kollegor från tränarutbildningen som har sina säten i södra sverige har nästinitll alltid kommenterat starten då jag har bett om en "second opinion" i vissa svingar om jag har haft frågetecken kring. Det är ingen slump.
 
Tack för att jag lär mig av er.
 
Jobba start. Jobba start. Jobba start. Med träning händer det!
 

Tiger Woods och koppla ihop stora muskelgrupper

Publicerad 2014-11-03 07:50:57 i Allmänt,

 
 
Bilden på Tiger ovan är en rätt gammal sving som nog har 10 år på nacken. Den skiljer sig kraftigt åt hur han svingar i klubban idag då starten på bilden i detta inlägg innehåller för mycket "bladrotation". Tiger startar klubban mycket mer med kroppen idag och har även minskat på hand/klubb - release under impact för att istället "hålla "klubban mer och releasa med kroppen. 
 
Oavsett om man faller in i diskussion om att varje tränare har en egen ide om svingen så är det så att varje tränare jobbar mot samma mål - att få rörelsen att bli så enkel som möjligt och icke timmingkrävande. En sak som är svår att motivera är just att man startar klubban med handlederna vilket resulterar i att klubban "sticker" innåt och tappar connection med resten av kroppen. 
 
Det mest självklara oavsett vilken svingfilosofi man har som tränare är att rörelsen vid full sving ska ledas av stora muskelgrupper. Att styra svingen med stora muskelgrupper har flera fördelar. Det håller under press, det är lätt att repetera och det är lätt att förstå för eleven. 
 
Att vissa tränare arbetar med att få folk att starta svingen med handleder är fel om man vill göra svingen enkel och repeterbar. På länken nedan talar om om att Tiger svingar mer med"kroppen" och är mer utifrån och in pga av att det är ett måste med tanke på swingdir och AoA men det handlar tror jag lika mycket om att Tiger vill så med kroppen och skapa fades. Därav hans annorlunda provsvingar.
 
http://www.youtube.com/watch?v=uqCbnj_piwA
 
Ikväll jobbar vi återigen start med Sundsvalls juniorer!
 

Bra jobbat Olle!

Publicerad 2014-11-02 08:51:50 i Allmänt,

'
 
Ni som läser bloggen har säkert läst om Olle som är en av klubblagets juniorer som också har haft en bra säsong i år. Olle har nyss börjat gymnasiet och jag som är hans tränare kan tycka att han inte lagt ner den tid på teknikträning som jag hade önskat. Trots att Olle inte tränat maximalt så har träningen med starten av golfsvingen som huvudfokus verkligen gett resultat.
 
Ovan ser ni hur starten i den sving vi filmade inomhus igår är mycket bättre pga av att den innehåller mycket mindre bladrotation och "samlar ihop" klubba, händer och kropp på ett mycket bättre sätt. Detta positiva resultat tycker jag kan tillskrivas att vi verkligen tränat start, som ni för övrigt kan läsa om i tidigare inlägg.
 
I TrackMan ser vi att Olle har blivit mer konsekvent i Path då han ligger mellan -0.5 till - 2 och hans önskan är att slå fade. Att arbeta med starten effektiviserar träningen helt enkelt.
 
Bilderna i impact är något Olle arbetat med sedan september och han behåller hållningen oerhört mycket bättre. Kanske är  det all fysträning vi kört som gett effekt tillsammans med hållningsträning med en ställning?
 
Med träning av svingens start händer det.

Tekniken är väl det enklaste?

Publicerad 2014-11-01 15:15:57 i Allmänt,

 
 
För ett par år sedan pratade jag med Charles Svensson som är mångårig fystränare och har själv varit framstående inom kortdistans. Som vanligt när vi pratar så handlar det ofta om idrott och utveckling och det som Charles sa att var att tekniken är en så enkel att "maxa".
 
Vad menar vi med "maxa" då?
 
Det finns så många olika delar i en lyckad golfsatsning och det är mycket som är svårt att påverka direkt. Exempel på det är mentala kompententer som kan vara svårt att komma åt för att nå lägre scorer. Tekniken är det få juniorer som har lagt ner maximal träning på och det är konstigt kan man tycka då det är en av de enklaste sakerna att påverka. Det innebär att jag uppfattar merparten av de juniorer jag träffar som ineffektiva då det inte maxar de kompetenser som faktiskt är enkla att påvera. 
 
Det är viktigt för oss tränare att påpeka att det är både viktigt och enkelt att svinga klubban bra. En bra teknik är tryggt att ha men naturligtvis ingen garanti.
 
Juniorerna i klubblaget på Öjestrand har verkligen imponerat under sommaren och det är fraperande att se hur bra dom svingar nu efter höstens teknikträning. Det är självklart för mig att dom ska träna massor själva och det hoppas jag är ömsesidigt.
 
Med teknikträning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela