Stålebring Golf Academy

Symboliken är slående!

Publicerad 2015-12-31 15:12:00 i Allmänt,

 

Förra veckan så bytte jag telefon från en Iphone 5 till en Iphone 6+ i syfte att få en större skärm eftersom jag filmar golfsvingar och rörelser i gymmet ofta. Eftersom jag är van att skriva sms, surfa och slå nummer på min gamla telefon blev det stor kontrast med den nya telefonen eftersom skärmen är så stor.

Till en början kändes det jättekonstigt och det tog lång tid att skriva sms, det kändes inte alls bra. Första dagarna hade jag kvar min gamla telefon och körde av olika anledningar både min gamla telefon och mina nya samtidigt. Det var just det som gjorde att jag inte alls lärde mig ”handrörelserna” till min nya telefon för när jag lämnade den gamla telefonen så gick allt snabbare med den nya telefonen.

Symboliken är ju helt slående med våra golfelever, man väljer att inte hänge sig till den nya svingförändringen av olika anledningar och står någonstans mittemellan. Oftast är anledningen att man inte får den nya svingrörelse att funka på en gång och därmed inte har tålamod att vänta. Resultatet av det är ju riktigt dåligt eftersom man aldrig kommer att lyckas med den nya rörelsen, det funkar ju inte på en gång på banan och då överger man det.

Jag tycker därför att det är jättebra med golfhallen och inte alls negativt att vi slår mot ett nät. Det är tydligt att folk blir mer introvert och faktiskt fokuserar på tekniken och inte på den kortsiktiga sämre effekten av en förändring.

Med träning händer det!

Energiöverföring

Publicerad 2015-12-29 13:09:30 i Allmänt,

 

Nu i dagarna har jag använt min TrackMan en hel del på nya elever och det slår aldrig fel att det första folk är intresserad av är just hastighet, närmare bestämt klubbhastighet. Det är absolut inget fel med det utan jag skulle säkert göra samma sak själv om jag var elev. Problemet är bara att alla kollar på fel siffra, verkligen alla.

Den siffran ni som läser detta ska kika på i fortsättningen är bollhastighet, förutsatt att ni är intresserad av att slå bollen långt, då måste ni även komma ihåg att bollen går som längst om den spinner lite men lite spinn gör små avvikelser i riktning större också.

Oftast tycker jag att just mina elever är så kloka och träningsvilliga men just ett för stort stort fokus på klubbhastigheten verkar inte försvinna. Varför det är irrelevant är därför att den viktigaste siffran är bollhastighet. Om målet är så pass osofistikerat att slå bollen så långt som möjligt ( i en precisionsidrott där allt avgörs av riktning) så är bollhastigheten den viktigaste siffran och jag skulle lätt uppskatta att minst tre fjärdelar av mina elever inte har maxat sin bollhastighet.

Man lyckas alltså inte att överföra maximal energi till bollen men ändå vill man öka klubbans hastighet trots att det inte gör att man slår längre. I alla andra idrotter är det status i att finna så effektiv energiöverföring som möjligt men inte när man slår golfbollar framför en TrackMan, rätt tänkvärt ändå.

Med en hög smash händer det!

Vad vi golftränare borde jobba med

Publicerad 2015-12-19 12:27:40 i Allmänt,

 

 

När jag själv jobbar med mina rörelser i gymmet som t.ex. benböj så går det alltid upp för mig hur jag själv gör samma misstag som mina elever. Man kan ju dra det ännu längre och säga att jag möter samma motstånd som all utveckling handlar om och att det är det motståndet som stjälper de flesta.

I mitt fall så har jag problem med att mitt bäcken sticker åt höger i en böj vilket gör att skaderisken ökar och att jag blir svagare, precis som i golfsvingen så vill man ha en så enkel och ”effortless” rörelse som möjligt. Alla har svagheter så all utveckling i alla rörelser handlar om att jobba med de svagheter som går att påverka.

Problemet är att det krävs så oerhört starkt fokus för att kunna påverka dessa svagheter eftersom man gärna vill skynda för snabbt, lära sig springa innan man kan gå eller helt enkelt inte är noggrann. Man kan inte slå golfbollar om man vill förändra sin teknik eftersom det kräver övningar utan boll först.

Jag själv behöver lära mig att få kontakt med framsida lår för att kunna stå på ett ben utan att bäckenet rör sig höger. Det är min ”tekniska lösning” på min svaghet precis som en golfspelare behöver jobba på sitt svingspår.

Jag tror att jag kan prova att böja med stång och vikter och ändå göra ”rätt” med bäckenet med det kan jag inte. Jag måste börja i en mycket mindre rörelse. Då känns det fel eftersom jag inte tränar. Precis så känner en golfspelare som arbetar med sin tekniska lösning.

Grejen är att alla vill skynda och det är det naturliga. När man skynda så tappar man kontakten med den nya känslan eftersom det krävs så mycket fokus för att hitta känslan i en ny rörelse. Den tränare som kan få personer att träna med så stor kontakt som möjligt med den nya känslan och så liten kontakt med sin trygga rörelse är den bästa golftränaren. Jag tror verkligen att i en värld där golftekniken har blivit så galet detaljerad så borde ledorden vara ”less is more”.

Problemet är att vi golfinstruktörer jobbar 90 % tekniskanalys och 10 % träning av den analysen men det borde vara 10% teknisk analys och 90 % träning av den analysen. Det är typ som om eleverna värdesätter att man ger dom en avancerad analys och att det är status i det men någon uppföljning förväntar sig ingen. Det är helt klart bättre att vara sparsam med analysen och ge dom max en sak att ändra och att vara sjukt noggrann hur dom ändrar den saken och att dom ändrar det.

Med träning händer det!

Rätt mindset vid träning!

Publicerad 2015-12-15 07:35:39 i Allmänt,

 
Igår kväll när jag skulle somna så brukar jag köra samma trick som alltid om jag vill vara säker på att jag ska somna, jag läser något som jag vet är rätt avancerat och lagom intressant. Då får min hjärna arbeta och är jag dessutom trött så somnar jag fort. Det blir en konflikt mellan tröttheten och att min hjärna ska börja anstränga sig vilket gör att jag somnar och det funkar riktigt bra.

Samma grej tar jag upp i starten av alla vinterkurser fast i golfträningssammanhang. Att slå golfbollar är skönt och roligt men inte det vi ska göra, vi ska förbättra tekniken. Det kräver stort tankefokus och det blir man trött i huvudet av, inte i kroppen.

Likväl för de som slår golfbollar och inte fokuserar på att förbättra tekniken (typ såna lirare som kommer in i hallen med en handduk för att torka svetten efter att dom slagit) så är dom trött i kroppen och inte i huvudet efter ett träningspass. Svettig blir man inte av teknikträning i hallen, då har man uteslutande tränat helt fel.

Förstår man detta så sker det magi med träningen. Det är nog det viktigaste jag och mina kollegor inom PGA förmedlar till våra elever.

Nya kurser idag!

Med träning händer det!

Hur kommer jag ner till marken?

Publicerad 2015-12-12 12:08:35 i Allmänt,

 
En sak som jag längtat efter hela sommaren är att få möjligheten att ta itu med ett vanligt fenomen som många höghandicappare upplever som problem. Jag hade rätt många lektioner med detta problem som huvudfokus och det jag talar om är ungefär i stil med att man tror att man toppar bollen för att man står för brett.

Det är helt ologiskt men ändå något som många tror på i golfsverige eller samma som att man ”tittar upp” fastän de flesta golfare har sett Annika Sörenstams på tv tusen gånger där hon inte tittar på bollen. Dessa breda missförstånd är problematiska eftersom de håller tillbaka eleverna från att träna på riktigt. Man är så övertygad om att man har fel i uppställningen, bollplaceringen eller greppet att man kopplar ihop detta med missar som egentligen beror på bristande träning/koordination.

Faktum är ju att det går alldeles perfekt att träffa bollen utan topp eller duff även om man står jämfota eller jättebrett. Det går dock inte att träffa bollen så bra om man har 27 i handicap och aldrig tränar och har bristande koordination. Jag är själv en sådan person som har behövt träna ordentligt för att hitta min bollträff så jag vet precis vad jag talar om. 

Problemet är alltså att elever inte når ner till marken med klubban och tror att dom står fel men dom har bara bristande koordination som går alldeles utmärkt att träna upp. Innan man gör det så är viktigt att man upplyser eleven om att det faktiskt är koordinationen som är problemet. Sen kan man börja med att pricka tejpbitar som är fastklistrade på marken. Det tvingar eleven att träffa precis rätt och neråt, det är oftast den kombinationen som är vinande. Jag uppskattar att elever med detta problem misslyckas med att träffa tejpen första försöken ca 90 % av fallen. Det beror inte på att man står för smalt. Vintern är en ypperlig tid för denna typ av träning eftersom det finns gott om tid och inget spel på banan som stressar.

Med träning händer det!

 

Är det där verkligen bra för golfsvingen?

Publicerad 2015-12-07 18:41:27 i Allmänt,

 
Att man bara kan kasta medicinboll eller sträcka sig till att kanske köra lite ”golfsvingar” i cablecrossen om man är golfare verkar vara en utbred trosats bland golfarna i Sundsvall. När jag är på gymmet så går det inte lång tid fören jag får försvara/förklara varför jag kör som jag gör och om det skadar min golf. Nu har jag ju styrketräning som hobby och tävlar inte längre i golf så jag har definitivt inte fullt fokus på att min fysträning ska passa golfsvingen.

Om jag hade haft fokus på att min fysträning skulle passa golfsvingen tror jag inte att jag hade tränat speciellt annorlunda. Oavsett vilken idrott man håller på med så är grunden oftast detsamma, en stark balanserad fysik. Precis det ger noggrant utförda basövningar såsom böj, mark, chins, bänk, dips, press.

När man har koll på dessa övningar och skaffat sig en fysik så kan man föra över denna styrka på golfliknande övningar med en explosiv inriktning såsom medicinboll. Såvitt jag kan se så är det inte många som klarar av att utföra en balanserad böj vilket borde vara det första man gör innan man riktar in sig på specialisering.

Jag har svårt att se hur man ska kunna på något magiskt sätt ”spilla” över explosivitet och styrka till golfsvingen bara för att man gör upprepade försök till att härma svingen på gymmet. Jag tror det är värdelöst om jag ska vara ärlig. En annan sak som jag ser på gymmen är att rörelsehastigheten är så otroligt långsam när folk ”härmar” golfsvingen att det inte alls kan resultera i mer explosivitet i själva golfsvingen.

Skivstången ska införas i mycket tidigare ålder inom alla idrotter för att öva in fina rörelsemönster och basen bör vara stora basövningar. En skivstång kan väga allt från 2 kg till 20 kg så det handlar inte om vikten. Återigen så är det stora missförstånd som tyvärr leder till rätt många ineffektiva träningstimmar. Bästa träningen för golfen är vanlig styrketräning blandad med konditionsträning.

Med träning händer det!

Det farligaste inom idrott och prestation…

Publicerad 2015-12-05 12:22:02 i Allmänt,

Jag fungerar så att om jag ska träna så vill jag mäta min träning på något sätt så jag blir motiverad. Allt tenderar till att falla på plats om jag får tydliga riktlinjer för det jag håller på med i form av resultatmål.

Jag tror många tävlingsidrottare motiveras av det också fast det i många litterära kontexter ibland benämns som yttre motivation och att det inte ensamt kan främja långsiktig motivation. Jag körde stakmaskin på gymmet imorse och ville mäta min maxtid på 1000 m som idag var 3.52 sekunder efter en del tekniska förbättringar. Problemet är att folk runt omkring mig som också körde samma utmaning tyckte det var bra vilket gjorde mig riktigt nöjd och belåten.

Hade jag istället kört med personer som var mycket bättre än mig själv så hade jag sett min insats helt annorlunda och hade jag sett ett par personer som presterat riktigt bra innan jag körde så är jag 100% säker på att jag själv hade presterat ännu bättre.

Problemet är att även om jag i teorin vet om vad som är en ”bra tid” så är det inte samma sak, jag får helt enkelt inte den naturliga draghjälpen som en särskild omgivning kan ge en. Jag tror inte att man underskatta den effekten och därför försöker jag att hitta saker i min träning som kan ge mig den draghjälpen men det är svårt. Ännu svårare är det för bra juniorer i golfen, Norrland ger inte lika mycket draghjälp som södra Sverige fast den ”faktiska” hjälpen och kunnandet mycket väl kan vara lika bra.

Ta till exempel en av de vanligaste lektionerna som jag har, att bota slice. Att bota slice är jag bra på och det lyckas jag nästan alltid med men svårigheten blir ändå att eleven återgår efter sinom tid till sin slice. Fastän eleven är botad så kräver det att eleven slår massor med vänsterskruvar vecka efter vecka för att bli helt botad. Det är där många av mina elever faller på eftersom dom tycker dom är botad så fort dom lyckats slå en draw på rangen.

Jag är helt övertygad om att det skulle vara lättare för en slicare att bota sin slice om han umgicks med personer som tränade på att slå draw vecka in och vecka ut. Kanske är det personer som också varit forna slicare som mycket väl är insatta i hur viktigt det är att träna på att slå draw.

Med träning händer det!

 

 

 

 

 

 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela