Stålebring Golf Academy

Så fördelar tourspelarna sitt tryck under en golfsving

Publicerad 2016-12-19 20:30:09 i Allmänt,

 
 
 
Ovanstående bild är ett snitt av 25 tourspelare som blivit uppmätta i en sensorplatta där deras tryckfördelning visas. Det är något som jag använt mig av själv som en stöttepelare men absout inte en mall. I schemat benäms den högra foten som Back foot och vänstra foten som front foot.
 
 
 
Den känsla jag direkt fick av detta schema och som växt sig allt mer starkare är samma känsla som jag tycker en spjutkastare borde ha när han eller hon kastar ett bra kast. I baksvingen så fördelas mycket tryck på bakre foten men inte allt för då finns det risk för att man ramlar och i framåtrörelsen så förs trycket över på framfoten men behålls tillräckligt länge för att kunna "trycka" till precis när kastet håller på att ske.
 
Det vi ser bland amatörer som vanliga misstag är att man inte alls tar "någon sats" bakåt ( för att likna spjutkastet) dvs att man inte för över något tryck på bakre foten och missar en hel del kraft. Vi ser också att man inte förflyttar trycket framåt utan "hänger" kvar på bakfoten vilket inte bara stjäl kraft men också skapar en tyngdpunkt bakom bollen och det tenderar att resultera i duff och topp.
 
För er som vill börja träna golf så ger jag lektioner 4-5 dagar i veckan i golfhallen och ni kan boka er lektion via [email protected]
 
Med spjutkast händer det !

Stämpla ner hälen och slå en draw!

Publicerad 2016-12-17 18:34:49 i Allmänt,

Precis så enkelt som rubriken låter var det för eleven nedan att ändra sitt svingspår från out-to-in (-11 grader) till in-to-out (+2 grader) genom att "stämpla ned" höger häl i baksvingen. På bilderna ser ni hur eleven inte skapar tryck på höger häl på toppen av baksvingen i första svingen och skapar en nedsving som är mycket brant.
 
På andra svingen så ser man tydligt på schemat över tryckfördelningen att eleven skapat tryck på höger häl på toppen av baksvingen och på så sätt "kommit mer runt sig själv i baksvingen", precis som en spjutkastare som laddar sin bakåtrörelse ordentligt. Resultatet av detta syns tydligt på hur klubban rör sig mycket med i linje med svingplanet på nedsvingen.
 
Det är två efterföljande svingar.
 
FÖRE
 
 
 
EFTER
 
 
 
Med tryck på högerhäl i baksvingen händer det!

En ekvation som inte går att lösa.

Publicerad 2016-12-12 19:04:22 i Allmänt,

 
 
För ett tag sedan skrev jag om Olles sving och här kommer en intressant mätning av hans sving som stärker min analys av svingproblemet men sågar instruktionen som jag gav. Olles problem var att underkroppen var för snabb med drivern och skapade osynk vilket ledde till en push eller en snaphook då han försökte rädda upp allt.
 
Som jag skrev i inlägget så var min instruktion till olle att försöka behålla trycket i nedsvingen på på högerfotsinsida eftersom det är det som är den stora skillnaden på videon vilket ni kan tydligt se nedan. Problemet som jag inte förstod då var att jag gav Olle en uppgift som inte alls gick att lösa.
 
Varför det inte gick att lösa  syns tydligt på olles analys i sensorplattan ovan från ett driverslag. Han laddar inte sin högra fot i baksvingen vilket innebär att han inte alls för över trycket på högerfot alls när han svingar bakåt. Han börjar sin sving med 50/50 i fördelning höger/vänster och han når samma fördelning på toppen av baksvingen ( därav det korta strecket). 
 
Vad det innebär är att jag har bett Olle att behålla ett tryck i nedsvingen som inte finns vilket är en ekvation som inte går att lösa. En lämplig viktfördelning på toppen av baksvingen är 20/80 på högerfot och skulle Olle nå det så skulle han ha möjlighet att hålla kvar trycket. Så den nya instruktionen blev att jobba på att få över trycket på högerfot baksvingen och det är något som jag nog aldrig skulle fattat utan sensorplattan. 
 
Med träning händer det!
 
 
 

Snart två veckor med sensorplattan!

Publicerad 2016-12-10 07:38:43 i Allmänt,

Nu har jag snart jobbat i två veckor med min sensorplatta från Swing Catalyst som mäter tryckfördelning under golfsvingen. Skillnaden mellan den och TrackMan är att sensorplattan är något mer påtaglig för mig och eleven. TrackMan är oumbärlig och jättebra men den innehåller siffror som behöver förklaras medan sensorplattan beskriver tryckfördelning på båda fötterna och är enklare att upptäcka för eleven.

En sak som jag upplevt varit bra är att elevens tryckfördelning blir direkt objektiv eftersom vi får siffror på den. Det innebär mindre risk för otydlighet och större chans att eleven kan känna i en provsving vad och hur trycket ska ändras genom att titta på skärmen.

Det är också väldigt svårt att se hur trycket i svingen fördelas i en video. Det finns svingar där jag varit helt säker på att mestadels av trycket varit på vänsterfot i uppställningen med det har visat sig varit tvärtom. Jag trodde inte att video undanhöll så mycket information men det gör det.

En annan sak som jag har förstått med sensorplattan är att en utpräglad ”Stack-and-Tilt”rörelse inte är nödvändigtvis behöver vara enkel att skapa. Jag tänker då på rörelsens teori att förlägga mycket tryck på vänsterfot i svingen och om det ens är möjligt?

Jag tror också att TrackMan är en produkt som det går att skapa mer intäkter på än sensorplattan. TrackMan är en vektor som säljer klubbor medan sensorplattan är inriktad på instruktion. Jag har haft svårare att förstå samt instruera på just tryckfördelning samt höftrotation i svingen och då blir etiketten för inköpet av Swing Catalyst helt enkelt ”utbildning” för mig själv. Det är mycket enklare att förstå höftrotation och balans med Swing Catalyst.

Vanligaste felen hittills?

Vanligaste felen som jag mätt hittills är att man tappar sin balans och att den hamnar på tårna i träffen samt att man häger kvar för mycket på högerfot i träffen vilket inte skapar solida bollträffar.

 

Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela