Stålebring Golf Academy

15 positiva saker och 3 förbättringar

Publicerad 2016-09-28 13:41:55 i Allmänt,

 
I juni började våra juniorer på klubben att skriva ned 15 positiva saker från sin tävlingsrunda och 3 saker som kan bli bättre efter varje tävlingsrunda. Tanken med fördelningen var att bryta den negativa trenden som lätt kan skapas efter dåliga rundor genom att faktiskt belysa så mycket som 15 positiva saker. 

Ibland säger juniorerna att det är så svårt att hitta 15 positiva saker vilket jag inte håller med om alls.  Jag tycker att man borde ha så pass bra koll på sina egna styrkor och svagheter att man kan med lätthet förstå vad som påverkar sin egen score till det bättre. Hittar man inte 15 saker som bidrar till sin egen utveckling är man på tok för oengagerad i sin egen golf.

Jag sa lite hastigt till juniorerna att jag skulle lätt kunna ”lista” 15 saker på 9 hål endast och det tror jag fortfarande inte är något problem. Här kommer min lista från senaste tävlingsrundan:

 

Hål 1

1.    Jag bestämde mig för att inte ta mer än 10 sekunder på mig från att jag ställt upp mig över bollen och till själva slaget. Det lyckades jag med.

2.    Jag försöker att undvika att pegga mina slag utom driver som jag peggar lågt. Det känns riktigt ovant men jag vet att om jag slår mer ned på bollen (effekten av att slå utan pegg) så blir min bladkontroll bättre. Jag peggade inte min spoon på första tee.

3.    Jag slog spoon istället för driver på utslaget för att kunna slå mer ner på bollen samt att tvinga mig själv att verkligen svinga hårt istället för att svinga mjukt som oftast händer när jag spelar dålig golf.

4.    Jag slog en svagare klubba än vanligt på andraslaget för att tvinga mig att slå till bollen hårt. Precis som föregående punkt. Detta gav mig ett bra tempo redan från start.

5.    Jag började redan på hål 1 att dricka vattnet som hade med mig.

Hål 2

6.    Jag peggade inte utslaget med min hybrid.

Hål 3

7.    Jag var rädd för att slå bort bollen och ville verkligen slå en kortare klubba som hade gett mig ett blint inspel. Jag valde istället att slå en spoon och valde draw som bollflykt och höll mig till det beslutet.

8.    Jag gick för flaggan på andraslaget trots att det var ett ”strategiskt” dumt beslut så vet jag att den långsiktiga vinsten av att utmana mig själv med wedgen är så mycket större än en missad green.

9.    Jag såg verkligen till att slå till min birdieputt hårt trots att det fanns risk för att ”gå lång”. Jag vill komma bort från tanken att ”nöja mig med par” trots att det kanske blir bogey just på det hålet.

Hål. 4

10.  Jag valde en tydlig skruv att knyta an till på utslaget på detta par 3 hål och jag lyckades med det. Det fanns en stor vinst i att lämna mitt ”stockshot” och utmana min spår/blad-kontroll. Peggade inte bollen heller J

11.  Jag slog till putten för par riktigt hårt för jag ville verkligen intala mig att jag hade valt en grym linje och läst putten helt rätt.

Hål 5.

12.  Första riktiga missen. Jag tar en för stark klubba på utslaget och går ner aningen i svingtempo vilket skapar passiva höfter och en stark hook som håller på att gå Out . Jag känner verkligen att jag aldrig ska göra om det misstaget under rundan, det gör mig riktigt motiverad.

13.   Jag slår en väldigt ”för kort” klubba in till green och slår den hårt för att komma tillbaka in i mitt hårda tempo som är nyckeln för mitt spel. Slår den till riktigt bra längd från pinnen.

Hål 6.

14.  Slår en kort klubba på detta par 3 hål och duffar den tyvärr. Jag är nöjd över att jag inte peggat bollen samt att jag slår till den hårt.

Hål. 7

15.  Slår min första driver och peggar den lågt som sjutton och njuter av att jag vet att jag kommer ha ett blad som inte roterar särskillt mycket i träffen. Slår den för övrigt stenhårt :)

7 hål räckte för mig. 

Mina tre förbättringspunkter är att slå bättre slag med wedgarna ( gjorde för lite birdies pga av att jag slog för långt ifrån pinnen med wedgarna), bli lite mer neutral i Path (lite väl mycket inside just nu och mina missar var hook) samt att bli bättre på rullchippar ( gjorde inte en enda "upanddown")

Prova ni också att lista er senaste runda på följande sätt !

Med träning händer det!

 
 

Bladkontroll

Publicerad 2016-09-16 11:26:54 i Allmänt,

Min senaste lektion handlade om ett rätt vanligt problem.  Bollarna flyger rakt höger med samtliga klubbar utan skruv och det råder ingen tvekan om att bladet är öppet och jag behöver hitta anledningen till problemet samt presentera en lösning på ett enkelt sätt.

En mycket vanlig lektion som sagt och lösningen för just denna lektion var en kombination av att skapa ett grepp som ligger mer i fingrarna samt att eleven själv ökade sin rotation av bladet innan träffen för att få bladet square i träffen istället för öppet.

Effekten var omedelbar och bollarna lämnade högersidan och flög rakt mot målet och eleven var nöjd. Vad som nästan alltid följer denna lektion är att eleven slår en boll där bladet blir för stängt och bollen går vänster. Eleven ställer då nästan alltid en reflekterande fråga som följd som lyder:

 

-       Hur ska jag veta hur mycket jag ska rotera bladet?

 

Den frågan är klargörande. Väldigt klargörande och jag brukar säga att det är det som kallas för bladkontroll och är anledningen till att olika spelare vinner på touren varje vecka. Ibland sitter bladkontrollen bra och bollen flyger mot målet och ibland känns det svårt att hitta ”tajmingen” och bollarna flyger åt olika håll.

Att bli säker på bladkontroll handlar om att träna bladkontroll och det är förvånansvärt få spelare som gör detta fast det är en sådan otroligt viktig faktor för bra golf. Att jobba på sin bladkontroll är något som kräver en ren och solid bollträff och lämpar sig bäst för spelare som har koll på sin teknik och har en bra bollträff. Det finns olika spännande sätt att arbeta med sin bladkontroll och här kommer några utmanande övningar!

 

"Skala lök"

Börja med den största slicen eller hooken du kan slå och jobba dig därefter ner så långsamt som möjligt till en rak bollflykt och se hur många "lager" på Spin Axis du klarar av att skala bort. Utmärkt inomhusövning för oss i Norrland.

Det passar även bra att vända skärmen från eleven så eleven behöver gissa hur stor skruven är. Övningen är slut om man slår ett rakt slag eller en skruv som är större än den nyss slagna skruven. Målet är att skala av så många lager lök som möjligt.

 
 

"Spela golf i mörker med en pannlampa"

Oslagbar övning för att bäsa både bladkontrollen och sina sinnen. Spela 9 hål i mörker och känn efter vart du slog bollen. Använd en pannlampa för att se närmaste 20 meterna. Att stänga av synen betyder även att öppna upp andra sinnen.  Givetvis direkt fusk med självlysande bollar :)

 

"Gate-träning"

Slå igenom en gate som du gör smalare och smalare. Vi brukar använda oss av två stora bagkartonger som vi placerar 2 meter från bollen och precis i linje med siktet lämnar vi en liten springa för bollen att flyga igenom. Bra bladkontroll innebär liten springa och sämre bladkontroll innebär att du får träna med större springa. 

"Gissa Spin Axis"

Den här övningen är den övningen vi använder oss av mest. Vi slår mot ett rep i i golfhallen och eleven får gissa hur slaget blir innan man kollar på TrackMans skärm. Det finns massor med variationer av denna övning och den vi har fastnat mest för är att slå raka slag ( mindre än +-2 på Spin Axis) och gissa om det blev vad vi trodde. 

 

Med träning händer det!

 

Ta i mindre och slå hårdare?!

Publicerad 2016-09-13 13:12:06 i Allmänt,

Oavsett vad för slags idrottsrörelse man tittar på så brukar en skolad rörelse ge intrycket av att det ser enkelt ut att generera stor kraft. En duktig sprinter gör att löpningen ser väldigt "effortless" ut trots att det går väldigt väldigt snabbt. Skönsvingade Ernie Els och Rafael Jacquelin ser ut att svinga klubban löst och ledigt men TrackMan berättar för oss att anledningen till att de avfyrar misiler med drivern är att deras club speed är mycket hög.
 
Det är ett återkommande tema att bra idrottsrörelser generar hög fart utan att det ser ansträngt ut och du kan faktiskt vara närmare detta fenomen än vad du tror. En av många elever som bevisar just detta är eleven nedan som slår två slag efter varandra med drivern. Det är alltså två påföljande slag där klubbans hastighet ökar med nästa 10 mph vilket är en otroligt stor ökning. Vad är hemligheten?
 
Hemligheten är siffran som heter SWING DIR och står för svingriktningen. Istället för att svinga klubban 17 grader utifrån och in så svingade eleven klubban rakt mot målet. Bästa beskrivning är att eleven går från att svinga klubban som om hon ska slå en underskruv i tennis till en stor stark forehand.
 
Eftersom rörelsemönstret för en forehand är ett effektivare sätt att slå golfbollen så behöver inte eleven använda speceillt mycket muskelstyrka vilket gör att den fysiska ansträngningen är mindre och klubbans hastighet  blir högre. 
 
Kika på sifforna nedan. Med träning händer det!
 
Slag 1 " Öppna axlar, öppna höfter och brant svingstart"
 
 
 
Slag 2 " Rakt sikte med axlar, höfter och fötter samt en mer innåtgående svingstart"
 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela