Stålebring Golf Academy

Är du en osäker golftränare?

Publicerad 2017-11-19 20:17:09 i Allmänt,

 

Det här inlägget riktar sig till mina kollegor främst men elever får gärna läsa också.

Har du ibland känt dig osäker när du instruerat en elev och kanske inte riktigt varit klar över vad som är nästa steg för att nå mer utveckling?

Kanske har du som tränare trots noggranna analyser från Shotstohole känt dig osäker över hur du ska angripa Critical Error. Om fallet är så att du känt dig osäker så är det helt naturligt, man kan nämligen inte känna sig säker över någon annans nervsystem.

Däremot så går det förträffligt att skapa ett instagramflöde som utstrålar en säkerhet över hur klubban ska svingas och hur höfterna ska arbeta i nedsvingen och det säljer eftersom det tros lösa ett mycket svårt motoriskt rörelsemönster (golfsvingen) på ett snabbt sätt. Snabba lösningar säljer även om det inte löser problemet. Snabba lösningar lockar på ett förföriskt sätt.  

Det är inte instagramflödet som ska påverka din sving, det är din sving som ska påverka instagramflödet. Det är inte tränaren med en mall som ska påverka din sving , det är din sving som ska påverka tränarens mall. Det går helt enkelt inte att äga någon annans motorik genom att bestämt veta hur svingen ska se ut. Eftersom det inte går att äga en persons motorik så uppkommer därmed en osäker och den osäkerheten är sund och en direkt kvalitetssäkring hos tränaren.

En tränare som tenderar till att skapa en särskild mall till sina elever känns skeptiskt i mina ögon. Jag lämnar absolut plats för att jag kan tolka saken på ett annat sätt men jag ser inte varför jag som tränare ska envisas med att äga någon annans motorik. När jag lärde mig att jonglera med fotbollen som barn så blev jag knappast hjälpt av att ställa mig bredare ifrån början, att böja lite mer på benen i början eller att vinkla fötterna utåt. Jag jonglerade längre och bättre genom att träna på att jonglera, jag ägde min motorik.

Att våga erkänna att vi arbetar med motorik kommer göra golfträningen effektfull och det kommer skapa motorisk inlärning. Det kommer inte skapa snabba lösningar och statiskt nonsens men det kan mina elever gott vara utan. Det är bättre att träna på att slå bättre golfslag.

Med träning händer det.

Så bygger jag och min elev vår egen TrackMan

Publicerad 2017-11-08 14:42:17 i Allmänt,

 

Jag har en elev med rätt vanliga bollflyktsmål, mindre dynamiskt loft och säkrare träffar istället för osäkra skopningar som korta slag. Under säsongens slut har vi tränat på mitt favoritställe vilket är fairwaybunkern för att skapa en träningskontext där feedbacken är både tydlig och omedelbar. Nu börjar inomhussäsongen och vi behöver skapa en så lik kontext som möjligt så därför ska vi bygga vår egen TrackMan i golfhallen.

Vi börjar med att fastställa vad eleven behöver förändra för att skapa bätte AoA och lägre dynamiskt loft. Det handlar främst om att skapa mer skaftlut i träff och samtidigt träffa något lägre ned på klubbladet samt att sänka AoA genom att skapa en bättre säkerhetsmarginal ( säkerhetsmarginalen läser du om i boken Golfarens Sjätte Sinne av Markus Westerberg). Vi börjar bygget!

Först bygger vi en funktion för dynamiskt loft genom att mäta var på väggen i höjdled vi behöver starta bollen för att matcha TrackMans funktion Optimizer, där sätter vi en tejp. Då behöver vi också mäta hur långt bort ifrån väggen mattan står. Då är dynamiskt loft byggt och gäller för en enskild klubba

Vi fortsätter genom att bygga AoA och ”säkerhetsmarginal” genom att slå från en mjuk matta så eleven får kämpa för att skapa en låg träffcentrering. Slår eleven från en hård matta blir alla träffar låga oavsett. Vi kan här också komplettera med att spruta torrschampo på klubban så får vi ett avtryck efter träff. Vi sätter även en tejpbit på mattan efter bollen för att vara säkra på att klubban har en tillräcklig säkerhetsmarginal. Gärna 5-7 cm efter bollen och en tejp med solid klister som eleven ska slå bort.

Då har vi nu byggt en funktion som ger feedback på horisontal gear effect, impact location, AoA och en äkta Low Point tillskillnad från TrackMan som visar en falsk Low Point för tillfället. Eftersom vi också siktar mot ett rep så har vi även byggt en funktion som visar face angle. Så vi har alltså byggt en egen TrackMan som visar/berättar följande värden:

·      Face Angle

·      Träffcentrering

·      Horisontal gear effect

·      Säkerhetsmarginal/ ”Äkta” Low Point

·      AoA

·      Dynamiskt loft

 

Dessutom är vår TrackMan ungefär 220 000 :- billigare än den äkta TrackMan :) 

Med träning händer det!

Statiska lösningar på ett dynamiskt problem som kräver dynamiska lösningar

Publicerad 2017-11-01 11:38:58 i Allmänt,

 

För att sammanfatta mitt förra inlägg och även mitt synsätt i den givande diskussion som blev efter inlägget (facebook) så skulle jag vilja citera rubriken, vi ger eleven statiska lösningar på ett dynamiskt problem som kräver dynamiska lösningar.

En vanlig amatör slicar bollen för att spåret är utifrån och spåret kan och blir fortfarande utifrån om eleven inte lär sig skapa spår och bladkontroll, för att lyckas med detta kan uppställningen hjälpa men inte lösa.

Jag har själv haft en övertro till GUBBS och statiska lösningar, dessa lösningar har för mig visat sig varit mindre framgångsrika i en hel del fall.  Oftast i fall som nedan:

”Jag toppar bollen hela tiden, står jag uppställd fel?”

”Jag har svårt att få till längdkänslan, står jag uppställd fel eller greppar jag för högt upp på klubban?”

”Jag stänger axlarna men jag slicar ändå på banan, vad gör jag för fel?” 

”Jag har svårt att växla mellan olika klubbor, vad gör jag för fel?”

I min vardag är dessa mycket vanliga frågor som uppkommer under dagliga lektioner och frågorna kommer från missuppfattningar om att en statisk ändring skapar en dynamisk ändring. Motoriken som ansvarar för att svinga klubban är så mycket viktigare än uppställningen.

Jag tror att slicaren behöver lära sig att slå en serie av varannan push-hook/slice för att lära sig att känna vad som påverkar skruven i bollen. Jag tror den golfaren som toppar bollen behöver slå slag ifrån olika bollplaceringar. Jag är helt övertygad om att vi når större framgång med dynamisk motorisk träning snarare än att gömma sig bakom statiska lösningar.

Vill du träffa bollen bra eller räcker det med att du ställer upp dig bra?

Med dynamisk träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela