Stålebring Golf Academy

EN LYCKAD LEKTION

Publicerad 2012-04-30 08:50:09 i Allmänt,

Jag blir mer och mer övertygad om vad en lyckad lektion är. Det är på något sätt en röd tråd som växer sig starkare och starkare för varje lyckad lektion jag själv anser att jag och mina elever skapar.

Kort och gott - en lyckad lektion handlar om att arbeta "pre-swing" så mycket som möjligt. Det är omöjligt att endast arbeta med GUBBS och "pre-swing" men för dem flesta som tar lektion av mig så finns det goda möjligheter att arbeta med parametrar som finns INNAN klubban är i rörelse.

Varför vill man arbeta "pre-swing"?

Om jag som tränare ger eleven en greppändring, ett bättre sikte eller en annan uppställning så behöver inte eleven fundera på något under sin swing vilket underlättar för eleven.

Den värsta lektion är att förbise uppställningens påverkan ( eller det mentala för den delen också) och börja be eleven att svinga sin klubba på ett helt annat sätt. Det är ineffektivt och kommer skapa ångest för eleven.

Med "pre-swing" händer det.

Äskar du spelet så älskar du att bli bättre.

Motvind

Publicerad 2012-04-25 20:23:17 i Allmänt,Idag slog jag några bollar med Callaways Optifit system som finns ute på klubben. Det är en bra customfittingvagn med många möjligheter. Det var motvind när jag slog och det är positivt.

Motvind skapar en ärlig bollbana. Den vind som jag anser är förödande är vind riktad mot ryggen för spelaren. Det är lätt att den vinden skapar en pullfade.

Med motvind händer det.

Naivt budskap i senaste numret av svensk golf

Publicerad 2012-04-22 10:15:56 i Allmänt,
Tidningen Svensk Golf är allt annat än dålig. Den är enligt mitt tycke väldigt rolig att läsa och ger mig, och förhoppningsvis även medelgolfaren, mycket matnyttig information om spelet golf.

I senaste nummret finns det en krönika av Tobias Bergman samt ett långt reportage som båda behandlar samma typ av ämne - spellik träning.

För er som arbetat med mig så hoppas jag att inte glömt bort att nämna vikten av spellik träning och att jag har förklarat hur man faktisk tränar så spellikt som möjligt. Jag tror det kan bra för mig att nämna att jag är positivt inställd till spellik träning innan jag spinner vidare på kommande resonemang.

Det är nämligen så att jag får en naiv uppfattning av den växande trend som faktiskt är på g som innebär att medelgolfare uppmanas att lämna "vanliga" lektioner till favör för spellektioner. Precis som Bergman skriver i sin krönika.

Jag kommer alltid att erbjuda spellektioner för det finns vissa elever som kan maximera sitt eget spel genom att genomgå en spellektion istället för en "vanlig" lektion på rangen. I det fallet är det inget att snacka om.

Men min yrkesplikt som PGA-tränare är att hitta maximal effekt för eleven och erbjuda den typ av lektion som faktiskt ger mest valuta för elevens pengar. Det är oftast inte en spellektion. Naturligtvis finns det andra adekvata skäl till varför eleven ska ta en spellektion, det kan vara att det är trevligt och intressant men det är oftast inte det mest gynnsamma för elevens spel. Det är viktigt att nämna.

Det ligger en stor sanning i att lektionspaket som behandlar elevens teknik oftast är mer relevant för elevens utveckling än en spellektion. Läser man senaste nummret av Svensk Golf så får jag uppfattningen av att en spellektion reder ut en hel del problematik som kan inträffa på banan men kan det inte vara så att den problematiken är orsakad av tekniska variablar i svingen?

Med tanke på det snitthandicap som råder i dem flesta Svenska golfklubbar så är jag övertygad om att ett arbete med elevens teknik oftast är det mest effektiva sättet att skapa ett stabilare spel. Närspelsträningen är också viktigt och den behöver inte nödvändigtvis förläggas på banan då det gäller spelare med ett handicap som motsvarar snittet i Sverige.

Jag är inte på något sätt en motståndare av spellikträning, mentalträning eller träning under press jag är bara mån om elevens spel och försöker hitta den absolut mest effektiva vägen för att skapa utveckling.

Det är oerhört få spelare utöver dem spelare som vi ser på TV som inte har stor vinning i att förändra sin teknik. Varför ska golfsveriges 500 000 golfare helt plötsligt bli "räddad" av en spellektioner när 98% av dessa aldrig arbetat med sin teknik under en period som är längre än 30 dagar?

Säg att spelare arbetat med sin teknik under en ansenlig tid med en PGA-tränare och där noggrannhet varit den röda tråden - då kan en spellektion vara högst relevant.

Med träning händer det - älskar du spelet så älskar du att bli bättre!Så upplever junioren det...

Publicerad 2012-04-21 20:36:49 i Allmänt,Förra veckan letade jag fram min mattebok från gymnasiet för att läsa på om ekvationer. Jag ville skapa en klubba för en vuxen person som var identisk med en juniors upplevelse av sin klubba.

Oftast är det svårt att förstå hur en junior verkligen upplever sin klubba när vi granskar junioren visuellt. Därför ville jag skapa en klubba för en vuxen person som skapade samma känsla som för junioren. 

När jag skapat den klubban så ska givetvis vuxna (som faller under rätt måttsatser) kunna prova denna klubba och förstå hur junioren upplever det varje gång han eller hon slår.

Den klubban jag skapade ska förmedla exakt samma känsla till en pappa som hans son upplever det varje gång han ställer sig till bollen. Matematisk uträknat med en felmarginal på ca +-3 cm.


Klubban blev 56 tum lång. Det kan var svårt att avgöra rätt längd på en klubba och det är absolut inget som är självklart. Därför är det viktigt att det sker en noggrann utprovning av klubbor i tidig ålder. I shopen på Öjestrand GC finns hela sortimentet från Future Golf.

Med rätt längd på klubborna i tidig ålder händer det.

Calle P

Publicerad 2012-04-16 18:25:31 i Allmänt,Calle P vann i helgen. Jag fick ett mail från Nike, hans leverantör av golfklubbor, där det stod vad Calle spelade för klubbor. Det som var intressant var att Calle spelade en driver med 11.5 graders loft.

Det är väl värt att tänka på då många medelgolfare ibland tror att alla bättre spelare spelar med lågt loft på drivern.

Med loft händer det.

Var negativ - det är det som är inne!

Publicerad 2012-04-15 07:59:39 i Allmänt,Alla pratar om vikten av att ha ett positivt synsätt till saker som händer runtomkring oss men ingen pratar om hur mycket ett negativt synsätt kan hjälpa dig. Om jag arbetade som PT (personlig tränare) på ett gym skulle jag definitivt belysa allt med en negativ klang.

Ni har säkert redan räknat ut att jag talar om excentrisk träning. Träning som behandlar muskelfibrerna på ett grymt sätt och där påfrestning är nära max. Jag kan hitta flertalet anledningar till varför excentrisk träning (eller negativ träning som det också kallas) är fördelaktigt och jag själv kommer definitvt att fortsätta med negativ träning i gymmet för en lång tid framöver.

Lagom till Grandopening, 21-22 april, kommer jag att avslöja en hemlighet som tillskillnad från dagens inlägg är positivt och går helt i linje med Stålebring Golf Academy:s slogan - älskar du spelet så älskar du att bli bättre!

Med excentrisk träning händer.

Håll i mot istället!

Publicerad 2012-04-11 08:50:59 i Allmänt,Bilden ovan är tagen från worlds strongest man competition och den ska symbolisera hur "strapen" (ett träningshjälpmedel som var med i föregående inlägg) egentligen ska fungera.

Mannen på bilden står och håller emot så mycket han kan och han får absolut ingen hjälp. Så vil jag att strapen också ska fungera. Vilket blir tvärtemot hur den är uppbyggd idag.

Strapen ska, istället för att hålla ihop mina armar, pressa ut mina armar från varandra så jag måste träna på det jag vill bli bättre på.

Med riktig träning händer det.

Nu är det dags att lämna tvångströjan för gott

Publicerad 2012-04-10 18:09:37 i Allmänt,Ett av dom vanligaste träningshjälpmedlen som finns är "strapen". Det är för er som inte är bekant med den en slags handboja som man fäster vid överarmarna och därmed säkerställer att avståndet mellan elevens armar inte ökar under svingen.

När eleven får på sig denna för första gången blir det som en chock då den känns oerhört trång och inte sällan kallar eleven den för tvångströja. Det är dock dags att lämna den för gott. Helst bränna upp den i majbrasan.

Jag skriver om detta hjälpmedel för att jag fick en fråga på Facebook för ett par dagar sen. Det var en elev som ville bli kvitt sin "flying elbow" och undrade hur i sjutton han skulle gå tillväga.

När man pratar om flying elbow så är "strapen" ofta på tapeten som ett lämpligt träningshjälpmedel. Jag har själv använt "strapen" och jag har till och med byggt en strap som skulle uppfylla mina krav bättre, den skulle inte gå att tänja ut och därmed fungera inte helt olikt som en tvångströja.

Strapen är dock i det närmaste värdelös. Den hjälper inte speciellt mycket och ibland kan jag nästan uppleva att den lurar elevens hjärna. Varför är den i det närmaste värdelös då?

Strapen ger eleven lösningen rakt av och dessutom serverat på ett silverfat. Den tankeverksamhet som krävs av eleven vid en lyckad teknik förändring bör vara mycket ansträngande till en början för att eleven ska förstå hur den nya rörelsen ska gå till. Det måste skapas nya rörelsemönster i hjärnan och myelinskidorna runt om nervtrådarna ska växa och bli tjockare och transportera dem nya signalerna snabbare och snabbare.

När eleven står med en strap så behöver eleven inte tänka alls på hur han eller hon ska handskas med att faktiskt skapa ett tajtare mellanrum mellan armarna eftersom strapen "fixar detta åt eleven". Hur ska man göra då?

Det är enkelt. För att bli kvitt en flying elbow så placerar du en headcover under höger armhåla (eller en handske om du vill höja svårighetsgraden) och simsalabim så får du helt plötsligt anstränga dig.

Ett annat konkret exempel som symboliserar samma sak är hur du går tillväga om du vill bli kvitt en socket orsakat av balansproblem. Om du vill få lösningen serverad på silverfat för att sedan lämna tillbaka silverfatet och tappa lösningen så ställer du dig på två bollar som du har placerat under trampdynorna längst fram på foten.

Om du istället vill lära dig att hitta lösningen för gott och skapa ett nytt och stabilt rörelsemönster så placerar du dem två bollarna under varje fots häl.

Testa!

Älskar du spelet så älskar du att bli bättre - med träning händer det.

Hanson leder Masters - på väg att bli historisk?

Publicerad 2012-04-08 10:02:09 i Allmänt,

Hanson leder US Masters - Golf - The Masters

Tidigt imorse såg jag att Anders Myhrberg var inloggad på Facebook så jag passade på att fråga honom om hur kvällen kommer att bli;

Magi i luften
Kan Hanson ta det? Ja, självklart. OM hans mentala och emotionella styrka är lika vass som hans sving.

Borde det inte finnas en livlina för världens bästa golfare?

Publicerad 2012-04-07 13:12:34 i Allmänt,Tiger Woods har missat exakt varannan fairway hittills i The Masters. Man tycker att världens bästa golfare borde ha någon typ av livlina och faktiskt kunna träffa fairway med ett "säkerhetslag". Augusta spelas hur lång som helst och det är grymt tajt ifrån tee vilket gör att Tigers "stinger" förmodligen går för kort. Det är tufft helt enkelt.

Zach Johnson har träffat 93% av samtliga fairways. När han vann på Augusta 2007 så gick han tydligen inte för en enda par 5:a. Det innebär att om banor spelas längre än vanligt är det inte spelare som slår långt som är favoriter. Det är spelare som träffar fairway och har ett bra närspel som är i toppen.

Ikväll kommer alla "tippningar" ut på medlemmsmailen så ni kan kika vem som har tippat bäst.

Med ett bra närspel händer det.Kameravinkeln...

Publicerad 2012-04-01 18:33:04 i Allmänt,Kameravinkeln är viktig när man filmar och det blir oftast fel när man filmar en sving för första gången. Vi i klassen har fått sett flera "olika" svingsekvenser för att sedan "tycka till" om tekniken på dessa. Det underfundiga är att det har varit exakt samma svingar filmat från olika vinklar.

Det jag har dragit slutsatsen av är att kameravinkeln är viktig om man ska jämföra svingar. Om man ska analysera en sving så är det inte lika viktigt med exakt rätt kameravinkel. Det innebär att svingar från youtube, gamla kassetter eller från andra tränare inte behöver vara förkastliga så länge man inte jämför dem med andra svingar.

Med videolektion händer det.

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela