Stålebring Golf Academy

Röda tråden!

Publicerad 2012-03-30 20:45:29 i Allmänt,
När jag pratar med människor i min omgivning som på ett eller annat sätt har knutit ann till ett gebit så ser jag ständigt en röd tråd. En röd tråd som handlar om deras hängivenhet till långsiktighet och en stabil process.


Låt mig ta några exempel från människor som jag själv har träffat och pratat med. Vissa är nära vänner och vissa personer har jag träffat av en ren slump i olika sammanhang. Johan M som är en god vän till mig och duktig golfare är duktig på placeringar, speciellt inriktat på börsen. Han säger alltid till mig att börsen är en guldgruva. Man blir glad av att höra det och samtidigt som han ger en oerhört positiv bild av mitt eget sparande så säger han att jag måste tänka långsiktigt. Börsen är stabil på minst 5 års sikt.


En annan person som jag finner oerhört inspirerande är Anders Granheim. Han träffade jag idag. Med en ödmjuk attityd ger han mig hopp om bättre resultat i gymmet och talar olikt många andra inte om mirakelkosttillskott eller andra imaginära genvägar. Han talar om helheten. Han pratade om sömnen, avslappning, bra mat, stresshantering och därigenom skapa en stabil grund för att lyckas. Det jag tog mig med från Anders idag var att en grym fysik skapas genom långsiktighet.


Ett annat exempel är våra landslagtränare i golf. Under varje föreläsning som jag varit på med Swedish golf team så har det alltid funnits en” PowerPoint-slide” med siffran 10 000 på. Det ska symbolisera antalet timmar som krävs för att skapa en rörelse som är pålitlig och duglig under press på elitnivå. Siffran gäller på golfens högsta tourer men siffran är också gångbar i så många andra sammanhang, musik, andra idrotter och retorik är några exempel att nämna.


Det finns flera människor med en hängivenhet till ett gebit som jag har stött på som inte är nämnda i detta inlägg men deras röda tråd är densamma. Den är enkel och sund. Den handlar om en slags storhet i målsättningen och fokus på relevanta framgångsfaktorer. I den fokuseringen finns det inte plats för genvägar i form av snabba aktieklipp, mirakelkosttillskott, talanger vars framtid är förutspådd vid 8 års ålder eller genomskinliga försäljningsknep.


Det kanske låter lite spretigt när jag beskriver vad som inte får plats i den ”röda tråd” som finns vid skapandet av framgång men jag menar precis det jag skriver. Utan att på något sätt skära bort min motivation att förbättras så skapas snarare mer motivation när jag för en gångs skull vet vad som krävs. En insikt som är nödvändig för att bli riktigt bra på något.


Så..


Älskar du golf så älskar du att bli bättre – med träning händer det.

 

Experiment

Publicerad 2012-03-29 14:45:35 i Allmänt,
I sommar skulle det vara intressant att utföra ett experiment. Man utför ett experiment för att påvisa något och att skapa ett utfall som stämmer överens med en hypotes. Så funkar även mitt experiment. Det går till så att en spelare med runt 20 i handicap får spela 18 hål tillsammans med en spelare som har 0 i handicap.

Den spelare som har 0 i handicap kommer inte spela på en egen boll utan "tar över" den andra spelarens boll så fort bollen når 50 meter från hålet eller närmare.

Min hypotes är att trots att den spelare som har 20 i handicap faktiskt spelare större delen av hålet så kommer snittscoren att sjunka drastiskt. På grund av experimentets utforming kommer vikten av närspelet verkligen att belysas. 

Efter rundan är min gissning att spelaren med 20 i handicap kommer vara förvånad över hur mycket slag som kan sparas från "ynka" 50 meter och in. Motivationen knackar på dörren och putträning samt närspelsövningar känns helt plötsligt både inspirerande och roliga.

Älskar du spelet så älskar du att blir bättre - med träning händer det.

Vi får absolut inte glömma den enskilt viktigaste faktorn för juniorgolf i Medelpad

Publicerad 2012-03-24 08:14:32 i Allmänt,
Det är med stor glädje och värme som jag minns tillbaka på mina juniortävlingar och det är jag absolut inte ensam om. Jag kommer ihåg hur spännande det var då jag för första gången som femtonåring hördes talas om att det fanns en stor och riksomfattande juniortour i Sverige där man kunde tävla med dom bästa.

I fyra olika nivåer är det möjligt att tävla där den högsta nivån bjuder på golf som är minst sagt värd att titta på för den vanliga klubbmedlemmen. När jag hörde det som femtonåring ville jag ut och tävla på direkten. Lättare sagt än gjort, bokstavligen talat.

För att tävla på en regional nivå som är den lägsta poänggivande nivån måste du ha rankingpoäng. Rankingpoäng får du genom att spela på just regional nivå. Det är ett moment 22.

Den junior som då vill börja spela på skandia tour får hoppas på att tävlingarna inte blir fulltecknade så några reservplatser blir lediga. En reservplats finns aldrig nära sundsvall i princip. Sen gäller det naturligtvis att spela bra när en reservplats ges annars blir det ändå inga rankingpoäng.

I år finns det en tävling norr om Gävle. Det är en skandia tour Riks som det så fint heter. Det är en hög nivå där intagningskravet är minst en handfull rankingpoäng vilket gör att tävlingen är utomhåll räckhål för våra juniorer i Medelpad som skulle vilja debutera på tävlingsarenan.

I år är det ovanligt tufft alltså. När jag skulle börja tävla på skandia tour så fanns det regionala tävlingar på våra klubbar i sundsvall, det fanns också tävlingar i ångermanland och i umeå.

I den mörka tunneln finns dock ett ljus som lyser oerhört starkt för den junior som har laddat hela vintern och vill börja tävla i sommar. Det är YZ-tour som är räddningen, (tidigare VGT, västernorrlands golftour).

YZ:a är en tävling som knappas kan bli bättre. Tävlingen ger oerhört mycket rankingpoäng och är oftast öppen för alla tävlingsaktuella juniorer. För att exemplifiera tävlingens storhet så kan en vinst i en regionaljuniortävling över 36 hål inte ge hälften så mycket rankingpoäng som en fjärde plats i YZ, som för övrigt spelas över 18 hål endast.

Det kan låta extremt naivt men realiteten är att sundsvallskubbarnas elitlagsatsningar, egna juniortävlingar, juniorträningar, juniorläger, och i stort sett allting som har med juniorer och tävlingsgolf är underordnad YZ i syfte att öka chanserna för att få juniorer att börja tävla.

Det finns ett fåtal föräldrar i sundsvall som har denna insikt pågrund ut av att dessa föräldrar skjutsat sina barn till juniortävlingar runt om i landet i hopp om att "komma med" på reservplatser i smygehuk eller i kiruna etc.

Mitt resonemang är rent faktabaserat och är svårt att kalla subjektivt. Därför är det av största vikt att MGDF bibehåller YZ och behandlar denna tour som det absolut viktigaste frågan vid ett utvalt styrelsemöte.

Det är lätt att påvisa hur viktig YZ-touren är om man tittar på tidigare resultat och poängutdelning på golfdata.se

Med YZ händer det.

Vad har snö och svingspår gemensamt?

Publicerad 2012-03-23 15:33:38 i Allmänt,

Ute på klubben idag träffade jag en kunnig gentleman som stod och svingande i snön och "checkade" sitt svingspår. Hur bra som helst.

Prova själv och kolla om du är inifrån eller utifrån men glöm bara inte bort att klubbhuvudet också påverkar utgångsriktningen eller vad säger du Erik?

Årets missförstånd...

Publicerad 2012-03-21 08:42:21 i Allmänt,


I utrustningsutbudet i år finns det en driver som är hela 48 tum. Det är jättelångt och meningen med det är att slå bollen längre givetvis.

Jag tycker det är ett missförstånd. Meningen med spelet är att få i bollen på så få slag som möjligt och att slå längre är svårt utan att samtidigt sprida bollen mer. För majoriteten av golfare är det viktigare att skapa ett bättre närspel och träffa fler fairways från tee.

Om vi leker med tanken att alla golfare i hela Sverige skulle tvingas spela med en driver som är 48 tum hela sommaren så skulle rondtiderna öka drastiskt. Bollarna skulle slås ut i skogen mer än vanligt och snitthandicapet skulle öka.

Satsa på saker som är relevanta för ditt spel istället för på klubbor som är roliga en stund på rangen.

Med bra utrustning och träning händer det.

Krycka?

Publicerad 2012-03-19 20:14:42 i Allmänt,
Läste ni senaste nummret av Golfdigest? Wetterstrand hade skrivit en riktigt bra artikel kring fördelarna med en bröstputter. Läs gärna den. Våga prova en bröstputter hos mig i shopen i sommar och känn skillnaden.

För vissa av er kommer det förmodligen kännas helt fel men för vissa kommer det vara ett trollspö. En sak som inte framgår av artikeln i Golfdigest är den tydliga överblick man får i uppställningen med en bröstputter. Det är något som gynnar "statistiken" vid korta puttar.

Min fråga blir: Händer det med Krycka Niklas, Alexander, "Nyllet", Rasmus?

Jag svarar JA!

Snart drar det igång...

Publicerad 2012-03-14 09:44:15 i Allmänt,

Solsken och vår är precis det vi golfare lever för. Dagarna blir längre och längre och snart är det dags för många att ta sig ut till gofbanan efter jobbet och gå nio hål på kvällen, det är sannerligen en härlig tid på året.

Bloggen kommer uppdateras lite mindre under högsäsong men fortsätt läs den då fina erbjudande kommer presenteras för er bloggläsare under sommaren.

Nu till dagens resonemang. Ett resonemang som är direkt stulet av ingen mindre än Bob Vokey i egen hög person. Under mr Vokeys föreläsning i Halmstad så fick han frågan - hur ska vi PGA-tränare motivera våra elever att träna mer närspel?

Bobs svar på den frågan var väldigt konkret och det uppskattade väldigt många. Han svarade:
- Snittspelaren på USA-touren träffar ca 14 greener per runda. Den vanlige medlemmen och "helgspelaren" träffar kanske 5 greener på en runda. Det är alltså mer motiverat, i strävan att snabbt spara slag, för en vanlig medlem att bli bättre på stt närspel.

Med träning händer det.

Tylösand, årsmöte och sommartider!

Publicerad 2012-03-11 09:24:41 i Allmänt,

Idag är sista dagen på min andra utbildningsvecka i Halmstad och på Tylösand. Det har varit lärorikt med intressanta föreläsare och kanske det absolut roligaste - mötet med Bob Vokey "himself"!

Det här var också sista kurskedet för oss i TU 10-13. Nästa år är vigt åt specialarbete och börjar i oktober. Det var även kul att se Fredrik Eliasson ta emot det ärofyllda priset "Club professional of the year" under PGA:s årsmiddag igår kväll.

Jag och Fredrik pratades vid igår vid dansgolvet och jag får alltid ett väldigt ödmjukt intryck av honom. Han är sannerligen en värdig pristagare!

Framtidens lektion med Anders!

Publicerad 2012-03-08 13:14:37 i Allmänt,

Efter en inspirerande förmiddag med Anders Myhrberg så står det klart att Anders förmodligen gör det vi andra tänker. Anders kommer i sommar skapa ett lektionsprogram som skiljer sig från ett sedvanligt lektionsprogram.

Det som skiljer sig åt i Anders program är att han inte ger en privatlektion utan att först sitta ned med eleven och granska syfte och målsättning i 50 minuter.

Mer tid till eleven och förhoppningsvis resulterar det i ett tydligare syfte och en starkare målsättning hos eleven. Jag hoppas att medlemmarna på Anders hemmaklubb är öppen i sinnet och låter sig ge sig hän till en erfaren kurschef samt pro.

Lycka till Anders!

Handicap sänker humöret

Publicerad 2012-03-07 09:37:37 i Allmänt,

I en värld där vi tappar golfare bör vi maximera spelupplevelsen för de golfare som faktiskt spelar mycket golf och tillbringar stora delar av semestern på golfbanan.

Jag upplever att en person som ofta når sina mål och därmed spelar på sitt handicap är mer nöjd än en som inte gör det. Det problematiska är dock att handicapsystemet bygger på varje persons bästa resultat. Det innebär att alla våra "snittrundor" blir stämplade som misslyckande.

Jag tror SGF vinner mycket på att skapa ett handicapsystem som bygger på ett snittresultat, inte på ett PB.

Helt nytt synsätt för mig angående junioridrotter...

Publicerad 2012-03-06 19:34:49 i Allmänt,

Jag har alltid gillat tanken att juniorer ska hålla på med så många idrotter och aktiviter som möjligt långt upp i åren och därmed undvika tidig specialisering.

Idag på vår föreläsning fick vi ta del av en studie där man hade listat dom allra viktigaste anledningar som en junior anger för att motivera sitt deltagande i en idrott. Det handlar naturligtvis om en hel del olika saker men en sak var särskilt stark, nämligen behovet av kompisar.

Anmärkningsvärt var att för en junior som höll på med flertalet idrotter så kunde den junioren inte vara delaktig i en specifik idrott i samma utsträckning som en junior som bara deltog i endast en idrott.

Den junioren som höll på med flera idrotter hade tydligen svårare att "bli en i gänget" i dom olika lagen/träningsgrupperna vilket i sin tur försämrade juniorens sociala vinster genom idrotten.

För en junior som endast valde en idrott så ökade chanserna betydligt för den junioren att skapa starkare band till sina medspelare i laget. Starkare vänskapsband leder i sin tur till att junioren fortsätter med sin idrott längre upp i tonåren.

För mig var det en helt ny insikt!

Specialarbete!

Publicerad 2012-03-05 20:31:55 i Allmänt,

Den sista delen av TU består av ett specialarbete. Ämnet är valfritt och så är även valet av skrivpartner. Jag ska arbeta med Filip Modig och vårt ämne kretsar kring hur priset på olika tjänster inom golfen följt samhällets konsumentprisindex.

Det ska bli spännande att se om resultatet matchar vår hypotes.

Tidig vår?!!!

Publicerad 2012-03-04 12:53:57 i Allmänt,

Solen skiner som aldrig förr och det är lätt att "ladda" D-vitamin bara man sticker ut huvudet genom fönstret i dessa vårtider. Trots att vi upplever en "tidig" vår så brukar det faktiskt inte skilja speciellt mycket i tid gällande golfbanornas öppningsdatum i Sundsvall.

Oavsett snöstormar eller tidiga sommardagar i april så söker sig banans öppningsdag oftast till ett och samma datum varje år. Det jag tycker är mycket mer intressant än en tidig öpning är just kvaliten på banan vid öppningsdatum.

Bloggen kommer intervjua Öjestrand GC:s greenkeeper inom kort för att få en uppdatering av banans skick..

Soliga hälsningar.

Smarta eller dumma rörelser?

Publicerad 2012-03-02 18:56:06 i Allmänt,Idag fick några klasser på Ljustadalens skola testa på lite smarta rörelser som vi på tränarutbildningen har roat oss med under vintern. Det känns som ett givet inslag för att orka med långa mattelektioner.

För er som inte riktigt vet vad smarta rörelser är så är boken av Susanne ett bra lästips eller så kan ni anmäla er till kvällskursen "Fördjupning" i dam- eller herrutförande till sommaren så får ni testa riktigt smarta rörelser!


För anmälning: www.stalebringgolf.se

Bonus Bonus Bonus Bonus Bonus Bonus Bonus

Publicerad 2012-03-01 19:28:19 i Allmänt,
I sommar kommer jag använda mig av det bonussystem som kanske är det bästa i golfbranschen. Jag vet ingen "golfaffär" i sundsvall som slår procentsatserna vid återbäring till kunden.

Det är helt enkelt det mest lönsammaste och det vill jag ge mina kunder.

Välkommen till grandopening 21-22 april och införskaffa bonus. Inom ett snar framtid så kommer information kring bonussystemet finnas på www.stalebringgolf.se.

Med bonus händer det.

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela