Stålebring Golf Academy

Fynda!

Publicerad 2013-08-23 19:20:31 i Allmänt,

 
Imorgon lördag börjar jag min rea. I shopen gäller 40% off på kläder och skor. På klubbor och bagar är det 30 % off på. Jag har Callaway Xhot järnklubbor och Taylormade Rocketbladez järnklubbor. Bland metalwoods finns det mycket hybrider och en hel del drivers från Taylormade och Callaway, 10.5 grader regular.
 
Välkommen in och fynda. Vi syns imorgon!
 
Med fynd händer det.

Teknikträning

Publicerad 2013-08-22 15:47:56 i Allmänt,

 
Mental träning är allt annat än dåligt. Mental träning är effektivt och användbart i många sammanhang men är inte i närheten av att vara lika effektivt som teknikträning för de lektionskunder jag har. Om jag skulle byta ut teknikträning mot mental träning på 100 av mina nästkommande lektioner skulle jag få nollresultat på mina lektioner.
 
Det folk inte förstår är att en dålig teknik gör en nervös och skapar dåliga känslor vid press. En bra teknik skapar trygghet och bra känslor. Sen finns det spelare med bra teknik som inte scorar och det finns spelare med bra teknik som scorar jättebra. Dom spelarna har inte över 0 i hcp.
 
Med teknikträning händer det.

Dåliga tankar ger dåliga svingar

Publicerad 2013-08-21 22:13:00 i Allmänt,

 
Dåliga tankar ger dåliga svingar och dåliga svingar ger dåliga slag.
 
Låter vettigt va?
 
En person som aldrig slår slice på rangen kan alltid slå bort bollen på första tee pga av spändhet och nervositet. Underarmsmusklerna spänner sig och hämmar releasen vilket ger öppet klubbhuvud och cirkusen är igång. Den problematiken hör ihop med resonemanget i fet stil ovan.
 
I verkligheten är det fler scenarion som hänger ihop med ett annat resonemang, nämligen att bra teknik står pall för dåliga tankar. Jag tror knappast att jag är den enda som är nervös på golfbanan och jag är övertygad om att spelare på TV är nervösa konstant i olika situationer men ändå så får dom iväg bollen på ett dugligt sätt
 
I min omgivning är mental träning sekundär hos väldigt många spelare. Mental träning är överflödig eftersom de dåliga tankarna som besudlar hjärnan skapas från en dålig teknik. Vilken person skulle inte bli nervös av att spela tävling med dålig teknik?
 
Känn på den och försök att hitta motargument. Det är helt omöjligt. Den finns ingen spelare i världen som inte skulle bli nervös att ständigt utsätta sig för tävlingsgolf med en dålig teknik.
 
Vad är då lösningen?
 
Fixa tekniken och skippa den mentala träningen. Bra svingar står pall för dåliga tankar.
 
Med teknikträning händer det.
 

Jag tror att statistik föder flow

Publicerad 2013-08-14 23:30:02 i Allmänt,

Momentum är ett begrepp som ständigt flödar i TV när dom amerikanska kommentatorerna. Det är det ultimata tillståndet. Att nå dit handlar om att skapa en utmaning som är rolig och lagom svår. När jag har träffat bättre spelare så är majoriteten av dessa väldigt intresserad av statistik, tom förtjusta i statistik. Dessa spelare känner allt annat än hopplöshet och uppgivenhet.
 
De känner att de kan påverka sitt spel och att allt de gör har ett syfte. Vare sig det gäller att träffa greener, pricka fairway, starta en rutin med att knäppa sin handske eller räkna antalet puttar per träffad green så är allt relevant och viktigt. De ser allt som en helhet och lämnar inget åt slumpen. När man känner att man kan påverka sin situation och att en miss inte färgar hela rundan blir det också lättare att behålla fokus på varje slag. Varje sak man gör får ett syfte och känns meningsfullt.
 
Säg att du ska starta en tävlingsrunda med ett lätt par 4:a hål. Du vet att du har haft problem med att träffa greener med järnen och att du nu har tränat in en teknik som ska ge dig greenträffar. Helt plötsligt börjar du missa greener igen och du fattar inte vad som händer. Du blir arg och chockad och tänker att det blir en runda som inte kan bli bra.
 
En alternativ tanke till det scenariot är att du ser din miss som en möjlighet att rädda ett par och göra en save ( up and down). Du blir motiverad till att skapa något. Skapa statistisk. Det tänket gör att du inte missar greener. Vill du chippa så är du inte rädd att missa greener och  de långa inspelen blir avspända och fokuserad.
 
Med flow händer det.

En vecka med 2 PGA-instruktörer samt en Minitour

Publicerad 2013-08-11 20:51:57 i Allmänt,

 
1. Tränar man så händer det ingenting.
 
2. Istället för att filma och skapa bollflykter utifrån en video, jobba med att skapa bättre positioner genom att ändra bollflykten.
3.Jobba grunder. Jobba grunder. Jobba grunder. Jag glömmer ständigt det och måste vara mycket mer noga. Ska överdriva allas grunder hela nästa vecka.
4. "fina" svingar är totalt värdelöst. Har sett så många "dåliga" svingar som skapar så bra resultat.
5. Jag måste ha feedback från tränare oftare. Gör man inte det är man torsk.
6. Alla tränare tycker verkligen olika.
7. Det viktigaste på en lektion är att se till att eleven blir duktig på egenträning.
8. Sälj mer träningshjälpmedel..
9. Spela mer tävlingsgolf för min egen del. Att vara där och lira är något som är viktigt.
 
Med nästa veckas lektioner händer det!
 

Första gången jag inte gillar min arbetssituation...

Publicerad 2013-08-04 21:33:30 i Allmänt,

 
Idag fick jag en mycket givande lektion av en duktig PGA-kollega, Jonas Lekman. Det är verkligen nyttigt att vara elev och det borde man vara minst 3 ggr i veckan. Det öppnar verkligen upp mitt sinne för att förstå eleven. Vad som är helt sjukt och som stör mig mer och mer för varje dag denna sommar är att jag inte får någon som helst feedback på det jag gör.
 
Givetvis så är elevens uppfattning om lektionen en slags feedback samt dom "nya" bollbanorna som skapats under en lektionsserie men det är långtifrån tillräckligt. Det måste vara en person som är väl insatt i golfteknik samt instruktion som ska ge mig feedback. Det är i princip det enda sättet för mig att bli bättre. När jag tänker på hur många lektioner jag har gett som jag skulle kunna fått feedback på så är det nästintill förkastligt. Det må så vara vulgärt att skriva så men det är också sanningen. Med feedback blir man så sjukt mycket bättre.
 
Nästa sommar ska jag definitivt fixa två saker. 1 - arbeta med en PGA-kollega som är bättre än mig. 2 - fixa feedback varje vecka.
 
Har man inte dessa saker kan man lika gärna sluta arbeta.
 
Med träning händer det.

Att inte bry sig är att bry sig

Publicerad 2013-08-02 20:55:26 i Allmänt,

Inom idrott och speciellt inom golfen så är det mentala viktigt för en bra prestation. Inom golfen finns en speciell och väldigt värdefull paradox, nämligen att inte bry sig om hur det går. Om man lyckas gå ut på en tävling och uppskatta varje slag och varje minut som ges utan att bry sig om hur det egentligen går är man väldigt nära flow.
 
I många idrotter blir man sämre av att inte träna men i golfen kan det faktiskt vara tvärtom. När man inte bryr sig så är man heller inte intresserad av resultatet och värdesätter varje slag istället, det skapar ett fokus som är i nuet.
 
Nästa helg är det Norrporten Open och jag kommer inte bry mig alls över hur det går....
 
Med ingen träning händer det.

Grym gästbloggning!

Publicerad 2013-08-01 20:45:35 i Allmänt,

Reflektioner efter den spelmässigt bästa tävlingen någonsin,, hittills :-)
 
En andraplats på Svenska Minitouren, Hovås Open med rundorna 66-69 -5 och endast 2 bogeys på 36 hål.
 
Om Golf, Golfträning och Resultat.
 
Ofta kommer personer jag känner, medlemmar på klubben och frågar hur det går med golfen, jag brukar säga att jag spelar minst lika bra nu som under de 7 åren på Telia och Eccotour. -99 till-06
Då säger de, det måste vara för att det inte finns någon press på dig längre. Jag brukar säga ja, så är det nog.
 
Jag är en tävlingsmänniska ut i fingertopparna, så det hade nödvändigtvis inte behövt bli just golf som jag ägnat all tid åt under så många år.
 
Det är själva tävlingsmomentet med höjd puls, rädsla, glädje och ökad fokusering som jag vill åt. De två senaste åren har jag bara spelat två rundor som inte har varit tävlingsvarv, inspel till seriespel. ” Vanliga sällskapsrundor” är inget som intresserar mig speciellt mycket.
 
Så det där med att ”du har ingen press på dig längre” stämmer inte för jag vill ju känna press och allt vad det innebär.
 
Så efter helgens tävling har jag ändrat åsikt om mina tankar kring press mm.
 
Hur är det då möjligt att 8 år efter avslutat proffsspel på de nordiska tourerna leverera kanongolf??
 
Jag har några teorier om varför/hur det fungerar. (Gäller framförallt senaste tävlingen)
 
  • Glädjen för spelet, när tiden att träna/spela är minimal är varje minut på banan underbart.
  • Trygg i tekniken, jag vet min kapacitet och tar bra beslut med en lagom aggresiv spelplan. Att INTE slå ett slag om minsta tvivel finns.
  • Jag har skaffat 4 träningsredskap : Golf In Sync (min egen uppfinning), Swing Yde, Putting Tutor och Square Triangle för att checka av de tekniska delar jag jobbar med. Enkelt/bra om man inte har tillgång till studio.
 
Jag vet också att jag inte har TID att ändra några större detaljer i tekniken så jag får köra med det som finns i bagaget.
Kunskap om bollflyktslagar, vad som påverkar vad för att göra små korrigeringar med framförallt siktet är ovärderlig.
 
Den stora skillnaden i helgens tävling mot tidigare tävlingar de senaste åren var att jag verkligen tog ett slag i taget och försökte göra det bästa av varje läge. (har ibland haft lätt att gå händelser i förväg med dåligt resultat som följd)  Eftersom jag gick i ledarboll hade vi koll på de andras resultat och jag ville verkligen veta hur ställningen var under hela rundan. Vinnaren Magnus Bruhn gick -6 sista varvet så jag förstod tidigt att segerchansen var i princip borta, så det blev att försöka nå andraplatsen. På det 16e hålet var jag lika med båda mina medspelare  jag träffade drivern tunt och den orkade inte över diket som korsar fairway, efter droppen fick jag ett bra mått. 155m medvind och bra vinlel mot green. En fin järn 7 stannade 2 meter från hål och parputten gick i. En av de andra gjorde birdie, ett efter. Hål 17 är banans tuffaste. Par 3 188 meter in i vinden, en ok järn 3 ca 8 meter från hål, en medspelare låg precis bakom min markering så jag fick bra koll på linjen,  då kom en riktigt skön känsla om att sänka putten, den satt mitt i. Han som ledde med ett gjorde bogey så jag var ett före de andra. Det kändes helt enkelt som om den beryktade Zonen var där på besök större delen av tävlingen.
 
Många gånger tidigare hade jag vikt ner mig efter att drivern träffade diket på 16e men denna gången blev jag bara mer taggad att avsluta på ett bra sätt, med ett första mål: att slå nästa slag på bästa sätt.
 
Vart vill jag då komma med denna text?? 
 
Hitta din egen grej, varför du spelar golf.
Tro inte att förändringar är lätta att göra, det tar tid.
Hur kan jag få ut maximalt på banan med nuvarande förmåga.
Njut på golfbanan.
 
Lycka Till
 
Niklas Eliasson
Grundare av Golf In Sync
Tidigare tränare på Vallda G&CC

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela