Stålebring Golf Academy

Feedback från kollegor / arbetsätt PGA :)

Publicerad 2014-12-30 07:23:35 i Allmänt,

 
Det mest lärorika delen i min vardag är att lyssna på andras tränares åsikter om svingar. Det behöver nödvändigtvis inte vara svingar från personer jag själv tränar men naturligtvis är det extra intressant. om så är fallet. Om jag visar en sving för några av mina grymma kollegor ( Erik Andersson, Niklas Eliasson, Markus Westerberg etc ) så kan dialogen och kommentarer se ut enligt nedan: 
 
"gillar inte att armarna/händerhamnar så långt från kroppen i set up,, annars bra positioner på toppen,, skulle vilja se lite aktivare sättning/vinkling av handleder tidigare"
 
"du ser att händerna är utanför axlarna i set up"
 
"ser ut som han blir lite reverse och får lite för lite plats igenom"
 
"sen jobba med att underarmar ska nudda varandra efter träffen"
 
"Såg precis,, hon står lite långt ifrån ja. Men hinken står ju för långt fram för att påverka"
 
"samma som den andra, drilla med vänster hand för att känna var man är stark och orkar lyfta klubban i rätt led"
 
"Alltid lättare att få fart i en klubba som inte är på vät in mot kroppen efter vändning"
 
"Husväggen bakom är klockren åxå"
 
"Hade börjat köra start bara med vänster hand och få den att jobba mer konkav istället för runt och konvex så att klubban går mer upp istället för flack och runt"
 
"vid pitch och bunker får du loft och bounce att jobba korrekt för att vänster arm och skaftets alltid är i samma linje, det var det som kotte fick stor hjälp med,, han slog stora torvor med wedgarna utan"
 
"lite överdriven men mer åt det hålet... får du en tydligare tilt i nacken är det lättare för honom att sätta ett brantare axelplan. Om du också fixar svanken in uppställningen så får han lättare att räta ut höger ben i baksvingen vilket sätter höften på ett bättre plan som i sin tur hjälper honom med axlarna"
 
"Tycker armsvingen är lite för lång i förhållande till kroppen...... sen är axelplanet för flackt vilket gör att han blir för flack..... han behöver en bättre uppställning enligt mig med mindre svank och en mycket mer tiltad nacke"
 
 
Jag förstår ju att alla kommentarer förmodligen är grekiskan för många av er som läser bloggen men jag kommer ihåg att när jag var junior ville jag gärna höra hur duktiga PGA-tränare talade med varandra. Jag var oerhört intresserad av dialogen, vilka begrepp man använde sig av och hur åsikter faktiskt skilde sig åt.
 
Jag håller på att planera en teoretisk utbildning som ska utgå från TrackManvärden samt bollflyktslagar. Den ska pågå under våren och målet ska vara att mätta en del vetgiriga golfare som faktiskt vill lära sig på riktigt. Motsatsen till det är nog alla lirare som jag hör "hjälper" andra golfare rangen och banan fast dom inte alls har en blekaste aning om vad dom snackar om samt att personen ifråga som får "hjälpen" inte ens har frågat om det. Ni vet precis vilken typ av person jag snackar om. 
 
Jag finner det oerhört fashinerade faktiskt. Jag har lagt ner hundratusentalskronor på utbildningar, hundratusentalskronor på hjälpmedel och tusentalstimmar timmar på egenutbildning och ÄNDÅ ser jag svingar grummligt ibland. Ändå ska vissa "hobbyexperter" övertygande "hjälpa" andra :), det är fantastiskt roligt!
 
Vi ses i hallen!
 
Med träning händer det.
 

Face the fear

Publicerad 2014-12-29 07:39:14 i Allmänt,

 
 
I Annikas stora bok läste jag redan när jag var 15 år om Annikas tankar, strategier och framgångsfaktorer. Annika är ju en otrolig goflare och det jag tyckte var coolt är att det står "Face the fear" på insidan av Annikas keps. 
 
Det säger en hel del och eftersom jag själv har intresserat mig för den kognitiva delen av sport så har jag studerat en del KBT på universitetet. Det är något jag aldrig kommer att frångå som golftränare. KBT handlar om att hitta konstruktiva lösningar på situationer som gör en nervös eller sänker prestaionen.
 
Igår skrev jag om att jag skulle samla mina satsande juniorer och elitspelare i en och samma grupp som ett komplement till den vanliga lektionsgivningen och det är något jag kommer att göra under våren. Huvudmålet med den gruppen ska vara att skapa en konstruktiv attityd till saker runt omkring oss. 
 
Det handlar inte om att vi ska sitta och rabbla ramsor och upprepa uppblåsta affirmationer. Det handlar inte om att göra saker bara för att. Det handlar mer om att skapa en dialog till saker som gör en nervös. Ofta ser jag mina spelare på rangen med bra teknik men på banan förändras tekniken till lite sämre under press och det är absolut inget ovanligt. 
 
Jag vet att nyckeln till framgång är att i tidig ålder lära sig att hantera nervositet och negativa tankar. Begrepp som acceptans och medveten närvaro ligger nära till hands för att påverka nervositet. Kortfattat så vill jag att deltagarna i denna grupp ska lära sig att hantera situationer på ett KBT-inspirerat sätt.
 
Det innebär att det behöver absolut inte vara i golfmiljö utan det kan gärna vara i andra kontexter också. Målet ska vara att inte vara att arbeta "bort" nervositet utan målet är att lära sig att välkommna, acceptera och hantera sin nervositet. 
 
Genom att exponera sig själv i situationer som framkallar nervositet och inneha en grundinställning att jag verkligen vill möta min rädsla förvandlar man en jobbig situation till en intressant situation med ett syfte. Min personliga åsikt skapad utifrån egna upplevelser är att det faktiskt inte spelar så stor roll i vilken kontext man väjer att möta sin nervositet eftersom det mest handlar om att bemöta den.
 
Det innebär att deltagarna i gruppen kommer att arbeta i alla olika situationer som framkallar nervositet. Varje vecka kommer deltgarna att få exponera sig och lära sig att hantera dessa situationer på framgångsrika sätt. Kanske vissa spelare ber att få tala 5 minuter inför sin klass på högstadiet och accepterar sin rädsla för att kunna hantera den. Vissa kanske väljer att ta kontakt med en söt tjej eller kille och bjuder ut denne på en fika utan alkohol i kroppen. En deltagare kanske upplever stor nervositet när vi videofilmar golfsvingen och behöver filmas oftare och med personer som tittar på.
 
När gruppen kontinuerligt arbetar med denna typ av uppgfiter förstår ni själva vilket försprång dessa kommer besitta i tävlingsammanhang på golfbanan. Dom kommer inte uppleva nervositet som om det vore ett lejon som springer upp framför dom och skrämmer livet ur en. Dom kommer givetvis känna nervositeten men direkt därpå ta fram konstruktiva verktyg för attt hantera detta i linje med deras egna mål.
 
Fortsättning följer :)
 
Med träning händer det!

Att ge sig själv bra förutsättningar

Publicerad 2014-12-28 19:55:10 i Allmänt,

 
 
När motivationen sviker en är det bra att ha draghjälp. Det får man inte om man tränar med någon som är sämre än en själv. Att ta nästa steg och lyfta lite tyngre på bänkpressen eller att skjuta under par för första gången är så sjukt mycket lättare om man har personer i sin omgivning som redan har gjort det. Det är nämligen så att dom personerna som har skjutit under par flera gånger smittar av sig kraftigt och blåser bort det gigantiska känslan av att ett resultat under par skulle vara oövervinnerligt.
 
Jag tränar en del av Sundsvalls elitspelare och det jag tror på tanken av att skapa en grupp av dessa som ett slagsk komplement  till den vanliga lektionsgivningen.  Det ska vara fokus på tävling och att våga möta sin rädsla i alla sammanhang även utanför golfen. 
 
Jag kommer nog skriva mer om den gruppen i kommande inlägg. Tills dess kan ni se till att umgås med personer som är bättre än er :)
 
Med träning händer det!
 

Mitt brev till medlemmarna !

Publicerad 2014-12-25 08:39:44 i Allmänt,

Godmorgon!
 
Jag ska strax bege mig till Friskis i Övik för ett pass i gymmet såhär efter julafton. Igår skickade jag ut ett mail till våra medlemmar så ni gärna får läsa nedan. God jul!
 

Den bästa julklappen avslutar ett fantastiskt år!

Efter ett fantastiskt 2014 fullt av golf, tävlingar och lektioner så har vi fått den absolut bästa julklappen av alla golfklubbar i Sverige – en bro och en motorväg som nästan går rakt in till parkeringen på vår underbara klubb.

Som en skänk från ovan förvandlas den del av vår klubb som varit svagast och minst attraktiv till en av klubbens största styrkor och helt plötsligt flyttas klubben väldigt nära Sundsvall stad.

Det känns lika tjatigt som underbart att återigen skriva att Öjestrand GC är en fantastisk bana som är lika utmanande som tuff och det enda som slår skicket på banan är den höga stämningen i klubben.  Det är det som gör att det är så oerhört kul att arbeta som tränare på Öjestrand GC.

Cia, Anders och Karin som alltid tar emot mig, medlemmar och gäster på ett ytterst professionellt sätt skapar en fantastisk stämning. Banpersonalen med Palla i spets ser till att alla grässtrån ligger rätt och alltid har en fin grönfärg gör att det är kul att spela.

 En solid och bra ekonomi med en klubbchef och styrelse som gör ett riktigt bra jobb skapar också en fantastisk stämning.

Den största ingrediensen till den fantastiska stämningen är dock inte nämnd, det är alla medlemmars positiva och entusiasmerande inställning. Tillsammans skapar vi inte bara en golfklubb utan en av Norrlands bästa golfupplevelser.

i skrivandets stund vill jag rikta ett stort tack och ett ”bra jobbat” till mina kunder och elever. Genom att investera i hjälpmedel som TrackMan och vidareutbildningar inom PGA utvecklar jag ständigt mig och det är precis så jag vill att mina elever ska utvecklas.  

Jag vill härmed önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

2015 är Öjestrands år.

Med träning händer det.

Bra gjort SGF!

Publicerad 2014-12-17 21:19:58 i Allmänt,

 
 
Ibland kan det vara bättre att inte uttrycka sin åsikt än att uttrycka sig. Detta blogginlägg faller defintivt under den rubriceringen. Jag känner ändå att jag "känner" så mycket för detta ämne att jag faktiskt måste få uttrycka mig. Det strider så oerhört mot mina egna värderingar och golfens ursprungliga idé.
 
Jag tycker det är jättebra att SGF har avslutat Olympiagolfen. Jag tycker det besudlar tävlingsgolf och urvattnar alla tävlingar som klassas som "riktiga". När jag själv var aktiv som en tävlande junior var det verkligen på riktigt när man tog sig ner till 4.4 i hcp för då fick man inte längre påverka sitt hcp utan markör och utanför tävlingar.
 
Det gjorde att visa spelare inte alls kunde delta i vissa tävlingar på grund av att man hade för högt HCP och inte sänkte sig på föregående tävling. Då fick man helt enkelt bli bättre på att tävla. Under de tre senaste åren med Olympiagolfen kan man bara gå ut och spela en runda med sin kompis på sin hemmabana när man vill och sänka handicapet. Ja, ni hör ju själv hur det låter.
 
Äntligen är besudlingen av HCP och av tävlingsgolf helt slut. Tack!

Mall vid en förändring

Publicerad 2014-12-16 14:28:21 i Allmänt,

 
Förra veckan startade vi med FÖRDJUPNINGSKURSERNA och det är nästan det roligaste. Under vår vinterträning är det ingen av eleverna som spelar golf eller tävlar och därmed förstör sina teknikläxor. Nu blir det träning på riktigt kan man säga. Jag skickade ut ett mail till alla deltagare nyss med lite tankar kring förändringar vid en svingrörelse, kika gärna :
 

Hej!

Inför era läxor både inför "jullovet" men också framöver under hela kursen kommer här en slags mall som ni ska följa vid varje ny läxa. Följer ni mallen så kommer ni också aktivt att välja maximal utveckling av er golf. För att göra mallen mer konkret har jag valt att utgår från att ni får starten av golfsvingen som läxa men givetvis gäller detta på alla läxor under hela kursen.

 

Ändring av starten - en mall!

1. Förstå vad som är en bra start av golfsvingen. En bra start av svingen är när klubbskaftet är parallellt med marken så "täcker händerna" klubbhuvudet samt "pekar klubbans toplinje rakt upp". Detta har ni fått en bild på.

2. Förstå vad som är just Ert fel och vad som ska ändras. Startar man klubban fel åt ett specifikt håll så kommer man behöva jobba överdrivet åt det motsatta hållet för att komma till en bra position.

3. Uppnå en bra start framför spegel utan boll med hjälp av spegel, repetion och känsla. Träna ofta och lite flera gånger om dagen och viktigt i detta skede är att det inte är med boll!

4. Klara av att blunda och hitta en bra start av klubban på ett enda försök.

5.Upprepa punkt 4 minst tio gånger.

6. Börja slå bollar från en stillastående position i starten. Det går alltså inte att sätta igång och svinga korta "starter" utan ett stop vid den givna positionen eftersom det är alltför riskfyllt. Under flera träningspass behöver ni börja slå bollar med ett stop så kan kolla av att klubban verkligen är i en bra position.

 

7. Försök slå en start av svingen utan stop och se till att det blir bra! Om det inte går så är det bara att slå vidare med ett stop för att kvalitetsäkra starten och till slut kommer det att sätta sig.

8. När det fungerar så sluta aldrig att "checka av" starten. När ni har en bra start av svingen, vilket alla av ska ha för att kunna gå vidare med nya läxor, ska ni alltid träna på att starta klubban vid varje pass. Ta som vana att alltid kolla av position starten i början av varje träningspass. Starten är nyckeln! 

Under era genomgångar av svinganalysen kommer ni att få se hur er start är och börja arbeta med den. Det kommer bli riktigt bra!

Med träning händer det!

 
 

Man ser ju ändå inget!

Publicerad 2014-12-06 08:36:11 i Allmänt,

 
 
När jag möter folk ute på stan eller på gymmet under vintertid så tror jag att jag får samma fråga som mina PGA-kollegor - Vad gör du nu när banan är stängd?
 
Då svarar jag att jag är i golfhallen nästan varje dag och fortsätter med instruktion av det långa spelet precis som i sommar. Då svarar ofta folk nått i stil med att dom själva borde ta sig dit och "hålla igång" svingen men att det är så synd för att man inte ser något.
 
Det jag ställer mig frågande till då är vad dom skulle ha gjort annourlunda om dom hade "sett något". Det svaret bygger ju på att om dom såg sin bollflykt så skulle dom också korrigera den. Tyvärr funkar inte det för majoriteten dom inte alls gör något för att förbättra svingtekniken. Ett resonemang som jag tycker är rätt likt är när folk säger att dom "speltränar" men för en person som inte tagit lektioner eller fått nyss om effektiva övningar för att skapa en ändrad bollflykt så blir spel endast en upprepning av en dålig rörelse.
 
Tvärtom tycker jag att golfhallen på många punkter är bättre än rangen utomhus då alla tvingas bli introverta inomhus. Det främjar fokus på rörelsen och fokus på rörelsen är just nyckeln till att förbättra tekniken.
 
Boka lektioner i golfhallen och satsta på bra spel nästa sommar.
 
Med träning händer det!

Broöppning smakar gott!

Publicerad 2014-12-02 19:56:50 i Allmänt,

 
Snart öppnar den så efterlängtade bron och det är riktigt kul. Att spela golf på Öjestrand GC kan inte bli "närmare" stan egentligen. För att citera några av våra fantastiska medlemmar så skriver jag - " det är som om hela bygget är byggt för Öjestrand GC". Avfarten till Öjestrand är oerhört viktigt och tyvärr är det osäkert om den öppnas till säsongstart. I "värsta" fall kan den öppnas i mitten av nästa sommar.
 
Bingo för Öjestrand GC helt enkelt :)
 
Jag har ett förslag för invigning  av bron både officiellt och inofficellt, nämligen att slå en driver från mitten av bron ut mot vattnet. Det skulle vara en grymt cool grej att göra och posta på facebook. Dessutom ska min TrackMan stå bakom och säga exakta siffor om den första drivern från bron :)
 
Vad tror ni?
 
PS.
 
Helt utanför dagens ämne så måste jag säga att inslaget om Bhutan på rapport gav mig gåshud. Kolla upp det och även vidare diskussion på svt 2 20.00. Ämnet får ni utforska själva.
 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela