Stålebring Golf Academy

Affirmationer för bättre golf?

Publicerad 2014-03-27 14:41:10 i Allmänt,


Om man googlar på Affirmation så får man denna beskrivning:
 
 
Affirmation (av latin affirmatio, ’försäkran’) är i nyandliga rörelser positivt färgade fraser som upprepas i tal och skrift i syfte att förbättra sin livssituation. Affirmationer utgår från tanken att man själv skapar sin verklighet och att ens tankar är det som orsakat ens nuvarande situation. I åskådningar, såsom i boken och filmen The Secret, ges exempel på vad affirmationer kan skapa.
 

Jag skriver om detta ämne för att jag kikade lite i ett material som heter "Det inre spelet" som en mentaltränare här i sundsvall har skapat. Jag har själv använt det ( en bok samt en CD-skiva) och upplevde det som bra. Det är ett material som är väldigt tydligt och fokuserar på de saker som vi faktiskt gör bra.  Att skriva ned en affirmation är ju bra om man grundar det på sanning. Jag har själv en affiirmation som jag skrev för 2 år sedan som hjälper mig varje gång jag behvöer extra styrka.
 
Vet ni vad som skapar dålig mentalkapacitet då?
 
Dålig bollträff!
 
Och dålig bollträff kommer från bristfällig teknik som inte får ny näring via träning. För en bra spelare som har tränat mycket teknik och har en hygglig teknik är den mentala delen större än hos en amatör som inte alls har tränat mycket teknik. Dålig bollträff beror ju inte alls på att man är nervös inför just det där vattenhindret utan att man är nervös för att man vet att man har för dålig teknik för att klara av nervositeten.
 
En bra spelare kan börja slå bra slag in mot green igen efter svacka med det långa spelet pga att chippningen funkar strålande. Om chippning och närspelet funkar bra blir man inte rädd att missa greener och vågar därför svinga fria och därmed blir långa spelet bra. En sådan påverkan/förändring kan inte en dålig spelare vara med om därför att det kräver en bra grundteknik.
 
Med träning händer det.
 

Hookade wedgar?

Publicerad 2014-03-26 18:40:45 i Allmänt,

En riktigt bra exempel på hur siffror i Trackman förklarar en grymt pitchslag på 50 meter ges i nedanståend video:
 
http://www.youtube.com/watch?v=gg8zIaah05I
 
När jag var 16-17 år så fick jag ofta feedback på att jag gav för mycket hook till mina wedgar och att det var väldig konstigt att skruva wedgar men videon ovan förklarar rätt mycket. Grejen med att jag tar upp mina egna slag som exempel är att jag upplevde dessa bollbanor som extremt låga och ofta med den skarp stopskruv. Att anmärka på en vänstertiltad spinaxis ( jag lirar vänster) är egentligen fel av två anledningar:
  1. Det ska krävas en rejäl tiltning av spinaxis för att en wedge ska skruva sig snett ( högt loft)
  2. Det känns viktigare med längdkontrol än med sikte vid wedgar.
Dessutom är det svårt att slå ett lågt spinnslag med något annat än en insiderörlese.
 
Det har för övrigt aldrig varit så kul att ge lektioner som det är nu. Jag har förmånen att ha en hel del lektioner och dagarna går rätt fort nu när jag och min Trackman hjälps åt. Den stora skillnaden är att jag ser saker som jag inte såg tidigare eller som inte går att se med blotta ögat. Jag behöver inte testa teorier på elever och vänta på resultatet i samma utsträckning om förut, nu är det lättare att se fixa problemet på direkten.
 
Du som läser detta - boka in en lektion med mig. Jag väntar på att du ringer ikväll :)
 
Med träning händer det!
 

Syftet?

Publicerad 2014-03-25 21:53:22 i Allmänt,

 
 
Att Trackman ger specifik feedback till både mig och eleven råder det ingen tvekan om. Det har varit många som är intresserad av att se och testa Trackman speciellt eftersom lektionerna blir så "offentliga" i golfhallen. Det tycker jag är riktigt skoj naturligtvis och bra marknadsföring är det  också. Det jag funderar på är hur jag själv skulle tänka om jag fick slå för första gången i Trackman och få feedback, jag skulle vilja veta vad jag gör för fel och gärna hur jag kan åtgärda det.
 
Grejen är att vissa golfare som har testat denna fantastiska maskin är oerhört nyfikna på vad den säger men är inte lika benägna att göra något åt siffrorna som visas. Det är konstigt tycker jag. Då finns det ingen mening med att testa heller. 
 
Får jag testa att slå några slag i den ( trackman)?
- Javisst får du det!
 
Får jag testa att slå några slag i den (trackman)?
- Javisst får du det, kommer du vilja göra något åt siffrorna? ( rätt)
 
Om jag går till en sjukgymnast så vill jag gärna ha övningar för mina problem i kroppen, det räcker inte med att jag får reda på vad som är problemet. Om min bil är trasig så vill jag gärna att problemet ordnas. Om jag slår i en maskin som visar vad jag gör för fel och vad jag exakt kan ändra på så min golf blir mycket roligare så vill jag göra något åt det.
 
Med träning händer det.

Ny era

Publicerad 2014-03-24 20:59:23 i Allmänt,

Nu har jag använt min Trackman i en vecka snart och den veckan har kanske varit den mest lärorika veckan någonsin. Det är helt sjukt egentligen men jag är otroligt nöjd med hur mycket mer jag förstår när jag använder Trackman ( TM). Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om fördelarna men här är det jag har noterat mest:
  • Vissa bollbanor och bollträffar har man svårt att se/förstå, det blir en visuell illusion som försvårar och grummlar tips samt lektionen. Med TM ser jag till och med det inte ens gud ser.
  • Jag gör mindre justeringar med mina elever än vad jag brukar göra och får mer resultat. Antar att det beror på att jag ser att en parameter blir bättre och förstår att med tiden så kommer den parametern att påverka dom andra siffrorna.
  • Jag förstår i större utrsträckning hur utrustning påverka bollbanan samt svingen.
  • Det går inte att ge bättre feedback till eleven än vad jag gör, TM ger precis feedback på varje detalj.
  • Mina lektioner har blivit jäkligt mycket roligare :) Och bätt
Jag ser fortfarande inte att jag kommer tjäna igen kostnaden för Trackman men värdet i att jag förstår saker och ting bättre och bättre för varje dag jag använder mig av Trackman är guld värt.
 
Med träning händer det!

Bollträff?

Publicerad 2014-03-19 18:33:57 i Allmänt,

 
Är det roligt att spela golf med dina bästa vänner med riktigt dålig bollträff? 
 
Nej.
 
Är det roligt att spela golf på världens bästa bana med riktigt dålig bollträff?
 
Nej.
 
Är det roligt att spela golf i kanonväder med riktigt dålig bollträff?
 
Nej.
 
Är det roligt att spela golf med världens bästa och nyaste golfklubbor med riktigt dålig bollträff?
 
Nej.
 
Är det roligt att spela golf en hel sommar med mestadels riktigt dålig bollträff?
 
Nej. Då slutar man nog om man har flera sådana sommrar.
 
Är det roligt att spela golf med tråkiga människor med riktigt bra bollträff?
 
Ja förmodligen.
 
Är det roligt att spela golf på en halvdålig bana med riktigt bra bollträff?
 
Ja förmodligen.
 
Är det roligt att spela golf med halvgammla klubbor och en riktigt bra bollträff?
 
Ja.
 
Är det roligt att spela golf en sommar med riktigt bra bollträff?
 
Ja.
 
Mycket kan man klara sig utan men avsaknad av bollträff tycker ingen människa om.  Då slutar man. Ytterligare ett  skäl till att tänka i "uppställningskravstankar".
 
Med bra bollträff händer det.

"Uppställningskrav" - del 2

Publicerad 2014-03-17 18:12:15 i Allmänt,

 
 
Jag tycker trots många kommentarer på gårdagens inlägg ( facebook) att iden om uppställningskrav innehåller flera spännande fördelar. Det är många som stirrar sig blind på att det tar lång tid om varje medlem på hela klubben ska ta en lektion innan säsongen öppnar men för mig skulle det lätt funka under vintertid.
 
Om man nu stirrar sig blind på tiden så kan man jämföra med hur en nybörjare tränas. Enligt SGF:s material för Gröntkort så ska varje nybörjare klara av vissa tester efter avslutad nybörjarutbildning. Det är hårda tester som man lätt skulle kunna "kugga" flertalet av nybörjarna med. Det är dessutom inte speciellt svårt att "kugga" mer erfarna golfare med vissa av testerna vilket säger en hel del om svårighetsgraden. Om det nu är så att dessa krav ska gälla på våra nybörjare men som egentligen inte alls uppfylls så säger man redan i starten av varje golfares karriär att " vissa grundläggande spelkompetenser är nödvändiga". 
 
Om man redan i starten av en golfares karriär sätter krav på att klara av vissa tester och avsätter minst 10 h på en grundutbildning så borde det väl vara rimiligt att man följer upp detta med åtminstone en privatlektion varje år. 
 
Vidare är det min uppfattning att bra tränare hittar svaren på många problem i uppställningen och med noggranna "uppställningskrav" så skulle det faktiskt vara riktigt enkelt att få folk att stå rätt till bollen. Står folk rätt till bollen så tror jag att det kan vara många som slår betydligt bättre slag med lite ansträgning. Vad jag vet så är det ingen golfare som tycker att det är roligare att slå bollen dåligt än att slå bollen bra. Att slå bollen bra och träffa bollen riktigt rent är en känsla som majoriteten av oss älskar. 
 
Med en bra uppställning händer det!
 

Lösning?

Publicerad 2014-03-16 20:06:52 i Allmänt,

url.jpg

 

Tänk om facit på varför svenska golfklubbar tappar medlemmar inte är via nyrekrytering?

 

Tänk om lösningen istället skulle vara att fokusera på de medlemmar vi har och varför folk slutar spelar golf. I olika studier som jag har fått presenterat för mig så är det oftast dålig bollträff som är en av dom starkaste argumenten till varför folk slutar att spela golf.. Likväl är det bra bollträff som är en av de starkaste ( tror t.o.m den starkaste anledningen ) skälen till varför folk spelar golf.

Om man då utgår från dessa undersökningar gjorde av SGF så kanske en lösning skulle kunna vara att sätta ett "uppställningskrav" på varje golfklubb med en utbildad PGA-instruktör knyten till klubben. En "uppställningskrav" skulle funka så att innan man får spela på banan varje säsong så ska man få ett godkännande av sin PGA-pro på grepp och uppställning. 

Det innebär att i medlemsavgiften ingår det en privatlektion till varje medlem där medlemmen får en korrekt uppställning och ett korrekt grepp av instruktören. Om man inte går på den lektionen och får hjälp så att alla rundor automatiskt blir bättre så får man heller inte spela på banan. 

Det skulle i teorin också leda till att varje medlem förmodligen slår mindre slag på banan vilket sänker rundtiderna också. Det är inte helt fel. Samt att alla kommer tycka det är roligare att spela och att folk skrattar mer och därmed lever längre också :)

När jag nu sitter hemma framför TV:n och skriver detta inlägg så hittar jag på riktigt inte ett enda argument som talar emot denna lösning. Inte ett enda.

Med ett "uppställningskrav" händer det.

Sundsvallsgolfare och handleder...

Publicerad 2014-03-14 20:48:18 i Allmänt,

Leadbetter-lowBS.jpg

 

Undrar om alla städer i Sverige har samma fokus på handledernas rörelse vid start av golfsvingen?

 

Jag tror inte det faktiskt. I Sundsvall verkar det vara något över det vanliga kring den höga fokuseringar av att man ska "vinkla" handlederna till förbannelse i starten. Jag tycker att det är konstigt att så många väljer att göra detta år ut och år in då det inte finns någon i TV-rutan som spelar på touren som göra detta. Alltså, fastän ingen av proffsen väljer att "sätta" handlederna i starten överdrivet mycket så ska det ändå vara något som amatörgolfaren ska syssla med tydligen.

 

För er som lär er att vinkla handlederna i svingstarten, kika på denna video :

http://www.youtube.com/watch?v=eZ1GUbSA4hU

 

Med en bra start av svingen så händer det.

Slå upp på bollen

Publicerad 2014-03-13 21:23:09 i Allmänt,

Trackman-screen-shot2.png  

Idag hade jag driverträning med en grupp elever och vi pratade om vikten av att tilta överkroppen för att kunna slå upp på bollen lättare. Jag kände att det kommer bli skönt att vara precis till eleven. I helgen har jag mina sista lektioner utan Trackman och efter det kan jag ge mig och min elev precis feedback. Det kommer bli riktgt lärorikt framförallt för mig sjölv.

Säg att jag snittar 40 lektioner i veckan under 30 sommrar framöver. För varje driverlektion jag ger så får jag feedback i siffror på vad jag säger och vad eleven gör. Ställ det i jämförelse med att jag under dom 30 åren bara får visuell feedback utan siffror. Med siffror blir jag bättre och jag kommer förstå varför det blir som det blir och lära mig. Kanske det också är därför jag motiverar köpet av Trackman som utbildning till min revisor.

 

Med träning händer det!

 

Nu har jag köpt en Trackman!

Publicerad 2014-03-12 18:38:42 i Allmänt,

trackman_projects_01.jpg

Igår tog jag beslutet att införskaffa en ny Trackman av senaste modell. Det är naturligtvis en kostnadsam pryl som jag kanske inte kan få igen pengarna på men det känns verkligen rätt. När jag tänker på hur jag sommar efter sommar i år framöver ger lektioner utan att själv utvecklas som golftränare så blir jag inte speciellt motiverad. Det finns säkert massa sätt att utvecklas men allt handlar om att förstå vad som händer vid impact. Då är Trackman helt rätt.

Medvetenheten kring bollflyktslagar, svingteknik är stor i södra Sverige och det är inte samma sak i Norrland. Precis som med alla andra idrotter.  Mina kollegor säger att den tränare som jobbar frekvent med en Trackman lär sig att förstå golfsvingen på ett jättebra sätt och kunskapen blir så mycket större. Det i sin tur innebär bättre lektioner och bättre custom fitting. Vad jag vet så är det inte så många tränare som har den senaste Trackman och det gör det ännu roligare. 

Jag har mycket lektionsbokningar och det hade säkert gått att fortsätta så i framtiden men faktum är att det kvarstår att jag inte lär mig något. Dagarna blir likadana och vissa lektioner är suddiga. Att beskriva vissa lektioner som suddiga är en ganska bra förklaring. Varför ska vissa lektioner behöva vara suddiga?

Att bota "suddigheten" handlar om att jag ska lära mig vad som händer och vad som påverkar vad. Ge mig 2 år från dagens datum så ska jag sikta på att förstå allt :)

Det känns grymt lyxigt att kunna erbjuda lektioner med Trackman till mina elever ;)

Med Trackman händer det!

 

NN

Intelligens

Publicerad 2014-03-10 17:02:14 i Allmänt,

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/320572?programid=793
 
Lyssnade på detta radioprogram för några dagar sedan. Där diskuterar man vad intelligens är för något och det får mig att tänka till, men framförallt får det mig att dra paralleller till begreppet talang. I programmet framgår det att alla deltagare är överens om att intelligens inte har att göra med hur mycket man kan, hur välutbildad man är eller om man är professor.
 
Intelligens är något annat än kunskap. Intelligens är kanske en persons förmåga att tillgodogöra sig ny kunskap eller ens förmåga att hantera olika situationer. Ändå säger vi slarvigt att välutbildade är intelligenta och att man kan vara "smart som en professor".
 
Parallellen till begreppet talang är riktigt intressant. Många som sägs vara talangfulla har oftast bara haft någon specifik fördel gentemot andra under en begränsad tid. Exempelvis en lång 12-åring som kan slå järnsju in på Skandiacupfinalen medan alla andra i startfältet måste slå träfem. Jag har säkert skrivit om detta resonemang massor av gånger tidigare men jag har verkligen svårt att släppa det.
 
Jag tycker exempelvis att man ofta får höra att Medelpad har "dåliga" elitjuniorer och alldeles för få av dom och visst kan det vara så men det är inte själva grejen. Grejen är att hur många är i hallen och tränar varje dag? Hur många spelar tävlingar varje vecka på sommaren?
 
Om jag skulle berätta vad talang är så är det en inställning och attityd snarare än konkreta färdigheter i tidig ålder. Speciellt föräldrar har svårt att förstå att talang är synonymt med många timmar i golfhallen och att träna hela tiden.
 
Talang har den som tränar mycket kanske?
 
En person som klarar av att träna själv utan schemalagd träning i grupp har talang. En person som inte måste åka hem efter sin golflektion utan stannar kvar och nöter in sin läxa har talang. En person som inte spelar golf hela tiden utan tränar teknikträning har talang.
 
Med träning händer det :)

Varför golfskor?

Publicerad 2014-03-01 12:32:35 i Allmänt,

 
Om man aldrig tränar på något eller aldrig tar en lektion varför ska man då ta på sig golfskorna när man är och slår i golfhallen?
 
Det har jag funderat på en hel del senaste tiden. Oftast är det bara personer som tar lektoner som är i hallen och slår men ibland kommer det personer som "bara är där och slår". Om man aldrig tar en lektion och låter alla kompensationer i sin sving vara orörda, varför ska man då lägga energi på att remma på sig golfskor?
 
Det borde ju inte ha någon som helst påverkan om man lirar med eller utan golfskor inomhus i jämförelse med hur tekniskt svårt personen slår. Noggrannhet på fel saker skulle man kunna säga.
 
Med träning händer det.

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela