Stålebring Golf Academy

Kompensationsfaktor

Publicerad 2015-01-25 07:42:02 i Allmänt,

 
 
Jag tycker bilden trädet får symbolisera vad jag menar med dagens inlägg. Jag har börjat använda mig att ett uttryck som jag kallar för kompensationsfaktor. Det har fungerat bra och är väldigt enkelt. Det som också är bra med det uttrycket är att det skulle gå att presentera i ett linjediagram där en stapel är "timing" och en stapel är graden av kompensation.
 
Om vi säger att en elev startar sin sving med ett dåligt grepp och har för avsikt att slå bollen så bra som möjligt så krävs det kompensation för att "balansera" ut det dåliga greppet. Det kan mycket väl fungera hur bra som helst och det behöver inte heller för den delen "synas" i svingen men det kräver timing i form av att man måste ta hänsyn till ett fel.
 
Spelare med hög kompensationsfaktor som klarar av det är exempelvis Furyk. Spelare med låg kompensationsfaktor är spelare som följer någon slags standardiserad mail som vi tränare i PGA-kåren följer. 
 
Detta resonemang faller lite ju bättre spelare man kikar på eftersom det verkar inte vara den yttersta svingtekniken som avgör vem som leder WGR men för amatörer så är det det enligt min mening klockrent. Jag ska göra en uppställning och försöka skapa ett liknande material som banker har när dom ska få sina kunder att förstå att riskfyllda placeringar också kan ge mer avkasnting men även kan kräva lite längre tidshoriszont.
 
Med låg kompensationsfaktor kommer det att hända!

Börja spela golf på söndag!

Publicerad 2015-01-21 15:12:47 i Allmänt,

 

Fixa gröntkort lagom till säsongstart
i vår fina golfhall!

Under våren kommer två nybörjarkurser att genomföras som slutar lagom till säsongstart. Kurserna kommer vara teknikorienterad vilket innebär att fokus kommer att riktas mot att få en bra och solid teknik vid fulla slag. Avslutande delar av kursen kommer att hållas utomhus när rangen öppnar.

Grupp 1 

25/1, 1/2, 8/2, 15/2, 22/2, 1/3. Alla tillfällen är mellan 16.00-17.30 och inomhusträningen avslutas med ett längre kurstillfälle utomhus när rangen och banan öppnar i maj.

2 platser kvar

Grupp 2

25/1, 1/2, 8/2, 15/2, 22/2, 1/3. Alla tillfällen är mellan 17.30- 19.00 och inomhusträningen avslutas med ett längre kurstillfälle utomhus när rangen och banan öppnar i maj.

Full!

Fantastiskt paket för nya golfare

   
Årsavgift, inträdesavgift, lån av spelrätt och nybörjarkurs. Ett fullvärdigt medlemskap berättigar till fritt spel på Öjestrand GC, Sundsvalls GK och Sörfjärdens GK – 4.500:-


Medlemsavgift + 5 greenfee, inträdesavgift, lån av spelrätt och nybörjarkurs – 3.500:-
   
Enbart nybörjarkurs – 2.000:-
   

Anmälan sker som vanligt till robin.stalebring@pgasweden.com

Hjälp med impact

Publicerad 2015-01-17 07:29:49 i Allmänt,

 
 
Jag har jobbat stenhårt med starten av svingen samt hela svingplanet och det blir väldigt bra effekt på det för dom som tränar. Det jag har fokuserat mycket på också är hållningen igenom impact vilket jag upplever många bra spelare tappar.
 
Speciellt så tycker jag att väldigt många, speciellt tjejer, tappar hållningen framåt i impact och det är jag osäker på  vad som exakt blir konsekvensen av det även om det är ett litet "tapp". Saker som jag jobbar med för att bibehålla hållningen är tankar som:
  1. Bibehålla höger rumpa/baksida lår genom impact ( viket många då upplever som att dom rör sig bakåt)
  2. Känna tryck på höger fots häl för dom som lyfter foten tidigt
  3. Känna tryck på vänster fot för att få kvar balansen och inte tappa framåt
  4. Klubba mot rumpan som dom inte får tappa kontakten med i impact
  5. KLubba mot pannan som dom inte får "putta" bort.
Kan mina duktiga kollegor ge sina tankar om detta genom att svara kort på följande frågor:
 
  1. Vad blir konsekvensen av en tappad hållning i impact ( mest framåt mot bollen)?
  2. Har styrkan i hamstrings något med detta att göra?
  3. Varför tappar tjejer mest?
  4. Hur jobbar ni med detta?
 
 

Mentala utmaningar

Publicerad 2015-01-15 06:09:51 i Allmänt,

 
Jag är helt säker på att tekniken på alla elitsatsande juniorer är grymt viktigt och många gånger tränas det för lite teknik. Fördelen med att träna teknik är att det ger en faktiskt trygghet i att slå bollen bättre och därmed också en mental trygghet. Eftersom jag har läst en några kurser KBT på universitetet ställer jag mig ofta frågan vad som händer när tekniken är duglig för en spelare. 
 
Efter i vinter kan jag tycka att det finns ett par juniorer som faktiskt svingar klubban så pass bra att man skulle kunna förvänta sig en betydligt bättre säsong i sommar. Vad som gör att vissa spelare inte levererar på tävling är något vi golftränare nog upplever som mest frusterande av allt. Man kan känna att det är svårt att förstå vad som egentligen händer under tävling speciellt om man är van att analysera teknik.
 
Jag har absolut inget facit och det kanske inte finns något facit men jag tror att det handlar om en spelares kompetens att vara utanför trygghetszonen. En spelare som känner nervositet, upplever press och känner sig osäker är utanför sin trygghetszon men kan med ett långvarigt arbete har hittat olika verktyg för att hantera just dom känslorna. Jag tror också att det inte är speciellt bara för golfbanan utan jag är fast övertygad om att dessa verktyg går att hitta överallt där press huserar.
 
Det som kittlar mig är att mina bättre juniorer får upp ögonen för tjusningen och meningen med att lämna sin trygghetszon och lära sig verktygen. Det gäller både på och utanför golfbanan och med en stor acceptans och ödmjuk attityd till "misslyckanden".
 
Jag tränar en hel del på gymmet med några av juniorerna som är mellan 15-18 år och satsar på golfen och redan där finns det fantastiska möjligheter att lämna trygghetszonen, vilket jag själv också ser framemot att göra. Jag tror inte att kroppen eller hjärnan bryr sig så mycket om man lär sig hantera sin press och nervositet på golfbanan eller om man ska gå fram till en snygg tjej på gymmet. Jag tror man bemöter samma känslor och lär sig hantera samma känslor och därmed blir man duktigare på att befinna sig utanför trygghetszonen.
 
En viktig nyckel till att våga utvecklas är en stark känsla av acceptans och att fokus ska ligga på att följa sina beslut trots att resultatet inte blir som man tänkt sig. Det går helt enkelt inte så bra att påverka resultatet och det är därför fokus ska ligga på processen. Att tänka lite som att jag slår hellre drive på detta hål fast jag upplever stark nervositet för det är att följa min ursprungliga plan, det att följa mina procesmål och förhopningsvis så har jag ett par mentala knepp för att hantera min nervositet.
 
Det kan liknas med att gå fram till en snygg tjej på gymmet fastän det känns jobbigt, utelämnande och med risk för att jag blir nobbad. En stark och alternativ tanke ska då vara att jag med hjälp av dessa utmaningar följer mina mål, är sann mot mig själv för jag ville faktiskt prata med den här tjejen när jag såg henne och ständigt får möjligheten att "öva" på att vara utanför trygghetszonen. 
 
För att detta ska vara möjligt måste man se den långsiktiga fördelen med att vara sann mot sig själv genom att vara  måste man vara i ett så otroligt accepterande klimat och det är jag taggad att skapa bland våra satsande juniorer.
 
Fortsättning följer!
 
Med träning händer det.
 

Bra start av svingen = konsekvent Path/swing Dir

Publicerad 2015-01-08 07:11:56 i Allmänt,

Under Ebbas jullov har vi tränat på hennes teknik rätt frekvent och jag tänkte publicera några bilder på hennes senaste videoanalys. Det är i särklas hennes bästa filmning någonsin och jag är riktigt nyfiken på att följa hennes vårsäsong i USA.
 
Det ett par saker jag lägger märke till när jag mäter riktigt bra svingar. Dels är det hur konsekvent Ebba blev i Path ( svingspår) och även hur flytande svingen ser ut. Att en bra idrottsrörelse ser flytande ut är något som definivit är genomgående för alla idrottare. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör att det ser flytande och enkelt ut men det är fantastiskt fräckt.
 
För mig är Ebbas sving lätt på LPGA- tournivå nu. Kika själv:
 
 
Finns bara ett sätt att summera svingen - Med träning händer det!
 
 
 

Den verkliga effekten av TrackMan

Publicerad 2015-01-06 07:10:00 i Allmänt,

 
 
Den verkliga effekten av TrackMan handlar inte om att kunna presentera avancerade värden för eleven. Det handlar heller inte om att lektionerna blir mer detaljerade bara för att TrackMan ger oss mer värden än den vaniliga bollflykten. 
 
Den verkliga effekten av TrackMan handlar om att en person som "slicar" bollen ser själv , efter varje slag är viktigt att komma ihåg, att svingriktningen samt spåret är till vänster om målet. Det är det absolut bästa och den verkliga effekten av TrackMan. Det är bättre än fantastiskt.
 
Så många av mina tränarkollegor som inte når fråm till en "slicare" när dom förklarar att klubbans måste röra sig mer inåtutåt istället för utåtinåt. Varför mina tränarkollegor inte når fram är inte pågrund av att dom är sämre på att förklara eller att eleverna är ovanligt sämre utan det handlar om att det är så svårt för en "slicare" att verkligen förstå hur klubban ska röra sig i nersvingen.
 
Det är verkligen svårt för en "slicare" att förstå att klubban måste röra sig "brutalt" höger för att skapa ett svingspår som är 0 grader i förhållande till siktet. Igår hade jag några elever som står själv och tränar i min TrackMan ( egenträning) och det är sjukt bra träning. Dom får feedback konstant på hur klubban rör sig och eleverna förstår sin egen sving samt siffrorna som TrackMan ger.
 
Den verkliga effekten av TrackMan visar sig när en "slicare" får känna vad som är 2 grader inifrån svingspår. Det är oslagbart.Grejen är att det handlar inte om att eleven blir pårpakad siffor utan det handlar om att en lektion med TrackMan blir så mycket enklare för eleven och det är enkeltheten allt går ut på. Jag förstår verkligen att det finns ett motstånd mot att sätta sig in i något som "bara" förklarar bollflykten eftersom jag själv har kännt det motståndet innan jag ägde TrackMan men det är med respekt för elevens mål jag väljer att arbeta såhär.
 
Med träning händer det.

Videoblogg!

Publicerad 2015-01-04 18:44:22 i Allmänt,

 
 
Senaste dagarna har jag börjat videoblogga, kika nedan!
 
https://www.youtube.com/watch?v=pyLXxOtt8T8

Problemet med crossfit...

Publicerad 2015-01-02 05:29:54 i Allmänt,

 
Crosfit är det hetaste av alla träningsformer nu och det är grymt bra för att bränna kalorier och bli lagomt bra på allt. Tyvärr finns det ett problem med crossfi och det är just att man blir lagom bra på allt. Eftersom crosfit binder ihop alla kompentenser inom träning är det svårt att bli riktigt bra på något specefikt eftersom mjölksyran alltid kommer hindra en.
 
Igår körde jag en av testerna som alltid har ett tjejnamn som typ Angie, Linda, Mary osv och lika övertygad som jag var för nått år sedan blev jag nu också, mjölksyran hindrar en från att bli riktigt stark eller riktigt snabb.
 
Det är ingen tvekan om att crosfit är riktigt bra förbränning och bygger generell styrka men faktum är att mjölksyran hindrar en från att bli grym. Riktigt bra för gemenman men inget för elitidrottare. Sen är jag också väldigt förvånad över att det är så många av dom som utger sig för att köra crosfit som aldrig hör hört talas om Crosfittjejerna ( testerna med tjejnamn). Det är oerhört lustigt eftersom det är de vedertagna testerna inom crossfitvärlden som skapar bra preferenser.
 
Med träning händer det.

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela