Stålebring Golf Academy

Godis eller frukt...

Publicerad 2015-09-30 12:51:37 i Allmänt,

 
Som jag skrivit förut så är tekniken en oerhört lätt sak att påverka för att skapa bra förutsättningar för grym golf. Sen är det ju givetvis så att det finns en miljon golfare som svingar samt slår bollen bra men ändå inte spelar in pengar. Det är något som gör att vissa spelare vinner pengar och vissa gör inte det och det handlar uppenbarligen inte om tekniken. Med det sagt är det ändå inte någon bra ide att skita i tekniken bara för att. Allt som går att påverka ska man ”maxa”.

Om jag ska försöka ge en gissning på vad som skiljer är nog att framgångsrika spelare hanterar press och problem bättre än majoriteten. Om man tittar på en juniortävling så är det svårt för barn och ungdomar att lära sig den kompetensen eftersom föräldrar oftast vill sina barn för väl. Man vill så gärna att ska det gå bra för sitt barn vilket är helt naturligt och så självklart att man stryper sitt barns förmåga att själv hantera problem.

Viljan att hjälpa sitt barn så oerhört mycket under hela uppväxten gör att så fort barnet känner oro, ångest, stress så måste det ”hjälpas” till och det ska så fort bli ”bra igen”. Det här skapar två problem. Det första är att känslor som just oro, ångest och stress blir förbjudna och vi vet att ju mer man motverkar en känsla desto större verkar den växa sig. Det andra är att man fråntar barnen möjligheten att själv hantera sina känslor.

Det är ett känsligt ämne eftersom det egentligen inte handlar om golf. Det handlar mer om uppväxt och psykologi och jag vet att jag är golftränare och inte psykolog ;)

Jag tror dock att det är ett väldigt intressant ämne eftersom det så oerhört tydligt bland idrottande juniorer (inklusive mig själv som junior) att man dag ut och dag in fråntar spelare på juniortävlingar viktiga mentala kompetenser.

För att koppla ihop detta inlägg med föregående inlägg om att inte sköta sin rutiner på grund av att man har en hög score så kan man isånnafall fråga sig om man förväntar sig att ens tillvaro alltid ska vara problemfri. Om man endast sköter sina rutiner utifrån en situation då spelet är bra då kan man lika gärna lägga ner golfen. Hel grejen med att förbereda sig är att man förbereder sig mot allt, dåligt som bra.

Juniorer måste bli bra mycket mer objektiva kring sin tillvaro och inte reagera på allt som inte är bra. Det är inte resultatet som är grejen, det är inte resultatet som är grejen och man kan inte säga det för många gånger.  När man börjar förstå det så uppskattar man resan dit och man uppskattar den nyans som skapas från mixen mellan framgångar och problem.

Med träning händer det!

Vad 90 % av befolkningen inte gör?

Publicerad 2015-09-24 13:51:18 i Allmänt,

 
Att lämna sin trygghetszon måste vara det svåraste som finns. Det är så jäkla svårt att lämna sin trygghetszon och gör man det en gång så är det ännu tuffare att göra nästa gång. Naturligtvis finns det folk som tränar allt möjligt i sin strävan att bli bättre på det dom håller på med men det är extremt ( betoning på extremt) få som faktiskt kliver ur sin sk "comfort zone".
 
Det krävs så oerhört mycket energi att klara av att göra något som inte känns bekvämt eftersom det inte känns bekvämt, det som är bekvämt är bekvämt och det som inte är bekvämt är obehagligt. Det känns konstigt och det tar så mycket fokus. Jag har alltid dessa tankar i huvudet när jag går på gymmet och jag tror ju att jag är så mycket bättre än alla på att kliva ur trygghetszonen men det är jag ju förmodligen inte, det känns för bekvämt.
 
Igår var jag på gymmet med Daniel Nyman (SVGK) och saker som vi gjorde för att  "stretcha" vår trygghetszon var att :
  • Köra nya övningar.
  • Köra 3 reps till fast vi ville sluta av mjölksyra.
  • Omvänd övningsföljd.
  • Filma rörelsen och ge feedback.
Allt detta är saker som inte direkt leder till en bekväm känsla utan leder till något ovant. Ett annat lysande exempel är ju personer som utsätter sig för rädslor exempelvis tala inför en grupp. Det är något som förmodligen gör dessa personer helt utmattade men effekten står också i relation till vad dom utsätter sig för. Nyckeln är att inte vänta på att det ska kännas så pass bra att man är förbered på det för då är man helt fel ute. Det handlar om att det ska kännas helt absurt i många fall.
 
Jag är helt övertygad om att utvecklingen alltid handlar om att kliva ur trygghetszonen oavsett vad man sysslar med. Jag är också helt övertygad om att den golfjunior som rättar sig efter detta når framgång.
 
Med ett kliv ur trygghetszonen så händer magi!

Att bota en slice handlar defintivit inte om att slå raka slag

Publicerad 2015-09-22 13:06:15 i Allmänt,

 
- Hej, Hur kan jag hjälpa dig?
- Jag slår så mycket slice och jag vill slå bollen rakt istället!
 
Så inleds många av mina lektioner. Problemet är bara att redan där så har eleven ett mål som är fel, en inbiten slicare kommer inte kunna slå bollen rakt. Faktum är att ingen slår bollen rakt i hela världen. Trots att majoriteten av våra golfare i Sverige kollar på golf och att deras ögon därmed exponeras för Protracer så har man helt missat att varje framgångsrik spelare har "viktat" in sina bollflykter i trygghet. Man har skapat en bollflykt som alltid skruvar åt samma håll när det blir skruv, det är riktig trygghet och riktigt framgångsrikt. 
 
Det är få spelare som slår bollen rakt eftersom det inte går, även om vi tycker att en bollflykt är rakt så är finns det alltid någon tiltning på spinaxis. Vad allt handlar om är att utesluta 33 % av spelfältet. Svingen ska byggas så det blir rakt/vänster eller rakt/höger, då blir det galet enkelt att spela golf.
 
Vad gäller en slicare så är det precis som för en alkolist, det funkar inte att bara ta ett glas vin för då brakar helvetet ut ( för övrigt anser ju forskarna att det är en speciell gen som flertalet personer med alkolism innehar vilket gör att dom reagerar starkare än andra personer på just alkohol). En slicare måste slå draw/hook för att bli kvitt sina sliceproblem och det är behöver dom göra under lång period. Först måste personen lära sig att förstå sing egen svingriktning, sen måste oftast man förstå hur bladet ska börja rotera. Efter det börjar personen kunna slå draw och då tror de flesta elever att allt är löst men så är absolut inte fallet. Det är egentligen då det börjar, att slå minst 2000 bollar med en fin draw samt i olika nervösa situationer.
 
Jag blev citerad i senaste Svensk Golf att jag är bra på att bota just slice och jag skulle vilja vidmakthålla det, jag tycker på riktigt att jag hittat ett sätt att prata med en slicare som fungerar väldigt bra. Så om du lider av en slice så är du väldigt välkommen så länge du inte har för avsikt att slå bollen rakt, för det går inte ;)
 
Med draw händer det!
 

Vinnare och förlorare bland juniorer på Skandia Tour

Publicerad 2015-09-20 10:21:32 i Allmänt,

 
 

I helgen hade vi en omgång från Skandia Tour på Öjestrand där många av de juniorer som jag tränade både deltog och placerade sig väl. Jag tog tillfället i akt och åkte ut på banan och tittade på spelet och det var tråkigt att se att så stora delar av startfältet inte gav sig själv de rätta förutsättningarna. Riktigt tråkigt och framförallt oprofessionellt.

 Ofta är juniorer så pass kortsiktiga i sitt tänk att man tänker att i sviterna av en hög score så ”spelar det ingen roll” och helt plötsligt så ändras rutiner som man egentligen skulle behållit vid en annan score, en bättre score. Det kan handla om att man inte är lika noga med att läsa greener, man slutar dricker vatten, man struntar i att skjuta med laserkikaren och ”höftar” avståndet eller man kanske rent av inte markerar bollen på green trots att bollen är täckt av lera. Ännu värre är ju alla dessa juniorer och föräldrar som kommer in i shopen och köper regnskydd, regnkläder, regnhandskar eftersom det har man tydligen inte packat med fast man åker på en tävling i september i Sverige. Varför ska man då åka på tävlingen undrar jag.

Det är just det kortsiktiga tänket som skiljer oseriösa juniorer från seriösa juniorer. Det handlar inte om att man ska vifta med en trollstav och helt plötsligt ska man göra 2 birdies i rad, det handlar om något som är så mycket större än så. Det handlar definitivt om långsiktiga målsättningar och värderingar och i en seriös plan är scoren bara en effekt av vad jag gör för handlingar.

 Ni som får känslan av att jag skriver ett utdömande inlägg och anser att jag är för kritisk har helt fel. Jag kommenterar samt belyser endast en inställning och attityd hos varje spelare och är den konstruktiv så är alla resultat en framgång, även om man skjuter 90. Börjar man förstå det resonemanget så har man kommit långt. Det gäller även utanför golfbanan och det ändar upp i att man börjar gillar resan mer än själva målet. Då blir man riktigt effektivt och får en konstruktiv tillvaro.

 Mest förvånad blir man över hur man som förälder kan spelarna hur det går när dom inte förberett sig ordentligt, då kan man ju inte utvärdera något.  Då blir det ju helt fel eftersom man inte kan göra sådant general fel. Då är man i förlorarcirkeln.

 När resan i sig blir viktigare än resultatet, på och utanför golfbanan, är värderingskompassen inställt helt rätt. Når man flyttar fokus från resultatet till själva processen och när man börjar inse den magiska känslan av kontroll det ger då är man en vinnare. Det enda man  behöver göra då är att då och då utvärdera vart man är påväg och reglera riktningen.

 

Med träning händer det!

En pull är ingen hook...

Publicerad 2015-09-02 10:34:59 i Allmänt,

 
När man går tränarutbildningen så får man lära sig att börja med att ta reda på vad eleven vill ha hjälp med och även utföra en liten utforskande intervju. Det är väl så det funkar med all träning oavsett golf, gym, coaching osv. I golfen tycker jag dock att intervjun är kraftigt överskattad. Tänk att grunden alltid är att jag som tränare vill nå bästa resultatet för eleven så fort som möjligt och då är sanningen faktiskt att eleven inte går att lita på vid en intervju.
 
Det är oändligt många slicare som inte vet skillnaden mellan en Pull och och en Hook vilket gör att dom likställer en Pull med just en hook. Pullen beror på svingspåret och inte bladet. Att en boll går vänster kan alltså vara av olika anledningar.
 
Samma grej gäller topp och duff. Om jag slår mina järnklubbor skopandes med en AoA runt 0 eller plus så kommer klubban att exponeras för marken innan och det kan både bli topp och duff. Om det blir en topp eller duff beror därmed mest på omständigheterna. Det förstår inte heller den vanliga amatören vilket skapar en icke sanningsenlig analys av sitt eget spel. 
 
Det enda som är relevant är att fråga om eleven har några kända skador och sen låta dom slå 10 slag i TrackMan mot ett gemensamt mål, det brukar vara det mest sanningsenliga trots att kontexten ökar nervositeten en aning ;)
 
Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela