Stålebring Golf Academy

Att slå ner på bollen!

Publicerad 2016-04-11 10:57:49 i Allmänt,

 

 

Att slå ner på bollen och placera svingbågens lägsta punkt bakom och lägre än bollen kan vara det som amatörer har sämst koll på. Oftast känner man till flertalet andra begrepp som är mycket mer komplexa än den simpla vetskapen om att man måste slå ner på bollen för at få en bollflykt. Skulle jag få välja endast ett tips att instruera kring resten av mitt liv så skulle det vara att slå ner på bollen, lätt!

 

En vanlig procedur i en lektion är att först jobba riktning med spår/blad för att uppnå raka slag och sen tillkommer det nästan alltid för spelare med högre handicap att dom behöver få veta att man också måste slå ner på bollen för att det ska bli en hög bollflykt, istället för en låg toppad boll.

 

Bakgrunden till varför man inte slår ner på bollen kan vara flera orsaker. Man kan ha slagit låga toppar under lång tid och tror att man måste lyfta/skopa bollen för att få höjd. Man kanske har slagit en rejäl duff innan bollen så man gjorde illa sig och därmed är rädd för att slå ner på bollen. Hur som helst så är det viktigt att man berättar för väldigt många elever att dom faktiskt måste slå ner på bollen för att få lyft i den.

 

En av de absolut bästa övningar som alla amatörer borde och måste lära sig för att kunna träffa bollen på rätt sätta är att lägga ett hinder framför bollen, en handduk eller en headcover ca 30 cm framför. Det man ska klara av är att slå till bollen med bra träff utan att slå i hindret.  Det är ofantligt många som inte klarar av detta och missar bollen. Klarar man inte av detta så kommer man heller inte kunna träffa bollen bra ifrån gräs och man kommer heller inte kunna utveckla sitt spel till hyfsat lägre nivåer. Ändå är det säkert 80 % som inte klarar av detta utan rätt mkt träning, det säger en del om hur viktigt det är att arbeta med denna kompetens.

 

Testa och prova denna övning hemma.

 

Med träning händer det

Gör det detta innan du siktar på att mäta upp hur långt dina wedgar går

Publicerad 2016-04-07 10:14:04 i Allmänt,

 

Den största anledningen till varför man investerar i en ny TrackMan 4 är för att den läser av korta slag såsom pitchar och till och med längre chippar. Vad som blir tydligt när man får se siffor på pitchar är hur otroligt mycket det dynamiska loftet kan skilja mellan olika slag.

 

Spridningen i loft kommer från att träffarna påverkar klubbans loft oerhört vilket kallas för ”vertical gere effect” och det är inte alls ovanligt med skillnader upp till 15-20 grader.  Det likadant som att växla fem-sex klubbor uppåt eller nedåt och det är givetvis förödande för längdkänslan. 

 

Det är svårt att förstå hur loftet kan påverkas så mycket utan en TrackMan och då är det sannolikt ännu svårare att motivera för en elev att det är så utan att påvisa det på skärmen. Den stora anledningen till varför träffen varierar så mycket är att klubban har lite för mycket AoA vilket gör att träffen kan ”klättra” upp rätt friskt på klubban och därmed ”pressa” upp loftet.  Generellt sett är lösningen ofta att minska AoA dvs slå ett flackare slag.

 

Genom att slå ett flackare slag blir ändå den låga pitchens AoA ca -5 vilket det oftast inte känns som för eleven, det upplevs flackare. Det i sin tur gör ju att man kan dra slutsatsen att Bounce och sulkontakt inte har lika stor betydelse som många leverantörer menar. Sulan och Bounce är viktiga när man slår korta och långa chippar men slag utöver det flyttas klubban lägsta punkt rätt långt bakom bollen vilket spelar bort sulan och Bounce rejält. Bounce och sula är viktiga då klubbans lägsta punkt är nära eller framför bollen.

 

Så det jag har blivit varse om är att det inte är en bra ide att mäta upp hur långt man slår sina wedgar innan man har lärt sig att slå med ett konstant dynamisk loft. Att slå wedgar med mycket spinn är också direkt kompatibelt med ett lågt dynamisk loft och en låg Launch men friktion är fortfarande den viktigaste parametern för hög spinn (bra boll och bra grooves).

 

Ska du göra birdies behöver du kunna stanna bollen där du landar den.

 

Med träning händer det!

 

Jag måste lära mig att tänka rätt

Publicerad 2016-04-02 08:51:13 i Allmänt,

Något som vår golfklubb måste vara bland dom främsta på är hur bra dom dåliga spelarna tänker kring sin egen golf. TrackMan spelar giveitvs en stor roll i detta och har möjliggjort för folk att bli objektiva i sina analyser om sin sving.

 

Det är ju dock fortfarande relativt vanligt att jag kliver in på gymmet eller någon annanstans för den delen och möter en golfspelare som börjar prata golf vilket är trevligt. Är det en spelare som inte tar lektioner är det vanligt att dom säger att dom måste lära sig tänka rätt och att det är det som absolut gäller för dom. Att tänka rätt på banan och få samma känslor som på rangen är nyckeln och inget annat. Varje gång jag hör det så blir jag illa till mods och speciellt illa till mods blir jag när någon anmärker om att man inte ska klanka ner på mentalträning.

 

Grejen med dessa spelare är att nästan alla har en positiv AoA med järnklubborna och en lägsta punkt i svingen som oftast också är innan impact vilket gör det helt omöjligt att slå järnklubbor ifrån gräs om inte man får använda peg.

 

Så det tiotusentals golfare egentligen säger till mig på gymmet är typ, jag har ett svingfel som jag kan fixa men jag gör det inte för jag vill istället lära mig att tänka rätt. Då tror jag knappast att samma person undviker allergimediciner om man är pollenallergiker och istället väljer att ”tänka rätt” för att hantera pollen och går runt och tänker bort snor.

 

Just korrelationen mellan personer som slår dåligt på banan med järn och bra på rangemattor och en positivt AoA. Det i sin tur leder oftast till att man tror att man behöver lära sig att tänka rätt för att man slår så bra på rangen. Dock vet vi ju att rangemattor är världens största skämt samt att mentalträning är till för att lyfta fram en bra teknik, inte att bota teknikfel. Det är ju alldeles självklart att jag också skulle bli livrädd om jag hade en positivt AoA på mina järnklubbor.

 

Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela