Stålebring Golf Academy

Facit på inre motivation imorse!

Publicerad 2016-01-30 12:53:40 i Allmänt,

 

Imorse tränade jag tillsammans med två äldre juniorer och vi avslutade träningspasset med olika former av plankan. Till saken hör att det var en fyraårig kille som var på gymmet också eftersom hans föräldrar.

Föräldrarnas attityd till killen var väldigt ostyrd men ändå beskyddande och det tillät pojken att röra sig relativt fritt mellan både vikter och maskiner men som sagt under säkerhet. När vi avslutade passet med diagonala plankan som är en komplex övning så märker jag att pojken ställer sig framför oss och härmar en mycket fin komplex planka som dessutom är lika diagonal som vi står.

Helt utan krav och uppmaningar så gör pojken med ett leende en komplex övning och hans möte med träningen baseras på glädje, nyfikenhet och inre motivation. Det måste ju vara det optimala tillvägagångssättet för att skapa ett träningsintresse för honom och allt bygger på att ”less is more”.

Det är något jag vet att jag måste tänka på eftersom jag oftast tar en annan väg som inte är lika framgångsrik. Ofta beror det på att många av mina kunder är ännu sämre på det än vad jag är och bokar en TrackMan-lektion för en sjuåring som egentligen skulle må bättre av att åka golfbil och käka glass och själv upptäcka ett intresse av att slå golfbollar. Det är svårt att förstå att man ibland måste göra mindre för att skapa mer. Något jag verkligen kan utveckla.

Med inre motivation skapas talanger!

 

Teknikparadoxen!

Publicerad 2016-01-29 20:00:56 i Allmänt,

För tio år sedan var det inte många tränare som hade tillgång till att se så exakta bollflykter inomhus som vi har nu och det är en fantastisk utveckling på så kort tid. Det är alltså avsevärt bättre förutsättningar att träna golf i Norrland nu kontra för tio år sedan på grund av TrackMan.

Det paradoxala med den tekniska ökningen bland hjälpmedel är att det inte alls behöver betyda att det blir mer teknikinriktad träning utan istället skapar det förutsättningar för det omvända, dvs spellik träning med formning av bollflykter.

Med hjälp av TrackMan kan man få se sin egen bollflykt inomhus och det solklara för många spelare är att utesluta alla siffror i TrackMan (endast bollflykt) och bara forma slag vilket flyttar fokus från teknikdetaljer till en väldigt sund träning av kontroll av blad och spår.

Så med mer tekniska hjälpmedel främjar man en träning som går ut på att inte tänka på tekniska detaljer med svag förankring till bollflykter och istället inriktar sig på kreativitet, timing, spår/blad-kontroll, slagrepertoar. En riktig teknikparadox! 

Med träning händer det!

Det går inte att inte tänka teknik...

Publicerad 2016-01-25 18:11:33 i Allmänt,

 

 
En av mina största svagheter är definitivt att jag låser mina elever vid teknikträning eftersom jag själv är så intresserad av det. Det är jobbigt att erkänna med det är bara så. Jag har själv tränat så och det är svårt att gå ifrån mönster och rutiner. För amatörer är det helt rätt men inte för alla som kan slå bollen hyggligt.

Det jag har förstått är att det inte går att sluta ”tänka” teknik bara genom att slå golfbollar, man måste hitta ett substitut som gör det enkelt att faktiskt rikta fokus på något. En grymt kul övning är TrackMan Combine som är ett test i TrackMan.

TrackMan Combine är ett test där din "ball striking"skicklighet testas. Spelaren slår 60 bollar mot olika mål, från 55 meter hela vägen upp till drivern. Testet tar ca 40 minuter och ditt resultat kan jämföras med spelare från hela världen. Alla spelare, från lovande junior, medelgolfare och professionella spelare, kan dra nytta av TrackMan Combine.

Grejen med detta är att det handlar om att man faktiskt fokuserar på något annat och inte bara ”undviker att sluta tänka teknik”. Combine är ett grymt test för oss i Norrland  som gör att vi  kan hitta en bra förberedelseträning för spel, och inte för tekniktankar. Min fortsatta röda tråd kommer vara att hitta alternativa vägar för inomhusträning som inte handlar om teknikfokus.

Med Combine händer det!

Deliberate practice på fysiklektionen idag!

Publicerad 2016-01-22 19:04:58 i Allmänt,

 
 

Även de mest exotiska jobben som PGA-tränare blir vardag och jag är privilegierad att få arbeta på högstadiet under vintern vilket jag tycker är lärorikt. Jag jobbar ju mycket med golfen och instruktion och därför kan det vara kul att byta miljö och jobba i skolan.

Så fort jag går in i klassrummet så är min tanke att målet borde vara att utnyttja tiden maximalt och maxa inlärningen, att plugga ”deliberate” helt enkelt.

Idag startade vi med att arbeta inom ett nytt område kring atomer, materia och molekyler. Arbetsmaterialet till detta är ett häfte på 15 sidor som ska ligga till grund för ett skriftligt prov om ett par veckor.

Att lära sig häftet på ett ineffektivt sätt är att läsa det utan att arbeta med texten medans att arbeta med texten på ett effektivt sätt (deliberate) handlar om att sätta sig in i texten och låta läsningen ta riktigt lång tid.

Att läsa en text handlar om att sätta sig in i den, förstå vad texten förmedlar och kunna välja ut få relevanta nyckelord som sammanfattar vad varje stycke handlar om. Det första som händer när jag ber elever som inte brukar använda sig av en understrykningspenna och stryka under ord är att man stryker under för många ord i varje stycke. Det slår nästan aldrig fel. Det är enkelt att ”bara stryka under orden” och kräver ingen speciell fokusering men det är ineffektivt och man hinner avverka många sidor i häftet.

Vad som däremot är i enlighet med ”deliberate practice” är att sätta sig in i texten på alldeles särskilt sätt och verkligen förstå vad texten handlar om och vilka ord som är viktiga. Det kräver energi och många elever uppvisar motstånd till det från en början eftersom man upplever uppgiften krävande, mentalt jobbig och framförallt främmande vilket är exakt vad ”deliberate practice” handlar om.

Vid detta skede brukar jag själv markera ett stycke och verkligen välja ut de ord som texten handlar om och ett stycke på 50 ord blir helt plötsligt till 5 nyckelord och simsalabim så har man endast 5 överstrukna ord att träna på tills provet istället för en lång otydlig text. Texten blir tydligare och förhoppningsvis så upplever eleverna att man lättare ”fattar”.

Precis som att öva in rätt teknik på golfsvingen istället för att bara slå golfbollar så handlar pluggning om att öva in textens syfte istället för att ”bara läsa texten”.

Genom att belysa hur viktig kompetensen att träna och plugga rätt är kan man också motivera att det faktiskt inte handlar om vem som är smartast eller mest talangfull utan det handlar om vem som är bäst på att möta motstånd. Talang är nog 1900-talets mest överskattade begrepp och enligt mig totalt värdelöst. Alla så kallade talanger möter inom sinom tid också motstånd och oftast har dom inte lärt sig att träna och risken är stor att det resulterar i nederlag.

Den som tränar bäst blir bäst och med träning händer det!

 

Att misslyckas är att lyckas!

Publicerad 2016-01-18 19:11:57 i Allmänt,

 
Senaste tiden har jag förkovrat mig i begreppet ”deliberate practice” och det är något som jag pratat mycket med mina elever om. Det intressanta är att jag inte riktigt hittar en bra svenska översättning speciellt eftersom det närmaste översättningen är” fokuserad träning” och det är inte alls samma sak.

Jag har försökt beskriva och ringa in hur det känns att träna ”deliberate” i tidigare inlägg och igår uppmärksammade jag ett jättebra exempel på just ”deliberate practice” i praktiken hemma hos min pappa.

Min pappa gillar att laga mat och har ambitionen att bli bättre och utvecklas i sin matlagning precis som en av mina golfelever. Under senaste tiden har han försökt att laga bearnaisesås och inte blivit nöjd med konsistensen på den men efter många försök med bakomliggande experiment baserat på ”googling” så lyckades han och såsen blev riktigt bra.

Under tiden som han tränade på bearnaisen så upplevde han de typiska kännetecknen för ”deliberate practice” vilka är högre ansträngning, mer fokus, krävande, irritation, otillräcklighet etc. Alla upplevelser är också likadana som medföljer när man rör sig utanför sin trygghetszon och paradoxen är att det inte är kul att träna ”deliberate” oftast för man känner så dålig.

Resultatet av hans träning blev att han rörde sig utanför trygghetszonen och till slut ledde en rad av misslyckande honom till en grym bearnaise och följaktligen en stor utveckling av hans matlagning.

Det riktigt intressanta är när vi kommer till den riktiga paradoxen som föranledde ett stor missförstånd igår när jag sa att det är bortkastad tid att laga mat som blir bra. Har ni snappat upp innebörden av ”deliberate practice” så behöver ni ingen vidare förklaring utan ni förstår allt nu. Grejen är att han aldrig kan utvecklas genom att göra maträtter som han redan kan och därmed blir lyckade. Att träna riktigt ”deliberate” handlar om att utvecklas så effektivast som möjligt och det bör resultera i många misslyckanden annars är det ineffektivt. Att lyckas är bara fjantigt tidsfördriv eftersom det övar färdigheter som redan är inövade. En riktigt paradox! 

Med misslyckad träning händer det. 

Alexander Vallin om sin tid på golfgymnasium

Publicerad 2016-01-16 12:25:34 i Allmänt,

 

För vem gäller de utlovade hastighetsökningarna?

Publicerad 2016-01-14 13:00:54 i Allmänt,

 
Jag såg precis en video som handlade om nyheter inom drives och jag allt inriktas som vanligt hastighet. Jag tycker det är logiskt om man talar om ökad bollhastighet för det är ju det som gör att vi slår längre, inte klubbhastighet. Ökar man klubbhastigheten med en dålig sving så behöver inte bollhastigheten öka (kan t.o.m. minska).
 
Vi vet ju att en ökad hastighet ofta leder till längre sneda slag så någon minskning av scoren är inte aktuellt. Vidare är det intressant för vem de utlovade ökningarna av hastigheterna gäller för det gäller inte alla. Ofta arbetar de bästa klubbtillverkarna med luftmotstånd vilket i sin tur gör att man måste svinga klubban väldigt snabbt för att kunna öka sin svinghastighet med säg 2-4 mph.

Så en utlovad ökning i mph gäller om man svingar klubban riktigt hårt, annars inte. Så de flesta som köper klubban svingar inte tillräckligt hårt för att kunna ta del av den utlovade ökningen. Sikta på att träna spår och blad i sommar och vår :)

Med träning händer det!

Ett vanligt svar i gymmet!

Publicerad 2016-01-12 12:34:52 i Allmänt,

 

I januari så är det många som startar upp sin fysträning och då är det  även många golfare som har funderingar kring vilken träning som är bäst för golfen. Det är många som talar varmt om rörlighetsträning och hur det ska hjälpa golfsvingen men jag håller inte alls med om det. Mina elever når aldrig sin båls stretch eftersom man "kollapsar” med vänsterarm i baksvingen och då spelar det ingen som helst roll om man är rörlig eller inte. Faktum är att deras lösning handlar om att uppleva mer stelhet vilket är förbryllande för väldigt många.

Så rörlighetsträning behöver inte alls vara bra för svingen. Att satsa på övningar som är lik golfsvingen är inte heller speciellt framgångsrikt eftersom det behövs en bas innan man kan specialisera. Man behöver ha en grundfysik för att kunna motivera en specialisering.

Vanlig, tung träning med inriktning på intervaller och basövningar är bra utan någon tanke på golfsvingen. Så släpp medicinbollen och greppa tag i en stång!

Med träning händer det!

 

Låt elden brinna

Publicerad 2016-01-09 07:48:27 i Allmänt,

 
Nu när frosten och kylan biter i så passar jag på att göra en liknelse med den viktigaste parametern för att slå bollen utan skruv, nämligen ”club path” (klubbans spår).  Se klubbans spår som en brinnande eld.  Vi kan börja med att inse att vi inte kan släcka elden helt för det blir så kallt i kylan.
 
Vi kan däremot låta elden brinna lagom och lika mycket. Det betyder att vi faktiskt måste ha en liten skruv i bollen samt att den är likadan varje gång. Det är utopi att låta elden släckas helt eftersom det är omöjligt att alltid slå bollen rakt. Det är många amatörer som vill slå bollen rakt men det funkar bara ibland och när det inte gör det så behöver man veta vart skruven kommer ifrån. Så gör proffsen, viktar sin sig åt en sida.

Man kan heller inte låta elden bli för stor för då blir det riktigt farligt och saker och ting kan brinna upp. Man slår helt enkelt bort bollen om svingspåret blir för snett. En lagom varm eld som brinner lika mycket hela tiden är perfekt nu kvicksilvret faller.

Med träning händer det!

Motsägelse

Publicerad 2016-01-07 15:06:20 i Allmänt,

 
Jag kan visa en sving för mina kollegor som enligt mina ögon ser bra ut vilket jag också säger till mina kollegor men ändå söker jag hjälp för att få spelaren att prestera. Det är ju en otrolig motsägelse eftersom en bra sving borde resultera i en bra bollflykt.
 
Jag tycker en golfsvings syfte är att producera bra slag och inget annat men ändå kan jag säga att en sving som inte producerar bra slag är en bra sving. Det är jag inte ensam om heller.

Under 2016 ska jag försöka vidga min syn på golfteknik och vara mer lyhörd för saker som inte syns på video. Ta till exempel en elev som jag tränar där vi hade under flera veckor tränat lyckosamt på att undvika för mycket handledsrotation i starten innan en större tävling. Svingstarten satt hur bra som helst och eleven tyckte det kändes bra och videofilmingarna var jättebra men under tävlingen så halkade han tillbaka till en start med för mycket handledsrotation. Ett lysande exempel på en sak i tekniken som inte syns på videon.

Med träning händer det!

Man löser inte problem med nya problem

Publicerad 2016-01-06 07:45:03 i Allmänt,

 

 

I år ska jag jobba lite på högstadiet på skolan vilket jag har gjort tidigare och där är det väldigt tydligt att man ska öva/träna på nya saker för att kunna. Grejen med plugget är att vi inte löser problem med nya problem men det händer tyvärr i golfinstruktion. I skolan så skulle vi exempelvis absolut inte lösa oklarade läxor med nya läxor, vi ber ju eleven berätta om processen kring pluggningen av läxan eftersom det är en konstruktiv problemlösning.

I golfens värld så tenderar jag (vi) att ge fler läxor för att lösa gamla läxor, läs läxor som svingproblem. Det något jag behöver bli bättre på. Jag tänkte på det igår när jag hade grupplektioner och väldigt många av eleverna hade inte tränat och därmed inte övat in sina nya svingförändringar. Det hänger i luften att många elever förväntar sig nya tips eftersom det ”leder till att man blir hjälpt” men det är fel. Man löser inte problem med nya problem. Man löser problem med att öva, träna och framförallt kvalitativ ”deliberate practice”.

Med bra träning händer det!

Det funkar inte att ”bara” träna när man tränar

Publicerad 2016-01-04 14:46:25 i Allmänt,

 
 

Imorse körde jag ett styrkelyftningspass med marklyft, en mycket komplex rörelse om man vill utföra den korrekt. Jag och min duktiga kompis filmade lyften och analyserade precis som med golfsvingen. Grejen är att jag beter mig som en idiot och bara tränar på min teknik när jag tränar. För den som har koll på processen vid förändring av en idrottsrörelse så förstår ni vad jag menar när jag skriver att det inte räcker att bara träna teknik när man tränar. Det är helt solklart och det är vad min slogan bygger på, med träning händer det.

Jag gillar verkligen min slogan och det som är så kul är att den har blivit flitigt citerad i många sociala medier. Den sammanfattar ju hela mitt bolags affärsidé, att man inte bara kan träna när man tränar. Ska jag bli bättre på marklyft så räcker det inte att jag får tips under ett pass i veckan, det kan tom vara helt effektlös. Jag måste bestämma mig för att lämna min gamla teknik och verkligen gifta mig med min förändring. Jag måste träna på min nya rörelse ofta och fokuserat, gärna mentalt i huvudet och det minst 5 ggr om dagen.

Det kan vara vår viktigaste plikt som medlemmar i PGA, i alla fall om ni frågar mig. Att få folk att gifta sig med sin nya förändring. Det handlar inte om att tokträna utan det handlar mer om att ofta få kontakt med sin nya känsla som leder till förändringen. Det är inte att slå golfbollar. Många slår golfbollar och rätt mkt men det är bara de golfbollar som verkligen är i kontakt med den nya känslan som gills som effektiv träning. Det har jag skrivit om tusen gånger tidigare känns det som och ändå beter jag mig själv som en idiot och gör samma fel själv.

Jag förväntar mig att jag ska hitta känslan för tekniken när jag inte mentalt övar på den varje dag och dessuto inte tränar rena teknikpass utan kombinerar tunga lyft med teknik vilket inte främjar den nya känslan. Jag tror att jag ska kunna få en blomma att växa utan vare sig vatten eller näring och det är helt omöjligt. Jag måste ge näring åt den nya känslan och då krävs det ”deliberate practice” och den träningen kännetecknas av att den är främmande, konstig, krävande, jobbig, annorlunda, motsats till slentrian, kortvarig, outforskad och ibland tråkig

Folk borde ha som nyårslöfte att träna rätt och sällan. Det är då det händer, sanna mina ord.

Med träning händet det!

 

 

Ett bra exempel på inre motivation

Publicerad 2016-01-01 18:25:58 i Allmänt,

 

När jag gick tränarutbildningen så fick jag veta att jag inte skulle ha glass som pris i tävlingar på junior och knatteträningar eftersom det uppmuntrade till yttre motivation och tog koll på den inre motivationen. Barnen skulle lära sig att uppskatta själva aktiviteten i sig och se det som en belöning och framförallt uppleva det som en belöning.

Ett tydligt exempel på inre motivation är ett par juniorer i Sundsvalls golfklubb som tränar styrka på gymmet utan någon som helst schemalagd påtvingning. Dom visar att handlingen själv är oerhört förstärkande och det är helt onödigt med någon yttre motivation.

Jag tror det kan vara bra för yngre idrottare att till viss del styras av yttre motivationer såsom schema, avtal och muntliga överenskommelser men jag tror det är svårt att få en äldre junior att blomma igenom genom att ständigt peppa, tjata, påminna etc. Det gör ju att åtminstone jag ser hur enkelt ett tränarskap kan vara med personer som drivs av inre motivation vilket majoriteten av framgångsrika idrottare gör. Man tror ju att det är så svårt att träna bra spelare men det kanske är precis tvärtom. Våra föreställningar om djupa avancerade teknikdiskussioner och tuffa motfrågor kanske bara är en illusion och att det i själva verket är löjligt enkelt att träna eliten i en idrott. 

Med träning händer det!

 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela