Stålebring Golf Academy

Analys från ett combinetest

Publicerad 2016-11-26 07:38:10 i Allmänt,

 
Ovan är Olles första combinetest för inomhussäsongen 2016/17 och här är en enkel analys av det testet. Järnklubbor från distansen 75 m och upp till 165 m var mycket bra, en score på mellan 80 och 91. Det som var sämre score var på korta wedgar samt drives. Eftersom vi anser att de korta wedgarna mest beror på om man hittat längdkänslan så räcker det med att han helt enkelt tränar på att "hitta avståndet" ett par gånger i TrackMan.
 
Vad gäller drivern kan vi se ett tydligt mönster då nästan alla bollar landar höger med en rätt rak push. Då är det det vi har att förhålla oss till när vi analyserar vad det är i tekniken som gör att bollen flyger höger. Eftersom hans järnklubbor inte alls missar höger så känns det nära till hands att jämföra en driversving med en järnsving och på så sätt dra nytta av vad han gör bra med järnen.
 
Järnsving ( nedsving + impact)
 
Driversving ( nedsving+impact)
 
 
 
Den stora skillnanden mellan järnklubbor och driversving är det utrymme som skapas i träffen. Med driver är underkroppen väldigt aktiv vilket gör att det blir mindre plats för klubban att försätta sig en position likt uppställning ( där axlar,höfter samt klubba var square). Eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme känns det som om klubban tvingas ut till höger och om inte handlederna "räddar upp" och stänger klubban så blir det lätt en push. Med järnklubborna är det ett annat utrymme vid träffen vilket gör att klubban slipper tvingas ut från kroppen. Det gör att klubban, axlarna och bladet kan transporteras ned till en position likt uppställningen där allt var square.
 
Övningar för detta är att slå mycket drives där känslan kan vara att hålla tillbaka högerhäl lite längre i träffen men det kan också vara att slå pull/fade med driver. En duktig kollega till mig hade velat att Olle tränade med en handuk under vänsterarm för att skapa utrymme. 
 
Jag tycker det bästa med analysen är att vi utgår från en bollflykt från ett test och inte endast en video. Videon hjälper oss att förstå bollflykten men det är inte grunden för analysen eftersom det är vad som faktiskt händer dvs bollflykten.
 
Om två veckor börjar vi våra inomhuskurser och på måndag/tisdag får jag utbildning i mitt nya svinghälpmedel Swing Catalyst. 
 
Med träning händer det!
 
 

Nervösa slag under tävlingsliknande förhållande mitt i djupaste norrlandsvintern

Publicerad 2016-11-22 19:29:43 i Allmänt,

 

Även om jag håller med de artiklar som publicerats senaste året kring fördelarna med en inomhusperiod på vinterträningen så går det inte att komma ifrån att det är svårt att hitta en tävlingslik känsla inomhus. Det blir lätt teknikträning utan press eller nervositet.

Flera av de satsande juniorer som jag tränar kan slå riktigt bra slag och har således en teknik som tillåter dem till det men ändå så är skillnaden i prestation mellan träning och tävling för stor.

Det är nästan alltid en brist på att ”träna på att tävla” för många juniorer under vinterhalvåret men tack vare TrackMans combinetst så kan man faktiskt stå helt själv i golfhallen, mitt i vintern, och uppleva stor nervositet kring långa slag.

Uppbyggnaden kring testet Combine är inte speciellt märkvärdig men tack vare den uppdaterade rankingen innehållande världsstjärnor som vi ser på TV varje vecka så blir det eftersträvansvärt att slå sig in bland dessa namn. Det räcker med 60 bra slag i golfhallen så kan du göra ditt namn synligt bland alla världens bästa golfare vilket är rätt fräckt.

Här kommer några reflekterande punkter om Combine och vintern:

·      Jag kommer definitivt använda det som spel/spår/blad-träning då det är rätt nära riktigt golf med tanke på kontexten (golfhall).

·      Det är en självskriven del i en lyckad vinterträning och alla seriösa tävlingspelare borde vara jättesugna på att få ett bra resultat på Combine.

·      Vi ska vara noga med att inte överdriva antalet combine i vår utvecklingsgrupp, varje test måste vara viktigt. Vi ska bestämma att varje spelare ska göra ett bestämt antal test till exempelvis februari och bästa snittet ”vinner”.

·      Vi ska aldrig avbryta ett test. Man avbryter inte tävlingsrundor.

·      Testresultaten, Dispersion samt klubbdata kan definitivt fungera som en förhandsvisning till hur teknikträningen har gått och vad man bör förbättra innan tävlingssäsongen börjar.

Att vilja mäta sig och få en siffra på sin kompetens i det område man vill utvecklas på är nog något som alla seriösa idrottare har gemensamt. Det är bara är så. Därför är Combine så bra eftersom det inte fanns något liknande för 10 år sedan då jag själv stod och tränade golf som junior i golfhallen.

Läs mer om Combine via länken nedan och hör av er om ni är intresserad av att göra ett eget test:

http://mytrackman.com/public/trackman-combine-intro

 

Med Combine händer det!

 

 

 

Orsak och verkan.

Publicerad 2016-11-13 19:47:59 i Allmänt,

 
Det viktigaste jag lärde mig på tränarutbildning var definitivt det svåraste också, att varje ändring jag gör hos en elev ska vara tydligt förankrad i en bollflykt. Med andra ord så ska vi tränare vara så kirurgisk som möjligt när vi ändrar i en golfsving och sträva efter att hitta den magiska kvoten där förändringen är så liten som möjligt och resultatet är så bra som möjligt. 

Jag är helt övertygad om att detta ska vara min ledstjärna under säsongen 2017 i min instuktion. Att helt enkelt vara bättre på att förstå orsak och verkan och inte ta den enkla vägen genom att strunta i faktorer som bollflykt, vanligaste missen, statistik och ändra för att det kanske blir en ”estetiskt” bättre svingvideo.

Det finns massor av exempel i vardagen på detta. Jag rättar min bilkörning efter en smart funktion på min volvo där jag ser bränsleförbrukningen beroende på hur jag växlar, gasar etc. Jag kan se hur olika tekniker på roddmaskinen och stakmaskinen påverkar mina träningstider genom att rätta mig efter wattmätaren. Där får jag alltid ett facit på hur mina ideer kring stakning ska utföras. 

Orsak och verkan helt enkelt. TrackMan har hjälpt mig att samla information för att lättare kunna förtså vad som händer. Mitt nya hjälpmedel, en Swing Catalyst, kommer också att hjälpa mig att förstå vad som händer, inte vad jag tror händer. Efter mitt möte med ”Hempa” i höstas så är det ännu mer självklart att ändringar i golfsvingen ska baseras på statistik och inte på hur golfsvingen ser ut. Till säsongen 2017 ska vi arbeta med ett statistikprogram som heter ShotsToHole.

Kika gärna in det programmet och titta gärna även på mitt nya hjälpmedel Swing Catalyst via länkarna nedan:

https://shotstohole.com

https://www.swingcatalyst.com ( kommer användas på vinterträningen :) )

 

Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela