Stålebring Golf Academy

Spel bryter ned tekniken

Publicerad 2017-04-28 13:18:00 i Allmänt,

 

 
 

Jag har haft mycket lektioner under våren och därav lite bloggande men här kommer en liten text om hur spel påverkar svingen.

Varje spelare har något specifikt problem i sin bollflykt som alltid ligger latent och dyker upp när formen sviker. Med hjälp av bra hjälpmedel så kan vi ständigt ”checka” av siffor som förtäljer om det latenta svingfelet är påväg och därmed styra bort det i tid. Är man noggrann med sin golf så har man sin sving under noga granskning.

 För mig har min miss alltid varit att jag blir flack på bollen och ”skopar”. Det innebär att jag exponerar klubban för marken innan och det i sin tur kan resultera i både toppar och duffar. Lösningen på mitt problem är såklart att bli brantare in på bollen och träffa bollen först och sedan marken, det ger mig en mycket större säkerhet i bollträff än att ”skopa”.

 

Nu har jag varit iväg och spelat golf i två veckor med våra golfelever och jag har hunnit med 10 varv vilket är rätt mycket årstiden. Jag spelade bra golf och jag härleder till att jag tränat på att slå ner på bollen inomhus med diverse hinder framför bollen. Oftast har det varit hinder som gjort mig nervös såsom dyrbara saker för att öva upp min teknik, det har definitivt varit ”nöten”. Jag har helt enkelt tränat svårt och under jobbiga förhållanden.

Problemet med mycket spel är att det blir nedbrytande för tekniken. Så är det för alla och man faller lätt tillbaka i sitt gamla fel. Innan jag åkte iväg hade jag inga som helst problem med att slå järnslag med min mobiltelefon liggandes innan bollen men nu känns det mycket svårt att undvika telefonen. Den känslan är en mycket bra riktlinje för träning av det långa spelet under säsong oavsett svingfel. Man kan säga att det handlar om att neutrlisera sin känsla som har ”tagit över för mycket”. En person som slår för mycket draw behöver träna på slå fade och en person som skopar behöver slå torv.

 

Med träning händer det!

 
 

Vertikal Low Point istället för horisontel.

Publicerad 2017-04-06 13:41:14 i Allmänt,

Det är faktiskt helt sant det jag skriver och jag har inte riktigt grepp om varför jag inte stött på det resonemang som jag kommer att skriva om tidigare. Egentligen är det min kollega Markus Westerberg som under ett bra tag varit inne på detta ämne mest av alla mina tränarkollegor.

Markus video ser ni här : https://www.youtube.com/watch?v=NIRsTo_qVPc&app=desktop

Det handlar helt enkelt om att slå ner på bollen ordentligt. Riktigt ordentligt.  Det handlar om att komma ifrån en lyftande reflex vilket är precis det som gör proffsen dödsäker på sin bollträff medans amatörer ständigt äger en olustig känsla av att det kan bli en duff eller en topp.

Jag är helt övertygad om att jag skulle ha otroligt stor nytta av en siffra i TrackMan som berättar hur djupt svingens lägsta punkt är i förhållande till bollen. Den siffran skulle jag hemskt gärna vilja presentera för eleven och jämföra med något slags preferensvärde för att öka försåelse för hur klubban måste färdas nedåt och inte uppåt.

I dagsläget finns Attackvinkel samt Low Point horisontell i Trackman men ingen av dessa värden behöver vara fel även om eleven toppar bollen.

Jag väntar på att en ny Low Point  ska uppkomma i TrackMan, en Low Point vertikal. Till dess får vi mäta djupet på torvan :)

PS/ akta er för att lägga er telefon innan bollen för att skapa attack.... :)

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela