Stålebring Golf Academy

Har din tränare sagt att han/hon är osäker och inte vet vad missen berodde på?

Publicerad 2018-01-30 14:34:30 i Allmänt,

Förra helgen deltog jag som coach i Super Camp som är juniorers första väg in i landslagsverksamheten och vi är tre coacher som arbetar med en grupp särskilt uttagna juniorer.

Det som slog med i helgen är att vi golftränare inte fungerar som instruktörer under denna helg utan som coacher vilket är rätt ovanligt då vår yrkesvardag nästan bara består av ren instruktion. Att vara coachande handlar inte om att vägleda i rätt eller fel svingtekniskt utan det handlar snarare om något mer holistiskt än så. Att vara coachande handlar om att belysa varje elevs bollflykt snarare än att ändra bollflykten. 

Vad som blev tydligt för mig under denna helg är att jag inte heller skulle vilja ändra fritt främmande spelares bollflykter eftersom det är för svårt att göra det på ett bra sätt så omedelbart. Jag vet inte vilken miss dessa spelare har, jag vet inte vad dessa spelare känner kring sin miss under tävling, jag vet inte vad dessa spelare har för unik anatomi och kanske mest centralt av allt är att jag vägrar ändrar en sving för att den inte ser bra ut på video.

Om du har en golftränare som är lite avvaktande och kanske ibland säger att han/hon inte vet varför det blev en miss så har du nog en rätt bra tränare. En tränare som säger ”jag vet inte” förhåller sig till sanningen och framförallt så är det kompetent av den tränare att säga ”jag vet inte”. 

Att inte veta är normalt. Att inte veta vad en miss beror på är sunt och tyder inte alls på okunskap hos tränaren utan på kunskap. Kunskap att förstå att allt inte behöver kunna förklaras med estetiska positioner på videon. Spelet är så mycket större än så. 

Säger din tränare att han eller hon inte vet men vill gärna försöka att hjälpa dig som elev så har du förmodligen en riktigt bra tränare som agerar från hjärtat. 

Med träning händer det.

 

Du måste våga slå med din telefon som hinder.

Publicerad 2018-01-17 10:08:41 i Allmänt,

 

Det blev många reaktioner på en video på vår facebooksida ( Stålebring Golf Academy) där en av våra juniorer tränar sin attackvinkel/träffsäkerhet/lowpoint genom att lägga sin mobiltelefon innan bollen som ett hinder.

Joe hade ett motoriskt problem som bestod av osäkerhet kring hur klubban träffade bollen. Ibland skopade han och det blev orena träffar. En skopning, eller rättare sagt en för flack infallsvinkel, kan skapa både en duff och topp. Klubban exponeras alltså för marken innan bollen och då kan det bli en duff men den undermedvetna motkorrigeringen är också att man lyfter armarna för att undvika marken och då blir det en topp.

Det är ett motoriskt problem. Det är inget annat än ett motoriskt problem. Joe kanske inte förstår vad som händer och då behövs en teoretisk förklaring med det återstår ändå en motorisk förändring från Joes sida. Det finns ingen teoretisk/intellektuell förklaring i världen som kan skapa en motorisk förändring utan motorisk träning.

Problemets kärna för nästan alla elever är att det finns en stor övertro på intellektuell förståelse och en stor undertro på motorisk träning vilket är motsägelsefullt då problemet endast är motoriskt. Joe förstår att han behöver träna motoriskt och lägger dit sin telefon.

Om du vill kunna träffa bollen någorlunda rent så behöver du kunna enkelt klara av att undvika telefonen, det är inte ett högt ställt motoriskt mål (det kanske motsvarar hcp 3 och nedåt). Kan man inte det så behöver man träna sin motorik ännu mer genom att använda ett mindre dyrbart föremål tills man känner sig säker på att exponera sin motoriska kompetens mot dyrbare föremål och exempelvis sin mobiltelefon. Den exponeringen är samma exponering som borde finnas med på en kravspecifikation för tävlingsgolf.

Antar man inte denna utmaning så är det inte fel på något sätt men man kan inte förvänta sig att man ska träffa bollen rent på banan när bollen ligger illa till i torvmärken, skogsunderlag, bunker etc. Ditt nervsystem gör nämligen inte skillnad på träning och banan. Allt är verkligheten och händer precis just där och då och det spelar ingen roll om du förstår hur du ska göra rent intellektuellt om du inte tränat motoriskt.

Detta resonemang gäller tävlingspelare/satsande spelare. Har jag en duktig spelare framför mig så är det rätt självklart att om den spelaren inte vågar lägga dit sin telefon så är den spelaren inte motoriskt förbered och behöver således träna ännu mer på träffsäkerhet.

Du måste kunna klara av att lägga ditt mobiltelefon som hinder på ett lämpligt avstånd från bollen.

Med träning händer det.

 

Vems ansvar?

Publicerad 2018-01-13 19:02:00 i Allmänt,

 

Det hände en intressant incident på vår träning med juniorerna idag. På lördagar kör vi spår/blad –matcher vilket är veckans höjdpunkt men även riktigt effektiv träning. Jag vet faktiskt inte om man kan göra träning inomhus mer meningsfull än det upplägg vi hade idag på träningen.

Matcherna bygger på att man ska slå så nära mittlinjen (repet på nätet) som möjligt med olika skruvar. Det är med andra ord extremt viktigt att siktet på trackman är inställt rätt. För att kontrollera siktet gör man en knapptryckning och det tar max 20 sekunder. 

När det var min tur så slog jag precis på repet och såg att jag hade 0 i path men ändå en face angle som var 3 grader stängt. Jag blev förvånad och bad om att få kontrollera siktet som var felinställt. Att upptäcka ett felinställt sikte är fantastiskt bra träning. Det kräver spår/blad-kontroll samt det viktigaste av allt – att man tar ansvar för sin bollflykt.

Med träning händer det.

Gissa rätt!

Publicerad 2018-01-10 10:06:14 i Allmänt,

Ovan är en bild från vår senaste träning med våra utvecklingsjuniorer. Sista delen av träningspasset gick ut på att känna sin egen bollflykt snarare än att slå rätt. Alla skulle slå ett slag var och innan slaget berätta för de andra vilken bollflykt man ville skapa. Målet var såklart att lyckas med den bollflykten man bestämde sig för men ännu viktigare är faktiskt att gissa vad det faktiskt blev för bollflykt.

Att slå fel bollflykt men att gissa rätt bollflykt är bättre än att slå rätt bollflykt och sedan gissa fel.

Att spela bra golf eller att lyckas med sin teknikträning handlar om bollträff och spår/blad-kontroll. Att bygga en bra spår/blad-kontroll handlar inte om att inte missa slag ibland. Det handlar om att vara så kalibrerad att man känner sitt spår/blad och kan gissa rätt efter man slagit. Det är rätt bra att vara inomhus vid en sån övning eftersom ingen ser bollflykten förutom den som tittar på TrackMan.

Med träning händer det.

 

Gäströnika - Två steg framåt, ett steg tillbaka.

Publicerad 2018-01-09 08:11:00 i Allmänt,

 
Jag bad Hasse skriva om sin träning på bloggen eftersom jag tycker han har osedvanligt bra fokus. Hans fokus liknar mycket begreppet deliberate practice. Han har skrivit sitt första inlägg nu !
 

Två steg framåt, ett steg tillbaka 

Min upplevelse av att ta professionell hjälp från en meriterad golftränare som har tillgång till den modernaste tekniken är förmodligen samma som du har. På ett föredömligt sätt får jag förevisa mina färdigheter vartefter tränaren i dialog med mig avgör vart arbetet för att förbättra mitt golfspel ska sättas in. Viljan att bli bättre har drivit mig att söka hjälp och utgör bränslet att genomföra en förändring. Stärkt av ny insikt lämnar jag lektionen för att fortsätta arbetet på egen hand. Motivationen är hög när jag styr stegen mot rangen för att öva på min uppgift. Det första övningspasset går i regel bra. Det nya är i färskt minne och viljan att bli bättre är på topp. Tillbaka till rangen och på det igen är devisen. Först efter några träningspass på egen hand går det upp för mig. Det här var svårare än vad jag hade tänkt mig. Varför har jag så svårt med just detta? Känslan av misslyckande smyger sig på. Frustrationen knackar på dörren och besvikelsen över att det går dåligt ger en sur smak i munnen. Det är lätt att bli arg och använda ilskan som bränsle att genomföra ytterligare övning. Faktum kvarstår, jag står inför en stor svårighet och glädjen med golf är som bortblåst. Vad gör jag nu? 

Är det någon som har numret till jourhavande golfmedspelare som kan prata förstånd med mig? Vi har nog alla varit där och ställt oss själva frågan vad är det jag håller på med? Känslan av att vara värdelös. Ja, riktigt kass på något. Är det till min golftränare jag ska ringa för att få hjälp att komma upp ur gropen av tvivel jag grävt? Att ta kontakt med golftränaren är ett alternativ. Ibland kan det vara bra att få ge utlopp för frustrationen och få några uppmuntrande råd. Ett annat alternativ är att förstå vad som hänt och att ta ansvar för situationen. En svaghet hittades. En förändring infördes. Att få bukt med svagheten och införliva förändringen kräver arbete och uthållighet. Det går dåligt därför att jag inte är bra på detta och det är orsaken till att jag övar. Att det går dåligt och är svårt är normalt när jag lär mig något nytt. Det tar tid att åstadkomma en förändring. 

Jag går igenom alla faser efter varje lektion, upp som en sol och ned som en pannkaka. Först när jag kraschat inser jag min svaghet. Bit för bit börjar jag krypa upp ur den grop jag grävt åt mig själv. En lyckad övning blir två och sakta kommer resultatet. Det jag sår skördar jag. 

Vissa moment kommer ta lång tid att bemästra. Jag är okej med att det tar tid. Det finns inga genvägar. Jag vill bygga en stabil grund att vila min golf på. Personligen försöker jag lägga in sex till åtta egna träningspass mellan varje lektion. Det ger mig tid att nöta in det nya och ta höjd för berg- och dalbanan som handledd övning innebär. Varje lektion är två steg framåt mot bättre golf. Varje svårighet är ett steg tillbaka. Steg för steg kämpar jag vidare mot bättre golf. För innerst inne vet både du och jag att bortom det svåra väntar det roliga. 

En ny säsong med ett bättre golfspel. 

Hans-Olof Backberg

 

Ovanligt gjort av gårdagens elev, säkert en på femtio elever!

Publicerad 2018-01-06 08:13:39 i Allmänt,

Igår hade jag en lektion med en äldre dam som i samband med hennes spår/blad – ändring började toppa bollen med drivern. Vi såg att det var toppar eftersom vi hade sprutat torrschampo på klubban.

Det första hon säger är inte att hon vill pegga högre utan att hon borde kunna träffa mer i mitten oavsett höjd på peggen. Det är stort, riktigt stort och ovanligt. Hennes adekvata syn på problemet med toppen är nog så ovanligt som en elev på femtio elever. Med andra ord så är det mycket sannolikt att du som läser detta skulle gjort tvärtom mot damen.

Vad var det som var så bra med hennes lösning ? 

Hon tog ansvar för sin egen golfträning och valde att belysa problemet istället för statiskt trams. Problemet var att hon just då var okoordinerad och toppade bollen, vilket gäller oavsett pegghöjd. Det gäller oavsett pegghöjd och den kompetens som just då var otillräcklig var koordination och inte pegghöjd.  Såklart peggade hon lägre så hon fick effektivare träning :) 

Med träning händer det.

 

Kan det vara bra träning att resa sig i baksvingen?

Publicerad 2018-01-04 14:58:23 i Allmänt,

Jag tror jag aldrig kommer att presentera att en elev reser sig eller böjer på armen som en lösning på deras dåliga bollträffar någonsin mer i hela mitt liv. Jag tror inte det är bra för en amatörgolfare att höra det. Det enda som är bra med den lösningen är att eleven gillar den lösningen rent intellektuellt vilket gör att vi tränare kan presentera fel lösning till eleven utan dom märker det…

Jag har under hösten skrivit om hur motoriken äger alla videoanalyser, vinklar och knasiga intellektuella lösningar på motoriska problem men ändock är min tolkning relativt outnyttjad av kollegor och amatörgolfare. Poängen med varför man inte toppar bollen för att man reser sig är att man inte behöver toppa bollen bara för att man reser sig, man toppar bollen för att man inte “tajmar” rätt ned mot marken rent koordinativt. 

Det kan vara bra att läsa den meningen igen. Man toppar inte bollen för att man reser sig utan man toppar bollen för att man inte “tajmar” klubban rätt ned mot marken rent koordinativt. Man behöver alltså inte toppa bollen bara för att man böjer på armen eller reser sig. Personligen anser jag att om ska kunna spela säker golf så bör man nog tillägna sin motorik tillräckligt med träning så man kan träffa bollen fast man böjer på armen eller reser sig som en övning/test. Kan man inte det så är man nog rätt körd.

Naturligtvis så bör man inte resa sig eller böja armen men det är inte en lösning på ett motoriskt problem. Behovet av att träna sin koordination samt att träffa ned mot bollen rätt kvarstår. Det är ”bara” en stor hjälp på traven att inte böja på armen eller att inte resa sig. En fantastiskt bra sak med Öjestrand GC är den att vi har en fairwaybunker vid rangen. Där kan man verkligen nöta långa slag eftersom det skapar en bra kontext för motorisk inlärning.

Borde det inte vara fler golfare som inte köper resonemanget att man inte kan pricka bollen bara för att man råkar böja armen lite?

Om man inte kan pricka bollen när man böjer armen eller reser sig så bör man nog sluta resa sig och böja på armen för det underlättar när man tränar den huvudsakliga anledningen till varför man inte prickar bollen, nämligen kordination och motorik. När man tränar koordinationen och motorik ned mot bollen så kan passa på att göra sin träning mer utmanande genom att tillexempel böja på armen eller resa sig lite då och då ;)

Med träning händer det!

 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela