Stålebring Golf Academy

Förstör video mer än Trackmansiffror?

Publicerad 2018-03-21 13:17:48 i Allmänt,

Senaste halvåret har jag fått upp ögonen för hur otrolig viktig bollflykten är för mig som instruktör och för elevens fokus. Bollflykten ljuger aldrig och bollflykten är allt som svingen skapar. Det är lätt för både elever och tränare att ibland förbi se den trots att bollflykten är svingen och när vi kollar på bollflykten kollar vi med fullt fokus på svingen. 

Därför tycker jag att TrackMan fått oförtjänt mycket kritik för att den påstås förstöra elevers fokus på ”spelet golf” när det egentligen kanske är så att den kritiken skulle riktas mot video istället.

Jag kommer så väl ihåg precis när jag skaffade Trackman för 5 år sedan då jag såg en video med Sean Foley som beskrev hur mycket nytta han hade av att hans tourspelare skickade honom Trackmanvärden istället för sina videos när de var ute på tävlingar och behövde feedback av honom. Jag kommer ihåg hur konstigt jag tyckte det var att spelarna skickade sina trackmanvärden istället för videos men idag är min uppfattning annorlunda.

Jag vill också hellre se trackmanvärden istället för videon (om jag tvingas välja) eftersom videon har mycket svårt att avslöja bollflykten. Får jag se en spelares trackmanvärden får jag också se bollflykten och det gör att jag har lättare att känna hur spelaren upplever det. Bollflykten och trackmanvärden visar sanningen och för att förstå hur bollflykten ska bli bättre behöver vi förhålla oss till bollfykten. Ett förfärligt resultat av den övertron på videofilm är när tävlingsspelare skickar iväg sin video till oss tränare med frågan " Ser det okej ut?". Det går såklart inte att avgöra utan en beskriving av bollflykten/statistik/upplevelse etc. Mitt svar brukar nu alltid vara om dom kan komplettera med en beskrivning av bollflykten till videon.

En annan kritik mot video är hur lätt det blir en snedvriden kameravinkel medans det problemet aldrig kan uppstå med Trackman. Jag tror att det kommer ske ett skifte där video fasas ut som den självklara analysformen och att Trackmansiffor kompletterat med video står högst prioriterat bland bra tränare.

Med träning händer det.

Kan du förankra din övning till din bollflykt?

Publicerad 2018-03-12 15:41:16 i Allmänt,

 

En sak som stör oss golftränare är nog amatörers vilja att testa nya övningar utan egentligt syfte eller förankring till bollflykten. Jag inbillar mig att bra spelare ogillar att testa nya övningar utan ett tydligt motiv medan sämre spelare inte alls har något problem med att testa nya övningar utan ett motiv om varför dem testar övningarna.

Det fungerar inte så i någon annan situation i livet. Jag kör inte min kompis rehabövning i gymmet bara för att han har fått den ordinerad för sina skador så varför detta fenomen i golf?

Igår resonerade vi kring just detta under våra fördjupningskurser och kom fram till att en övning bör vara tydligt förankrad till ens bollflykt. En övning är något som bör hjälpa en att nå ett redan bestämt mål som exempelvis att träffa bollen mer direkt eller att minska en särskild skruv.

Så innan man testar en ny övning bör man kunna redogöra för sin vanligaste miss på banan och tydligt redogöra den missen i form av bollflykt (ex slice, duff, topp, hook etc). Det är mer krävande att faktiskt förstå sin övning innan man testar den och hur den är kopplad till bollflykten och därför är det också större risk att man tar en genväg och ”bara testar en ny övning” i farten.

Våga träna på det som spelar roll, lämna resten.

Med träning händer det!

 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela