Stålebring Golf Academy

Bra spelare kan svinga "svårt"

Publicerad 2015-04-30 15:56:03 i Allmänt,

 
 
Ovanstående bild har ni som kikar på alla golfforum säkert sett och jag har stött på den i olika varianter. Det handlar om att visa hur olika svingtopparna kan vara hos framgångsrika golfspelare och att dom fortfarande slår bollen grymt och vinner stålar vecka ut och vecka in touren.
 
Jag fattar budskapet av detta och det är jättebra budskap men komihåg att dessa spelare faktiskt klarar av att lira golf också. Många "lokala elitspelare" ( vanliga döda) spelar inte på sån hög nivå att man säga att man inte ska ändra tekniken då jag gång på gång ser missar som beror direkt på svårtajmade tekniska fadäser i rörelsen. Jag pratade med en kille som tyckte att en junior som har 5 i hcp skulle "spela naturligt" och inte gå till mig eller till TrackMan utan låta sin talang styra. Det är ju verkligen inte så att en spelare som har 5 hcp inte gör missar och dom missarna kommer definitivt från tekniken. Tekniken blir för svårtajmad och det behöver ordnas upp genom teknikträning. 
 
Sök en klubba som är i plan upp och ner i svingen så blir det enklare att spela golf och att hantera nervositet. 
 
Med träning händer det!
 
 

Rätt medicin för våra juniorer

Publicerad 2015-04-28 08:45:46 i Allmänt,

 
 
Efter en fantastiskt härlig vecka i Turkiet med en intensiv golfskola är jag nu hemma och ger lektioner i kalla Sverige. Det är slående hur kul jag har haft under en vecka med en kollega vid rodret ( Andreas Martinez) och hur mycket mer lärorikt det blir för mig att ha någon att bolla ideer med . Det är nog ett led i min framtid att samarbeta med någon kollega. 
 
Jag har fått upp ögonen för hur duktiga många av mina elever som har högt handicap är att förändra sin teknik speciellt med tanke på hur stora förändringar vissa har gjort och att dom klarar av att "sätta dessa förändringar" och samtidigt spela golf. Jag tycker min och Antes sving är sisådär men vi lyckas ändå scora hyggliga scorer tillskillnad från nästan alla juniorer i Sundsvall. Jag kanske blir frän i mitt inlägg idag men jag tycker att det är många av våra satsande juniorer som svingar klubban så bra men ändå skjuter 85 på tävling. Det stör mig och det är något som jag själv får synda för eftersom jag bara jobbat teknik och aldrig strategi. Även om jag är väldigt teknikorienterad så borde juniorerna kunna skjuta runt par ändå. Så är det.
 
Jag ska jobba med fokus i sommar. Fokus i allt och kvalite på alla träningspass så dessa liknar tävling. Det tror jag är nyckeln till att prestera. Man måste träna på att tävla för att kunna bli bra på att tävla. Betting, vadslagning och annat höjer pressen är faktiskt bra fastän jag vet att jag kommer få mail under dagen att jag gör fel som tar upp vadslagning i ett blogginlägg. Vadslagning kan handla om så mycket mer än pengar och det är viktigt. 
 
Vi måste lära våra juniorer att simma mot strömmen och inte med strömmen, det är bara döda fiskar som simmar med strömmen och dom vinner inga tävlingar har jag hört ;)
 
Med träning händer det!

Att lära sig att "shapa" bollen och att göra det på banan..

Publicerad 2015-04-13 10:30:41 i Allmänt,

 
 
 
I helgen öppnade en del av Sundsvalls ranger och det damp ner en del mail i min inbox om att vinterns elever upptäckte ändrade bollflykter och var förväntansfulla inför säsongen. Det innebär ju att eleverna har ändrat sin teknik och uppnått en en längre och förhoppningsvis rakare bollflykt. Det som är viktigt nu är att man måste förstå att tekniken kommer inte belastas maximalt på rangen utan det är på banan man löper den största risken att falla tillbaka till den gamla tekniken. Man vågar helt enkelt inte lita på att man inte behöver "hålla" upp siktet för en slice och då är cirkusen igång igen. 
 
Jag vet själv precis hur detta är och för mig har det handlat om att våga slå en låg wedge från fairway med en lägre träff för att kunna spinna bollen och därmed landa bollen rätt tajt till svårplacerade flaggor. Istället för att lämna min trygghetszon ( och utveckla min golf) väljer jag den gamla tekniken och leverera en trött rullpitch som inte alls hamnar nära flaggan. Det är precis det jag är rädd för att mina elever ska hamna nu ute på banan efter en trygg träning i hallen där man inte behöver vara "orolig" eller "slagrädd".
 
Jag tror en av nycklarna till att skapa framgång på banan är att träna på att shapa bollen på rangen, dvs slå olika slag med olika mål och inte bara slå samma flykt. Sen tror jag också att det är viktigt att hitta känsla av bestämdhet på banan att man faktiskt ska våga sikta rakt på fairway och inte hålla upp för en skruv. 
 
Det blir spännande att se om folk slår samma flykt på banan som i TrackMan under vinterlektionerna.
 
Nästa vecka ska jag jobba i Turkiet, får nog ett rätt bra "kontor" då och kommer nog utnyttja lokalen på bilden ;)
 
Med träning händer det!
 
 

31 gånger pengarna!!

Publicerad 2015-04-09 13:12:04 i Allmänt,

 
 
Sjukt att jag fick 31 gånger pengarna när jag spelade på 2015 års Mastersvinnare!
 
Med Tiger Woods händer det alltid!
 
Ps/ hörde ni att Tiger var och snuddade på 30 slag på en nia under inspelsvarven.....

Jag struntar ju aldrig i greppet men jag tar en genväg...

Publicerad 2015-04-07 10:52:20 i Allmänt,

 
I ett av mina tidigare inlägg skrev jag att ibland struntade vi i greppet och bara jobbade spår. Det är något som en del störde sig på och i vanlig ordning fylls min mailbox med åsikter och det är precis som det ska vara. Anledningen till att jag ibland inte bryr mig i ett dåligt grepp är att jag ser att eleven kan plocka bort sin slice utan att ändra greppet och då jobbar jag bara spår med den personen och kirrar en draw. Vad som händer då är att personen får ett stort förtroende för mig och då blir greppändringen ( vilket är nödvändig) så mycket lättare. 
 
Varför många tycker att vi PGA-tränare "förstör" är därför att bra förändringar går inte att göra på en mjukt och lätt sätt. Att ändra sin teknik handlar om att kliva ur trygghetszonen. Jag tycker att det har funkat bra för mig att strunta i greppet ibland för om jag fixar en draw för en slicare men tål några duffar i någon vecka pga av en stark högerhand. Naturligtvis så ändrar jag greppet så duffarna försvinner och då har redan eleven en positiv inställning till förändringar.
 
Många pratar om att vänsterhander galet svag på nästan alla golfare men jag stör mig mer på en stark högerhand som skapar skop. I bilden längst upp ser man tydligt hur ett bra grepp skapar "tryck" på bollen. Det gäller alltså att skapa likandana vinklar som på bilden ovan i det grepp man har i uppställningen.
 
Med ett bra grepp händer det!
 

Den svåraste gåtan med launch och spinn

Publicerad 2015-04-05 11:06:44 i Allmänt,

 
 
I vår har jag har haft mycket Custom Fitting och det är slående att en dålig sving alltid vinner över en riktigt bra klubba. Det är något som vi inte kommer ifrån och tyvärr är det väldigt många som slår väldigt mycket ner på bollen med drivern och att istället för att få en effektiv bollbanan blir det korta slag med slice oftast.
 
Golfstore har ju en Custom Fitting Lesson som är en riktigt bra ide där utrustning möter svingteknik och skapar dem bästa förutsättningar för varje elevs golf. En av de svåraste utmaningarna vi möter är just att kombinera spinn med launch. Det känns helt enkelt som att det är omöjligt att ge en bra launch och bra spinn då nästan alla nya elever är -5 attack med drivern. Då måste man därmed välja mellan en bra launch och ett bra spinntal, man kan inte få både och om man inte ändrar tekniken. 
 
Ju mer jag jobbar med gofen ju mer förstår jag också att jag måste bli bättre på att hitta lösningar i uppställningen. Det är mitt mål med 2015. Jag behöver förkovra mig i greppet, viktfördelning och uppställning. 
 
Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela