Stålebring Golf Academy

Feedback

Publicerad 2013-07-27 16:53:32 i Allmänt,

 
Det finns en sak som jag saknar mest av allt. Det är inte en studio för 700 000 kronor eller ett klimat med sommar året runt. Det är något ännu bättre, feedback. När jag gick tränarutbildningen så lärde jag mig överlägest mest när vi gav lektioner inför varandra. Det var verkligen lärorikt.
 
Idag hade jag en elev som nyss tagit en lektion av en tränare som jag tycker är bra. Det är också uppkomsten till detta blogginlägg. I sommar har jag lärt mig en nyttig sak. En färdighet som jag ständigt vill utveckla. Att sätta sig in i elevens känslor. Oavsett vilken sving jag ser eller vilken svingförändring jag jobbar med så vill jag känna precis det eleven känner. Då kommer lektion bli sjukt mycket bättre.
 
Det är grunden till att "paca" eleven. Det är precis det allt handlar om. Det handlar inte om vem som kan mest teknik. Den som kan känna vad eleven känner vinner.
 
Med bra lektioner händer det.

Idiotiskt

Publicerad 2013-07-25 21:07:48 i Allmänt,

 
Jag har tjänat bra med pengar på ovanstående hjälpmedel och varför jag skriver det är för påvisa hur viktigt det är att jag tjänar pengar på hjälpmedel. Det är nämligen helt sjukt att ge en elev ett hjälpmedel som bara används under lektionen. Så funkar det nämligen på en hel del lektioner runt om i landet.
 
Det rätta borde ju vara att varje golftränare ska sälja träningshjälpmedel  hela tiden. Jag har självt sålt 50 st Swingyde och varje person har blivit hjälpt och uppskattat att egenträningen blivit konkret. Vad jag verkligen vill belysa är hur motsägelsefullt det är att ge en elev ett hjälpmedel under en lektion för att sedan "ta tillbaka" hjälpmedlet utan att ens försöka sälja det till eleven. Vissa saker GÅR INTE att träna på om man inte har hjälpmedlet. Swingyden är i många fall ett måste för att eleven ska förbättra vissa saker.
 
Med bra egenträning händer det.

Teknikorienterade tränare förstår vikten av mentalträning!

Publicerad 2013-07-24 22:06:54 i Allmänt,

 
En tränare som är intresserad av teknik förstår också att tekniken är långt i från allt. Många av mina elever har sänkt sitt handicap i sommar men en del har gjort stora framsteg rent tekniskt men inte scoremässigt.. Det beror på att tekniken inte är allt.
 
För bättre spelare så känner jag mig mer och mer insnöad på begreppet nervositet. Egentligen, vad lär jag mig på att spela en tävling som inte alls känns pirrig i magen eller där jag inte känner mig nervös eller spänd?
 
Borde inte alla spelare vilja utsätta sig för det som är jobbigt för att utveckla sitt spel. Vill jag bli bäst i världen så måste jag spela in mycket pengar. Desto mer pengar det är i en tävling desto mer publik, pengar, kända spelare och allt som gör en nervös ( vilket är helt normalt att bli nervös). Den som förbereder sig bäst på det vinner. För att förbereda sig inför det så måste man utsätta sig för jobbiga situationer, vilket innebär att man förmodligen kommer misslyckas en hel del eftersom man slår många slag under nervositet.
 
Är man rädd för ormar kan man inte bli kvitt den rädslan om man inte möter den rädslan. Man kanske börjar med att kolla på en bild på en orm. Sen kanske man ser en orm på långt håll som är i ett akvarium för att sedan gå allt närmare och närmare. Efter ett tag så kan man gå in i akvariet och efter det kan man ta på ormen och till slut så är det ett faktum att ormen slingrar sig runt halsen och ångestnivån har varit och vänt på max för att sedan ge sig. Ångestnivån har nämligen ett max och når man max så börjar det att vända neråt igen.
 
Översätter vi det i golf så gäller det att hitta den nervositeten som gör att man kan bli mental starkare. Det måste vara jobbigt, det är själva grejen. Det är bättre att slå bort en driver på sista hålet på KM än att slå en järnklubba mitt i fairway. Varför då?
 
Det är mycket simpelt. Vet jag att jag alltid är nervös eller kanske livrädd för att slå drivern under press så vill jag gärna undvika det genom att slå en järnklubba. Ska jag bli bäst i världen så måste jag kunna slå en full drive under press och det innebär att jag måste utsätta mig för just det. Slår jag tillräckligt många drives under press så blir det något naturligt som inte ger mig ångest eller spändhet. Det blir vardag. Det är hela grejen med mentalträning. Att utsätta sig tills det man tycker är jobbigt inte är jobbigt. "Face the fear" helt enkelt.
 
Detta gäller ju allting i varje persons vardag. Upplever man det svårt att prata inför folk så ska man inte undvika det. Blir man nervös av att ragga tjejer så ska man stanna och prata med alla tjejer man möter. Är  man rädd för hundar så ska man stanna och prata med alla hundägare som finns i sin hemstad. Egentligen är det glasklart.
 
Med rädsla händer det.
 

Facit för juniorframgångar

Publicerad 2013-07-21 19:58:25 i Allmänt,

 
Hur många människor finns det som kan slå en golfboll riktigt riktigt bra?
 
Det finns hur många som helst.
 
Hur många är det som tjänar riktigt mycket pengar på sin golf?
 
Det finns hur få som helst.
 
Skillnaden som gör skillnaden är det mentala. Visst är det viktigt att jobba teknik men tekniken är inget som konkurerrar ut någon. Det är det mentala som gör det. Därför är det viktigt att tävla i tidig ålder och ALLTID spela om något när man tränar. Det handlar inte om att bli bra att spela golf. Det handlar om att bli bra att spela golf under press.  Om man inte tränar under press så är det rätt svårt att bli bra att spela om man inte får träna i den kontexten.
 
90 på tävling är bättre än 59 på sällskapsrunda.
 
Med press händer det.

Vinnare tar lektioner

Publicerad 2013-07-19 19:55:12 i Allmänt,

Varannan tävling denna vecka samt några tävlingar på SVgk:s golfvecka har vinnare som tagit lektioner i år av mig.Med träning vinner man kan man säga. Det känns skönt och det är något jag tycker är viktigt. Lektioner ska ge bättre spel och förhoppningsvis får eleverna även andas vinnarluft.
 
Till hösten kommer jag göra en resa till Gloria Golf i Belek. En RIKTIGT noggrann golfskola med noga struktur och trevliga middagar. Det kommer bli bra. Är du intresserad så ta kontakt med mig.
 
Med träning händer det.

Vilken junior i Medelpad satsar mest på golf?

Publicerad 2013-07-18 11:12:00 i Allmänt,

 
Att vara objektiv istället för subjektiv kan vara svårt då känslor är inblandat. Det är sällan det inte går en vecka utan att det disktuteras vem eller vilka ska som satsar hårdast på golfen. Det är inte så svårt att utse den personen i distriktet som satsar hårdast - den som tävlar mest på riktiga tävlingar satsar mest. Det är facit. Riktiga tävlingar är uteslutande rankingtävlingar och inga pajastävlingar med nettoscorer.
 
Kolla på golfdata vem som spelat mest tävlingar av våra juniorer. Jag vet vem.
 
Med tävlingar händer det.

Hur gick det?

Publicerad 2013-07-15 16:48:26 i Allmänt,

 
Robin - Hur går det?
Andreas - 35 ut!
Robin - Bra jobbat. Kul!
Andreas - Tack Robin.
Robin - Nu när det är tävling så är jag intresserad och då får du berätta vad du sköt.
 
Med tävling händer det.

KE

Publicerad 2013-07-12 21:11:31 i Allmänt,

 
Mycket lektioner lite bloggande, jättemycket lektioner inget bloggande.
 
På senaste tiden har jag snöat in på kognitiv exponering:

Exponering handlar om att under ordnade former utsätta sig för en situation som framkallar ångest och sedan stanna kvar i den obehagliga situationen tills ångesten minskar av sig själv. På detta sätt får personen genom exponeringen en ny erfarenhet som gör att ångesten inte blir lika stark nästa gång till att personen utsätts för det obehagliga.

En exponering börjar alltid med att patienten tillsammans med terapeuten får göra en ångesthierki över situationer som framkallar ångest. Graden av ångest som väcks i de olika situationerna graderas valigtvis på en skala från 0 – 100. Patienten får sedan utsätta sig för de olika situationerna i turordning med de enklaste situationerna först.

Det går att exponera för en rad olika saker. Det man vanligtvis tänker på är kanske exponering av spindlar och ormar vid vanliga fobier. Det går även att använda exponering vid olika sociala situationer, som att tala inför folk, och vid oroande kroppssensationer som exempelvis hjärtklappning.

 

I golfen finns det säkert 100 000 personer som kan slå bollen hur bra som helst men ändå inte vinner eller rentav inte försörjer sig på golf. De har de fysiska förutsättningar som krävs men det är något som hindrar dom, det mentala.

I en OS-final på 100 meter så finns det bara ett par namn som har fysiken att springa för ett guld vilket är olikt golfen. I golfen vinner den som är bäst när det gäller. Därför bottnar all framgång i hur väl man har exponerat sig inom tävlingsgolf.

Med andra ord så ska juniorer i tidiga ålder spela golf i den kontexten som framkallar nervositet såsom tävlingar, bet, inför publik osv.

 

Med exponering händer det.

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela