Stålebring Golf Academy

Spontanidrott med Trackman

Publicerad 2018-12-31 10:03:29 i Allmänt,

 

Spontanidrott sägs vara något som ständigt minskar och oftast menar framgångsrika idrottare att deras uppväxt fylldes av massor med spontana idrottslekar och det är tack vare just det som de blivit framgångsrika.

Även i Sundsvall, där det är vinter minst sex månader om året, går det att bedriva rolig spontanidrott i golfens långa spel tack vare TrackMan. TrackMan är betydligt mer än ”en dyr kalkylator som visar siffor” och möjligheterna till realistisk spelliknade träning trots ett snödjupt på två meter är stora.

Här kommer några roliga övningar som vi brukar köra. 

”Herren på täppan”

En mot en möts spelarna i en match om 3 slag, ett rakt slag, en fade och en draw. Spelaren som är född tidigast på året börjar välja slag men slaget väljs alltid utifrån vilken skruv som spelaren behöver träna på. Den som slår närmast mittlinjen med rätt skruv vinner poängen och två poäng krävs således för vinst. Det raka slaget behöver skruva mindre än 2.0 grader på Spin Axis.  Alla slag har även ett bollträffskrav mätt i ”Smash Factor”.

Spelaren som förlorar tappar sin plats på täppan och spelaren som vinner står kvar som ”herren på täppan”. När en spelare gjort en ”Home-run” erhålles en poäng för inomhussäsongsranking.

”Skala lök”

Här ska varje spelare slå en stor skruv och minska skruven för varje slag. Skruven mäts i grader (spin axis) och övningen är slut när skruven inte är mindre än föregående slaget eller när spelaren når en rak bollflykt. Resultatet mäts i antalet godkända slag.

”Gissa slaglängden”

Spelaren slår en distanswedge och gissar sin slaglängd. Närmast gissningen vinner. Kan spelas i matcher såväl som ”herren på täppan”.

Combine Test

TrackMans egna test. Hur bra som helst och löjligt beroendeframkallande. Tänk om detta fans när jag själv var femton år. Tror det är rankingen som gör det så kul, kika på bilden ovanför som är Sverigerankingen för 2018 och inomhus.

Som tidigare nämnt är förutsättningarna riktigt bra för egenträning även i Sundsvall J

Med träning händer det.

 

Fortfarande ett bra sätt att testa spår/bladkontroll!

Publicerad 2018-12-26 15:45:05 i Allmänt,

 

Inomhus kräver Trackman att spelaren bestämmer ett sikte på vägen som får symbolisera rakt/0 grader/målet. Denna inställning görs i Trackman innan man börjar slå och oftast använder vi ett långt rep som siktpunkt.

Inställningen till repet brukar jag göra i början av passet så allt är förberett tills lektionstiden börjar. För våra utvecklingsjuniorer och tävlingspelare brukar jag, rätt sällan dock, ”mixtra” lite med siktet i smygsiktet hamnar snett. Jag ändrar endast siktet lite (1-2 grader i bladvinkel och spår) men för den som har koll på sin sving så märks det och den spelaren vänder sig om och ber mig kolla siktet.  

Det är en väldigt bra nulägescheck på hur bra en spelare känner sin sving och det är dessutom ett högst implicit test som testar golfarens undermedvetna. Märker inte spelaren av det sneda siktet är kännedomen kring sin egen rörelse för svag och mer träning behövs.

Ofta är det ett bra sätt uppmärksamma spelarens förmåga att skapa skruvar, olika typer av slag och förmågan att sikta rätt.  

Det vore fränt om ni som har Trackman provar detta på era spelare och återkopplar om ni också tycker det var en spännande prövning för era spelare.

 

Med träning händer det!

 

Det är klart att kvalitet är bättre än kvantitet, eller?

Publicerad 2018-12-18 10:42:24 i Allmänt,

Inte sällan hör man att en bra riktlinje är att kvalite alltid är bättre än kvantite men med dagens förutsättningar för golfträning stämmer inte riktigt det ordspråket. Sundsvall som golfstad har på mindre än tio år utvecklat sin kvalite på golfträning mycket med studios, trackman, höghastighetskameror, sensorplatta och diverse andra effektiva träningshjälmedel. Kontrasten för eleven nu och för tio år sedan är mycket stor och kvaliten är mycket högre nu.
 
Det största hindret för utveckling, såväl elitjuniorer till amatörer, är idag faktiskt kvantitet och inte kvalitet. Förutsättningar är otroliga för kvalite men utan kvantitet spelar kvaliten inte särskilt stor roll.
 
Jag tror jag talar för mina kollegor när jag enkelt ritade ovanstående bild som symboliserar vad utveckling består av. Utveckling består av lite "tränarledd - juniorträning" och mycket av egenträning. Egenträning är stommen i utveckligen men i Sundsvall har det blivit nästintill vanligt att "bara komma på klubbens ordnade träningar".
 
Att endast delta på träningar är helt okej men det skapar inte speciellt mycket utveckling om man nu strävar efter just utveckling. Kanske detta är ett blogginlägg att dela?
 
Med träning händer det. 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela