Stålebring Golf Academy

Spelar du i klubblaget eller i elitlaget?

Publicerad 2016-10-29 07:56:30 i Allmänt,

Med risk för att bli uppfattad som en kille som märker ord så kommer här mitt inlägg om ordet elit.  När jag slår upp synonymer för ordet elit så kommer synonymerna ”de bästa” och ”yttersta toppskiktet” upp. Dessa synomer får mig att tänka på just de bästa inom en vald sektor.

Jag blir riktigt taggad när jag tänker på elitidrottare oavsett idrott och elit är något som bara ett fåtal idrottare kan titulera sig eftersom det är just det yttersta toppskiktet som faktiskt är elit.

Av den anledningen så tycker jag att vi ska kalla våra golfklubbars seriespelslag för klubblag och inte elitlag. Jag skulle inte vilja bli kallad för elit om jag inte är elit för den delen heller. Igår gjorde jag ett konditionstest på min nya pulsklocka där min vilopuls utgjorde grunden för maximal syreupptagningsförmåga och enligt den analysen så fick jag resultatet elit.

 

 

 

Självklart är min syreupptagningsförmåga inte elit och jag vill inte bli kallad elit om jag är inte är elit. Likaså är det inte speciellt elit att skjuta par på hemmabanan från gul tee. Det är inte ens bra och speciellt inte om man strävar efter att nå någonstans med sin golf.

Bra idrottare har bra jämförelsedata som dom utvärderar sin egen prestation utifrån, sk ”Benchmarks” och där är värdena lämpliga. Min egen erfarenhet av kompetenta idrottare är att dom ogärna blåser upp sina egna resultat eftersom dom har en stor insikt i relevant jämförelsedata.

Det finns också en hel del golfjuniorer som inte tävlat tillräckligt mycket på andra banor för att inneha insikten om att par på hemmabanan inte alls behöver vara bra, där saknas relevant jämförelsedata. Avsaknaden av relevant jämförelse

Jag tycker det är intressant att lyssna på om en junior/klubblagsspelare beskriver sitt klubblag som elitlaget eller klubblaget. 

Medvetet felinställd TrackMan..

Publicerad 2016-10-22 11:01:41 i Allmänt,

 
Någon gång per år brukar jag medvetet ställa in siktet fel på min TrackMan och kolla av vilka juniorer/elitspelare som reagerar på det utan att jag behöver berätta det. Jag ställer in siktet något fel så graderna blir 2-3 grader fel i exempelvis spår och blad. Ställer man in siktet för mycket fel så blir det för uppenbart och övningen faller.

Det är ett jättebra sätt att kontrollera hur bra en elev uppfattar sitt spår, blad och attack. Precis som vi ofta vänder skärmen från eleven och låter eleven gissa sina siffror är en felinställd TrackMan en bra träning.

Med träning händer det.

"Förvandla den förrädiska rangemattan till din bästa vän!"

Publicerad 2016-10-19 11:03:41 i Allmänt,

Förvandla den förrädiska rangemattan till din bästa vän!

Att slå från förlåtande rangemattor är oftast en stor anledning till varför träffarna med järnklubborna känns bättre på rangen än ute på banan. Bra järnslag kräver att man slår ned på bollen och inte träffar marken först men på rangemattan glider tyvärr klubban igenom marken innan och träffar bollen bra ändå.

Med en rulle tejp och några små enkla tips kan du enkelt förvandla din rangmatta till ett fantastiskt hjälpmedel som ger dig bättre bollträffar ute på banan och lär dig slå ner på bollen.

Börja slå ned på bollen!

Placera en tejpbit 2 cm vänster om bollen om du är högerspelare och träna på att slå bort både bollen och tejpbiten.

För att lyckas med detta behöver du slå ned på bollen, på så sätt träffar du bollen bra oavsett om du ligger i ruff eller på fairway, undviker toppar och duffar och träffar fler greener. 

Använd två tejpbitar för att bli ännu säkrare

Utmana dig ännu mer och använd 2 tejpbitar. Behåll den första tejpbiten och lägg till en tejpbit som du placerar 5 cm höger om bollen om du spelar åt höger. Nu ska du slå bort bollen, den vänstra tejpbiten och samtidigt behålla den högra tejpen orörd. Då undviker du garanterat marken innan bollen.
 
Ta med känslan ut på banan!
Ute på banan så fortsätter du att träffa bollen först och sen marken. Tänk på att du har skapat bra förutsättningar för att slå bra järnslag med tejpövningarna och var inte rädd för att träffa marken efter träffen, det är det som kommer gör dig säker med järnklubborna!
 
Fler instruktionsartiklar kommer under vintern! // Robin

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela