Stålebring Golf Academy

Tack för nya TrackMan 4!

Publicerad 2016-03-29 09:10:26 i Allmänt,

 
 
Mer skruv och inte så raka sneda slag som i TrackMan 3i

Efter  ett trettiotal lektioner i TrackMan 4 så är min upplevelse att man tidigare har slagit väldigt raka sneda slag i TrackMan 3. I fyran så är det påtagligt hur mer kurverade bollflykterna blir i fyran. Det resulterar i att det helt enkelt är svårare att slå bollen rakt i fyran :). En intressant slutsats av det är att combinetest som gjorts inomhus med trean egentligen inte är adekvat eftersom det har varit för lätt.

Brantare AoA 

En annan iakttagelse är AoA som är betydligt brantare på korta slag än vad jag trodde. All instruktion och fakta som jag tagit del av kring infallsvinkel på wedgar har påpekat hur viktigt det är att vara flack in till bollen och slå lite torv och så kan fortfarande vara fallet men AoA är dock -8 vid en ”flack” pitch. Vår upplevelse av vad som är en flack AoA är fortfarande densamma men den har fått en siffra som är brantare än vad vi tror och det går ju i samma linje som att man kan toppa en boll fast man har en brant AoA. Tänker man till så är det omöjligt att slå en pitch med -1 i AoA eller hur?

Tack TrackMan för att ni fixar så bra produkter och att vi får så bra möjligheter att köpa dessa. 

Med träning händer det!

Tankar om hastighet

Publicerad 2016-03-19 07:43:29 i Allmänt,

 

En siffra i TrackMan som folk gärna tittar på är club speed. Man vill gärna veta hur hårt man svingar och jämföra sig med andra. Som jag skrivit tidigare är bollens hastighet relevant och om den är maxad vilket är rätt ovanligt(hög smash) så är klubbans hastighet relevant att eventuellt öka.

Jag tycker att man kan dela in det man ser i svingen i tre olika saker.

Hastighet

Den hastighet klubban har vid träffögonblicket och mäts i mph.

Det absolut vanligaste som vi tränare ser är folk som ser ut att svinga hårt men gör inte det, dom har en låg klubbhastighet. Det tolkar vi som en ineffektiv energiöverföring och tvärtom sker väldigt ofta då vi ser proffs svinga väldigt lugnt men ändå så är klubbhastigheten mycket hög.

Tempo

Tempo är det vi ser i en golfsving som en slags rytm. Ett bra tempo skapar en rytm som ligger nära en persons egna naturliga tempo. Ett bra exempel på kopplingen mellan svingens tempo och en persons naturliga tempo är att jämföra svingtempo med en person gångstil, talhastighet och alla rörelsemönster.  Ett bra tempo ser rytmiskt ut men innehåller ändå likheter med personens naturliga rörelsemönster.

Timming

Timming är ordningsföljden på kroppens delar. Här är det väldigt vanligt med tvärtomregeln för amatörer kontra proffs.  Amatörer har sekvensen/ordningsföljden 3-2-1 i nersving medan proffsen har 1-2-3 där proffsen slutar kedjan med att behålla så mycket kraft som möjligt i klubban.

Med träning händer det!

 

Cool kille...

Publicerad 2016-03-11 09:46:51 i Allmänt,

 
Med tanke på hur mycket lektioner jag har om dagarna så borde jag träffa en del personer med avvikande attityder men jag tycker verkligen inte att gör det. Jag tycker mina elever hajar vikten av att träna och dom finner med glädje tid för övning. Imorse träffade jag dock en äldre herre som visade motsatsen.
 
Jag hade en tidig morgonlektion med en nybörjartjej som verkligen har gett sig an på att lära sig golf vilket är fantastiskt kul. Hon visade även stora förbättringar sen förra lektionen då bollträffarna hade blivit mycket bättre, svingen hade blivit hårdare och bollflykterna längre. När vi nästan var klar smyger det upp en äldre herre som väntade på en seniorträff och ställer sig och tittar varpå jag och min elev hejar glatt på honom.
 
Jag och min elev sammanfattar lektionen och jag skickar en rapport från TrackMan till hennes mail på utvalda bra slag som hon kan kika på hemma och då börjar gubben prata med mig inför henne:
 
Gubben: Är det lektion ?
Jag: Jajemensan, det är nybörjarlektion och det är inte lätt att börja spela golf inte men ändå går det så bra för henne.
Gubben: Ja men hon glömmer handlederna.
Jag: Tycker du? Jag tycker hon har gjort stora framsteg sen vår förra lektion och jag riktigt imponerad.
Gubben lägger sin hand på min axel och säger:
- Jag ser att hon inte använder handlederna.
Jag: Okej.
 
Sen vänder jag mig till eleven och tackar för en bra lektion och vi avslutar.
 
Jag använder mig av en ny TrackMan som hjälpmedel. Jag har utbildningar från PGA i bagaget och så fort jag inte förstår en sving så hör jag av mig till mina duktiga kollegor som hjälper till och tyder siffrorna från TrackMan eller en video från eleven. Trots allt detta vet jag hur svårt det kan vara att hitta rätt med instruktion och att det är väldigt komplext vilket gör att har sjuk respekt för att instruera och att verkligen ta reda på vad som är "critical error" och "master key" i varje golfsving och ÄNDÅ kommer det upp en självsäker gubbe som förmodligen inte tar sig under 100 slag på golfbanan och lägger sig i lektionen och trycker ner en glad elev.
 
Jag skulle aldrig lägga mig in en persons golfspel om dom inte frågar om råd eller bokar en lektion eftersom det är helt fel. Man gör inte så och framförallt så tror jag att duktiga instruktörer aldrig skulle vara så klumpiga att man lägger sig i. Jag tror det är en genomgående röd tråd bland personer som är bevandrade i ett område, att man inte lägger sig i. Smarta föräldrar till hockey/fotbollsbarn står knappast och skriker på sidlinjen åt domare eller tränare men dumma föräldrar tror nog att det hjälper.
 
Med träning händer det!

Första försöket av Grahn på Combine!

Publicerad 2016-03-07 16:25:07 i Allmänt,

Att vara bra på TrackMans Combinetest är ingen garanti för en låg score men att inte vara bra på Combine är definitivt en garanti för en hög score. Att inte vara bra på något som är så mätbart och jämförelsebart som Combine borde störa juniorer och elitspelare i en högre grad än vad det gör just nu. Man kan inte anse att det är okej att  leverera dåliga Combine och sen inte vilja göra om det, då har men fel fokus för tävlingsgolf.

En passning till er juniorer och elitspelare som läser min blogg kommer här, varsågoda :)

Erik Grahn har inte rört klubborna sen i oktober och gör sitt första Combine idag, resultatet får tala för sig själv..

 
 
Sebastian Nilsson 13 år har bestämt sig för att komma över 80 i total score och gör 1-2 combine i veckan med fullt fokus, senaste resultat är 79.2 vilket ni ser nedan..
 
 
 Vill ni boka ett Combine så hör gärna av er till [email protected]
 
Talang är att träna. Talang är att ha en bra attityd och att vilja lägga ned hur många timmar som helst på träning.
 
Med träning händer det det!

Första kort, andra lång och tredje lagom!

Publicerad 2016-03-02 20:31:24 i Allmänt,

Att TrackMans Combinetest är omåttligt populärt bland professionella spelare råder det ingen tvekan om. Combine är ett test som är trendigt och används därför väldigt flitigt. Jag har nog aldrig gjort så mycket test som i vår och det är bra av flera anledningar. Dels så blir ett i vanliga fall intetsägande golfnät mycket mer meningsfullt och dels så blir träningen mycket roligare.

Det finns dock en viss trend som gärna visar sig när man utför ett Combinetest vilket inte riktigt harmoniserar med spelet på banan. Det är en trend som föds på grund av att man slår tre slag i rad på varje avstånd. Det tenderar alltid till att bli ett för långt slag på första försöket, ett för kort slag på andra försöket och ett lagom slag på tredje försöket. När jag så ofta ser det hända så kan man ställa sig frågande kring hur vettigt det är att det mest uppsatta testet bland toppradars innehåller tre slag på rad. Naturligtvis hade det varit mycket bättre med ett Combine-test som innehöll endast ett slag på varje nivå.

Träna som du tävlar!

Med träning händer det!

 
 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela