Stålebring Golf Academy

Har du också råkat ut för 50 procentsregeln precis som jag?

Publicerad 2016-02-29 06:55:50 i Allmänt,

 

En regel som inte lämnar någon golfare är 50 procentsregeln. Den finns alltid där men den visar sig aldrig på träning utan bjuder in sig själv som en objuden gäst på banan och gärna under tävling. Den är riktigt lömsk eftersom den inte syns på träning. Den berättar för oss att det skiljer 50 % i ballstriking på träning och på tävling.

Exempelvis så är mitt stora problem att jag är för flack in till bollen med järnklubbor vilket gör att jag ofta exponerar klubban för marken innan bollen och riskerar topp eller duff. När jag tränar på att skapa en brantare AoA (Angle of Attack) så kommer jag behöva prestera 50 % brantare AoA än vad jag vill ha på tävling eftersom jag vet att jag kommer ”tappa” 50 % på tävling. Det bara är så.

Så när jag tränar så försöker jag att skapa en AoA på ca -8 med mellanjärnen för att kunna behålla en AoA på ca -4 under press, tävling och ute på banan. Jag har sett så många elever blivit blåst av 50 procentsregeln ute på banan när dom stod på rangen innan och skickade missiler men tappade halva utveckling på banan.

Det värsta är att 50 procentsregeln kan växa sig ännu större om pressen också blir större vilket också symboliserar den svåraste kompetens att träna upp i golf, att träna på att spela golf istället för att träna på att träna.

Det bästa tipset för att lyckas med sina förändringar på banan och därmed övervinna 50 procentsregeln är att överdriva sin förändring 50 % mer än vad man behöver. Vill du slå en draw på banan så behöver du med andra ord träna på en hook om du tidigare varit en notorisk slicare.

Med träning händer det! 

Vilken skruv tänker du på för att slå ett rakt slag?

Publicerad 2016-02-24 17:20:51 i Allmänt,

Googlar man på ”straight shot + trackman” så får man en hel del slag där spin axis är nära noll och skärmen på datorn visar en så rak bollflykt att det ser ut som en tvättlina redo att hänga tvätt på.

Hemligheten bakom ett rakt slag är oväntad nog att tänka på en skruv istället för att tänka just en rak bollflykt. Alla har vi någon skruv som vi vet att vi har mer benägenhet för och ofta kommer när vi missar och en medvetenhet kring just den ”missen” ger oss nyckeln till att slå bollen rakt. Vi bör nämligen tänka motsatsen till den skruven för att hitta mellantingen som är just en rak bollflykt.

Ta mig själv som exempel. Jag slår ofta lite för mycket inside och har lätt för att slå draw och missar ofta med en för stor draw än vad jag tänkt. Min nyckel till ett rakt slag är att skapa en fadekänsla men inte för mycket bara. Meningen är absolut inte att slå en fade utan syftet med en fadekänsla är enkom att slå ett helt rakt slag. Jag kommer alltid ställas inför ett val som består av höger och vänster och jag måste alltid rikta in mig åt något håll för att balansera upp i strävan att hitta mitten som ger mig ett rakt svingspår och ett rakt klubblad. Ett rakt slag helt enkelt!

Så frågan är vilken skruv du tänker på för att slå ett rakt slag?

Med träning händer det!

Nackdelen med TrackMan

Publicerad 2016-02-23 13:59:15 i Allmänt,

 
Kommande veckor kommer jag med all säkerhet ösa ros över hur bra den nya TrackMan 4 är så för att nyansera det hela kan det vara på plats att belysa nackdelen med TrackMan. En problem som vi tränare behöver vara oerhört uppmärksam på eftersom det händer alldeles för ofta och det gäller även andra typer av vektorer.

Det problem jag talar om är den blindhet som TrackMan kan smitta oss med, speciellt amatörer med 20 i handicap vilket är den stora delen av våra elever. Den blindhet som inte alls finns när man står utan TrackMan vilket är märkligt.

Blindheten är som allra tydligast när elev slår en boll inomhus i golfhallen som startar väldigt snett varpå eleven frågar efter siffran Face Angle. Den siffran ska man nämligen inte fråga efter för då har man blivit blind och har frångått ett bra fokus. TrackMan kan ibland göra folk hjälplösa. Spåret är något man kan fråga efter när man står inomhus eftersom det inte syns men bladets vinkel syns eftersom det representerar bollstarten.

TrackMan är fantastiskt men använd den utan att göra folk beroende av den, man kan se att bollen lyfte från mattan utan en TrackMan också :)

Med TrackMan 4 händer det!

Träna med fel bollplacering så blir du bättre!

Publicerad 2016-02-21 18:24:48 i Allmänt,

En mycket vanlig fråga som vi tränare får är vart man ska placera bollen i stancen, det är en s.k. FAQ i vår värld. Jag har i tidigare blogginlägg resonerat kring den överdrivna tron kring ”rätt” bollplacering som väldigt många amatörer har och ofta resulterar mina resonemang i att vi måste släppa fokus på bollplacering.

Vad som är problemet när folk har en övertro på att rätt bollplacering ska hjälpa dom att eliminera toppar och duffar är att dom missar vad som är den egentliga orsaken till deras dåliga bollträffar, nämligen deras timming. Är timmingen dålig behöver koordinationen tränas upp och det genom att pricka tejpbitar fastklistrade på marken, slå på peggbitar på matten och gärna med diverse störningsmoment som försvårar detta. Klarar man inte av att pricka dessa föremål är det bara att öva mer, det hjälper inte med att ändra bollplaceringen för det har inget med en person koordination att göra.

Om man är så otroligt beroende av att bollen ska ligga perfekt hela tiden för att eventuellt uppnå en bra bollträff är nog spelet golf ute på banan inte så lämpande. Det bästa vi som tränare kan göra är att uppmuntra folk att testa att slå bollar med en dålig bollplacering i strävan att öva upp koordinationen och belysa vad som är viktigt på riktigt. En dålig bollplacering är hur bra som helst då och då!

Med träning händer det!

 

Träna på att träna eller träna på att leverera?

Publicerad 2016-02-12 21:16:47 i Allmänt,

Nästa vecka har min klass i högstadiet prov i densitet och idag tränade vi på riktigt under lektionen. Precis som en golfare tränar fel när han eller hon slår tio järnsjuor i rad på rangen så pluggar en elev helt fel när han eller hon aldrig tränar på att skriva prov. Sedan jag själv gick i skolan så har det alltid slagit mig att vi aldrig tränade på samma sätt som vi skrev provet vilket gjorde provsituationen obekväm och främmande.

På golfbanan slår man ju aldrig tio järnsjuor i rad men ändå tränar man så vilket gör spelet främmande och obekvämt. Ledorden borde vara att träna på det man vill bli bra på och inget annat. Precis så gjorde vi idag på vår lektion om densitet, vi tränade på att skriva prov innan vi skriver det egentliga provet. Efteråt fortsatte vi i samma enkla spår med att utvärdera insatsen genom att belysa vad som gick bra för varje elev, vad som kunde bli bättre för varje elev och hur vi skulle åstadkomma det till det ”riktiga” provet.

Förra året skrev jag ett inlägg om hur jag pluggade till en svår kurs inom externredovisning på universitetet och där hade jag precis som ovan beskrivet en röd tråd i mitt plugg där jag hela tiden pluggade på samma sätt som tentan skulle bli. Jag satt alltid upprätt på en träbänk som på tentan, jag hade samma penna som på tentat och jag skrev oftast gamla tentor samma tid på dagen som den riktiga tentan skulle vara på. Jag tränade på det jag ville bli bra på helt enkelt.

Proven i skolan borde handla om att få fram elevers kunskaper så effektivt som möjligt eftersom det är kunskapsnivån man faktiskt testar. Risken blir lätt att man testar elevers förmåga att gissa sig fram till hur de ska hitta kunskapen som dem redan kan.

Med rätt träning händer det!

Instruktion som inte går att lösa är bäst

Publicerad 2016-02-08 17:38:53 i Allmänt,

Det som jag kommer att skriva om idag kan vara det viktigaste ämnet någonsin. Det är så nära kärnan av problemet och lösningen för alla golfare att det egentligen inte finns något annat ämne som kan mäta sig med hur effektivt detta är. Det handlar om att träna på riktigt och inte förlita sig på quickfix.

Imorgon ska mina elever som går på fördjupningskurserna få växla klubbor ofta och lära sig mer om vilken attackvinkel som passar bäst till varje klubba. Med det följer ofta också en sämre bollträff eftersom att slå olika klubbor är mycket svårare/jobbigare än att slå tio slag i rad med järnsjuan.

Instruktion som går att lösa är något som genomsyrar hela golfvärlden typ flytta bollen bakåt så kommer du slå rakt, titta inte upp så kommer du att träffa bollen rent, slå igenom slaget så slipper du slicen etc. Det är oftast bara gissningar från amatörer. Vi kommer aldrig ifrån att man måste öva på den egentliga orsaken som är koordinationen.

Man övar upp sin koordination genom att träna på saker som inte har en enkel lösning och ju svårare lösning desto bättre övning. Exempel på instruktion som inte går att lösa är att göra ett Combine test, slå skruvar, träffa tejpbitar för den som inte vet vart klubban kommer att slå ner, slå mellan två siktpinnar och öva bladkontroll, slå från sand och byta klubba ofta etc.

Lösningen är ju att det inte finns någon snabb lösning. Lösningen är att kontinuerligt öva på de tre saker som spelar roll:

Bladkontroll

Spårkontroll

Attackvinkel

Med sann träning händer det!

Slå bara dom första bollarna

Publicerad 2016-02-07 20:19:45 i Allmänt,

 
Jag har tränat golf för min egen räkning i vinter och det är roligt att testa bya saker. Just nu skippar jag video så ofta jag kan och försöker istället att träna på blad/spår – kontroll. Video har alltid varit ett slags kvitto för mig på att träningen gått bra och ofta har jag och andra tränare gillat mina svingpositioner men det har ändå inte varit en garanti för låga scorer eller bra ballstriking.

Istället för videokontroll så försöker jag träna så svårt som möjligt och så likt spelet som möjligt. Jag slår därför väldigt få bollar, jag slår aldrig två likadana slag i rad, jag slår gärna när jag har tidspress och är lite stressad och framförallt så tränar jag på den bollflykt som jag har svårast för. Jag tror att nyckeln för mig är att träna på den bollflykt som jag har svårast för så min egen hjärna får en objektiv koppling till mitt svingspår.

Grejen är att jag fixar att slå en bra sving på video där jag ser att jag tydligt löser min läxa men video berättar ändå inte hur väl jag övat in min nya rörelse, som i mitt fall är att skapa en mer dominerande överkropp nersvingen. Jag kan slå fem slag i rad där jag söker känslan som jag vill skapa och hittar känslan på det sjätte slaget och filmar därför den och frågan är då om jag verkligen löst problemet, svaret är nej.

Kvittot på huruvida jag har automatiserat min rörelse är istället hur kort tid det tar innan jag lyckas hitta den nya känslan. Av den anledningen är alla slag som inte är ”dem tre första bollarna” rätt onödiga, man får ju inte tre slag på sig på banan direkt.

Mitt tips är att slå färre bollar och variera klubbvalen så alla slag blir ”dom första slagen”. Det är nog den bästa riktlinjen för all träning speciellt eftersom det går hand i hand med hur vi spelar golf.

Uppmärksamma gärna de första bollarna och jämför dom med dom bollarna som ni slår när ni själva tycker att ni har blivit ”varma”.

Med träning händer det!

När hjärnan spelar oss ett spratt!

Publicerad 2016-02-01 19:33:29 i Allmänt,

När jag övningskörde för mitt körkort så kommer jag ihåg en övning där man skulle köra över en passage och få vänsterhjulen precis på en smal planka i syfte att veta vart man hade bilens hjul. Det var en bra övning som gjorde en säker, den ska jag återkomma till senare i inlägget.

I söndags hade vi träning i hallen och jag och Olle tävlade i TrackMan. Vi skulle slå en draw, en fade och en rak och närmast Target vann. Både jag och Olle har ett spår som har varit för mycket inside vilket gör att vi ibland hookar och oftast slår våra bra slag med tydlig draw.

Både jag och Olle har tränat på att hitta ett rakare svingspår för att inte sätta så mkt skruv i bollen och det har gått bra eftersom vi kan skapa en fade relativt lätt men problemet är att vår hjärna spelar oss ett spratt. Olle och jag skulle slå en så rak bollflykt som möjligt och då satsar vi på att ”rikta in oss” på en fade-känsla eftersom det är närmast en rak bollflykt för oss.

När vi slog våra slag så slog vi samma typ av slag, nämligen en bollflykt som startade lite vänster om målet och höll sig rak. Vad vi dock hade bestämt var att man inte fick titta på skärmen efter sin bollflykt innan man hade gissat hur den såg ut och det enda vi visste var bollstarten i förhållande till ett rep på väggen.  Både jag och Olle gissade fel på samma sätt. Bara för att bollen startade vänster så antog vi att den landade vänster också men sanningen var att vi faktiskt slog bollen rakt utan draw, hjärnan spelade oss ett stort spratt.

Vår hjärna var så indoktrinerade i vår gamla bollflykt att vi inte kunde koppla ihop verklighet med känsla. För mig var det ett ypperligt tillfälle att påvisa hur viktigt det är med deliberate practice och att vi behöver fokusera på att hitta en korrekt känsla efteråt för att faktiskt ”bli friska ” från våra hookproblem.

När jag pluggade psykologi så fick jag lära mig begreppet kognitiv dissonans och det är precis vad problemet är och vad som föder andra problem för mig och Olle. Jag och Olle siktar oftast fel( för mycket vänster), vi slår ibland sockets ( för mkt inside vilket exponerar hälen), vi känner oss ovanligt otrygga med hinder på fel sida etc.

När jag körde bilen på plankan hade jag ingen missvisande bild i mitt huvud för att jag hade kört så lite bil och hade jättelätt för att hitta mina hjuls placering och det är nog ett strävansvärd mentalt ”mindset” i golfen. Pia Nilsson pratar ju i sin bok ”Varje slag måste ha ett syfte” om en rutin efter varje slag och det är nog viktigare än vad man tror. Det är ju helt självklart för mig att man bör kunna få ihop känslan i träffen med vad som händer i verkligheten för att kunna skapa det man vill skapa. Så i helgen blir det garanterat ännu mer gissningsträning vilket är lysande exempel på ”deliberate practice”. Det ser jag framemot!

Med träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela