Stålebring Golf Academy

Gör det detta innan du siktar på att mäta upp hur långt dina wedgar går

Publicerad 2016-04-07 10:14:04 i Allmänt,

 

Den största anledningen till varför man investerar i en ny TrackMan 4 är för att den läser av korta slag såsom pitchar och till och med längre chippar. Vad som blir tydligt när man får se siffor på pitchar är hur otroligt mycket det dynamiska loftet kan skilja mellan olika slag.

 

Spridningen i loft kommer från att träffarna påverkar klubbans loft oerhört vilket kallas för ”vertical gere effect” och det är inte alls ovanligt med skillnader upp till 15-20 grader.  Det likadant som att växla fem-sex klubbor uppåt eller nedåt och det är givetvis förödande för längdkänslan. 

 

Det är svårt att förstå hur loftet kan påverkas så mycket utan en TrackMan och då är det sannolikt ännu svårare att motivera för en elev att det är så utan att påvisa det på skärmen. Den stora anledningen till varför träffen varierar så mycket är att klubban har lite för mycket AoA vilket gör att träffen kan ”klättra” upp rätt friskt på klubban och därmed ”pressa” upp loftet.  Generellt sett är lösningen ofta att minska AoA dvs slå ett flackare slag.

 

Genom att slå ett flackare slag blir ändå den låga pitchens AoA ca -5 vilket det oftast inte känns som för eleven, det upplevs flackare. Det i sin tur gör ju att man kan dra slutsatsen att Bounce och sulkontakt inte har lika stor betydelse som många leverantörer menar. Sulan och Bounce är viktiga när man slår korta och långa chippar men slag utöver det flyttas klubban lägsta punkt rätt långt bakom bollen vilket spelar bort sulan och Bounce rejält. Bounce och sula är viktiga då klubbans lägsta punkt är nära eller framför bollen.

 

Så det jag har blivit varse om är att det inte är en bra ide att mäta upp hur långt man slår sina wedgar innan man har lärt sig att slå med ett konstant dynamisk loft. Att slå wedgar med mycket spinn är också direkt kompatibelt med ett lågt dynamisk loft och en låg Launch men friktion är fortfarande den viktigaste parametern för hög spinn (bra boll och bra grooves).

 

Ska du göra birdies behöver du kunna stanna bollen där du landar den.

 

Med träning händer det!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela