Stålebring Golf Academy

Bladkontroll

Publicerad 2016-09-16 11:26:54 i Allmänt,

Min senaste lektion handlade om ett rätt vanligt problem.  Bollarna flyger rakt höger med samtliga klubbar utan skruv och det råder ingen tvekan om att bladet är öppet och jag behöver hitta anledningen till problemet samt presentera en lösning på ett enkelt sätt.

En mycket vanlig lektion som sagt och lösningen för just denna lektion var en kombination av att skapa ett grepp som ligger mer i fingrarna samt att eleven själv ökade sin rotation av bladet innan träffen för att få bladet square i träffen istället för öppet.

Effekten var omedelbar och bollarna lämnade högersidan och flög rakt mot målet och eleven var nöjd. Vad som nästan alltid följer denna lektion är att eleven slår en boll där bladet blir för stängt och bollen går vänster. Eleven ställer då nästan alltid en reflekterande fråga som följd som lyder:

 

-       Hur ska jag veta hur mycket jag ska rotera bladet?

 

Den frågan är klargörande. Väldigt klargörande och jag brukar säga att det är det som kallas för bladkontroll och är anledningen till att olika spelare vinner på touren varje vecka. Ibland sitter bladkontrollen bra och bollen flyger mot målet och ibland känns det svårt att hitta ”tajmingen” och bollarna flyger åt olika håll.

Att bli säker på bladkontroll handlar om att träna bladkontroll och det är förvånansvärt få spelare som gör detta fast det är en sådan otroligt viktig faktor för bra golf. Att jobba på sin bladkontroll är något som kräver en ren och solid bollträff och lämpar sig bäst för spelare som har koll på sin teknik och har en bra bollträff. Det finns olika spännande sätt att arbeta med sin bladkontroll och här kommer några utmanande övningar!

 

"Skala lök"

Börja med den största slicen eller hooken du kan slå och jobba dig därefter ner så långsamt som möjligt till en rak bollflykt och se hur många "lager" på Spin Axis du klarar av att skala bort. Utmärkt inomhusövning för oss i Norrland.

Det passar även bra att vända skärmen från eleven så eleven behöver gissa hur stor skruven är. Övningen är slut om man slår ett rakt slag eller en skruv som är större än den nyss slagna skruven. Målet är att skala av så många lager lök som möjligt.

 
 

"Spela golf i mörker med en pannlampa"

Oslagbar övning för att bäsa både bladkontrollen och sina sinnen. Spela 9 hål i mörker och känn efter vart du slog bollen. Använd en pannlampa för att se närmaste 20 meterna. Att stänga av synen betyder även att öppna upp andra sinnen.  Givetvis direkt fusk med självlysande bollar :)

 

"Gate-träning"

Slå igenom en gate som du gör smalare och smalare. Vi brukar använda oss av två stora bagkartonger som vi placerar 2 meter från bollen och precis i linje med siktet lämnar vi en liten springa för bollen att flyga igenom. Bra bladkontroll innebär liten springa och sämre bladkontroll innebär att du får träna med större springa. 

"Gissa Spin Axis"

Den här övningen är den övningen vi använder oss av mest. Vi slår mot ett rep i i golfhallen och eleven får gissa hur slaget blir innan man kollar på TrackMans skärm. Det finns massor med variationer av denna övning och den vi har fastnat mest för är att slå raka slag ( mindre än +-2 på Spin Axis) och gissa om det blev vad vi trodde. 

 

Med träning händer det!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela