Stålebring Golf Academy

Gästkrönika av Markus Westerberg - Vem äger din golfsving?

Publicerad 2017-11-21 20:53:32 i Allmänt,

Nedan är en gästkrönika av min duktiga kollega och kompis Markus Westerberg. Markus Westerberg är PGA tränare och utbildad beteendevetare. Han jobbar på Ljunghusen Golf Academy i södra Skåne. Han är en frekvent internationellt anlitad föreläsare och coach. 2016 släppte Markus sin första bok, Golfarens Sjätte Sinne som redan idag sålt i över 1500 ex och är banbrytande inom golfinstruktion. Varsågoda!

 

Vem äger din golfsving?

Föreställ dig att du står på kanten och ska hoppa Bungy Jump. 121 meter nedanför ringlar floden, men du kan inte höra den. Du hör bara vinden. En vinande tystnad som ackompanjeras av ditt bultande hjärta. Plötsligt ser du att ett trasigt fäste till bungylinan och påpekar detta för din instruktör. De säger att det inte är någon fara. Kommer du hoppa eller vill du undersöka fästet mer innan du hoppar?

 

Ansvar

Historien om bungyhoppet kan verka fjärran från golf, men den är nära besläktad. När ditt liv står på spel blir du mindre slarvig, du hoppas inte, utan du tar ansvar för varje detalj. Detta såklart eftersom ett misstag skulle vara ödesdigert. Hur gör du då på golfbanan?

Är du en av de som äger din golfsving eller är du en av de som ger bort den till vem som helst?

Vad menar jag med detta?

Jo, golfspelaren har en tendens att skänka ansvaret för sin prestation till någon annan, t.ex. en golftränare eller spelpartner. Alltför många golfare går till sin golftränare med förväntningen att hon eller han ska lösa deras svingproblem. Golfsvingen funkar inte så. Människan funkar inte så. Du funkar inte så.

En golfsving är motorik. Motorik innebär rörelseförmåga – förmågan att kontrollera dina rörelser. Hur skulle någon annan kunna göra det åt dig?

Det kan ingen annan göra. Det kan bara du. Hos din golftränare får du värdefulla råd och träningsövningar, men framförallt får du hjälp till insikt. Det är denna insikt, eller förståelse, som du sedan behöver omvandla till din golfsving.

Därför skall du ställa krav på din golftränare. Se till att du lämnar golflektionen med förståelse och en handlingsplan. Om du tror att du kan lämna golflektionen med en nyrenoverad golfsving som om du bytt däck på bilen äger du inte din sving. Och äger du inte din motorik är det som att sätta sig på passagerarsidan och hoppas att någon annan ska köra bilen till rätt ställe.

Och behöver jag säga att du bör undvika råd från kreti och pleti på golfbanan? Oavsett hur duktig golfspelare din spelpartner än är, kräver tränarrollen förståelse för bland annat golfsving, fysik, utrustning och inte minst inlärningspsykologi. Skulle du gå till din friska kompis för rådgivning om hälsoproblem. Frågan är om du i sjukdomstider önskar råd från en frisk person eller en utbildad och erfaren doktor?

 
Markus Westerberg
PGA Club Professional
B.S Psychology
Author of The Golfer´s Sixth Sense
www.markuswesterberg.com

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela