Stålebring Golf Academy

Attackvinkeln för en människa och attackvinkeln för en svingrobot

Publicerad 2017-10-07 19:15:00 i Allmänt,

 

Det kan inte frångått många golfare att siffran Angle of Attack ( AoA) har stor påverkan på slaglängden med framförallt drivern. Jag har själv haft många lektioner med ökad carry-längd för eleven genom att skapa en positiv AoA istället för en negativ AoA. Det är smart att skapa längd från parametrar som inte kräver mer klubbhastighet eftersom mer klubbhastighet försämrar precisionen och inte alltid ökar slaglängden för den delen heller. 

You-tube kryllar av grymma videos med övningar för att hitta en positiv attackvinkel men vad som inte är lika vanligt ett resonemang kring vilken attackvinkel som passar för varje spelare. För en ”Iron Byron” ( slagrobot) så är det enkelt för den har inga känslor/nervsystem/minne så den slår alltid längre carry med en positiv AoA, inget snack om saken.

För oss människor, med känslor/nervsystem/minne  är saken annorlunda och i den allmänna instruktionen kring AoA kan det vara möjligt att det saknas fler parametrar när vi bestämmer vad en elev ska ha för mål attackvinkel.

Det är många spelare som inte klarar av att slå upp på bollen eftersom dom är ”skopare” sen tidigare. Det gör att dom inte klarar av slå upp på bollen med drivern för det ”smittar av sig” på övriga klubbor och duffen är ett nervöst hål bort.

Det kan också vara strategiskt rätt att slå mer ned på bollen då nervositet ökar eftersom det skapar en större säkerhetsmarginal ( som benämns i Golfarens sjätte sinne)  och oftast är en motaktion mot just nervositet (lyftreflex etc som benämns i Gofarens sjätte sinne)

En ytterligare sak som talar för att vi bör vara mer tillåtande med olika attackvinklar är att attackvinkeln påverkar spåret och bladet vilket gör att du inte endast ändrar attackvinkeln när du ändrar attackvinkeln.

Slår du mer upp på bollen så rör sig klubban mer inåt (-) och förmodligen också mer stängt och slår du ner på bollen så rör sig klubban mer utåt (+) och mer öppet. Allt beroende på att svingplane är 45 grader vid driver och inte 90 grader.

Ovanstående om svingplane vid 45 grader kontra 90 grader är det nog viktigaste argumentet för hela inläggets resonemang. Det går inte att ändra endast AoA eftersom vi jobbar med en cirkel. Det går inte att endast ändra AoA eftersom vi jobbar med människor och inte robotar.

Med träning händer det.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela