Stålebring Golf Academy

Du måste våga slå med din telefon som hinder.

Publicerad 2018-01-17 10:08:41 i Allmänt,

 

Det blev många reaktioner på en video på vår facebooksida ( Stålebring Golf Academy) där en av våra juniorer tränar sin attackvinkel/träffsäkerhet/lowpoint genom att lägga sin mobiltelefon innan bollen som ett hinder.

Joe hade ett motoriskt problem som bestod av osäkerhet kring hur klubban träffade bollen. Ibland skopade han och det blev orena träffar. En skopning, eller rättare sagt en för flack infallsvinkel, kan skapa både en duff och topp. Klubban exponeras alltså för marken innan bollen och då kan det bli en duff men den undermedvetna motkorrigeringen är också att man lyfter armarna för att undvika marken och då blir det en topp.

Det är ett motoriskt problem. Det är inget annat än ett motoriskt problem. Joe kanske inte förstår vad som händer och då behövs en teoretisk förklaring med det återstår ändå en motorisk förändring från Joes sida. Det finns ingen teoretisk/intellektuell förklaring i världen som kan skapa en motorisk förändring utan motorisk träning.

Problemets kärna för nästan alla elever är att det finns en stor övertro på intellektuell förståelse och en stor undertro på motorisk träning vilket är motsägelsefullt då problemet endast är motoriskt. Joe förstår att han behöver träna motoriskt och lägger dit sin telefon.

Om du vill kunna träffa bollen någorlunda rent så behöver du kunna enkelt klara av att undvika telefonen, det är inte ett högt ställt motoriskt mål (det kanske motsvarar hcp 3 och nedåt). Kan man inte det så behöver man träna sin motorik ännu mer genom att använda ett mindre dyrbart föremål tills man känner sig säker på att exponera sin motoriska kompetens mot dyrbare föremål och exempelvis sin mobiltelefon. Den exponeringen är samma exponering som borde finnas med på en kravspecifikation för tävlingsgolf.

Antar man inte denna utmaning så är det inte fel på något sätt men man kan inte förvänta sig att man ska träffa bollen rent på banan när bollen ligger illa till i torvmärken, skogsunderlag, bunker etc. Ditt nervsystem gör nämligen inte skillnad på träning och banan. Allt är verkligheten och händer precis just där och då och det spelar ingen roll om du förstår hur du ska göra rent intellektuellt om du inte tränat motoriskt.

Detta resonemang gäller tävlingspelare/satsande spelare. Har jag en duktig spelare framför mig så är det rätt självklart att om den spelaren inte vågar lägga dit sin telefon så är den spelaren inte motoriskt förbered och behöver således träna ännu mer på träffsäkerhet.

Du måste kunna klara av att lägga ditt mobiltelefon som hinder på ett lämpligt avstånd från bollen.

Med träning händer det.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela