Stålebring Golf Academy

Svingpreferenser är till för att ändra bollflykter, inte svingar.

Publicerad 2018-10-25 07:56:20 i Allmänt,

Igår kväll skickade jag en svingvideo på en elev jag tränar till 4 av mina tränarkollegor för att få en ”second opinion” och lite rådgivning.  Det resulterade i 4 olika svar och de olika tränarna ville ändra helt olika saker i tekniken hos min elev. Det beskriver på ett målande sätt hur olika vi tränare arbetar och att det förmodligen inte finns något rätt eller fel i hur en golfsving ser ut så länge det funkar för eleven.

Det vore ändå rätt enkelt om det fanns ett ”facit” på hur svingen ska se ut men med tanke på hur olika svingarna är på världsrankingenså är det ännu tydligare att det inte verkar finnas något facit för hur svingen ska se ut.

En vanlig fråga tränare emellan är vad man äger för svingpreferenser. En svingpreferens är kortfattat en position eller en vinkel i svingen som tränaren gillar starkt och gärna ser hos sina elever. Ibland märker jag att vi tränare förlitar oss för mycket på en svingpreferens och glömmer bort bollflykten. 

Att det första skedet i tränarutbildningen handlar om att analysera bollflykten före svingen är ingen tillfällighet. Att börja analysera bollflykten är ett säkert kort eftersom bollflykten aldrig ljuger och dessutom så fick jag, som nämnt ovan, fyra olika svar på samma sving vilket gör det i princip omöjligt att välja en tränares teori som rätt. Kanske vi tränare glömmer att vi ska ändra bollflykter istället för svingar och att svingpreferenser är till för att ändra bollflykter och inte svingar?

Med träning händer det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela