Stålebring Golf Academy

En bolls bred är 1.3 grader mer ner på bollen

Publicerad 2016-05-25 13:24:00 i Allmänt,

 

 

 

 

 

Om jag bara fick välja en sak att arbeta med hos mina elever så skulle det lätt vara attackvinkeln. Det skulle nog alla instruktörer välja som arbetar med amatörgolfare. Motiveringen är enkel, det går inte att få bollen att lyfta med en dålig attackvinkel men det går att kompensera om du slår med ett snett spår.

 

När en golfare skopar bollen hänger det ihop med en positiv attackvinkel och en vanlig siffra som jag avläser när elever slår järnklubbor är en attackvinkel på ca +4. Det är en riktigt stor skopning och funkar nästan aldrig från gräs. Det som är positivt med den nya TrackMan är att den visar just attackvinkeln även på långsamma svingar.

 

En fungerade attackvinkel med järnklubbor är ett par grader neråt dvs ca -3 så klubban inte exponeras för marken innan utan riktas mot bollen direkt och når sin lägsta punkt efter bollen istället för framför. Det är egentligen nu jag kommer till detta inläggs syfte, om jag flyttar tillbaka bollen mer mot höger fot för att få en mer attackerande infallsvinkel på elevens klubba ger en bolls bred endast 1.3 grader mer ner på bollen.

 

Vad det säger är att man inte alls kan åstadkomma så mycket ändring med hjälp av bollplacering men ändå förväntar sig väldigt många golfare att man ska få en snabb lösning med bollplacering. Missförstå mig rätt, att jobba sk GUBBS är genialiskt men för våra elever är det implicita övningar som ger framsteg men tyvärr så säljer  inte implicita övningar in sig själva.

 

En implicit övning är för mig en ”klara av-övning” där eleven tvingas lösa ett problem och problemlösningen i sig är extremt effektivt. Den upplevs dock jobbig eftersom eleven tvingas träna och lära sig på riktigt.  Implicit inlärning är som anabola steroider för en kroppsbyggare, det ger en sjuk effekt!

 

Exempel på implicita övningar för att lära sig att attackera bollen är att slå med hinder framför bollen eller att slå bollar från en nerförsbacke. Det kan också vara att tejpa fast en tejpbit efter bollen som man ska kunna slå bort.

 

 Med träning händer det!

 

Miss pga ojämn bollträff eller miss pga avsaknad av avstånd?

Publicerad 2016-05-18 14:19:11 i Allmänt,

 
Jag kikade nyss igenom en PDF-fil från en närspelslektion jag hade igår där jag upptäckte att jag och en elev hade slagit väldigt lika hastigheter på nästan alla våra pitchar som skulle till en och samma flagga under hela passet. Fastän vi gav vår 56-gradig wedge samma hastighet nästinitll jämnt så skiljer sig slaglängderna avsevärt. Både jag och min elev har rätt låga handicap om man jämför med snittspelaren vilket gör det ännu mer intressant.
 
Det verkar vara svårt att slå bollen lika långt varje gång fast jag vet avståndet till flaggan och faktiskt ger klubban lika fart varje gång. Det innebär att det är viktigare att träffa bollen på samma sätt ( slå med samma spin, loft och launch) än att mäta upp avståndet till flaggan. 
 
Det innebär ju att en avståndsmätare för amatörgolfaren inte direkt bättrar på deras längdkänsla eller längdkontroll utan det är istället kvalitativ träning av bollträff som gör det. Köper man dessutom en gpsklocka som inte mäter exakt till flaggan så är det ännu sämre. Det finns helt enkelt bara ett sätt att förhålla sig till längdkontroll och det är att skapa en och samma bollträff. Steget vidare är dessutom att skapa spinn så bollen stannar där den landar.  Efter det kan man förlita sig på det givna avståndet.  
 
Med bollträff händer det!

Att välja rätt golftränare - brandmannen, bergsklättraren eller gjutaren?

Publicerad 2016-05-15 21:09:37 i Allmänt,

 
Här kommer Erica Björks andra del i hennes gästspel i bloggen, läs och njut!
 
Som nybörjare inom golf är det inte lätt att urskilja tränartyper. Jag förstod i vart fall i början att det på varje klubb finns en tränare som erbjuder kurser. Jag hade gått en vinterkurs via Sundsvalls golfklubb den första vintern och jag var väldigt nöjd med den kursen. Tyvärr slutade golftränaren och då började jag se mig om efter en annan. 
 
Min sambo frågade mig en kväll vilken typ av tränare jag ville ha. Det hade aldrig slagit mig att det fanns olika typer av tränare, jag tänkte att de alla var lika varandra så mitt svar blev helt sonika att jag ville ha en golftränare. Föga visste jag då att för en bra golfare var det svaret samma sak som att gå in på en exklusiv bar med 200 ölsorter och beställa en ”stor stark”.  
 
Under sommaren började jag höra talas om tränaren på Öjestrand, Robin Stålebring. En man berättade vilka stora framsteg hans fru hade gjort efter några lektioner med Robin, bara genom att ändra på vänsterhandens position på greppet. Det var rappakalja i mina öron men den där frun slog långt och rakt gång på gång och hon ”drev ut mig” till vansinne. Det är ett otroligt känsligt ämne för mig. Det enda jag varit bra på inom golf sen start har varit att jag kan slå långt och därför har jag aldrig varit bra på att hantera att andra damer slår längre än mig. Det går bra så länge de har lägre handicap, men om någon annan med ungefär samma handicap driver ut mig börjar jag mår jag dåligt. Kanske var det därför jag kom ihåg namnet på den ansvarige för min irritation, Robin Stålebring. 
 
För att återgå till den kvällen och frågan om vilken typ av tränare jag ville ha, så beskrev min sambo att det finns tre typer av tränare. 
 
1.      Brandmannen. Brandmannen arbetar med att ”släcka bränder” d.v.s. rättar till det mest akuta och på så sätt blir spelaren bättre. 
2.      Bergsklättraren. Bergsklättaren arbetar med varje spelare för att nå toppen av sin förmåga. Genom att tillhandahålla rätt utrustning och hård klättring till toppen får bergsklättraren sina elever att nå sin topp, om de är villiga att svettas. 
3.      Gjutaren. Gjutaren stöper alla sina elever i samma form och det är lätt att se på golfbanan vem som tränat för gjutaren eftersom att alla hens elever svingar identiskt. 
 
Det finns inget rätt eller fel svar, däremot bör man välja sin tränare efter sin egen ambitionsnivå. Jag valde att träna för Robin Stålebring. Huvudanledningen var inte i början utifrån vilken tränartyp han var, utan för den där tanten som drev ut mig. Om han kunde få henne att slå långt och rakt på några lektioner, tänk då vad han skulle kunna göra med mig på en hel vinter? Två vintrar? Tre vintrar? osv. Det skulle visa sig att han kunde göra en hel del.
 
På första kurstillfället beskrev Robin hur han ville lägga upp kursen och vilka förväntningar han hade på oss elever. Mitt första intryck var att han hade höga krav för att försöka få ut det bästa från var och en av oss. Han klargjorde också att en förändring tar tid och hur väl förändringen lyckas är en återspegling av dels den träningstid vi la ner och dels om vi tränade på rätt sätt med kvalité. Jag gillade att han körde med raka kort, inte gav oss falska förhoppningar och att vi fick ta ansvar för vår egen utveckling. 
 
Han filmade våra svingar och sen tittade vi på resultatet och gjorde en svinganalys. Jag hade tittat på många svinganalyser sedan tidigare, så när Robin visade filmen såg jag på en gång de stora felen jag gjorde. Ärligt talat så blev jag helt kallsvettig. Jag förstod att jag i princip skulle behöva bygga om hela min sving för att få de resultat jag ville ha på sikt. Det var väldigt jobbigt att se på den svinganalysen men idag är jag så glad att jag gjorde det! 
 
Nästa vecka kommer jag skriva om hur Robin och jag gick tillväga för att börja vässa min teknik. 

Vi hörs,


/Erica
 
 
 

Vad är viktigt under en träningshelg med damer?

Publicerad 2016-05-13 11:16:33 i Allmänt,

 
 

Kommande helger har jag heldagar med damträningar och det finns ett par saker som alltid är nyckeln till renare bollträff för alla amatörer. Det handlar till viss del om ökad förståelse.

Det är viktigt att låta eleverna slå med en lämplig bollplacering men det är lika viktigt att låta dom slå med en felaktig bollplacering också. Varför det är viktigt är för att dom då lär sig att träna koordination och timing. Det är oftast koordination och timing som är anledningen till inkonsekventa närspelslag och järnslag. Med fel bollplacering händer det faktiskt.

Det är också väldigt viktigt att visa att klubban behöver träffa bollen på nervägen i järnslag och ännu mer på pitchar. Väldigt många elever har en klubba som vänder innan bollträff och är på väg uppåt i träffen. Att få lyft i bollen handlar om att slå ned på den vilket är en total nyhet för väldigt många golfare.

Det är väldigt många av dessa ”skopande” golfare som har fått höra att dom måste slå ner i marken bättre men det är helt omöjligt om klubben inte träffar bollen först och sen fortsätter nedåt. Därav ska vi instruktörer alltid introducera begreppet ”Low Point”, dvs klubbans lägsta punkt i förhållande till bollen.

I bunkern är det viktigt att berätta för de flesta som svingar klubban långsamt att det faktiskt krävs en relativt hög svinghastighet för att transportera klubban genom sanden. De är förvånansvärt hög andel damer som svingar klubban så löst i bunken att inte det inte går att genomföra ett kortare bunkerslag.

Det kanske viktigaste av allt är att förklara hur varje klubba kräver olika attackvinklar och att långa fairwayklubbor kräver en flack attackvinkel vilket gör att en lång fairwayklubba är otroligt känslig över bollens läge i gräset. Det är alltså inte alls så självklart att man kan slå en träfemma överallt. 

Med träning händer det!

 

Gästkrönika av elev!

Publicerad 2016-05-06 20:29:34 i Allmänt,

 
 
Golf var ett enda stort skämt
 
Det är sent på kvällen den 5 juli 2015. Jag står på Sundsvalls golfklubbs nybyggda tee på hål 17. Det har börjat skymma och vi är bland de sista spelarna ute på banan. Gräset är fuktigt och när jag sätter ner peggen i marken blir min golfhandske blöt. Jag torkar av handsken slarvigt mot benet och fokuserar. Resultatet blir en solid drive med svag fade och bollen landar säkert på fairway. Min första instinkt är att jag likt ett barn vill springa efter bollen redan innan den landat, men jag besinnar mig. Riktiga golfspelare springer inte efter sina drives, de går. 
Avståndet till greenen är perfekt för en pitch. Innan jag ska slå mitt inspel stannar jag upp en sekund och njuter av känslan att ha en wedge i handen. Bara det är en framgång och jag bestämmer mig därför att även om jag skulle missa greenen så tänker jag gå härifrån med en positiv känsla.
 
Jag vet när jag ser bollen landa på greenens vänstra sida att det inte finns på världskartan att putten ska gå i. Den landar för långt ifrån flaggan som står på greenens motsatta sida. Minnen från mina tidigare, mer rimliga, birdiechanser gör sig påminda. Minnena solkas av det faktum att jag har sumpat dem alla. Men just den här putten kan jag slå utan att bära oket av min egenpåhittade press - den är omöjlig och jag vet att den inte kommer att gå i. 
 
När jag ser bollen trotsa fysikens lagar och rulla i hål slås mitt nervsystem ut och min värld blir tyst och stilla. En sekund som jag upplever som en evighet passerar då jag inte hör någonting, jag förstår inte vad jag ser och jag kan inte tänka en tanke. Min spelpartner hinner precis säga ”Grattis, det där var verkligen inte en fuskbirdie…” när tystnaden imploderar till en elektrisk känslostorm som dånar fram genom varje cell av min kropp. Jag börjar vackla fram på greenen med höjda händer och skriker de enda ord jag klarar av att formulera om och om igen
 
”JAG KLARADE DET!” 
 
Jag har gjort mitt livs första birdie. Som jag längtat. När jag ska slå ut på hål 18 visar det sig att glädjetårar inte är genomskinliga, så jag slår utslaget i blindo. Det spelar ingen roll. Ingenting annat än den här personliga milstolpen spelar någon roll och ingen kan ta ifrån mig det här. Från och med nu lever jag i en värld där jag har kapacitet att göra birdies i verkligheten och inte bara i min fantasi. 
 
 
Men vi borde ta det hela från början. Min berättelse om hur jag började spela golf börjar nämligen med att jag blev vilseledd av någon jag älskar. 
Det var en varm, vindstilla junidag för snart tre år sedan. Istället för en romantisk dagsutflykt till solvarma klippor på Rotsidan i Höga kusten stod jag på det mest osannolika stället jag kunde tänka mig, Norrfällsvikens golfklubb, och fick svara på frågan om jag ville ha höger- eller vänsterklubbor. Jag sänkte blicken, tittade ner på mina händer och försökte snabbt fundera på vilken hand jag brukade skriva med. Jag tittade upp, mötte min pojkväns blick och mumlade apatiskt ”Höger” samtidigt som jag lyfte upp min högra hand. 
 
Han la en tung klubba i min hand och gick och hämtade golfbollar i en maskin. Jag blängde efter honom och undrade om han verkligen talat sanning när han sa att han kört vilse och inte hittade till Rotsidan eller om det här varit hans plan hela tiden. Typiskt golfare, tänkte jag, de kan köra vilse överallt men de hittar alltid till en ny golfbana.
 
Jag drog klubban efter marken fram och åter och tänkte att allting med golf var ett enda stort skämt. Jag hade sagt det många gånger, men det studsade alltid av honom. Han brukade bara le mot mig som om han visste något som inte gick att beskriva med ord, en outtalad hemlighet. 
 
Jag fortsatte bekanta mig med klubbans tyngd och att argumentera för mig själv att golf inte på långa vägar var en riktig sport. För att tala klarspråk så var det inte så mycket en argumentation som en monolog. Jag visste nämligen med säkerhet att det bara var rikemansknösar utan något vettigt att göra som gick runt i timmar i illasittande neonfärgade kläder och slog på en boll - och att de var så dumma att de betalade för att göra det. Varför tog de inte bara en promenad som normala människor?
 
Det var helt otänkbart att jag skulle bli en av alla dessa idioter, men för husfridens skull tänkte jag att det kunde ju inte skada att i alla fall blidka min sambo en stund så vi sedan kunde gå vidare med våra liv. Han kom tillbaka och efter en kort, men otroligt invecklad, genomgång av hur man håller i en golfklubba la han en matt, nött rangeboll på en peg framför mig. 
 
”Okej, hur gör man?” frågade jag. ”Det är väldigt enkelt” svarade han. ”Titta bara på bollen och slå iväg den”. Sen backade han undan en bra bit. Jag tittade ner på bollen och hånlog inombords. Det här skulle bli enkelt. Med självförtroende tog jag i och missade bollen och marken så grovt att jag nästan ramlade baklänges. Jag minns att jag skrattade under den första luftsvingen.Mitt skratt ebbade snabbt ut och ersattes av tystnad och ödmjukhet. En irritation över att inte klara av att träffa en framdukad, orörlig boll slog rot i mig som en vämjelig klåda. Miss. Miss. Miss igen. 
 
Jag började undermedvetet stänga ute omvärlden för det tog allt mitt fokus i anspråk att försöka träffa bollen. Irritationen växte exponentiellt i takt med att jag någonstans långt bort hörde en monoton röst som förklarade hur jag skulle göra för att träffa bollen. Miss igen. 
 
Jag tittade upp och suckade. Min pojkvän sa några uppmuntrande ord innan han började slå egna bollar en bit framför mig. Han hade förmodligen gett upp hoppet om mig. Lika bra, för det här tänkte jag inte ödsla mer tid på. Jag smygtittade på hur han slog sina golfbollar i en vacker, förutsägbar båge långt ut på rangen. Bollarna tog samma väg varje gång och stannade på nästan samma ställe. Det såg så enkelt ut. Jag stålsatte mig och la fram en ny boll och fortsatte att försöka. Kan han så kan jag.
 
Helt plötsligt träffade jag bollen så den rullade iväg en bit. En elektrisk ström gick genom kroppen. Jag klarade det! Jag ville känna det igen så jag bestämde mig för att inte gå därifrån innan jag fick åtminstone en boll att lyfta. Det gick till slut och strömmen slog på igen och studsade genom kroppen. Det var en ny känsla som jag inte var van vid, en beroendeframkallande cocktail av barnslig glädje, stolthet och oövervinnerlighet. Där och då visste jag ingenting om golf. Jag brydde mig inte om golf. Det var inte golfen jag förälskade mig i. Jag blev förälskad i utmaningen som golf är - och jag blev beroende av kicken som golfen ger till alla som stirrar dess utmaningar i ögat och inte ger upp.
 
Sedan den dagen växte min värld. Mitt hjärta utvidgades för att rymma mitt nyfunna intresse. Jag började köra fem mil enkel väg till Härnösand på kvällarna för att öva, där jag lånade kvarglömda/kasserade klubbor . Jag visste inte vad skillnaden på klubborna var men det hindrade mig inte från att testa. Kort därefter tog jag grönt kort. 
 
Idag snart tre år senare har jag tappat räkningen på hur många som sagt till mig att jag är besatt av att spela golf. Det är ett vanligt missförstånd. Förmodligen beror det på att jag väver in golf i alla möjliga och omöjliga samtal och på frågan om hur jag mår är alltid det första jag tänker på om drivern går bra eller dåligt. Går drivern dåligt mår jag dåligt och går den bra mår jag bra. Jag har alltid tyckt det är lustigt att ingen förstår vad det egentligen handlar om för mig. Sanningen är att jag är besatt av att vilja bli bättre på golf, jag är besatt av att klara av de ändlösa utmaningar golfen erbjuder och som är helt omöjliga ända fram tills den stunden då man erövrar dom. När jag lyckas slå ett slag jag själv tror jag borde klara av får jag en kort sekund känna mig oövervinnerlig.
 
När man som jag är besatt av att vilja bli bättre på golf kommer man till en punkt då man inser att man behöver hjälp för att ta nästa steg i sitt golfspelande. Jag visste att det var dags när jag kände hur jag blev allt mer lättretlig på golfbanan, allting stagnerade och det enda som utvecklades var min användning av svordomar. Jag slicade nästan alla slag och alla goda råd jag fick samlades till slut i en sörja i huvudet. Jag lärde mig en hel del av andra golfspelare men det saknades en röd tråd och något konkret att jobba efter som gav långsiktiga resultat.
 
Min sving blev snabbt ett hopplock av tips och det höll inte i längden. I mitt fall tyckte jag även att det var outhärdligt att få tips av min pojkvän trots att jag visste att det var bra tips. Jag kunde inte ta till mig konstruktiv kritik från honom för han stod mig helt enkelt för nära och jag ville hellre ha råd av någon oberoende som hade en långsiktig plan.
Jag har nu gått tre fördjupningskurser under lika många vintrar och jag har lärt mig något viktigt från alla. Utan fördjupningskurserna är jag helt övertygad om att jag inte fått uppleva glädjen av att klara av nya milstolpar i mitt golfspel, som i exemplet om mitt livs första birdie.
 
De två senaste fördjupningskurserna har jag gått via Stålebring Golf Academy. I ett antal inlägg vill jag berätta om hur jag upplevt dessa fördjupningskurser och hur det kändes att göra en stor svingförändring. Jag vill nå ut till de golfare som är nyfikna men som inte vågar ta steget fullt ut att ompröva sin teknik. I förlängningen vill jag helt enkelt att fler ska få uppleva den glädje jag känt men utifrån deras egna målsättningar.
 
 

Gift dig med det nya annars går det inte

Publicerad 2016-05-01 09:48:37 i Allmänt,

 

Under vintern har jag själv tränat rätt mycket golf och siktat in mig på att göra det som jag tror är rätt för mig och mina elever, att träna på motsatsen till min miss. Det vanligaste exemplet är en elev som missat mycket höger genom en stor slice som får träna på att hitta en ny rörelse som skapar en vänsterskruv och gärna en stark draw.

För mig är det lika tydligt som i exemplet ovan. Jag har slagit för mycket draw och kommit för flackt in till bollen vilket skapat en osäkerhet dels kring sikte men också över bollträff från lite sämre underlag.

Naturligtvis vet jag precis hur jag ska lösa dessa saker och jag har förstått att jag måste överdriva men tydligen så har jag inte förstått vikten av att träna i rätt miljö för att befästa mina ändringar. Jag har verkligen levererat bra AoA och fade som är den motsatta skruven till det jag ville bli av med hela våren men ändå kryper det gamla rörelsemönsret fram när jag spelade årets första rundor i Marocko.

Helt ärligt så blev jag riktigt förvånad över det eftersom jag har slagit så pass annorlunda inomhus under en så lång tid.  Det positiva är att jag faktiskt löst mitt svingproblem. Det som saknades var att jag behöver träna i en annan miljö och att våga göra det nya på banan.

Av allt detta så summerar jag det på ett sätt som får vara in röda tråd i sommar och ni som gjort läxan i vinter och tränat in en ny rörelse får gärna kopiera min strategi:

Jag bestämmer mig hellre för att slå på mitt nya sätt och misslyckas än att lyckas genom att gå tillbaka till min gamla rörelse.

Med träning händer det!

 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela