Nervösa slag under tävlingsliknande förhållande mitt i djupaste norrlandsvintern
Även om jag håller med de artiklar som publicerats senaste året kring fördelarna med en inomhusperiod på vinterträningen så går det inte att komma ifrån att det är svårt att hitta en tävlingslik känsla inomhus. Det blir lätt teknikträning utan press eller nervositet.
Flera av de satsande juniorer som jag tränar kan slå riktigt bra slag och har således en teknik som tillåter dem till det men ändå så är skillnaden i prestation mellan träning och tävling för stor.
Det är nästan alltid en brist på att ”träna på att tävla” för många juniorer under vinterhalvåret men tack vare TrackMans combinetst så kan man faktiskt stå helt själv i golfhallen, mitt i vintern, och uppleva stor nervositet kring långa slag.
Uppbyggnaden kring testet Combine är inte speciellt märkvärdig men tack vare den uppdaterade rankingen innehållande världsstjärnor som vi ser på TV varje vecka så blir det eftersträvansvärt att slå sig in bland dessa namn. Det räcker med 60 bra slag i golfhallen så kan du göra ditt namn synligt bland alla världens bästa golfare vilket är rätt fräckt.
Här kommer några reflekterande punkter om Combine och vintern:
· Jag kommer definitivt använda det som spel/spår/blad-träning då det är rätt nära riktigt golf med tanke på kontexten (golfhall).
· Det är en självskriven del i en lyckad vinterträning och alla seriösa tävlingspelare borde vara jättesugna på att få ett bra resultat på Combine.
· Vi ska vara noga med att inte överdriva antalet combine i vår utvecklingsgrupp, varje test måste vara viktigt. Vi ska bestämma att varje spelare ska göra ett bestämt antal test till exempelvis februari och bästa snittet ”vinner”.
· Vi ska aldrig avbryta ett test. Man avbryter inte tävlingsrundor.
· Testresultaten, Dispersion samt klubbdata kan definitivt fungera som en förhandsvisning till hur teknikträningen har gått och vad man bör förbättra innan tävlingssäsongen börjar.
Att vilja mäta sig och få en siffra på sin kompetens i det område man vill utvecklas på är nog något som alla seriösa idrottare har gemensamt. Det är bara är så. Därför är Combine så bra eftersom det inte fanns något liknande för 10 år sedan då jag själv stod och tränade golf som junior i golfhallen.
Läs mer om Combine via länken nedan och hör av er om ni är intresserad av att göra ett eget test:
http://mytrackman.com/public/trackman-combine-intro
Med Combine händer det!
Orsak och verkan.
Jag är helt övertygad om att detta ska vara min ledstjärna under säsongen 2017 i min instuktion. Att helt enkelt vara bättre på att förstå orsak och verkan och inte ta den enkla vägen genom att strunta i faktorer som bollflykt, vanligaste missen, statistik och ändra för att det kanske blir en ”estetiskt” bättre svingvideo.
Det finns massor av exempel i vardagen på detta. Jag rättar min bilkörning efter en smart funktion på min volvo där jag ser bränsleförbrukningen beroende på hur jag växlar, gasar etc. Jag kan se hur olika tekniker på roddmaskinen och stakmaskinen påverkar mina träningstider genom att rätta mig efter wattmätaren. Där får jag alltid ett facit på hur mina ideer kring stakning ska utföras.
Orsak och verkan helt enkelt. TrackMan har hjälpt mig att samla information för att lättare kunna förtså vad som händer. Mitt nya hjälpmedel, en Swing Catalyst, kommer också att hjälpa mig att förstå vad som händer, inte vad jag tror händer. Efter mitt möte med ”Hempa” i höstas så är det ännu mer självklart att ändringar i golfsvingen ska baseras på statistik och inte på hur golfsvingen ser ut. Till säsongen 2017 ska vi arbeta med ett statistikprogram som heter ShotsToHole.
Kika gärna in det programmet och titta gärna även på mitt nya hjälpmedel Swing Catalyst via länkarna nedan:
https://shotstohole.com
https://www.swingcatalyst.com ( kommer användas på vinterträningen :) )
Med träning händer det!