Stålebring Golf Academy

Mentalt svag eller bara otränad motorik?

Publicerad 2017-11-30 20:51:20 i Allmänt,

 
 

Tänkte börja med ett exempel från min egen träning. Jag tränar själv böj och försöker bli bättre på att utföra den rörelsen. Senaste tiden har jag fått jättebra tips av lyftare som har stor kompetens inom styrkelyft och såklart böj. Mitt mål just nu är att lyfta tyngre och inte fler receptioner, dvs maxstyrka.

Problemet för mig är att jag inte vågar lita på lyftet och därmed lyfter mindre vikt än vad jag skulle kunna. Jag känner mig rädd och blir arg på mig själv för att jag inte vågar. Vad som har hänt när jag fått bättre instruktion innehållandes förbättring av uppställning, utlyft och hållning är att jag fått en större säkerhet i lyftet.  Särskilt förbättrande var känslan av att jag möter ett större naturligt stopp i vändningen likt en fjädereffekt pga av att jag ställt mig bredare och inte når lika djupt (kan liknas med en person som översvingar pga av en böjd vänsterarm och när vänsterarmen sträcks upplever eleven ett naturligt stopp av baksvingen).

Jag skulle säga att jag är bättre på att lyfta än vad många golfamatörer är på golf. Jag kände mig också rädd och osäker over min lyftrörelse men det var därför att jag hade en för dålig rörelse, inte för att jag var för mentalt svag. Amatörgolfaren slår alltid bättre på rangen än på banan för att mattor är enklare att skopa ifrån än gräs. Dålig teknik skapar dåliga tankar. Bra teknik skapar bra tankar. 

Förra blogginlägget är nog mer riktad till den bättre spelaren med mer upprepbar motorik/sving. Det är svårt att tänka till sig bättre motorik och de golfare jag möter vanligtvis har tränat för lite. Det gör att dom känner sig osäker när dom spelar golf. Inget konstigt alls men man ska inte förväxla med det en svag mental styrka bara. Det är bara ett svepskäl till att inte ta ansvar för sin motorik för spelare med högre handicap. Motoriken skiter i hur glad du är.

Det är faktiskt oerhört kul att se hur fort det går att skapa en stabil rörelse när en spelare väl bestämt sig för att ta ansvar för sin motorik och träna på elementära saker som Markus Westerberg skriver i sin bok Golfarns Sjätte Sinne.

Kommer du ta ansvar för din motorik?

Med träning händer det.

 
 
 
 

Måste man bli kvitt sin slagrädsla?

Publicerad 2017-11-26 21:07:03 i Allmänt,

 
En stor del av den mentala träningen som finns utgår från alternativa tankar. Tankar som ska motarbeta/överbevisa/slå ner den obekväma tanken/känslan som personen upplever hindrar hen.  En person som är rädd för att tala inför publik kan ifrågasätta vad rädslan består av och vad som är det värsta som kan hända vid föredraget egentligen. På så sätt kan rädslan tappa sin styrka då personen upptäcker att det värsta som kan hända inte är lika hemskt som som rädslan i sig.

I fallet ovan med den talrädde var just alternativa tankar som ”vad är det värsta som kan hända - är det verkligen så farligt - går livet vidare fast jag stakar mig eller glömmer bort ett ord” själva vapnet mot rädslan. De ska skapa perspektiv på de negativa tankarna och förminska deras trovärdighet. Extremt vanligt tillvägagångsätt i all form av mental träning samt terapi.  

Jag har dock upptäckt att desto mer jag kämpar mot en negativ tanke/fiktiv omedveten föreställning desto mer kontraproduktivt blir det. Är jag slagrädd från tee så blir den slagrädslan mer tillfreds om jag börjar ifrågasätta den. Jag ställer liksom upp på den negativa tankens villkor och just det älskar de negativa tankarna som gärna "tar fighten" och har tusen fiktiva argument som äger även de bästa alternativa tankarna.

Istället för att kämpa så frenetiskt för att bli av med de negativa tankarna kan det vara produktivare att endast observera de som just tankar och rikta fokus på något annat, något större som sin andning eller sin medvetna närvaro här och nu. Budskapet blir då för den slagrädde golfaren att det går att slå ett bra utslag även med slagrädsla, man behöver inte bli kvitt den. En paradox.

 Att lära sig i tidig ålder att negativa känslor samt tankar kan få finnas till, kanske till och med ta dessa i hand och välkomna dom, är nog en smart idé. Det går trots allt inte att tänka bort en tanke men att uppmärksamma sin andning, fågelkvitter och solen som värmer är bra mycket lättare.

Med träning händer det.

 

Gästkrönika av Markus Westerberg - Vem äger din golfsving?

Publicerad 2017-11-21 20:53:32 i Allmänt,

Nedan är en gästkrönika av min duktiga kollega och kompis Markus Westerberg. Markus Westerberg är PGA tränare och utbildad beteendevetare. Han jobbar på Ljunghusen Golf Academy i södra Skåne. Han är en frekvent internationellt anlitad föreläsare och coach. 2016 släppte Markus sin första bok, Golfarens Sjätte Sinne som redan idag sålt i över 1500 ex och är banbrytande inom golfinstruktion. Varsågoda!

 

Vem äger din golfsving?

Föreställ dig att du står på kanten och ska hoppa Bungy Jump. 121 meter nedanför ringlar floden, men du kan inte höra den. Du hör bara vinden. En vinande tystnad som ackompanjeras av ditt bultande hjärta. Plötsligt ser du att ett trasigt fäste till bungylinan och påpekar detta för din instruktör. De säger att det inte är någon fara. Kommer du hoppa eller vill du undersöka fästet mer innan du hoppar?

 

Ansvar

Historien om bungyhoppet kan verka fjärran från golf, men den är nära besläktad. När ditt liv står på spel blir du mindre slarvig, du hoppas inte, utan du tar ansvar för varje detalj. Detta såklart eftersom ett misstag skulle vara ödesdigert. Hur gör du då på golfbanan?

Är du en av de som äger din golfsving eller är du en av de som ger bort den till vem som helst?

Vad menar jag med detta?

Jo, golfspelaren har en tendens att skänka ansvaret för sin prestation till någon annan, t.ex. en golftränare eller spelpartner. Alltför många golfare går till sin golftränare med förväntningen att hon eller han ska lösa deras svingproblem. Golfsvingen funkar inte så. Människan funkar inte så. Du funkar inte så.

En golfsving är motorik. Motorik innebär rörelseförmåga – förmågan att kontrollera dina rörelser. Hur skulle någon annan kunna göra det åt dig?

Det kan ingen annan göra. Det kan bara du. Hos din golftränare får du värdefulla råd och träningsövningar, men framförallt får du hjälp till insikt. Det är denna insikt, eller förståelse, som du sedan behöver omvandla till din golfsving.

Därför skall du ställa krav på din golftränare. Se till att du lämnar golflektionen med förståelse och en handlingsplan. Om du tror att du kan lämna golflektionen med en nyrenoverad golfsving som om du bytt däck på bilen äger du inte din sving. Och äger du inte din motorik är det som att sätta sig på passagerarsidan och hoppas att någon annan ska köra bilen till rätt ställe.

Och behöver jag säga att du bör undvika råd från kreti och pleti på golfbanan? Oavsett hur duktig golfspelare din spelpartner än är, kräver tränarrollen förståelse för bland annat golfsving, fysik, utrustning och inte minst inlärningspsykologi. Skulle du gå till din friska kompis för rådgivning om hälsoproblem. Frågan är om du i sjukdomstider önskar råd från en frisk person eller en utbildad och erfaren doktor?

 
Markus Westerberg
PGA Club Professional
B.S Psychology
Author of The Golfer´s Sixth Sense
www.markuswesterberg.com

 

 

 

Är du en osäker golftränare?

Publicerad 2017-11-19 20:17:09 i Allmänt,

 

Det här inlägget riktar sig till mina kollegor främst men elever får gärna läsa också.

Har du ibland känt dig osäker när du instruerat en elev och kanske inte riktigt varit klar över vad som är nästa steg för att nå mer utveckling?

Kanske har du som tränare trots noggranna analyser från Shotstohole känt dig osäker över hur du ska angripa Critical Error. Om fallet är så att du känt dig osäker så är det helt naturligt, man kan nämligen inte känna sig säker över någon annans nervsystem.

Däremot så går det förträffligt att skapa ett instagramflöde som utstrålar en säkerhet över hur klubban ska svingas och hur höfterna ska arbeta i nedsvingen och det säljer eftersom det tros lösa ett mycket svårt motoriskt rörelsemönster (golfsvingen) på ett snabbt sätt. Snabba lösningar säljer även om det inte löser problemet. Snabba lösningar lockar på ett förföriskt sätt.  

Det är inte instagramflödet som ska påverka din sving, det är din sving som ska påverka instagramflödet. Det är inte tränaren med en mall som ska påverka din sving , det är din sving som ska påverka tränarens mall. Det går helt enkelt inte att äga någon annans motorik genom att bestämt veta hur svingen ska se ut. Eftersom det inte går att äga en persons motorik så uppkommer därmed en osäker och den osäkerheten är sund och en direkt kvalitetssäkring hos tränaren.

En tränare som tenderar till att skapa en särskild mall till sina elever känns skeptiskt i mina ögon. Jag lämnar absolut plats för att jag kan tolka saken på ett annat sätt men jag ser inte varför jag som tränare ska envisas med att äga någon annans motorik. När jag lärde mig att jonglera med fotbollen som barn så blev jag knappast hjälpt av att ställa mig bredare ifrån början, att böja lite mer på benen i början eller att vinkla fötterna utåt. Jag jonglerade längre och bättre genom att träna på att jonglera, jag ägde min motorik.

Att våga erkänna att vi arbetar med motorik kommer göra golfträningen effektfull och det kommer skapa motorisk inlärning. Det kommer inte skapa snabba lösningar och statiskt nonsens men det kan mina elever gott vara utan. Det är bättre att träna på att slå bättre golfslag.

Med träning händer det.

Så bygger jag och min elev vår egen TrackMan

Publicerad 2017-11-08 14:42:17 i Allmänt,

 

Jag har en elev med rätt vanliga bollflyktsmål, mindre dynamiskt loft och säkrare träffar istället för osäkra skopningar som korta slag. Under säsongens slut har vi tränat på mitt favoritställe vilket är fairwaybunkern för att skapa en träningskontext där feedbacken är både tydlig och omedelbar. Nu börjar inomhussäsongen och vi behöver skapa en så lik kontext som möjligt så därför ska vi bygga vår egen TrackMan i golfhallen.

Vi börjar med att fastställa vad eleven behöver förändra för att skapa bätte AoA och lägre dynamiskt loft. Det handlar främst om att skapa mer skaftlut i träff och samtidigt träffa något lägre ned på klubbladet samt att sänka AoA genom att skapa en bättre säkerhetsmarginal ( säkerhetsmarginalen läser du om i boken Golfarens Sjätte Sinne av Markus Westerberg). Vi börjar bygget!

Först bygger vi en funktion för dynamiskt loft genom att mäta var på väggen i höjdled vi behöver starta bollen för att matcha TrackMans funktion Optimizer, där sätter vi en tejp. Då behöver vi också mäta hur långt bort ifrån väggen mattan står. Då är dynamiskt loft byggt och gäller för en enskild klubba

Vi fortsätter genom att bygga AoA och ”säkerhetsmarginal” genom att slå från en mjuk matta så eleven får kämpa för att skapa en låg träffcentrering. Slår eleven från en hård matta blir alla träffar låga oavsett. Vi kan här också komplettera med att spruta torrschampo på klubban så får vi ett avtryck efter träff. Vi sätter även en tejpbit på mattan efter bollen för att vara säkra på att klubban har en tillräcklig säkerhetsmarginal. Gärna 5-7 cm efter bollen och en tejp med solid klister som eleven ska slå bort.

Då har vi nu byggt en funktion som ger feedback på horisontal gear effect, impact location, AoA och en äkta Low Point tillskillnad från TrackMan som visar en falsk Low Point för tillfället. Eftersom vi också siktar mot ett rep så har vi även byggt en funktion som visar face angle. Så vi har alltså byggt en egen TrackMan som visar/berättar följande värden:

·      Face Angle

·      Träffcentrering

·      Horisontal gear effect

·      Säkerhetsmarginal/ ”Äkta” Low Point

·      AoA

·      Dynamiskt loft

 

Dessutom är vår TrackMan ungefär 220 000 :- billigare än den äkta TrackMan :) 

Med träning händer det!

Statiska lösningar på ett dynamiskt problem som kräver dynamiska lösningar

Publicerad 2017-11-01 11:38:58 i Allmänt,

 

För att sammanfatta mitt förra inlägg och även mitt synsätt i den givande diskussion som blev efter inlägget (facebook) så skulle jag vilja citera rubriken, vi ger eleven statiska lösningar på ett dynamiskt problem som kräver dynamiska lösningar.

En vanlig amatör slicar bollen för att spåret är utifrån och spåret kan och blir fortfarande utifrån om eleven inte lär sig skapa spår och bladkontroll, för att lyckas med detta kan uppställningen hjälpa men inte lösa.

Jag har själv haft en övertro till GUBBS och statiska lösningar, dessa lösningar har för mig visat sig varit mindre framgångsrika i en hel del fall.  Oftast i fall som nedan:

”Jag toppar bollen hela tiden, står jag uppställd fel?”

”Jag har svårt att få till längdkänslan, står jag uppställd fel eller greppar jag för högt upp på klubban?”

”Jag stänger axlarna men jag slicar ändå på banan, vad gör jag för fel?” 

”Jag har svårt att växla mellan olika klubbor, vad gör jag för fel?”

I min vardag är dessa mycket vanliga frågor som uppkommer under dagliga lektioner och frågorna kommer från missuppfattningar om att en statisk ändring skapar en dynamisk ändring. Motoriken som ansvarar för att svinga klubban är så mycket viktigare än uppställningen.

Jag tror att slicaren behöver lära sig att slå en serie av varannan push-hook/slice för att lära sig att känna vad som påverkar skruven i bollen. Jag tror den golfaren som toppar bollen behöver slå slag ifrån olika bollplaceringar. Jag är helt övertygad om att vi når större framgång med dynamisk motorisk träning snarare än att gömma sig bakom statiska lösningar.

Vill du träffa bollen bra eller räcker det med att du ställer upp dig bra?

Med dynamisk träning händer det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela