Stålebring Golf Academy

Idag dök det upp en synpunkt i min mailbox...

Publicerad 2011-11-30 19:42:46 i Allmänt,

Idag öppnande jag min mailbox och läste ett intressant mail från en erfaren golftränare i Sverige och vän till mig. Det mailet innehöll synpunkter på debatten kring bollflyktslagar som har ägt rum bloggen.

Det var högst intressant och därför vill jag visa synpunkterna, så här skrev personen i fråga:

Bollflyktslagar, intressant!
Däremot tror jag inte den absoluta sanningen och vetskapen med den kommer att gynna vare sig dig som tränare, dig som spelare eller dina elever.

Inlägget från personen i fråga skapar en oerhört relevant frågeställning, nämligen:

På vilket sätt kommer mina elevers score förbättras på grund ut av att vi vet exakt vad som skapar bollbanan?

Imorrgon torsdag, då ska jag ringa min kurschef Anders som är verksam på en fin golfklubb i Blekinge. Han ska få svara på ovanstående fråga. Det blir kul. Kunskap är ju aldrig tung att bära!


När på året är du född?

Publicerad 2011-11-29 19:28:19 i Allmänt,




I boken "Framgångsfaktorn" kan man läsa om något väldigt intressant. Nämligen åldern på spelare i dom bästa landslagen världen runt för ungdomar.

Ambivalent är ett ord som jag vill använda om dem tabellerna som visar åldern på spelarna.  Det är kul att läsa om duktiga unga idrottare men också skrämmande, hemskt skrämmande. Det som är skrämmande är att det finns ett otäckt samband mellan födelsedatum och framgång.

Utan att gå in mer på just tabellerna kan jag säga att om man läser dessa tabeller tror man definitivt att det är någon som har mixtrat med tabellerna. Det är HELT SANT. 90 % av spelarna är födda innan juli. ca 50 % i januari! ( Läs gärna själva om ni inte tror mig).

Det är inget nytt jag vet. Begreppen biologisk ålder och kronologisk ålder är viktiga och väl kända, det tänker jag inte gå in mer på.

Det jag upplever som skrämmande är just frågetecknet kring vad som händer med ungdomarna som inte är födda i januari?
Om valet inom varje idrott sker för tidigt så kommer sjukt många ungdomar att inte få chansen att blomma ut pågrund av sin biologiska mognad som är långsammare än dom "snabbaste".

Vem säger att dom "bortplockade" ungdomarna inte kan vara lika bra som dom "snabbast" utvecklade ungdomar om man jämför dom vid en ålder vid exempelvis 25 år?

Jag har bestämt mig att ta ställning till detta. I sommar ska jag tänka såhär:

 - Oj en kortväxt 12 -åring som brinner för golf! Han eller hon kommer verkligen behöva kämpa hårdare än alla andra i sin ålder men den personen kommer verkligen lära sig mycket mer än alla andra på lång sikt.

Han eller hon kommer vid tidig ålder lära sig att hantera motgångar. Han eller hon kommer bli bättre förberedd på livet på så sätt också.

Han eller hon behöver inre motivation för att ta sig framåt. Inre motivation är något som återfinns hos alla dom största. 

Den här 12 - åringen kommer aldrig vakna upp vid sin myndighetsdag och känna - "attans också, nu har alla mina kompisar kommit ikapp mig och nu måste jag börja träna, det har jag aldrig behövt göra förut när jag vägde 15 kilo mer än alla mina jämnåriga"

Kan det vara så att en träningsprodukt slår talang? Kan det vara så?

Jag blir berusad av den tanken.


Jag vet iallafall att Öjestrand GC är kuperad. Där finns många tunga uppförsbackar, och visst är det väl så att uppförsbackar ger starka ben?



 

Bollflyktslagar!

Publicerad 2011-11-27 18:11:04 i Allmänt,



Det finns förmodligen lika många svingteorier som det finns stjärnor i rymden, dvs oändligt. Överallt där ämnet golf presenteras så finns det alltid ett eller flera svingtips från en övertygande instruktör. Vissa förespråkar en "enplanssving" och andra förespråkar två plan som det rätta och det enda. Vissa föredrag "StackandTilt" medan andra tycker något helt annat.

Naivt sagt så finns det bara en sak som påverkar slaget rent fysiskt, och det är impact. Rent fysiskt är det faktiskt så. Klubban träffar bollen en gång och det är då slaget blir till.

Således bör Impact vara den mest utforskade delen i golfsvingen tycker jag. Nästintill självklart. Men det finns ingen som vet vad som händer vid Impact med säkerhet.

Ovanstående bild fungerar som grund för min och golfvärldens frågeställning, vad påverkar utgångsriktningen på bollen, är det svingspåret eller klubbladets vinkel?

En fråga som tåls att tänka på.

Har du svaret så ring mig oavsett tid på dygnet. Framförallt är det intressant att inget vet på riktigt vad som påverkar utgångsriktningen. Ganska häppnadsväckande när man får reda på det första gången med tanke på alla avancerade drives och simulatorer och gud vet allt som finns...



Du ÄGER 2012 års golfsäsong!

Publicerad 2011-11-26 20:13:01 i Allmänt,

Tänk dig en känd idrottare. En folkkär person som du kikat på många gånger i TV-rutan. Stefan Holm, Carolina Kluft, Peter Forsberg eller kanske min personliga favorit Ara Abrahamian?

Oavsett vem av dessa kända idrottare vi väljer så har vi sett dessa personer under press på deras tävlingsarenor på stora mästerskap. Valde du Annika Sörenstam så har hon tävlat på extra fina tävlingsarenor, nämligen golfbanor.

Varje gång vi ser någon av dessa idrottare under större mästerskap så förbluffas många åskådare, på läktaren såväl som hemma i TV-soffan, över hur väl förberreda dessa atleter är. Vi ser en vältränad kropp med tydliga muskler, en idrottsrörelse som kan liknas vid ett konstverk eller kanske ser vi ett enormt fokus i atletens ögon.

Det är helt enkelt ett resultat av hundratusentals timmars av träning, och det är kvalitativ träning dessutom, icke att förglömma. Det roliga är ju att det är inte många av oss dödliga som har sett dessa oändligt många timmars träning men alla av oss VET att det är massor med träning bakom det vi ser på TV. Så klok är vi ju. Det är ju inget konstigt. Ska man prestera så måste man träna.

Hur kan det komma sig att majoriteten av svenska golfare bara utövar sin idrott på tävlingsarena och fortfarande förväntar sig resultat?

Vi vet ju alla att Stefan Holm har gjort hur många dynamiska spänsthopp som helst för att kunna vinna sina medaljer. Den vetskapen räcker inte för att vi ska förstå vad som krävs för att nå våra egna mål på golfbanan.

Jag väljer att säga såhär till mina kunder. Tänk dig hur bra du kan bli om du väljer att göra som alla idrottare med kunskap, att träna. Då kan man faktiskt garantera en positiv utveckling. Potentialen är oändlig och den som äger nästa års säsong är just precis DU.

Med träning händer det.

Basövningar i styrkelokalen, check!

Publicerad 2011-11-26 13:13:19 i Allmänt,

Svaret på framgång i gymmet är alltså basövningar. Där har ni Rickard Nilssons budskap. Det som han menar är att alla idrottare som håller med med någon typ av teknikkrävande idrott ( som golf) har "snöat" in på att hitta styrkeövningar som ska vara så lik själva idrottsrörelsen som möjligt.

Risken med att stå med en 22 kilos hantel och "svinga" golfklubban är att man tränar in ett helt annat rörelsemönster än vad man egentligen vill producera med en vanlig golfklubba i handen. Den teorin anammar jag rakt av!

Golfare tillhör kategorin individuella idrottare och tyvärr är det så att många av dessa idrottare inte lägger ner tid på sin fys. Högst märkligt med tanke på att det är en av dom egenskaper som går att påverka lättast. Ska man bli bra måste man träna på ett bra sätt.

Den optimistiska sidan av fysträning är ju just att det går att påverka hur lätt som helst. Där är ju något som alla seriösa idrottare bör ha optimerat. Det är fundamentalt.

Jag imponeras av människor som faktiskt vågar ta tag i sin satsning. I torsdags pratade jag med Ebba Gustafsson som spelar för SVGK. Hon går golfgymnasium i Uppsala. Efter  att jag hade förhört henne likt Gunvald Larsson så sa jag;
- Ebba, du gör allt rätt nu, nu är det ju bara att slappna av och njuta av att du gör allt rätt.

Precis så ser jag på det. Ebba har ställt för sig så sjukt bra att nu kan hon slappna av, och behöver inte stressa upp sig för resultaten i sommar. Hon har köpt en biljett till ett tåg som bara går framåt. Trevlig resa önskar jag henne, jag tror målet är helt fantastiskt bra.

Och alla golfare som vill optimera sin fys;
Stöt, ryck, frivändning, bänkpress, chins, corepass, knäböj, löpning, MAQ. Playing it simple.





Kan jag ha hört det senaste i ämnet golf och fys?!

Publicerad 2011-11-25 20:12:31 i Allmänt,

Under min senaste vistelse på fantastiska Bosön fick jag träffa den person som kan vara den mest insatta personen i fysisk träning i  hela Sverige. Under ett par timmar (!) fick jag och Markus Westerberg ta del av Rickard Nilssons enorma kunskaper och framförallt hans erfarenhet. Rickard representerar SOK.

Efter den "sessionen" var jag berusad av min egen entusiasm. Jag fick lite bekräftelse på teorier om sambandet mellan golfsvingen och styrketräning. Det kan vara det roligaste jag varit med om på väldigt väldigt länge!!!

Vill ni veta vad det var så läs bloggen imorrn...

Starka hälsningar !!!

Håll löst i klubban!

Publicerad 2011-11-23 20:58:08 i Allmänt,

En av dom flitigast använda fraserna på Svenska golfbanor måste vara;
"Håll löst i klubban!"

När jag var på en föreläsning på Halmstad Golfklubb så visade föreläsaren ett chockerande resultat från en undersökning gjord på Usa-touren.

Det var nämligen så att man hade med hjälp av ett speciellt verktyg mätt grepptrycket hos spelare på Usa-touren och jämfört det med amatörers grepptryck. Det visade sig att Proffsen höll ca 10 ggr hårdare i klubban än amatörer!!!

Det fanns inte heller någon solklar förklaring till varför proffsen greppade hårdare, det är något som jag särskilt kommer ihåg ifrån just den föreläsningen.

Jag vill minnas att ett av resonemangen till varför proffsen greppade så mycket hårdare var att en spelare som har "koll" på sin rörelse kan "kosta" på sig att greppa hårdare. Att greppa hårdare skulle då ge en tryggare känsla för spelaren. Det är dock ett resonemang, kom ihåg det.

Det är svårt att analysera undersökningen när grepptryck är så extremt subjektivt.



 

Vad har optimism, casino och golfspel gemensamt?

Publicerad 2011-11-23 19:53:56 i Allmänt,

Efter en onsdagsförmiddag ute på golfklubben med diverse slipade säljare så tänkte jag dela med mig av lite tankar kring ämnet optimism. Jag har tänkt på det en hel del. Särskilt senaste halvåret.

Häromdagen så kikade jag i mitt "golfbibliotek" där jag samlar facklitteratur om golf, träning och psykologi ( Har ni några frågor om det så kontakta Mathias Sundberg, han vet allt om det;)  ). Där står det massor om just ämnet optimism. Det står alltid samma saker, oftast står det:

"Optimism är en syn på livet, där man bevarar en syn på världen som positiv
. Det är motsatsen till pessimism. Optimister tror generellt att människor och händelser är ingående goda, och att de flesta situationer slutar bra."

Det är just att optimister tror att allt slutar bra, eller rättare sagt dom väljer att tro det. För det är ett val, så ser jag på det. Det är spännande. För att jag själv känner inte så inför alla mina golfrundor. Det tror jag inte att jag är ensam om heller. Eller vad tror ni?

Jag kan ibland känna att jag går ut för att undvika misstag, inte för att lyckas. Det är en jäkla skillnad. Så kan väl inte Tiger känna, det tror jag inte. Sen kan jag fortsätta analysera min mentala kapacitet naturligtvis.

När jag har den insikten om min tilltro till mina golfrundor där jag knappast är alena så måste jag bara tänka till om jag kan finna motsatsen till den "oro" som jag ibland kan känna inför golfrundor.

Ja, det kan jag faktiskt säga att jag har hittat den direkta motsatsen till den "oron". Jag tror det iallafall. Jag tror mig har hittat en situation och en miljö där både jag och alla runt omkring har en inställning till att detta kommer lyckas!

Var är det då?

Jo, det måste ju vara Casinot i hamnen. Där måste ju alla optimister samlas varje kväll. Det är väl ingen som går dit med grundinställningen att misslyckas?
En stor samling optimister samlas väl där varje kväll, jag kan inte hitta någon annan anledning. Sen kanske dom inte är optimister när dom lämnat Casinot men just då tror dom så starkt på att det kommer gå vägen.

Dom uplever säkert tvivel men dom tror starkt på just det nummret, just den färgen eller den där pokerhanden. Tillräckligt för att sätta höga insatser.

Konstigt med tanke på att alla vet att spel aldrig lönar sig. Även jag själv har varit väldigt optimistik ett par kvällar där med mina kompisar.

Jag väljer att sammanfatta med att det måste vara viktigt med en optimistiskt inställning när man går ut och spelar golf för att lyckas. Miljön verkar påverka när man är optimistiskt eller ej. Därför kanske man ska träna extra på att vara optimistiskt på just på golfbanan?

Idag träffade jag en optimistisk person på ett Cafe i stan, Åsa Gottmo. Mycket trevligt och återigen en duktigt ET-spelare. Jag vet inte om jag känner mer optimistisk eller mer pessimistisk till mitt golfspel när jag umgås med dessa odödliga golfproffs...



Vart ligger paradiset?

Publicerad 2011-11-22 19:43:12 i Allmänt,

Frågan i rubriken är väl en ganska flitigt ställd fråga om man tittar historiskt i exempelvis Bibeln för att nämna ett exempel. Vart ligger i paradiset egentligen då?

Ja, jag kan faktiskt säga att jag trivs riktigt bra på en anläggning som heter Bosön. Den ligger faktiskt i Sverige och mer precist påLidingö. Kort sagt kan man säga att det är navet för all elitidrott i Sverige och det är där alla framstående spenderar sina vintrar, oavsett idrott. Där är det kriminellt roligt att vara och oerhört lärorikt.

Då kan man fråga sig varför jag drar upp detta. Det är nämligen så att i den svenska tränarutbildningen så spenderar vi väldigt många veckor på just Bosön, det är jag tacksam för. Jag får ofta frågan ställd till mig vart den där "PGA"-utbildningen går och nu har ni svaret, nämligen i paradiset. ;)

En av dom mest intressantaste sakerna på hela hösten hände just förra helgen på Bosön. Det var jag och en klasskamrat vid namn Markus Westerberg som är tränare på Ljunghusen i skåne som delade denna euforiska stund ihop. Det ska jag berätta mer om i kommande inlägg..

Får ni chansen att gå en utbildning på Bosön tycker jag ni ska ta den, absolut!

Nästa utbildningskede kommer det bättre bilder på Bosön, dessa var lite tråkiga kan jag tycka men bättre än inget.







Jag vill bara kunna spela på mitt hcp...

Publicerad 2011-11-22 09:28:55 i Allmänt,

Ja precis det hör jag ofta vid lektioner. Oftast låter det såhär vid en lektion;

Tränare: Vad är ditt mål?
Elev: Inget särskilt egentligen, jag vill bara kunna spela stabilt på mitt hcp. Det skulle betyda mycket för mig. Jag är inte ute efter att sänka mig till nått rekordlågt handicap utan jag vill bara få den där jämnheten.
Osv...

Målet som eleven beskriver ovan är alltså att få jämnhet i spelet och att spela stabila rundor runt 32-36 poäng. Det är ett jättehärligt scenarium!
Tänk att alltid veta att jag spelar på mitt hcp innan jag går ut och lirar, vilken enorm trygghet man skulle känna!

Det jag vill belysa nu är inte någon slags smutskatning mot golfelevers målsättningar, det är det sista jag skulle hålla på med då det käraste jag vet är just människors målsättningar men jag har under senare år fått lite perspektiv på just den typen av målsättning.

För att ge perspektiv så använder jag mig av en av sveriges bästa golfspelare, Fredrik Andersson Hed som representerar Laholm. Fredrik har vunnit på ET och har radat upp en hel drös med andra placeringar och ännu mer toptio-placeringar. En karriär som många juniorer i sverige drömmer om.

En sådan duktig spelare måste vara sjukt jämn eller hur?

För att svara på det surfade jag in på golfdata och letade efter Fredriks bästa score under 2011 och hans sämsta score under 2011. Hans bästa score var under en tävling på ET och var så bra som 62 slag! Sjukt bra!
Den högsta scoren var under sveriges egna  ET-tävling på anrika Bro Hof, där han under sin sista rundan sköt 90 slag.

Enkel matematik 90 slag -62 slag = 28 slag

(Kika även på Tigers resultat under hans glansdagar, det är inte ovanligt under en fyradagars tävling att det skiljer 10 slag mellan bästa och sämsta runda. ( typ 64-74) )

Det innebär att Sveriges golfelit har en differens på 28 slag. Visst ger det en perspektiv.
Jag tänker tillbaka på dom tillfällen då jag själv tänkt att jag borde alltid gå under 80 så mycket tid jag lagt ner på min golf....

Med detta sagt ska ni inte tro att jag säger något i stil med " Du kommer aldrig kunna bli jämn, det går inte, kolla på Fredrik Andersson Hed". Nej, Nej så vill jag inte säga. Snarare är detta positiv fakta. Detta innebär ju att i princip alla hårt arbetande golfjuniorer med högt uppsatta mål kan slappna av och våga misslyckas. För det är ju först då man kan lyckas eller hur?

Så väljer iallafall jag att se det och det känns konstruktivt!

Sushi med Europatoureliten!

Publicerad 2011-11-21 19:14:07 i Allmänt,

Halloj !


Efter ett givande skede på Bosön med tränarutbildningen avslutade jag och en klasskamrat skedet med en bit sushi på T-centralen. Det är faktiskt inte vem som helst utan en legendar vid namn Magnus Persson. Magnus Persson har spelat på ET (europatouren) i många år och har mycket att berätta.

Visst är det så att jag skulle kunna sitta och förhöra honom om precis allt. Det är inte svårt. Det som jag är mest intresserad av är vad ordet "satsning" betyder för honom.

Det var minst sagt en givande stund och jag tänker dela med mig av tankegångarna i kommande inlägg. Tills dess så kan ni kika på denna länken. Den berättar allt om Magnus golf!

http://www.golfdata.se/guide/Profil_startsida.asp?nr=204

Varför börjar jag "Blogga" egentligen??

Publicerad 2011-11-21 19:07:34 i Allmänt,

Hej!

I så många år har jag kikat på olika bloggar som intresserat mig och ibland till och med "lusläst" vissa bloggar om ämnen som golf och träning. Det har varit ett enkelt sätt för mig att fly vardagen och samtidigt hämta ny information om ämnen som intresserar mig. Det är en positiv sida av bloggandet.

En annan positiv sida är att lyfta fram vilka människor jag möter i min vardag. Jag ser mig själv som vetgirig och därmed träffar jag en hel del människor som är oerhört kompetenta inom just golf, träning och idrott. Faktum är att jag träffar riktigt många duktiga människor som har mycket att berätta. Det vill jag dela med mig av och då är en blogg högst passande.

Jag blev även väldigt positiv när vår klubbchef "connectade" Öjestrand GC med sociala medier som Facebook och det vill jag spinna vidare på med denna blogg.

En blogg som tar upp ämnen som golf , utveckling och träning vill jag skapa. Här har ni det!

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela