Stålebring Golf Academy

Därför visar min TrackMan fel...

Publicerad 2015-11-28 08:11:51 i Allmänt,

 
 
Uppskattningsvis så använder jag min TrackMan som hjälpmedel under 99% av alla mina lektioner för det långa spelet. Anledningen till att jag köper den nya TrackMan 4 är att jag kan använda den även för korta slag vilket jag verkligen ser framemot.

Trots att jag själv anser TrackMan som mycket pålitlig är det faktiskt så att jag väldigt ofta, säg 5 av 10 lektioner, får höra att den inte stämmer. Det som inte stämmer är slaglängden. Jag får höra att ”ute på banan så slår jag järnsjuan 150 meter för det vet jag”.

Problemet med detta resonemang är att vi jämför äpplen och päron. Jag gillar att titta på snittlängder och speciellt carry-längder av den enkla anledningen att de är mest användbart ute på banan, mest pålitligt. De spelare som bestämt hävdar att min TrackMan, som är det bästa hjälpmedlet som alla världens professionella spelare förlitar sig på, inte stämmer väljer att titta på ett enda slag med sin järnsjua som dom slog på en golfresa i Portugal för 4 år sedan i orkanmedvind nerför ett stup på en knastertorr fairway. Just vid det tillfället så gick järnsjuan 155 meter men det motsvarar inte riktigt snittlängderna i övrigt.

Naturligtvis ser jag på detta med glimten i ögat och så gör även mina kollegor men för mig har detta faktisk blivit ett problem som gjort att jag inte längre visar carry-längder utan väljer total-längd vilket inte alls är i linje med mina egna värderingar men det underlättar situationen och spar onödiga diskussioner. Helst sant faktiskt. Den enda gång jag använder mig av carry-längder är när jag tränar personer som har under 4 i hcp för dom blir arg och fattar inte hur jag kan ha total-längder med järnklubborna….

Med snittlängder händer det :)

En enkel liknelse av x-factor med medicinboll

Publicerad 2015-11-25 07:27:48 i Allmänt,

 
 
Jag tror svingfelet "early extension" är det vanligast förekomande felet hos juniorer och halvbra spelare, det känns som väldigt många har svårt att behålla hållningen i impact. Det känns också som att det är många spelare som har svårt att greppa vad lösningen är och hur den ska kännas, det beror förmodligen på att det är en ändring i svingen. Det är lättare att ändra något när klubban inte är i rörlese, d.v.s i uppställningen.
 
Min upplevelse är att lösningen först och främst handlar om uppställningen som vanligt och är den bra så behöver eleven förstå och uppleva känslan under fötterna och på insidan av högerfot/häl i nersving och impact. En mycket bra liknelse är ett kast med en medicinboll likt bilden ovan. 
 
Om man ber någon på gymmet, golfare eller icke-golfare, kasta en medicinboll så kommer nästan samtliga kasta bollen med båda fötterna i marken rätt länge. Det är egentligen bara i slutet av rörelsen som man släpper den bakre foten. Detta gör att känslan när man kastar bollen på ett maximalt sätt är att man har ett tryck under fotsulorna mot golvet och kastar med hjälp av en differans mellan underkropp och överkropp.
 
Känslan är att man låser underkroppen för att kunna skapa en ordentlig stretch i överkroppen och där har vi vår x-factor. Själva nedsvingen med kastet med bollen innehåller i ett kraftfullt kast ett motstånd i underkroppen för att behålla x-factorn och sannolikt också en rejäl stretch av x-factorn.
 
Early extension vid kast med bollen skulle vara att man kastar lika mycket med underkropp som överkropp och då finns det inte så mycket kraft att tillgå. Det skulle likna ett väldigt ologiskt och kraftlöst kast.
 
Ge liknelsen och bilden ovan på medicinbollskastet en tanke för att förstå hur en balanserad nersving ska kännas.
 
Med träning händer det!

Framtidens doping för precisionsidrotter såsom golf och aeroba uthållighetsidrotter

Publicerad 2015-11-14 08:19:23 i Allmänt,

 
För exakt två månader sedan läste jag av slump en bok som heter ”LCHF och träning ” och det är sällan jag blev så fascinerad av  en boks budskap. Jag lånade alla böcker i ämnet och beställde dom jag inte fick tag på och började förkovra mig. Som vanligt är all literatur på engelska mycket bättre och framförallt mer informativ.

Förklaringarna och resonemnaget kring vad Paleo, LCHF och stenålderskost ger för effekt handlar inte om viktminskning som jag trodde först. Det handlar om metabolisk balans genom något som kallas för ketos. Ketos är den process som enligt lågkolhydratanhängare är det optimala försörjningsproocessen av energi genom förbränning av fett och inte glukos. Istället för att använda glukos som energikälla så tillverkas sk ketoner vilket fungerar ypperligt som bränsle för hjärnan och övriga kroppen.

Fördelarna är många genom att befinna sig i detta och i det material jag studerat så finns det mycket argument och fakta som är svårt att blunda för. Flertalet rekord i uthållighetsidrotter har blivit slagna av just lågkolhydratskost, flera av stora kända idrottare har ätit enligt paleo/lchf men det mest intressanta är alla vanliga motionärer och ickemotionärer som blivit så hjälpta av kosthållningen. Allltså, blogginläget handlar inte om att förklara allt jag läst utan det handlar mer om att jag vill vara först med att skriva om detta i golfkretsar för jag tror nämligen att golfen kommer att bli smittad av detta, eftersom bristen på behovet av insulin gör att vi känner oss pigga och fokuserade hur länge som helst. Jag tror även att den mest optimala golfrundan spelas på fasta.

Bra litteratur kring detta är ”LCHF och Träning” av Jonas Berqvist samt ”Istället för doping!; Bygg en stark och lätt kropp med rätt kost och hormonellt intelligent träning” av Frank Nilsson.

Dessa böcker är lätta att förstå och roliga att läsa. De största pionjärerna inom ketogenkost har jag hittat på youtube genom föreläsningar av prof. Tim Noakes samt Prof. Jeff Volek.

Med träning händer det!

 

 

Närspelet är det inget fel på utan det är drivern som är problemet!

Publicerad 2015-11-11 16:17:15 i Allmänt,

 
Senaste blogginläggen har haft läsarrekord ”alltime” så av någon anledning så verkar det vara mer intressant att läsa  bloggen om jag tar upp vanliga myter och klyschor och dementerar dem här på bloggen, dömer ut lite helt enkelt ;)

En fantastiskt rolig företeelse är hur naiv bild folk har av golf som helhet. Dom inleder en lektion med att säga

-       Närspelet har jag inga problem med men drivern slicar jag med så jag vill bota det.    

Jag kan lova att om jag fick ta över den personens slice så skulle jag inte prestera en sämre score än vad jag brukar göra ifrån gul tee på Öjestrand för vet ni vad, hör och häpna, jag skulle sikta vänster bara!

Så jag skulle alltså ta över en stor slice, spela med den och spela mitt vanliga spel med okej scrambling och bra putting och förmodligen skjuta min vanliga snittscore.

Det går jättebra att hålla upp för en slice men det går inte speciellt bra att inte kunna chipa, pitcha eller putta trots att jag och mina kollegor ständigt möter folk som slår bort bollen av en slice. Eller rättare sagt, dom slår inte bort bollen pga av att dom slicar utan att dom inte håller upp för slicen.

Personligen blir jag inte sällan rätt imponerad över hur sjukt ”consistent” många slicare är. Med det menar jag att deras bollbanor är rejält slicade men oerhört lika och det är ju det viktigaste för att kunna träffa fairways.

Lägg dessutom till att de flesta slicande amatörer har mycket dålig scrambling (chip och en putt) samt många treputtar ( trots avsaknad av GIR) så får man faktiskt det motsatta scenariumet, dvs dom har inga problem med drivern och massor med problem med närspelet. Faktiskt. Helt sant dessutom.

Varför folk har problem med närspelet är därför att dom inte använder klubbans sula vid närspel. Skulle jag exponera leading edge så skulle jag också få yips J

Se till att boka in er på mina vinterkurser (nästan fulla) eller boka vinterträning privat med lektioner ser vi till att med träning händer det!

 

 

Därför har amatören för stor uppvridning oftast!

Publicerad 2015-11-02 12:43:12 i Allmänt,

 
För att spinna vidare på gårdagens inlägg om att amatörer slår för mycket med armarna så vill jag även koppla ihop det med att amatörer vrider upp för mycket!
 
Det är svårt att säga det till någon eftersom det är i princip som att vända på någons världsbild men faktum är att det är helt sant. Med ett bra exempel är det faktiskt rätt lätt att förstå. Ta Tiger ovan och stanna honom på toppen av baksvingen och be honom prata med någon, han skulle inte riktigt svara på ett lugnt sätt utan han skulle nog knappt kunna formulera ord eftersom han har "spännt" upp fjädern och därmed inte är specellt redo för att hämta luft och prata en lång konversation.
 
Tar man den vanliga amatören så har oftast han  en för stor uppvridning av höterna i förhållande till överkroppen och känner ingen spänning alls. Det kan man se tydligast på äldre personer som tror att dom är för stela för att svinga klubban men ändå upplever dom baksvingen mycket mjukare än de flesta proffs pga avsaknad av just rotation i överkropp. Dom tror att dom måste vrida upp så galet mycket för att dom vrider upp "så lite i vanliga fall" men det dom behöver är att minska höftrotation och öka överkropp. Även om dom inte når samma differans som Tiger så kommer dom få en fjäder vilket dom aldrig har haft förut. Då kommer vi till det riktiga problemet och jag antar att de tränare som läser detta kommer hålla med mig när jag skriver detta. Då säger 99% av alla amatörer följande:
 
- Nämen det där går ju inte, jag är för stel!!
 
Helt fel uppfattat. Vad dom vill nå är just stelheten på toppen av baksvingen för att säkerställa en differans mellan höft och överkropp, det är då magin kommer. På tal om det så har jag alltid undrat hur äldre tanter klarar av att starta sin nersving då dom uppenbarligen måste " aktivt" ta ett beslut om att vända någonstans utan att dom får en automatisk fjädereffekt. Måste ju vara hur mentalt svårt som helst!
 
För alla som har en bra uppvridning så sker ju vändningen automatiskt eftersom man helt enkelt inte kommer längre i sin uppvridning och därmed behöver man inte aktivt tänka på sin påbörjan av nersving. Det i sin tur måste vara ofantligt mycket lättare att repetera i pressade situationer. Kanske därför alla höghandicapare alltid slår i vattnet på sina "hathål? 
 
Med träning händer det!
 

Jag slår bara med armarna!!

Publicerad 2015-11-01 08:10:50 i Allmänt,

 
 
En sak som jag är less på är just folks övertygelse om att dom bara slår med armarna. Det är rät ofta folk söker lektion för det och vill ha bort det. Det som är förvånande är att ingen riktigt vet om dom slår för myket med armarna men ändå vet dom det för en kompis har sagt att han minnsan ser det. 
 
Det är ju precis tvärtom för övrigt, folk slår för lite med armarna och skapar ingen distinktion mellan höft samt överkropp. Schemat i bilden ovanför är rätt bra om man ger det tid att förstå. Istället för att gå in och googla och faktiskt ta reda på saker och ting så köper man helt förutsättningslöst en analys av en kompis som har 27 i hcp och aldrig tagit sig under 100 slag...:)
 
Jag tycker diagramet är så likt en piska. Om man ska få någon ordentlig snärt i piskan ( club speed) så måste man ladda med kroppen och ladda piskan med energi för att senare stanna upp med kroppen och armar för att låta piskan utlösa ( releasa)
 
I vinter ska jag precis som ifjol fokusera på cirkelns geometri eftersom det är fritt från massa krångliga analyser. Golfsvingen handlar bara om en cirkel och när golfare börjar förstå det så blir golfträning meningsfull. Årets fördjupningskurser har blivit full fort och det finns fler förfrågningar så håll utkik på min hemsida så kommer nya kursdatum att dyka upp.
 
Med träning händer det!
 

Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela