Publicerad 2012-01-31 11:00:00 i Allmänt,
Jag hade fel. Tiger vann inte söndags. Det är inte så konstigt heller. Han träffade två fairways (endast).
Det är speciellt med Tiger. Han verkar söka något nytt i sin teknik. Ibland kan jag som "ovetande" club pro tycka att Tiger inte riktigt vet vad han letar.
Det är många kunniga golfjournalister och tränare som menar att Tiger inte behöver ändra sin teknik när man han har varit så pass bra som han har varit under vissa år.
Jag tror heller inte att han ändrar sin teknik bara för sitt skadade knä. Han operade sitt knä redan 2002 om jag inte hört och minns fel.
Den enda som är säkert är att han verkligen har ändrat sin sving sedan han började arbeta med Foley. Det är en mycket mer "fälld" uppställning och han verkar vilja svinga klubba brantare neråt och inte releasa klubban lika mycket som förut.
Kika på youtube om ni är intresserade. Det är lätt att hitta olika klipp. Nedan är ett av klippen:
http://www.youtube.com/watch?v=rEwACfjd8is
Publicerad 2012-01-29 18:11:27 i Allmänt,
För merparten av Sveriges club pros så är kundklientelet liknande. Alla pros besitter förmodligen mer än tillräcklig kunskap för att analysera sina elever. Trots det blir vissa lektioner bättre än andra, varför är det så?
Det är på grund ut av att vi lär olika. Vi gillar att få informationen serverad på olika sätt för att den ska landa så mjukt och fint som möjligt. Vissa lektioner når man ända fram till eleven och vissa lektioner känns det svårare att förmedla det vi vill förmedla.
Jag har skrivit om detta förut. Jag kan inte lämna detta ämne. Det blir mer och mer intressant. Jag tror att det är väldigt viktigt att jag inte endast lär ut i sommar. Jag ska även vara elev. För att förstå sin elev är det bra att själv sätta sig i skolbänken.
Snart kommer mitt allra första utskick till medlemmarna på Öjestrand GC. I det står det bland annat om en tävling i att värva flest nybörjare med fina priser.
Det står också att jag inte kommer vara i Sundsvalls GKs golfhall i vår. Jag renoverar ute i shopen, bygger en hemsida och förbereder mig inför säsongen med allt vad innebär. Dessutom är det en hel del veckor som går åt till utbildningen i PGA, både på Bosön och utomlands.
Det gäller endast denna vår och nästa vinter kommer jag starta upp flera kurser med olika teman. Det är ett löfte.
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-28 16:14:26 i Allmänt,
Imorrn vinner Tiger.
Publicerad 2012-01-27 19:12:30 i Allmänt,
Fick ett mail från min kurskamrat Magnus igår.
Läs:
Studerat lite TPI igår och de rekommenderar att man svingar med en klubba som är 8-15% tyngre än sin egen. Om syftet är enbart hastighet. Men det där med drivers är väldigt olika, S Garcias driver väger 350g och är 44 tum. Precision vinner över längd om det är scoren som är prio 1
Publicerad 2012-01-26 21:18:34 i Allmänt,
I tidigare inlägg har jag varit tveksam till att direkt applicera en tung klubba eller en tung hantel i själva svingrörelsen.
Det vill säga att du står och svingar i ett gym med en tung hantel eller en tio gånger tyngre klubba. Jag är tveksam till det eftersom det aldrig kan gå att svinga hanteln i samma rörelse som i en golfsving med en riktig golfklubba.
Om jag står på rangen och nöter hundratals svingar för att ändra ett svingspår en grad så ska jag väl inte stå och göra någon helt annan rörelse i gymmet?
Jag tror hellre på att utföra den ordinarie svingrörelsen med en klubba under försvårade förhållande som påverkar hela uppställningen och kroppen.
Ta en uppumpad pilatesboll, ställ dig på den och svinga din klubba. Det tror jag är ytterst gynnsamt för golfsvingen och kommer inte "ändra" ditt vanliga svingspår.
Komihåg, speciellt till juniorena som läser bloggen, att detta är min synvinkel på detta. Det behöver absolut inte vara rätt på något sätt. Jag tror givetvis att det är det bästa men det är jag.
Granska kritiskt och ställ frågor.
Med träning händer det. Alltid.
Publicerad 2012-01-25 19:59:17 i Allmänt,
Ungefär en gång i halvåret besöker jag Sundsvalls antikvariat som ligger mitt centrum. Det kanske inte är ett ställe som utstrålar golf men faktum är att jag har gjort en hel del bra bokköp där.
Jag letar efter klassiska böcker som stora spelare och duktiga tränare författat. Det är skillnad på böcker och böcker. Vissa av böckerna som dyker upp i hyllorna på antikvariatet finns inte att få tag på via ett förlag idag.
Idag var jag där och gjorde några nya fynd. Det finns en hel del golfböcker kvar där som jag inte köpte. Bland annat en klassiker i en svensk utgåva. Det är en riktigt bra bok om man vill lära sig svingteknik.
Se vilken bok det är på bilden nedan:
Publicerad 2012-01-24 19:58:58 i Allmänt,
En bra källa till information och kunskap är internet. Idag hittade jag ett klipp på Camilo Villegas och hans träningsrutin.
Oftast är det inga nya angreppssätt som presenteras men just i det här klippet så tycker jag att jag fick lite nya ideer kring träning för golf.
Kika på det. Det räcker med att titta första 30 sekunderna för att få en uppfattning om vad Camilo gör.
Klicka på länken nedan:
http://www.youtube.com/watch?v=CiTmzjC_90Y
Publicerad 2012-01-23 09:45:53 i Allmänt,
I fredags åt jag min sista frukost på Bosön för i vår. Den åt jag med Maria och en vän till Maria som heter Kicki. Kicki jobbar som lärare på GIH och berättade en del om träning och studier för mig.
Det är ju det som är Bosön i ett nötskal. Alla kompetenta människor inom träning "cirkulerar" på anläggningen och om man är vaken så kan man få svar på många frågor.
Kicki berättade om vad hon hade hört att deras forskare nyss kommit fram till. Enligt Kicki var det färska nyheter. Det handlade om den perfekta återhämtning för muskeltillväxt efter ett träningspass.
Av forskningen framgick det att om man får i sig dem essentiella aminosyrorna och framförallt Leucin så har man optimerat sin återhämtning.
Aminosyror finns att köpa som kostillskott men det var tydligen inte nödvändigt. Varför inte?
Därför att drycken Yoggi innehåller alla aminosyrer som man behöver enligt Kicki!
Spännande.
Den här veckan ska jag ägna åt planering. Det vore kul med lite roliga events på golfklubben till sommaren.
Det vore ännu roligare med lite träningshelger där några tunga namn inom golfsverige kommer och gästspelar...
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-22 18:22:16 i Allmänt,
Vintern har alltid betytt teknik för mig. Jag är inte så säker på att våra vintrar i Norrland behöver vara av ondo. Jag tror att man kan göra väldigt bra saker under vintern. Arbetar man med en påläst instruktör och är hängiven till en speciell teknikförändring så tror jag vintern är bra.
Det är roligt att ändra tekniken. När man gör det så behöver man en "teknikklubba". Jag hittade den idag när jag höll på att rensa. Det är en helt vanlig klubba fast den är
väldigt kort.
Med en teknikklubba i sin närhet kan man lätt öva in ett nytt grepp framför TV:n eller öva på sin uppställning i hallen.
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-21 17:34:05 i Allmänt,
Om två veckor är det dags för oss att åka till Turkiet med PGA. Mina mentorskollegor som jag ska leda golfskolan tillsammans med heter Robert Eriksson, Filip Modig, Maria Bertilsköld och Philip Robinsson.
Varje mentorsgrupp har valt ett tema som ska genomsyra varje övning och vårt tema är helhet!
Jag sitter och funderar över varför vi valde just helhet som tema. Det kanske beror på att Maria har jobbat med Pia och Lynn och att vi är inspirerad av dom. Helhet är väl något som både Pia och Lynn står för. Det ska bli kul!
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-20 22:02:31 i Allmänt,
Böcker är bra. Riktigt bra. För en medelgolfare är bra golfböcker en oförskämt bra källa till att öka sin förståelse för golfsvingen.
Att öka sin förståelse för just golfsvingens grunder är en ögonöppnare. Det är fantastiskt när man börjar förstå hur allt hänger ihop.
Bläddra i boken Faults and Fixes by David Leadbetter.
Publicerad 2012-01-19 19:39:45 i Allmänt,
Ett begrepp som är riktigt "hett" för tillfället är Custom Fitting. I veckan har vi diskuterat just vikten av en skräddarsydd utrustning ur alla möjliga synvinklar.
Det är svårt att berätta allting kring Custom fitting eftersom det är ett så pass stort område men det finns vissa saker som vi lär oss på tränarutbildningen som kan vara av intresse.
Det handlar om vem som utför "fittingen" samt vilka hjälpmedel man bör ha. Våra föreläsare tillhör dem mest erfarna inom Custom Fitting och poängterar vikten av att en utbildad instruktör gör "fittingen". Just av den enkla anledningen att utrustning och sving går hand i hand och kunskap om mer än bara utrustning är ett måste.
Det vi pratade om idag var också vilka hjälpmedel som är lämpliga vid en Custom Fitting. Vi använde oss av Trackman hela dagen. Det är ett kanonverktyg men dom som slog bollar hade invändningar mot reabiliteten i mätvärdena.
Det verkar vara så att mätvärderna blir sämre om man mäter med en Trackman inomhus. Det jag tar med mig av dagen är en hel del. Framförallt vikten av att förstå korrelationen mellan utrustning och svingteknik i samband med en Custom Fitting.
Publicerad 2012-01-18 19:10:06 i Allmänt,
När man har läst klart den här boken så känns det bra. Man mår bättre och känner sig riktigt taggad att ta sig an sitt golfspel. Läs den!
Publicerad 2012-01-17 20:21:44 i Allmänt,
Trackman, Flightscope, datorer, olika sorters radar och information till tusen. Idag kan vi verkligen få all information som är möjlig om alla bollbanor från vilken spelare som helst.
Det råder ingen som helst tvekan om det, "informational overload". Idag har vi lyssnat på specialarbeten och det var en redovisning som fångade mig. Den handlade om lärstilar.
Den redovisningen var ungefär tjugo minuter lång. Jag satt med huvudet neråt i bänken och masserade mina ögonbryn. Varpå en granne säger till mig att jag ska resa mig upp och hänga med lite. Jag gjorde det men det kändes konstigt. Jag vill nämligen sitta med huvudet neråt och massera mina ögonbryn när jag lyssnar för att "känna" in informationen.
Det känns jättebra för mig att inte se utan att känna det jag hör. Så efter ett tag föll mitt huvud ner igen och jag "lyssnade" färdigt på redovisningen. Jag gillade det jag hörde. Riktigt mycket!!
Framtiden handlar om hur vi lär ut. Anpassning till individen. Det är proffsigt. Min uppfattning är att det är absoluta framtiden. Den framtida lektionen är en lektion då instruktören fokuserar på hur eleven gillar att få sin information levererad.
Just den där bron är en fin symbol. Är det en trafikerad bro där inga bilar kommer fram eller är det en highway där trafiken flyter på som vatten i en vårbäck?
Highway är framtiden.
Publicerad 2012-01-16 20:11:43 i Allmänt,
Under dagens middag snackade jag med Magnus Persson. En legendar inom svensk golf. Dem som får spela med honom i Turkiet om tre veckor har verkligen tur. Han kanske kan ta inträde för dem rundorna, vem vet...
Skämt åsido så är det alltid lika kul att höra Magnus resonera kring vilka som kan bli framgångsrika och leva på sin golf. Magnus säger att vem som helst kan bli det med normala fysiska förutsättningar.
Det är kul att höra. Han har inga som helst tvivel utan säger bara att med rätt träning och en enorm hängivenhet så kan alla lyckas överleva på sin golf. Det innebär att kontinuerligt lira på ET.
Det roligt att höra eftersom Magnus själv har lyckats och vet därför mycket som vi andra kanske inte har upplevt själva. Jag sa till Magnus att det måste vara enormt värdefullt för en ung satsande junior att få höra det från Magnus. Att precis alla kan lyckas.
Återigen. Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-15 11:15:39 i Allmänt,
Innan en riktigt välskriven gästkrönika publiceras vill jag passa på att i korthet berätta om Markus Westerberg. Det är nämligen Markus som står bakom gästkrönikan. Markus är klassens prefekt. Det är ett uppdrag som Maruks är högst lämplig som. Med en härlig mix av noggrannhet, vetgirighet och extraordinär humor är det riktigt roligt att publicera hans krönika.
Krönikan är skriven för en av golfsveriges största manliga prestationer. Henrik Stenson och VM i matchspel 2007. Krönikan publicerades i Luleåtidningen Norrbottens Kuriren och innehållet bör ses ur ett Norrbottniskt Luleåperspektiv.
JAG ÄR INOFFICIELL VÄRLDSMÄSTARE
Publicerad i Norrbottens Kuriren, 2007-03-03
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=1703837
Tigern är djungelns konung. Tigern är inte snäll. Rudyard Kipling gjorde detta klart för mig vid tidig ålder.
Det var på detta monsters jaktmarker som Henrik Stenson tog Sveriges största seger. I det falukorvsmättade folkhemmet ljuder golfens termer mer än lovligt luddiga. Visst har vi alla känt oss putt någon gång, men då lärt oss att man inte ska såga av den green man sitter på.
Sedan var det ju det här med ett inofficiellt VM… Trots att undertecknad är indoktrinerad sedan barnsben kan jag inte annat än hålla med. Det är lättare med Vasaloppet. En start, ett mål och massor av hederlig svensk blåbärssoppa. Tillåt mig översätta: Henrik Stenson är världsmästare i spelformen match. Precis som Anja Pärson är världsmästare i spelformen störtlopp.
I VM möts världens 64 bästa. Ingen kvotering, inga fallskärmar och inga bullmammor. Det är man mot man. Det är då du inte vill stirra Tigern i vitögat. Matchspelet är hans revir, hans jaktmarker. Och där vill ingen man förstulet irra omkring.
I förra årets VM ställdes kanadensaren Steven Ames mot Tigern i den första omgången. På presskonferensen försökte han övertyga åhörarna om att morgondagens motståndare bara var en människa av kött och blod. Dagen efter blev den siste oskolade från det pressrummet varse om floskler och sanningar. Pulveriseringen av den stackars Ames fick Skellefteås två senaste att verka tämligen jämna Nu behövde Stenson aldrig skåda Tigern i vitögat. Precis som Björn Borg då och då faktiskt slapp konfrontera John McEnroe. Australiern Nic O´Hearn fällde, till allas förvåning, skinnet. Den förväntade superdrabbingen uteblev och istället för olovlig rovdjursjakt skickade Stenson den chockade australiska tjuvjägaren raka spåret till konservatorn.
Finalen var rafflande. För att återigen tala klarspråk: Ingemar, två tiondelar före Phil Mare inför andra åket. Lika vid mellantiden. Käppar och glasögon överallt. En oberörd Ingemar skär mållinjen skidspetsen före Mare. Plex tuggar fradga. Skolbarnen slår i bänklocken och till sist återgår även näringslivet. Så stor seger var det.
Henrik Stenson är nu Sveriges bästa herrgolfare genom tiderna.
Annika Sörenstam rankar jag högre. Hon är Tigers kvinnliga motsvarighet. Hon förde, med tunga knäböj, mental råstyrka och upptäckarens djärv damgolfen in i framtiden. I USA är hon en ikon. Det är bara synd att hennes falukorvskonsumtion är för ringa för att svenskarna ska inse hennes storhet.
Slutspelet har inte börjat, för slutspel är fest. Detta är något helt annat. Nu vet jag hur Askungen kände sig när hon förväntansfullt satt i fönstret och längtade till en bal i Coop Arena. Sveriges kräsnaste publik, stockholmarna, gjorde det i måndags. De gick man ur huse för sitt lag, för även de börjar inse allvaret i årets serie. Det gav dem två livsviktiga poäng.
Luleå var det bättre laget, men när 13 000 desperata fans luftar sina strupar blir objektiviteten en smula lyhörd. På fredag är det norrbottningarnas chans. Om några borde värna om sitt lag är det vi. Det skulle vara kul att se hur Brynäs färgsprakande 1-3-1 offensiv klarar av en fullsatt Lulefansläktare och en koffeindopad sittplatspublik a la påsken 1996.
Den tredje omgången av Franska Öppna amatörmästerskapet skulle avgöras i huvudstaden. Strax utanför det legendariska slottet Versailles, året var 1994. Hemingway älskade sitt Paris på våren. Men då spelade han heller inte golf och kunde enkelt smita in på ett tryggt Café när de obligatoriska hagelstormarna drog förbi. Jag har trots mitt geografiska arv aldrig gillat kyla. Men kallt var det den aprilmorgonen när en ung sedermera matchvärldsmästare mötte sin överman i golfens manligaste spelform.
Biter du också på naglarna i slutspelstider eller vill du bara lyckönska en inofficiell världsmästare?
Markus Westerberg
Publicerad 2012-01-14 13:58:45 i Allmänt,
Publicerad 2012-01-13 19:25:31 i Allmänt,
Våra dagar på tränarutbildningen består av en förmiddagsföreläsning och en eftermiddagsföreläsning. Det är oerhört lärorikt oavsett ämne på föreläsningen. Något som kanske är ännu mer givande är allt "korridorsnack" på kvällar och på raster.
Under veckan har vi pratat om privatlektioner. Vad det är som gör en privatlektion bra och hur medelgolfaren uppfattar privatlektioner rent generellt. Våra teknikprov går ut på att knäcka en teknisk kod och ändra bollbanan hos eleven. Det är ren teknik och viktigt i en privatlektion.
Vi har dock pratat om något annat. Något som inte handlar om teknik. Det handlar snarare om miljön. Vi valde att diskutera hur den optimala miljön är under en golflektion.
Vem är det som äger själva golflektionen?
Ibland har jag fått uppfattningen att golfare inte vill ta en lektion för att man är rädd för att "pron" ska förändra allt och "döma" ut en. Det
kryper i mig när jag skriver det. Det är allt annat än professionellt.
Det är givetvis helt fel i mina ögon. Den enda som ska äga golflektionen är
eleven. Mer precist elevens
mål. Det är egentligen väldigt simpelt. Eleven kommer med en beställning och jag som instruktör ska uppfylla den. Att jag som instruktör inte blandar in min egen agenda är helt sjävlklart.
Det kan inte poängteras tillräckligt att eleven har en beställning som jag måste uppfylla. Genom pedagogik som är i "pace" med eleven och en kunskap om bollflyktslagar ska varje golflektion gynna eleven både på lång och kort sikt. Inget annat.
Det var precis vart våra diskussioner landade.
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-12 09:04:05 i Allmänt,
En lång dag med en
hel del siffror från Trackman. Innan vi började analysera golfslag så pratade vi om statistik. Det är något som man kan ha nytta av i sin strävan att förbättra sitt spel. Jag har själv varit lyhörd för statistik och bokfört mina rundor i olika slags böcker.
Det är dock inte all statistik som är relevant. Kikar man på PGA-tourens hemsida så ser man att det finns statistik för nästan allt. Det är statistik som aldrig tar slut känns det som. Vår föreläsare lyfte fram den statistik han tyckte var relevant. Han heter för övrigt John Hellström och jobbar med landslaget.
Här är statistiken som John förespråkade:
Puttar per GIR (hur många puttar har man per träffad green)
Scramble (hur många gånger man gör en"up and down" och räddar par)
GIR (hur många greener man träffar på "rätt" antal slag)
Statistiken som han valde är som ni ser helt vanlig och egentligen inte speciell. Är man duktigt att föra statistik så är det kul att granska efter några veckors spelande. Jag tror också att det är viktigt att spelare med högre handicap vågar föra statistik och att en instruktör hittar relevanta saker att bokföra.
Att föra statistik kan också vara ett bra sätt att flytta fokus från scoren.
Publicerad 2012-01-11 19:50:53 i Allmänt,
Idag var en lång dag på Bosön innehållande teknikprov och föreläsningar kring grupplektioner. Man träffar hemskt mycket människor som bär på olika kunskaper här på Bosön och det ger mig energi. Det ger mig också inspiration. Jag fikade med en lärare från GIH idag.
GIH känns spännande. Tränarprogrammet är något jag verkligen skulle kunna tänka mig att gå. Vi pratade om mental träning idag under fikat. I måndags var nämligen det ämnet på tapeten.
Vi i klassen fick en fråga av föreläsaren angående kravfördelning i en prestation på golfbanan hos en bättre spelare. Vad väger tyngst i prestationen, är det dem tekniska färdigheterna eller dem mentala färdigheterna?
Naturligtvis svarade alla i klassen att hos den bättre spelaren handlar det till stor del om spelarens mentala styrka och svarade att fördelningen var 70/30 ( mental/teknik). Det är ett vanligt svar.
Fastän vi är så överygade så är det så få som faktiskt ägnar merparten av tiden till just mentalträning. Jag vet inte riktigt varför det är så. Min personliga erfarenhet är att spelare kanske finner den träningen lite krystad. Det är inte riktigt meningen.
Jag tror att mentalträning är nyckeln. Mentalträning är också ett stort begrepp. Ett väldigt stort begrepp. Under måndagens föreläsning kände jag att jag behöver hitta en direkt koppling till en situation i verkligheten för att kunna påvisa relevansen av mentalträning hos en spelare.
Ett bra exempel på vad jag menar skulle kunna vara följande:
En spelare slår alltid svag fade första hålen på tävlingar på grund av nervositet och försiktighet. Spelaren lider kanske av lite slagrädsla. Efter ett tag släpper dock detta och spelare slår istället kraftfullare svingar och kanske rent av en lätt draw uppstår i bollbanan.
För mig är det då mental träning att spelaren och tränaren gemensamt skapar en plan för hur spelaren ska hantera detta mentala fenomen. Det skulle kunna vara att spelaren skriver på insidan av sin keps att första hålen ska han eller hon svinga kraftfullt. Riktigt kraftfullt. Oavsett hur spelaren känner.
Första tio tävlingarna upplever spelaren kanske att detta är helt fel. Det är dock naturligt och helt rätt att det känns "fel". Efter tio tävlingar kommer dock spelaren uppleva den kraftfulla svingen som mest naturligt.
Jag tror att det är ett sätt som är mer påtagligt för spelare och kan motivera spelare till att arbeta mentalt. Det är vad jag tror.
Ett bra forum för dessa analyser och övningar är spellektioner. Där kan elevens "riktiga" spel granskas.
Återigen igen, med träning händer det.
Publicerad 2012-01-10 11:11:34 i Allmänt,
Att bedriva träning på Bosön är inte svårt. Det är en oerhört inspirerande miljö där kunskap och vinnaranda sitter i väggarna. Jag var ner och tränade efter dagens 3D-analyser och såg ovanstående bilder. Bilderna är tagna på vad jag antar är Sveriges yngre elit inom spjutkastning.
Det är spännande att se rörelseanalyser inom alla olika idrotter. En bra rörelse är något som skiljer sig från mängden och något som utstrålar flow. Jag ägnade några minuter åt att kika på tekniken och det är naturligtvis väldigt likt en golfrörelse.
Det som är poängen är kontexten för dessa analyser. Vart och när är dessa filmsekvenser tagna?
Jo, dom är tagna under dom största tävlingarna för dessa unga spjutkastare, USM, JSM, DM etc. Dom är inte filmade under ett rangepass där pressen lyser med sin frånvaro och ingenting står på spel. Alla videoanalyser jag har i mitt "svingbibliotek" och tyvärr dom flesta svingfilmer jag ser från andra tränare är filmade från utspridda ranger världen över.
Det tåls att tänka på. Det var kul att se och återigen väldigt lärorikt. Kika gärna på lite bilder från 3D-analyserna idag nedan. Det är mina kurskamrater som slår bollar.
Publicerad 2012-01-09 07:59:50 i Allmänt,
Under två veckor kan vi äntligen andas igen!
Bosön står på schemat och det är mycket intressanta saker på gång. Bland annat är det en 3D-analys som står på schemat på tisdag. Det ska bli spännande att ta del av. Man kan väl säga att det är det allra senaste inom golfträning.
Publicerad 2012-01-08 10:23:35 i Allmänt,
Råd och rön är något som man blir överröst med. Vare sig det gäller bantning, muskelbygge, aktieklipp eller svingtips så finns det miljoner olika tips från en mängd olika människor. En riktlinje som jag håller mig till när jag tar del av nya tips är just tipsens förankring.
Är det någon ny ide som har en tydlig förankring i verkligheten är det intressant att ta del av den iden och granska den med öppna ögon.
I boken "Tourtempo" så finns det en tydlig förankring i verkligheten. Det behöver absolut inte vara den bästa iden bara för det men den är väl värd att granska. I boken har man filmat väldigt många duktiga golfspelare och räknat antalet bilder i själva videofilmningen.
Man har räknat antal bilder från
starten av svingen till toppen av baksvingen samt
starten på baksvingen till bollträff. Det har i majoriteten av fallen resulterat i ett matematiskt förhållande skapat av räknade sekvenser. Förhållandet mellan baksving och nersving till bollträff har oftast varit 21:7, 24:8 eller 27:9 sekvenser.
Förkortar man dessa bråk så får man ett 3:1 förhållande. Det är just det förhållande som man kallar för "Tourtempo". Jag tycker det är spännande och väl värt att granska.
Så...har du en film av dig själv så är det bara att börja räkna och kolla om du har samma tempo som tourspelarna!
Publicerad 2012-01-07 11:52:50 i Allmänt,
Igår resonerade jag kring instruktörens fokusområden vid en teknikförändring. Jag fick några kommentarer där man undrade om jag
endast var beredd att ändra uppställningen och inte greppet eller siktet. Jag menade givetvis att jag är beredd att ändra allting som påverkar svingen innan klubban är i rörelse.
Det innebär att jag kan ändra greppet, siktet etc.
Nu till dagens resonemang. Det är en händelse som får exemplifiera gårdagens inlägg. För snart fyra år sedan var jag på Leadbetter Academy och tog en lektion. Akademin låg i Champions Gate och är en mäktig träningsanläggning där många av världens bästa golfspelare förlägger sin träning.
Lektionen kostade mig runt 220 dollar och varade i 2 timmar. Den innehöll en ordentlig videoanalys med en riktigt bra kamera och ett bra svinganalysprogram. Jag tog lektionen för tränare som heter Andrew Parks. Han har bland annat tränat en rad olika tourspelare och skriver kröniker för Golf Digest US.
Under dom två timmarna ändrade vi följande:
Vi stärkte min nedersta hand en aning för att skapa en bättre release genom slaget.
Vi tiltade mitt huvud åt höger en aning för att nacken skulle matcha resten av ryggraden.
Det var allt. Som man kan se så har dessa två ändringar en gemensam sak, nämligen att det är ändringar som sker innan klubban är i rörelse. Jag upplevde dessa ändringar som annorlunda men absolut inte överväldigande.
Det var precis lagomt för att jag skulle kunna tillgodogöra mig lektionen och utvecklas effektivt. För mig handlar det om pricksäkerhet. En duktigt instruktör är trygg i sin syn på elevens teknik och väljer endast att arbeta med få utvalda delar. På så sätt upplever eleven oftast att lektionen är lätt, rolig och begripligt.
Less is more.
Publicerad 2012-01-06 10:20:10 i Allmänt,
Den största motståndet vid en teknikförändring måste vara känslan. Känslan som uppstår när man gör något som man inte är van vid. Det är mer än obehagligt. Det är något som jag absolut inte undanhåller som instruktör. Det positiva är dock att just den obehagliga känslan leder en till en teknikförändring.
Niklas och jag pratade ofta om den känslan som en slags riktlinje. En riktlinje för att eleven har hittat rätt och faktiskt gjort något annorlunda. Det är lätt att uppleva att den obehagliga känslan aldrig kommer att försvinna men det stämmer inte. Det är något som man inte behöver oroa sig för. Sköter man sin träning rätt så blir det bra och svingförändringen programmeras.
Förra vintern läste jag en kurs i Östersund som hette "kognitiv psykologi". Där föreläste en psykolog kring ämnet inlärning. Han talade mycket om vilken miljö som var mest lämplig för inlärning. Då började jag fundera kring miljön ute på golfbanan.
Jag upplever det rent generellt lättare för elever att ändra sin teknik på tu man hand med en instruktör istället för i en stor grupp. Vid en teknikförändring så blir bollbanorna oftast sämre till en början.
Det kan vara svårt att hantera i en grupp där teknikförändringar blandas med spelövningar. Jag är ganska fast besluten om att ändringar i tekniken är optimalt i ett lektionsrum avskilt från andra.
Påstår jag nu att jag inte kommer ha några grupplektioner i sommar?
Att jag inte komma ändra någon teknik hos någon spelare om det inte är absolut tomt på rangen?
Absolut inte. Jag har redan flera olika kurser i grupp inplanerat som det snart går att läsa om på min nya hemsida. Jag kommer bara följa en tes. En viktigt tes tycker jag. Det handlar om uppställningen.
Det är ofantligt mycket lättare att ändra något i uppställningen
innan svingen börjar än att ändra något under rörelsens gång. Hittils har jag inte hittat många medelgolfare där uppställningen inte är ett effektivt sätt att påverka svingen och därmed bollbanan.
Så min tes vid kurser i grupp är att fokusera på uppställningen hos eleven. Det blir bra mycket lättare för eleven att ändra sin teknik på det sättet. Det är en tes som sträcker sig över samtliga lektioner, inte bara kurser i grupp. Uppställningen är ju trots allt grunden till svingen och det går inte att bygga ett fint hus med sned grund.
Jag har tagit en lektion på en av världens största golfakademier, nämligen David Leadbetter Golf Academy i Orlando. Efter den lektionen var jag ännu mer överygad om att ändringar i uppställningen är grejen. Det tänkte jag skriva om imorrgon.
Bloggen finns nu även på SN24.se
Publicerad 2012-01-05 08:56:10 i Allmänt,
Oavsett vilken elitidrottare man väljer att granska så är jag rätt säker på att samtliga idrottare har "maximerat" alla faktorer som påverkar den idrottsliga prestationen. Det är positivt och framförallt nödvändigt.
Det innebär också att det inte finns rum för någon chockartad utveckling. Om vi istället kikar på medelgolfaren så är det betydligt roligare. Det säger jag eftersom jag väljer att se det ur den synvinkel. Där finns det rum för utveckling!
Kikar man på statistiken på top hundra bästa puttare i världen så är det ingen av dom som "snittar" över 30 puttar per runda. Puttning är en relativ enkel rörelse. Oavsett fysisk styrka är det möjligt att skaffa sig ett "puttstroke" som är lika bra som proffsen.
Jag är säker på att många av medelgolfaren "snittar" över 40 puttar per runda. Att bli bättre på att putta för medelgolfaren är enligt mig ett riktigt bra sätt att sänka snittscoren. Tar man sig av tee på ett hyggligt sätt så är det bara att börja träna puttning.
Med enkla hjälpmedel så är det lätt att bli bättre på att putta. För en medelgolfare som gillar att träna och känner sig motiverad finner jag ingen annan anledning än att ge tillbaka pengarna för lektionerna om den personen inte blir bättre på att putta.
Kalla det nyårslöfte eller vad du vill. Får jag disponera en medelgolfares träning under ett par veckor innehållande ett träningschema och ett par lektioner så kan jag
utlysa att pengarna återges om proggression uteblir.
Jag hoppas att det är ett par stycken som vill anta denna utmaning i sommar. Det blir kul.
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-04 15:34:28 i Allmänt,
När jag var runt sjutton år så hade jag fått för mig att jag skulle spela alla mina sällskapsrundor ifrån backtee. Jag tänkte att jag skulle ge mig själv det svåra och vänja mig vid det. Jag spelade väldigt många rundor ifrån vitt på Öjestrand GC och sköt sällan några bra scorer.
Det brydde jag mig inte om. Jag resonerade på det viset att när jag skulle "kliva framåt" till gul tee så skulle det kännas som att lira bangolf. Tyvärr blev det inte riktigt så. Jag hade aldrig lärt mig att skjuta låga scorer och jag hade heller aldrig varit under par.
Som bekant är det svårt att lyckas med något som man aldrig gjort förut. Jag tror att med facit i hand hade det varit perfekt att lira röd tee emellan åt. Bara för att vänja sig att skjuta låga scorer. Att faktiskt kliva av det artonde hålet med en score på under par hade varit guld värt med facit i hand.
Jag tror att det är perfekt för yngre juniorer att spela röd tee oftare. Att vänja sig vid att skriva 3 och 4 på scorekortet är viktigt, det är faktiskt ingen av proffsen som vinner tävlingar på TV genom att skjuta 80 slag...
Med träning händer det.
Publicerad 2012-01-03 15:44:07 i Allmänt,
Vi är ett par stycken som diskuterat tempo under Niklas Dahlgrens gäskrönikan. Jag passade på att "damma" av boken Tour Tempo. Det är en speciel bok. Den är speciell på grund ut av att man har gjort en definition av tempo. Eftersom tempo är så pass subjektivt så blir en definition kontroversiell i mina ögon.
Definitionen är ett förhållande mellan baksving och framsving och är skriven i bråkform. Det medföljer även en CD-skiva med rytmisk musik. Musiken är skapad utifrån det matematiska förhållandet.
Det som är mest intressant att läsa är att författarna säger att den som har bäst tempo på touren är Tiger Woods. Den som har sämst tempo är Ernie Els. Det är man inte van att höra!
Läs boken och framförallt lyssna på CD-skivan. I sommar kommer mina böcker stå i shopen vilket gör att ni är välkommna att lyssna på musiken under ett rangepass!
Publicerad 2012-01-02 10:03:13 i Allmänt,
Runt nyårshelgen är det alltid "Wrap-ups" och "Highlights" på golfkanalen. Riktigt roligt att se. Man får se alla vinnare under året och alla spektakulära slag som slagits under 2011.
Jag blir förbluffad över hur spektakulära slagen är som visas och hur årets vinnare verkligen lever upp till uttrycket "Bäst när det gäller". Att vara bäst när det gäller under sista rundan på en Major eller för den delen en "vanlig" ET-tävling är ett magiskt.
För mig är det just spelarnas beslut som är imponerade. Att våga slå drivern under sista rundan på ett tajt par fyra eller att våga gå för en svår satt pinne kräver mod. Speciellt när man har läst dussintals böcker med titeln "spela smart och säkert" och ända sen jag började spela golf så har jag alltid hört att man ska ta det säkra före det osäkra.
Ofta hör jag föräldrar säga till sina golfjuniorer att dom ska spela smart och ta "bättre" beslut. Med bättre beslut menar dom oftast att inte slå driver eller kanske inte slå det där lobbslaget när det inte behövs en hög bollbana.
Uppenbarligen så krävs det oerhörda slag för att vinna på världens högsta tourer. Inför miljontals åskådare dessutom. Det har jag själv bevittnat på golfkanalen under nyårshelgen. Borde inte vi lära golfjuniorerna att slå spektakulära slag i ett tidigt skede?
Flertalet tränare är idag överens om att juniorer måste lära sig att slå drivern riktigt långt i ett tidigt skede. Enligt dom är det riktigt svårt att lära sig att slå längre när man är fullvuxen. Visst kommer den junioren som lär sig att slå långt i ett tidigt skede sprida sina drivers till en början men det bra mycket lättare att "styra" upp en hook hos en duktigt junior än att lära den junioren att slå tjugo meter längre.
Jag är ganska övertygad om att bakgrunden till det gågna årets spektakulära slag är träning. Träning på just spektakulära slag. Jag har svårt att tänka mig att alla årets vinnare slog dessa betydande slag av en slump.
Om vi ständigt lär våra juniorer att inte slå driver eller att inte slå det där slaget så tror jag att det finns en risk att juniorern blir slagrädd. Slagrädsla är en hemsk sjukdom som härjar i TT (teknikträsket).
Under en tävling med en känd sundsvallsgolfare inträffade nedanstående scenarium, det får avsluta inlägget och samtidigt exemplifiera slagrädslan i sin tydligaste form...
Spelaren står på tee på ett tajt och långt par fem och ska slå driver, jag står på sidan om;
Spelaren: Jag måste slå driver här.
Jag: Okej!
Spelare: Jag vet att jag kommer slå bort den här drivern. Det vet jag. Frågan är bara om vi kommer hitta bollen eller inte...
Publicerad 2012-01-01 16:43:46 i Allmänt,
Jag hoppas och tror att Tiger vinner en Major i år. Det kan vara hans år i år. Jag tror Tiger vinner PGA Championship.