Stålebring Golf Academy

Hur blir man golftränare?

Publicerad 2011-12-31 09:21:04 i Allmänt,

 Utbildningsstegen i PGA







Jag får en hel del frågor om vilka utbildningar jag genomgår. Speciellt den där "PGA-utbildningen" . Jag förstår definitivt att just golftränarutbildningen är lite mystiskt eftersom den är så pass ovanlig.

Om jag utbildar mig till sjuksköterska så är det självklart att kunskap om blodet, anatomi och teorier kring sjukdomar är en stor del av utbildningen. Det förstår även en person som inte utbildar sig till sjuksköterska.

Det är inte lika självkart för en utomstående över vad som ingår i TU (tränarutbildningen). Personer som jag träffar är väldigt nyfikna på just det och det är ju jättekul. Så jag tänkte lägga upp en del av våra "läxor" som jag tränar på inför v.2.

Det är bollflktslagar och svingprinciper.



Bollflyktslagar
Träff/centrering
Hastighet
Svingspår
Bladets position
Infallsvinkel


Svingprinciper
Grepp
Uppställning
Sikte

Bågens vidd
Svingplan
Hävstångsystem
Bågens längd
Vänster handleds position
Rotationscentrum
Timing
Connection
Release
Impact
Dynamisk balans

Ett för hårt skaft

Publicerad 2011-12-30 09:28:00 i Allmänt,



I mina anteckninar från lektioner på TU så står det följande om skaftets påverkan på bollflykten:

Ett för mjukt skaft kan ge en bollflykt åt höger och vänster
Ett för hårt skaft kan ge en bollflykt åt höger

En utprovning av rätt skaft stannar inte vid elevens svinghastighet utan tar hänsyn till flera paramterar som tempo exempelvis. Det är dock intressant att ett för hårt skaft endast kan ge bollflykt åt höger.

Jag kan ibland som säljare uppleva att folk spelar med för hårda skaft och att det råder en missuppfattning kring flexets påverkan på bollflykten. Det klandrar jag ingen för. Absolut inte. Golfutrustning är en djungel och det är svårt att hitta rätt. Om man hittar rätt då sker det underverk. Man kan bli hjälpt av av klubbor som anpassade till sig själv.

Att ge en avkapad  seniorklubba till en sexåring är väldigt förödande. Klubban blir hemskt tung och påverkar svingplanet och därmed svingspåret.

Jag är djupt fascinerad av alla tekniska hjälpmedel i golfsammanhang och jag tror dom är till stor hjälp. Jag och samtliga av mina kurskolleger är också eniga om vikten av att se den fullständinga bollbanan utomhus. Det är viktigt.

Ett för hårt skaft ger alltså ingen hook utan en bollflykt åt höger.

Crossfit!

Publicerad 2011-12-29 11:14:55 i Allmänt,

För den som söker bra träning inför golf så är det Crossfit som gäller. Det är min uppfattning av träning och golf. Det är en effektiv träningsform som ger riktigt bra träning på kort tid. Sen finns det naturligtvis väldigt många andra som påstår något annat och det är inte fel. Jag vill inte påstå att något annat är sämre bara för att jag själv förespråkar en sak.

Fyra hårda Crossfitpass i veckan tills golfbanorna öppnar i sundsvall, då har man en garanterad progression!

Med träning händer det.

Helt ny gästkrönika av ingen mindre än....

Publicerad 2011-12-28 19:35:45 i Allmänt,

.......Niklas Dahlgren.

Läs och kommentera.

Din egentliga slaglängd


Många medelgolfare har i min mening en skev bild av golf i allmänhet och sin egen golf i synnerhet. Ett skevt förhållningssätt till sina egna förutsättningar som spelare.


Här har vi tränare en roll som ofta blir förbisedd.


En viktig aspekt i det här spelet är slaglängd, vilket jag tycker ofta glöms bort och inte trycks tillräckligt mycket på i instruktionsartiklar och liknande.


Jämförelsen blir ofta med tourspelaren, vilket naturligtvis blir ett problem.


En manlig tourspelare slår idag sin järn 7:a i snitt 160 m. Samma spelare har kapacitet att slå samma klubba även 180 m om han skulle vilja. Men på grund av att precision i sida och längd blir lidande gör han inte det, utan väljer att slå bollen c:a 10 % kortare med alla järnklubbor.


Min erfarenhet är att många medelgolfare vid fråga, påstår att de slår sin järn 7:a 150 m och därmed utgår från den längden vid klubbval. Min erfarenhet är också att dessa samma personer inte skulle kunna slå den klubban ens 1 m längre om de så var tvungen. Endast det perfekta slaget vid full kraft blir alltså rätt längd.


Här ligger en stor del av problematiken i varför dessa spelare inte utvecklar sitt spel och sänker sin score.


Skulle jag bli tvungen att slå järn 7:a från 180 m och därmed järn 9:a 160 m så skulle jag självklart få stora problem med balans och bollträff vilket påverkar riktning och längd.


Utveckla ert spel genom att mäta hur långt ni KAN slå med era klubbor. Ta därefter bort 10% av den längden och där har ni er egentliga slaglängd. Är 150 m ert max med järn 7:a så är er egentliga slaglängd alltså 135 m med samma klubba. Stäm gärna av med samtliga järnklubbor, men sannolikt är det därefter 10 m differens mellan klubborna, d v s järn 8:a 125 m o s v.


Denna ändrig i er strategi kommer med största sannolikhet att förbättra balans och bollträff, vilket som sagt påverkar längd och riktning.


Optimera era förutsättningar för att få era slag i rätt längd och rätt riktning,och det är precis vad golf är,rätt längd och rätt riktning. Inte att spela golf med samma strategi som tourspelaren.

 

 

Träna på att tävla

Publicerad 2011-12-27 10:10:39 i Allmänt,









Rubriken ter sig inget annat än oskyldig och helt logiskt. Man måste måste träna på att tävla. Det är många juniorer som värdesätter sällskapsrundor lika högt som en tävlingsrunda. Det som händer på en sällskapsrunda resultatmässigt är egentligen inte alls viktig tycker jag.

Är man en satsande junior som lägger ner tid på golfen så är det tävlingsresultat som gäller. Punkt slut. Jag tycker prestationen att ställa upp i en tävling är bra mycket bättre än att gå runt på hemmabanan och spela sällskapsrundor med låga resultat.

Men hur tränar man på att tävla?

Hur gör man egentligen det?

Ska man göra tio armhävningar innan man slår en järnsjua på ranchen för att efterlikna en hög puls som kan infinna sig under ett nervöst läge på golfbanan?

Eller ska man göra ett personligt avtal med sig själv under träningar?

Klarar jag inte av att håla 50 raka puttar från en meter så får jag börja om. Även om jag missar efter fyrtioåtta puttar i rad.

Jag tycker att tio armhävningar innan jag slår ett slag är ytterst förlegat. Även om jag har en hög puls så är den pulsen inte förankad i mina kognitioner. Jag är inte nervös för något. Jag är bara trött. Då tycker jag hellre att "klara av" - övningar är mycket mer effektivt.

Det handlar om att framkalla samma kognitioner vid träning som vid tävling. Då tränar jag på att tävla. Den som tränar på att tävla blir bra på att tävla. Är man bra på att tävla då vinner man förmodligen en hel del tävlingar. Är man bra på att spela sällskapsrundor då blir man duktig på poängbogey och har 4.5 i hcp.

Varje tränare har med säkerhet något som just han eller hon brinner för. Något som i deras ögon är nyckeln till framgång. Något som kanske skulle kunna klassificeras som min nyckel är just hur man tränar på att tävla och hur ofta man gör det.

Jag har tänkt och tänkt på detta ämne hundratals timmar genom åren. Jag skrev också att rubriken till detta inlägg var tillsynes oskyldig och det har inlägget varit hittils. Det jag kommer ta upp nu är svårt att förmedla på ett sätt som inte gör mig missförstådd.

Jag vill förmedla en positiv syn av något som är oerhört smutsigt. Naturligtvis tycker inte jag att betting med stora insatser är allt annat är oerhört riskfyllt. Min syn på betting, och den synen som jag vill förmedla här, är att det är ett effektivt verktyg. Ett verktyg som man kan använda sig av för att framkalla tävlingsituation.

Är man en person som gillar tävlingar så är det inte ovanligt att jag som person gillar att spela om något. Det behöver inte vara pengar. Det kan vara att den som förlorar måste tvätta dom andras klubbor i en hel vecka. Allt för att skapa tävling och framkalla dom tankar som produceras vid tävling.

Tittar man på KBT så fungerar det precis som rubriken säger. Vill man bli bra på något så måste man utsätta sig för det. Är man rädd för ormar så måste man med hjälp av verktyg utsätta sig för just ormar. KBT är en av dom kraftfullaste behandlingsformer i dag.

Så, vill man bli bäst på att tävla så måste man träna på att tävla. Vill man bli bättre att prestera i en situation där ens kognitioner spelar en stor roll måste man utsätta sig för just dom tankarna, just dom känslorna och just dom kroppsliga reaktionerna.

Är det tävlingsuppehåll under sommaren på Skandia Tour så är en bettingmatch, med precis lagom insats så att just dom känslorna framkallas, helt rätt.

Med träning händer det.

When its breezy swing easy!

Publicerad 2011-12-26 10:11:22 i Allmänt,




Det är en konst att spela i riktig vind. Många spelare sänker sin pegghöjd i hopp om att slå bollen lägre och "under vinden". Det är ingen dålig tanke. Absolut inte.

Vad som händer när bollen ligger närmare marken än vad spelaren är van vid är oftast att infallsvinkel blir brantare och en brantare infallsvinkel skapar mer spinn i bollen. Det är det sista man vill skapa när fläkten är på ute på en lång par 5.

Nästa gång det blåser så är ett het tips att pegga bollen högre än vanligt. Infallsvinkeln blir då flackare och mindre spinn skapas!

Lagidrottare eller individuella idrottare?

Publicerad 2011-12-25 08:39:22 i Allmänt,









I några av mina tidigare inlägg har jag försökt skriva några rader kring begreppet inre motivation. Just det ordet är speciellt. Det klingar på ett härligt sätt i mina öron.

Inre motivation sägs vara det som återfinns på ett ytterst tydligt sätt när man har intervjuat stora namn inom idrottsvärlden. Naturligtis är det en oftast en blandning av inre och yttre motivation vilket ska tilläggas men en ökad andel av den inre motivationen sägs vara en framgångsfaktor.

Det är också viktig att vi som ledare arbetar för att skapa övningar där exempelvis golfjuniorer känner just inre motivation. Då känner dom att en övning i sig är tillräckligt tillfredställande. Om vi inte hittar den inre motivationen måste vi jobba med den yttre motivation. Den kan vara att alltid ha en glass som pris efter varje "treknack" på juniorträningen. Om vi lockar med glass som pris upplever vi som ledare att övningen i sig ( att slå golfbollar etc) inte tillfredställande för junioren.

Igår fick jag ett sms av en nära kompis till mig. Han är bekant namn i friidrottskretsar och har ägnat hela sitt liv åt träning. Det stod såhär:

Första löppasset avklarat. Intervaller 400x8 med en minut i vila. I min värld där "the topathlets" bor vilar man inte på julafton. God jul Robin"

Visst är tonen i meddelandet smittad av en viss jargong men budskapet är tydligt. Han är nöjd över att ha gjort ett bra pass även på en dag då bara Jultomten arbetar.

Jag vill också belysa att min nära kompis som skickade smset är enskild idrottare. Han hade absolut ingen tränare eller lagkompis som peppade honom att gå ut och springa. Hur det än är så måste det vara större krav på en individuell idrottare än en lagidrottare speciellt i yngre år.

Oavsett idrott, lag eller individuell, så.....



Jul, nyår, påsk eller midsommar...Din motståndare tränar när du vilar!

Med träning händer det. Garanterat!






Kunskap är makt.

Publicerad 2011-12-24 13:24:17 i Allmänt,











"Dec 08"

Julen för tre år sedan var riktigt vass. Den tillbringande jag i Orlando. Det bästa var när vi var på Champions Gate och David Leadbetter Academy. Det var sjukt lärorikt!!!

Återigen. Kunskap är viktigt.

GOD JUL!

Moment 22 eller?

Publicerad 2011-12-23 16:39:00 i Allmänt,

Under hösten har jag varit på diverse golfmässor och jag har sett många olika golfklubbor. Enligt min mening har jag valt det bästa till shopen 2012. Det är väldigt mycket fina golfklubbor.

Golfklubborna är inte bara fina, dom är riktigt avancerade också. Det har gått snabbt med denna utveckling och vissa av nästa års drivers är anpassningsbara till tusen. Det går att ändra allt på vissa drivers. Precis allt.

Jag är inte dummare än att jag förstår att golfklubbor måste utvecklas för att konsumenten ska finna motiv för att köpa nya klubbor.

Vita drivers är modernt och fräscht. Det är inne och något som jag tror är "säljande". Men nästa steg i utvecklingen för drivers ser jag inte. Jag ser verkligen inte vad det skulle kunna vara. Finns inte allt redan?

Jag kan ibland känna att klubbtillverkarna har målat in sig i ett hörn. Jag försöker anstränga mig för att tänka ut något nytt men misslyckas.

Fastän jag känner som jag gör så kommer det nya produkter med säkerhet. Det skulle vara kul att se hur 2015 års golfklubbor ser ut.

Min gissning är att priset kommer vara en avgörande faktor. Jag vet att golfklubbor börjar bli billigare redan nu och jag tror det är spåret som kommer följas. Mer vet jag inte.

En utformning som fick alldelles för lite tid i rampljuset var den fyrkantiga driven. Det är en driver som går rakast av alla. Så säger säljarna. Men den gick tyvärr lite kortare och därför ville ingen ha den.

Det ska bli intressant att se hur framtiden blir. 2012 års utrustning är enligt mig kanon. Det ser jag framemot.

Öva inför Teknikprovet!

Publicerad 2011-12-22 18:43:24 i Allmänt,






Precis det gör jag innan John Blund besöker mig på kvällarna. Övar inför teknikprov nummer 3. Det är roligt. 14 svingprinciper och 5 bollflyktslagar.

Filip Modig. Är han en ståuppkomiker?

Publicerad 2011-12-21 19:42:58 i Allmänt,



Filip ville ha lite tips för några veckor sedan om vad han skulle äta för att behålla sin form och kanske tappa ett hekto eller två. Vi satt oss ner och snackade och det kändes bra. Sen får jag detta av han, han kallar det för en "gästkrönika".

Jag publicerar den. Han är ändå HeadPro på Hudiksvalls Gk. Läs den gärna. Det är roligt.

Jag har sagt till Robin att jag ska skriva några raden på denna fina bloggsida, och här kommer dom:


Robin har under den tiden vi känt varandra ofta påstått att jag är överviktig. Det känns helt ok. Han blåser upp kinderna när han ser mig ibland. Det känns också helt ok. Undrar om jag ska äta pizza idag igen? Också ok. Först och främst, jag mår bra. Det finns människor som bär på extra kilon men ändå mår bra. Nu är det ju inte så att jag skulle vara klassificerad sumobrottare eller medlem på tjockholmen för er som inte vet vem jag är, utan helt enkelt en man som gillar mat och livet.


Vi satt ner och pratade en del om detta för ett tag sedan. Det var intressant, Robin kan mycket, mycket om just kost och träning. Han säger att jag kan tappa 5-10 kg på att bara äta rätt. Det tror jag med. Men jag gillar ju pizza, hallonbåtar och en kaka till kaffet.


Robin säger att jag bara ska dricka vatten till maten. Det är ju så jävla lätt. MEN måltidsdrycken med rött färgämne och socker är ju MYCKET godare.


Robin säger att jag ska äta en rejäl portion med sallad innan maten, inte mandariner och bananer utan sallad. Inte gott, men garanterat bra.


Robin säger att jävulen kommer att ta mig om jag stoppar nått i munnen efter kl 21. Hallå? Lätt för honom att säga som sovit en timme vid det laget. Inte lätt att skippa ett chips eller 22 när Timrå IK släpper in ett mål igen och torskar vid 21.15. Då vill jag ha chips!


Robin säger att jag ska gå på promenader. Ja det är väl klart att jag ska. Men när? På kvällen? På morgonen? Prioriterar annat kan jag säga. Dock helt rätt även här.


Robin säger att man får unna sig riktigt skitig mat en dag i veckan. Det tycker jag är bra.


Så nu har jag varit ironisk bra länge. Allt detta har hänt dock. Robin har berättat hur man ska göra. Och om det är nån jag litar på är det honom, när det kommer till kost och träning.


Har jag tappat några kilon sedan vi snackade? Nej antagligen inte. Men jag vet att det skulle fungera, garanterat. Som en vis man har sagt till mig en gång: ”Filip, kom ihåg att viljan är en muskel, den kan tränas upp” Intressant och antagligen sant. Det är något som jag ska ta och börja göra. Träna viljan alltså, och med det så kommer jag att äta en portion sallad före mina måltider. Inte äta efter 21.00. Kommer att gå på promenader. Och summa summarum kommer jag med all säkerhet att må bättre.


Men på söndagar kommer den lokala pizzerian att se mig igen. Det är viktigt, jag är polare med dom nu.


God Jul


Filip

Gästkrönika av Robert Eriksson

Publicerad 2011-12-20 19:05:33 i Allmänt,

Min mentorskollega och kurskamrat har skrivit en gästkrönika. Robert är verksam som Headpro på Kallfors GK, en fin klubb!

Läs och njut.


Robin är en väldigt klok människa och jag förutspår en lysande framtid för honom som golftränare, det är en ära att ha blivit tillfrågad om att skriva en gästkrönika.



Jag håller till stor del med Robin angående hans tankar angående studios. Jag arbetar själv i en studio och det ger en alldeles fantastisk lektionsmiljö och det höjer värdet på själva lektionen. De flesta elever känner sig tryggare där och att inte behöva störas av andra golfare under lektionen med en kopp kaffe är ett mervärde.



I samma bok som Robin har läst så går det också att läsa att den bästa träningen bedrivs i så lik miljö som möjligt som där idrottaren spelar sin match/tävling. Där uppstår det ett problem med en studio för enligt mig så stämmer det inte så väl överens med det som lärs ut i träningsläran. De flesta golfare bedriver sin träning på en rangematta och den träningen är enligt mig helt fel vilket även stämmer överens med träningsläran. Underlaget på en rangematta är ganska långt ifrån det underlag som vi spelar golf ifrån. Alltför ofta så hör vi tränare spelare säga att det känns bra på rangen men på banan stämmer inte spelet. Hitta en miljö som är så lik tävlingsmiljön som möjligt och träna där. En studio är ett perfekt ställe att ta del av teknik och träningstips från din pro men du ska inte stå och nöta där timme efter timme om du vill prestera bättre resultat på banan. Då ska du slå från gräs och det är också bra om det är andra människor som ser dina slag.



Jag påstår inte på nåt sätt att jag är en bra golfspelare (jag har spelet med många bra spelare och vet hur långt efter jag är) men jag har i alla fall lyckats vinna två gångar på den nordiska touren och gjort en del tävlingar på Challenge Tour. Under mina år som proffs så har jag aldrig tränat golf i en studio. Under hela min karriär genom pojklandslag och proffsspel så har jag upplevt att svenskar är oerhört mycket mer fixerade vid tekniken och en bra sving än andra landsmän. En engelskman är mycket mer intresserad av att få bollen i hål på så få slag som möjligt oavsett hur det ser ut, det är en helt annan sak än att svinga bra. Precis som Robin säger så är teknik en väldigt liten del av idrotten och så även golf.



Visst måste du ha en grym teknik för att bli en världsspelare men för bli så bra som de flesta är nöjda med så räcker det riktigt långt med ett vasst närspel. Att slå bollen bra är inte samma sak som att göra bra resultat. Lägg din träning på slag från 100 meter och in så har du en lysande karriär framför dig.



Trots dessa ord så skulle jag som tränare skulle jag aldrig byta bort studion, där ger vi eleven vägledning för att bli en bättre spelare och eleven blir bättre av den vägledningen tillsammans med egen träning från gräs och inte under ett tak på en matta.



Tack Robin för att jag fick äran att göra en gästkrönika!

Boskap eller golfträning?

Publicerad 2011-12-19 19:56:49 i Allmänt,




Jag har fått en kommentar. En högst adekvat kommentar på mitt skrivande. När jag pratar om att slå golfbollar så använder jag ordet ranch. Det är fel. En ranch är något som man har boskap i.

Jag menar naturligtvis range!!

Så i fortsättningen skriver jag ordet golfrange när jag syftar på träning.

Tack Filip. Uppmärksamt!!!

Har du studio?

Publicerad 2011-12-18 13:48:07 i Allmänt,






Oavsett vem man pratar med ur Sveriges "golftränarkår" så är jag ganska övertygad om att samtliga tränare tycker att en studio är något positivt. Ofta pratas det om dom som har studio och dom som inte har studio. Ibland kan jag nästan uppleva att vi pratar om studion som att det skulle vara ett mått på hur framgångsrik golftränaren är.

Det är också väldigt tydligt att dom golftränare som har en studio är mer självskriven att träna dom "bättre" spelarna. Så upplever jag det.

Oftast är det golftränare som redan rankas som "duktiga" som har en studio. Studio är väldigt häftigt. Vilken arbetsmiljö det måste vara att arbeta i. Jag vill hemskt gärna arbeta i en studio.

Det jag har funderat kring är just syftet med studion. Ovanstående bilder på boken "Idrottens Träningslära" är en bok jag stött på överallt. När jag har läst idrottsvetenskap på universitetet i Östersund, på TU, på olika möten i idrottsföreningar, ja precis överallt.

På sidan 20 finns det en intressant figur. Den går att urskilja ovan. Det är en basal bild. En högst fundamental bild som all idrott bygger på. Det är sex faktorer som påverkar och är avgörande för den idrottsliga prestationen.

Alla
idrotter i Sverige och förmodligen världen utgår från dessa faktorer vid en satsning för en idrottare.

Lägger vi inte ned för mycket energi på just faktorn "tekniska färdigheter" i förhållande till dom andra sex faktorerna.

Faktorn "tekniska färdigheter" utgör endast en sjättedel, 16 %, av alla faktorer tillsammans. Naturligtvis förstår jag också att det skiljer sig åt från idrott till idrott vilka faktorer som påverkar mest. Golfen är en teknikidrott självfallet.

När jag tittar i boken på dom sex faktorerna och tänker på vilka faktorer som jag själv arbetar med mest med mina elever så blir det nästan alltid teknik.

Vid spelare med högre handicap kan jag acceptera det. Där är tekniken ett effektivt sätt att skapa utveckling men hur fungerar det med bättre spelare som strävar att ha spelet golf som profession.

Det finns SJUKT mycket olika svingar och många som anses "svinga" bra slår inte igenom. Trots det är det en studio som är den miljö vi strävar i att arbeta i med bättre spelare.

Tittar man på andra idrottare så arbetar dom i team. En samling av personer som är kompetenta inom varje framgångsfaktor bildar "teamet". Fystränare, mental tränare, dietist och tekniktränare.

Skulle det inte kunna vara så att en golftränare som marknadsför ett professionellt team med duktiga personer inom alla sex faktorer skulle vara den tränaren som bättre spelare vänder sig till?

Jag tror starkt på den iden. Om en golftränare använder sin entreprenöriella ådra och knyter ihop ett gäng duktiga människor och marknadsför detta på ett utomordentligt sätt så tror den bättre spelaren skulle bli intresserad. Jag tror också att den bättre spelaren skulle känna trygghet.

Det största argumenten för just den iden är lätt att hitta på alla världens tourer. Det är väldigt många spelare som INTE har lyckats som slår bollen lika bra som dom som HAR lyckats.





Biblioteket!

Publicerad 2011-12-17 16:46:54 i Allmänt,

Idag var jag och kikade på en elev som jag arbetar med på ljustadalens skola. Han är med i en kör och uppträdde på kulturmagasinet. I kören som uppträdde var det en del av barnen/ungdomarna som uppträdde solo.

Ja, vad kan jag säga om det. Det är något fantastiskt med soloprestationer, speciellt i unga år. Det är något kittlande, pirrigt och riktigt coolt om jag får uttrycka mig så.

Allt som ett solonummer för med sig är fantastiskt. Förberedelserna, nervositeten, pirret i magen, och framför allt stunden då allt ska levereras är riktigt lärorikt.

Det var kul att titta på. Så mycket kan jag säga. Oavsett om det är golf, musik eller vad det nu kan vara så är det mäktigt att se en ung människa utföra något som kräver färdigheter under press. Precis lagom utmaning i förhållandet till personens färdigheter är grejen. Då är det FLOW.

Jag passade på att utföra en okulärbesiktning i biblioteket också...Där hittade jag en av dom bästa böckerna jag läst,"Varje slag måste ha ett syfte"







Ikväll blir det teknikträsket!

Publicerad 2011-12-16 12:57:16 i Allmänt,

Det är nog väldigt många människor som besöker diverse "träsk" ikväll om man kan utrycka sig så. Jag ska faktiskt ta ett besök i ett välkänt träsk jag också, nämligen teknikträsket!

Min gode vän Filip Modig har nyss varit där. Jag snackade med honom igår senast. Han sa att det var obehagligt där. Folk gick runt och yrade om vinklar, grader och positioner iklädda tvångströjor. Det fanns inga golfbanor där tydligen. Det fanns bara ranchmattor. Det var ingen där som visste hur man spelade golf på en bana!

Ikväll ska jag på "afterwork" med Niklas D och Jonny H. Då jäklar ska vi tala teknik.



Är kunskap ett resultat av tiden?

Publicerad 2011-12-15 20:02:42 i Allmänt,




Idag träffade jag en person som är sjukgymnast och utbildad PT. Han besitter även stor erfarenhet från träning med elitidrottare.
Det var den första tränare jag träffade när jag började träna. Jag var då femton år.
Idag hälsade han på mig och vi utbytte några få ord. Han var fåordig. Han sa:
- Robin, du har utvecklats bra. Tänk om du visste det du vet nu när du kom till mig när du var femton.

Tänk om du visste det du vet nu när du var femton.

För mig var det ett smart uttalande. Ska man utvecklas måste man ha kompetent folk runtomkring sig. Så är det bara. Det är kul när personer som har åsikter och ideer vågar säga dom i en avslappnad miljö. Det lär jag mig så mycket på.


Bollflykt och känslor

Publicerad 2011-12-14 20:13:50 i Allmänt,



Hjärnan. Kan den vara lika avancerad som trackman? ;)

Givetvis är frågan av en mer skämtsam karaktär och hjärnan är mycket mer avancerad än Trackman. Jag har funderat på varför vi är så fokuserad på att stå i ett "bås" och slå en massa bollar och analysera dessa till minsta beståndsdel. Boll efter boll slår vi och kikar på värden som skulle lika gärna kunde symbolisera en avfyrning av en rymdraket.

Efter vi slagit dessa tusen bollar med tillhörande tusen analyser så ska vi ut på golfbanan. Där har vi helt plötsligt andra känslor som styr vår rörelse. Är det inte där vi ska analysera med Trackman?

På hål 1 på Öjestrands golfbana så finns det ett vattenhinder på vänster sida som är i spel från utslaget. Många slår i det. Min förklaring är följande.

Dåliga svingar ger dåliga slag.
MEN dåliga tankar ger dåliga svingar som i sin tur ger dåliga slag.

På första tee är majoriteten av spelarna i Sverige väldigt nervösa. Vid nervositet spänner vi musklerna. Spänner vi musklerna kan inte muskelsamspelet ske i svingen och vi "blockar" slaget och slår en "pushslice".

Är inte det något som vi bör belysa och kanske bli lika intresserad av som värden från en Trackman?
Är inte träningen i båset värdelös om vi låter känslorna ta överstyr på banan, där det riktiga spelet sker?

Får jag avsluta med en liknelse. En liknelse som kanske är lite frän.

Man kan likna golf med bågskytte. Vi har ett tydligt mål i form av bullseye ( koppen i golf). Vi kan ta det lugnt när vi skjuter pilen (golfbollen ligger still och vi behöver inte slå på den i ett rullande tillstånd som i exempelvis innebandy). Vi har inga heller inga motståndare som kan utdela otäcka taklingar under vår prestation.

När man ser golfare på ranchen så är det inte ovanligt att dom inte vet vart dom siktar. Det är inte alls vedertaget att man siktar på något varje slag när man är på ranchen. Då slår vi bara. Det är snarare ovanligt att man träffar en golfare som vet exakt vart själva siktet är riktat. Så exakt att man kan satsa 10 000 tusen på att klubbhuvudet pekar mot en given punkt om vi skulle göra en "koll". Det är extremt ovanligt.

Vad som är extremt vanligt är dock att man bara slår ut bollarna på fältet för att sedan plockas upp av en traktor. Jag har själv gjort det massor med gånger tyvärr.

Snart ska du prova att blunda. Du ska nu förestäla dig att du ser tio stycken bågskyttar som skjuter sina pilar ut på ett stort grönt fält. Om och om igen. På fältet ligger det hundratals pilar som väntas på att plockas upp.

Bågskyttarna ska sedan gå och skjuta skarpt mot en tavla med ett jättelitet mål...

Då frågar jag, Vad är skillnaden mellan golfträning och träning i bågskytte?

Varför gör vi så annorlunda?

Tänk vad bra vi skulle bli om vi tränade på ett effektivt sätt.

Med träning händer det.

Jag har tänkt och tänkt på gästkrönikan...

Publicerad 2011-12-13 19:52:07 i Allmänt,

Gästkrönikan som publicerades igår kan verka spartanskt vid första anblicken. Den är till stor del uppbyggd av "referat" och innehåller få meningar med Anders egna åsikter.

Jag kan faktiskt erkänna att jag uppfattade den som enkel första gången jag läste den. Sen läste jag om den på direkten. Sen läste jag den igen. Efter det det tänkte jag en hel del. Frågan är då om min spartanska uppfattning av krönikan består?

Svaret är ett bestämt nej. Jag gillar budskapet starkt. För mig handlar budskapet om något viktigt. Det handlar om personer som vågar ta en fysisk paus och tänka efter innan ett svar ges på en fråga.

Jag har träffat ett par personer som kan riktigt mycket om sitt gebit. Personer som både har pluggat och samlat på sig arbetslivserfarenhet. Dom har jag ibland bombat med frågor. Och ibland blir jag hemskt besviken när dom svarar att dom inte vet svaret på en tillsynes enkel fråga. Men dom tänker efter och förstår att det inte är endast en väg till Rom. Det är storhet.

Ju mer man vet så vet man hur mycket man faktiskt inte vet.

Jag ska inte säga att jag vet. Då gör jag fel. Men jag har varit nyfiken på dom instruktörer jag har fått arbeta med. Alla instruktörer har tydliga brister och tydliga styrkor. Så har även denna instruktör.

Det jag vill belysa med denna instruktör är något som jag uppfattar som en kompetens på hög nivå, elitnivå kanske. Den här instruktören har jag rätt att uttala mig om. Jag har sett personen gett massor med lektioner och kurser.

Den här instruktören är grymt bra på att säga lagom mängd information. Han är enligt mig, med den kunskap jag har i nuläget (observera det)!, riktigt vass på att välja ut en eller två saker i elevens teknik och arbeta med det. Han kan dessutom hålla sig till dessa två teknikförbättringar utan att säga för mycket. Ibland kan eleven kanske till och med söka mer under lektioner med denna instruktör. Men han håller sig till planen och förankar det han tidigare har sagt utan att blanda in tusen saker till.

Jag tror starkt att den här instruktören har haft denna kompetens som sin hjärtesak. Det vågar jag betta på.

Kul att han läser bloggen och följer den. Niklas Dahlgren heter han.


På fredag ska vi diskutera bollflyktslagar. Han och jag. Då ska jag inte tro att jag vet. Då ska jag börja varje mening med : Jag tror att det kan vara så att....

Gästkrönika i bloggen av erfaren kurschef..." Våga ge mindre för att ge mer"

Publicerad 2011-12-12 17:59:54 i Allmänt,

                  
Här kommer en mycket intressant gästkrönika av en erfaren kurschef för den svenska tränarutbildningen. Anders är en nyfunnen vän till mig som i mina ögon är en ytterst klok människa. Jag skulle gärna ha Anders som coach i många olika delar av livet.

Tack Anders,






"Våga ge mindre för att ge mer"

Den amerikanska golftränare Chuck Hogan skriver i sin bok "Rethinking golf" under rubriken - How to confuse a brain" - Its easy to confuse a brain. All you have to do is give it too much to think about at one time. Han fortsätter ... Here is a short list of how NOT to be able to learn any subject:

1. Dont know where you are going, what you want or why you are learning this subject.
2. Learn misinformation.
3.Go fast and fail to fully learn one chunk before going on to the next.
4.Take on lots of advice from multiple teachers.
5.Have a muted or impresicise model from which to learn.
6.Attempt to learn in a way that works for somebody but not for you. (Storlek 42)
7.Have no way to recognize when you have got it.
8.Make work out of learning. Dont enjoy the learning.
9.Make this subject to important.
10.Feel that the whole matter is a test.

Min kommentar är - Ja, vi golftränare har en tendens till att göra våra lektioner för innehållsrika. Syftet är gott men hjälper vi eleven genom att ta för stora steg åt gången? Mitt råd - Våga ge mindre för att ge mer.

Anders Myhrberg, golftränare.

 

Mytomspunnen BH i en okänd Hollywoodrulle...

Publicerad 2011-12-11 17:48:38 i Allmänt,




Det finns väl ingen golfare som är så mytomspunnen som Ben Hogan. Det kretsar en mystik kring honom som är ytterst ovanlig bland dagens "stjärnor". Det tycker jag är synd. Mystiken gör det spännande!

Visst har jag Hogans böcker om svingen och hans fem lektioner (både på svenska och engelska), visst har jag spelat på hans bollar som man nötte ut efter ett slag med en wedge, visst har jag hans självbiografier och visst har jag slagit med Ben Hogan-klubbor. Det är inget ovanligt, jag vet.

Men... hur många är det som har sett Ben Hogans film som är producerad i Hollywood?

Känn på namnet på filmen - "follow the sun". Följ solen, riktigt coolt tycker jag!



Filmen är en självbiografi. Allt spännande som inträffade i Bens liv finns med.

Försök att få tag i filmen är min rekommendation.

Är det tanken eller handlingen som räknas såhär i jultider?

Publicerad 2011-12-10 16:28:44 i Allmänt,




Snart är det jul. Julen är för mig den tiden på året som är så långt bort från golfspel som det bara går. I jultider handlar folk mycket presenter och då hör man ofta att det ALLTID är tanken som räknas när man ger bort presenter. Så har jag blvit uppfostrad och alltid tackat när jag fått strumpor av mina äldre släktingar när jag egentligen ville ha Titleistbollar.

Jag tar upp resonemanget kring julklappar för att jag tycker det beskriver ett förhållande mellan en konkret handling (köpa julklappen) och en tanke/ide hos en person.

Om vi tar ett annat exempel där vi har ett någotsånär liknande förhållande. En golfjunior som ser sig själv "satsa stenhårt" på golfen. För det första så är begreppet "satsa stenhårt" extremt subjektivt. Det går inte att definiera det begreppet och det ska vi inte heller göra tycker jag (!), det är det som är grejen!

Istället så kikar vi på den andra delen i förhållandet, nämligen själva handlingen. Det är den som jag tycker är viktigast. Om junioren är ute på övningsfältet 08.00 sharp på sin lediga dag och övar i flera timmar då säger det så mycket om personens ambitionsnivå. En sådan person har jag hemskt svårt att inte ge stöd till i form av avtal med leverantörer eller kostnadsreducerad träning etc.

Jag tycker den konkreta handlingen är viktigast i bedömmandet av en juniors eller för den delen seniors ambitionsnivå. Helt klart. En viktigt del i detta är hur jag  som instruktör beter mig. Min uppgift är att göra golfen så rolig som möjligt och lyfta fram juniorens potential. Där har jag en stort ansvar som jag måste hantera på ett varsamt sätt.

Så, i jultider räcker det med tanken men på sommaren är det den konkreta handlingen som ger resultaten.

Med träning händer det. 

I omklädningsrummet...

Publicerad 2011-12-09 20:44:50 i Allmänt,



Idag hittade jag ett bortglömt träningsprogram i omklädningsrummet på gymmet. Snacka om tydliga övningar för eleven. Såhär ska det se ut efter en lyckad golflektion tycker jag.

Jag hänger en del på gymmet. Jag tycker verkligen träning är roligt och spenderar några timmar på gymmet. Då och då under mina träningspass ser jag personer som tar en "PT-timme" med några av instruktörerna. Varje sådan "PT-timme" avslutas alltid med att eleven får just ett skriftligt träningsprogram och eleven förväntar sig även det. Det hör liksom till en "PT-timme" i gymmiljö.

Jag tror att en lyckad golflektion bör vara åt det hållet. Jag tycker att fokuset bör flyttas till viss del från såkallade "quick fixs" till mer långsiktigt tänkande. Det låter kanske väldigt tråkigt men en golflektion som innehåller "quick fixs" känns för mig oseriös. Det är få seriösa golftränare som arbetar med ett trollerispö. Jag har inte träffat någon iallafall. Det skulle vara om Joe labero vill börja i TU12-15 kanske...

Då vill jag även förtydliga att en lektion utan "quick fixs" INTE behöver ge avkall på kortsiktig förbättring. För tar man en golflektion då ska man se resultat. Punkt slut. Men det måste finnas en långsiktig träningsplan, annars är det allt annat än effektivt.

Allt handlar till slut om att göra golflektionen så enkel och så EFFEKTIV som möjligt. Långsiktighet är seriöst, framgångsrikt och helt rätt.

Jag kan till och med sträcka mig så långt och säga att en golflektion med kortsiktiga mål är en lektion som ger dålig valuta för elevens pengar. Så ser jag på det.

Jag kommer tillbaka till just samma kontenta ofta:

Med träning händer det.

100 %!!

Publicerad 2011-12-08 20:15:37 i Allmänt,





Stundande inlägg är något av en personlig favorit. Jag tror stenhårt på det jag vill förklara i detta inlägg.

Jag har upplevt att många av våra föreläsare talar om begreppet kvalite. Kvaliten på ett övning. En golfövning likväl som en fysövning eller i princip vilken övning som helst.

Kvaliten på övningen bestäms av flertalet faktorer men just precis en speciellt faktor är det jag tänker på. Man kan säga att den faktorn som jag tänker på är lika med svaret på följande fråga:
Hur vet du att du har blivit bättre efter den övning du nyss har gjort?

Kan man svara på det på ett ytterst konkret sätt så har man uppfyllt den faktorn jag tänker på. Jag vet inte vad jag ska kalla den faktorn. Nånstans så känns 100% kvalitesäkrat som ett passande uttryck för just den faktorn.

Jag har självt tränat mycket golf. Jag påstår inte att jag har varit framstående på något sätt. Absolut inte. Jag sitter för övrigt och tänker på hur jag ska klara mig under TU-mästerskapet utan att slå bort för många bollar. Konkurransen kommer bli hård i Turkiet. Robert Eriksson och Magnus Persson kan vara favoriter.

Jag pratar om min egen golf därför att jag upplever att jag har stått så många timmar och övat utan att egentligen vetat om jag har blivit bättre på det jag övat. Det är jag nog inte ensam om.
Det kan vara det största hotet för Sveriges golfjuniorer. Det kan det verkligen vara. Att inte veta om jag blivit bättre efter ett träningspass är inte framgång.

För att exemplifiera utopin för denna magiska framgångsfakor tar jag hjälp av bänkpressen. Där är det extremt tydligt. Om jag orkar lyfta 70 kg en gång och sen lyfter jag 75 kilo efter några veckors träning då vet jag exakt hur mycket starkare jag blivit. Jag kan till och med räkna fram en exakt procentsiffra som beskriver min förbättring.

Om jag står och slår järnsjuor bör jag ha lika god koll. Annars är det svårt att bli bra. Är man noggrann och ger 100% då kan man alltid skapa mål och struktur i alla övningar. Det är framgång. Motsatsen är slentrian.

Jag ryser när jag tänker på unga hängivna personer som tränar någon form av idrott och arbetar efter 100% kvalite. Personer som är extremt medvetna på vad dom gör och har koll på sina egna framsteg. Har man det, på ett konstruktivt och positivt sätt, då tror jag man kan slappna av och undvika prestationsångest till en viss grad.

Det finns alltid två sidor av myntet och "total koll" kan naturligtvis framkalla ångest också men har man koll och är trygg i sig själv då finns det bra förutsättningar att må bra och prestera bäst.

Jag ska bli bättre på detta. Jag ska se till att varje övning jag ger en golfelev ska vara tydlig. Eleven ska kunna utvärdera sina framsteg själv. Det är mitt ansvar och det ska jag kämpa 100 % för att skapa i sommar!


Ett återfall i TT (teknikträsket)

Publicerad 2011-12-07 19:32:04 i Allmänt,




Jag besökte det inte så fashinobla träsket idag. Där fann jag ovanstående bild.

Den gamla 80-tals uttrycket " the swings sends the ball and the blade bends the ball" får sig en liten törn av bildens budskap...

Mitt förhållningssätt till andra golftränare.

Publicerad 2011-12-06 20:15:48 i Allmänt,


Delar av min samling ;)








Man kan lugnt säga att i golfbranschen så finns det tusen olika svingteorier och lika många åsikter som stjärnor på himlen.




Jag har tänkt på mitt förhållningssätt till andra golftränare. Jag har pratat mycket med en trevlig, rolig och jordnära person om just andra golftränare.



Filip Modig heter han och han är Headpro på Hudiksvalls golfklubb. Han har glimten i ögat och jag skulle gärna gå en kurs hos honom.


Vi frågade oss om det inte är helt bisarrt att vi sitter och kommenterar andra golftränare till höger och vänster och tycker till om "deras" svingteorier, arbete med spelare och gud vet allt. Vi är dock inte unika. Långt ifrån.



Huvudargumentet till vår insikt är ju att vi har aldrig sett dessa golftränare gett en golflektion överhuvudtaget. Inte en enda fullvärldig golflektion!



Jag ska inte kommentera andra som jag inte sett, inte ens Leadbetter, Sean Foley eller Butch Harmon. Dom har ju aldrig träffat. Jag ska dock fortsätta att samla på alla deras böcker. Lära mig allt jag kan om dom. För det är ett bra sätt att skaffa sig en liten bild av deras golfinstruktion.




Sen ska jag ha studiedagar i sommar. Precis det ska jag ha. En är redan inbokad. En erfaren PGA-tränare kommer upp från Kalmar till Öjestrand GC. Under en hel dag ska han observera mina lektioner. Det kommer bli lärorikt. Då jäklar ska vi diskutera golf ;)



TW presterar utanför banan också, eller ?

Publicerad 2011-12-05 19:33:04 i Allmänt,




Kul med vinst för den forna världsettan!

Jag har varit och är extremt nyfiken på Tiger Woods. Mina öron har alltid varit på "spänn" när jag hört fakta och rykten om Tiger. Några saker som jag har hört( utan någon adekvat källa givetvis) är följande:

Han ska ha sprungit på låga 11s på 100m under sin stanfordtid, det är Sverigeelit...

Enligt en studie som gjorts under Tigers stortid ska snittscoren för hela startfältet på en PGA-tourtävlingen varit 0.8 slag högre då Tigers namn varit med i startfälten än om han inte var med...

Under en uppvärmning inför British Open så ska han ha träffat en liten 100 yards-skylt typ 8 av 11 ggr. Det resulterade i att han slog vad om 1000 dollar att han skulle träffa en flagga på rätt antal slag första nio. Jag såg den tävlingen live på TV och på hål 6 träffade han faktiskt en flagga...

Sen det mest kontroversiella ryktet är ju att han ska pressa 150 i bänk...det har jag hemskt svårt att tro på men alla rykten om Tiger kittlar mig...

Det finns säket en hel del saker att fylla i och saker att kommentera..så..varsågod!






Kött på benen...

Publicerad 2011-12-04 08:54:23 i Allmänt,

Igår fick jag ett mail från en av klubbens medlemmar som också innehar sin profession på mittuniversitetet. Här skriver han om just matematiken bakom målsättningen 5%.

Det känns bra att ta reda på saker och ting. Väldigt uppskattat gjort av dig Tomas!



Lite matematik kring målsättningen på 5%

 

Att träffa en cirkel med konstant storlek.

Om man ska träffa en cirkel med konstant storlek, t.ex. en green så kan man få ett jämförelsetal f på hur svårt det är att träffa cirkeln genom att dela cirkelns area A med slagavståndet d till cirkelns centrum.

                            

Om avståndet d är stort får man ett litet tal (kvot, förhållande) f och slår man från ett litet avstånd d får man ett större f. Stora f betyder alltså att det är lätt och små f betyder att det är svårare. På detta sätt har vi rangordnat svårigheten från olika slagavstånd. Däremot anger dessa jämförelsetal inte någon exakt svårighet. Talet f för 50 m är här dubbelt så stort som från 100 m men vi tycker nog inte att det är verkligen är dubbelt så svårt från 100 m. Däremot kan vi hålla med om ordningen, t.ex. att det är lite svårare från 51 än från 50 o.s.v.

Att träffa en cirkel med varierande storlek.

Antag att vi slår från avståndet d och vill komma inom 5% av detta avstånd från målet. Då är vi alltså nöjda om vi lägger oss inom en cirkel som har radien d/20. Sen gör vi precis som tidigare, d.v.s. dividerar den godkända cirkelns area A med avståndet d för att få vårt jämförelsetal f. Enda skillnaden är att nu kommer cirkelns area att variera beroende på från vilket avstånd d vi slår. Beräknar man detta får man följande:

                                                                  (där  3,14).

Vårt jämförelsetal f är här en fast konstant gånger avståndet d, (man säger att f är proportionell mot d). Det betyder att om vi som tidigare jämför från 50 respektive 100 meter, får vi nu omvänt resultat. Nu ger 100 m dubbelt så stort f som 50 och det blir alltså ”dubbelt så svårt” när vi halverar avståndet. Vi inser att modellen även antyder att det blir oändligt svårt att uppfylla 5%-regeln om d blir väldigt litet, t.ex. om man slår från 2 cm och bollen ska stanna inom 1 mm.

Det blir alltså betydligt svårare att klara 5%-regeln när man har korta avstånd men detta motverkas naturligtvis till en del av att man där har lättare klubbor och bättre överblick.

                                                                                                                    Tomas Nilson

Är en radie på 5% elit?

Publicerad 2011-12-03 12:28:17 i Allmänt,

Det var nog säkert för fem eller sex år sedan jag för första gången stötte på begreppet och framförallt målsättningen 5%. Sen dess har jag hört begreppet med jämna mellan rum.

Låt mig förklara vad 5% står för. Om jag står med en wedge kvar och har, låt oss säga, 100 meter kvar till flaggan. Då ska jag ha som målsättning att komma inom en radie av 5 meter från flaggan. Det blir just 5 meter därför att 5% av 100 meter är 5 meter.

Om man uppfyller 5% då har jag vid flertalet tillfällen fått höra att det representerar "elit" och att olika landslag har haft detta som mål.

Det jag intresserar mig för är matematiken bakom detta. Det är speciellt. För när jag tänker i procent så tänker jag förhållande. Vitsen med en procentsats är att den ska vara generell och påvisa ett förhållande som jag hela tiden kan använda mig utav som en preferens.

Hur kan det då vara enklare att hamna inom 5% från 100 meter än 5% från 1 meter?

Att hamna inom 5 cm från 1 meter är obeskrivligt svårt. Inte alls lika lätt som att hamna inom 5 meter från 100 meter. Faktum är att inom 5 meter från 100 meter skulle nog inte många duktiga spelare på ET vara nöjd med under en "flowrunda" för övrigt.

Märklig matematik.



Jag kommer låta Hans A i klassen TU10-13 räkna på denna ekvation. Så får det bli!

Hängivenhet när den är som bäst!!

Publicerad 2011-12-02 20:08:04 i Allmänt,

Vad man än håller på med måste väl hängivenheten till processen vara den viktigaste framgångsfaktorn. Är jag inte hängiven lägger man väl av med det man sysslar med ganska snabbt?

Känslan av att vara hängiven till något är fantastisk. Då kan man lyckas med vad som helst tror jag. Om man är hängiven under en långt tid till något, år efter år, då sker det magi.

Idag hände det något roligt. Jag arbetar inom skolans värld också. Lärorikt till tusen. Just på fritids hände det fantastiska. Hängivenheten visade sig rakt framför ögonen på mig och hör och häpna:
- Jag var på väg att döda den helt och hållet!

Den här episoden kan vara en metafor till den största framgångsfaktorn av dom alla. Jag tror bestämt det.

Det började med att jag satt och sorterade kortlekar som hade kommit i oordning. Flera kortlekar låg blandade och jag skulle ordna upp det kaoset.

När jag sorterat alla kortlekar så lade jag dom på sidan och då kommer det en flicka, 10 år gammal och sätter sig bredvid mig. Det var ganska sent och många av barnen hade tråkigt ( fredageftermiddag och alla väntar på sina föräldrar). Då sker denna dialog mellan henne och mig:

Flickan - Är du klar med kortleken?
Jag - Jag är klar med den. Jag har precis sorterat den.
Flickan - Vad synd!
Jag - Vaddårrå?
Flickan - Jag älskar verkligen att sortera. Det är det bästa jag vet.
Jag - Jaså, vad kul!
Flickan - Jag tar en av kortlekarna och stökar till den så kan jag sortera den igen. Jag älskar det!
Jag - Men den behövs inte sorteras. Den är redan färdig.
Flickan - Men varför kan jag inte sortera den igen?
Jag - Jo. Det kan du väl. Ta den du. Det är okej.
Flickan -Tack. Det kommer bli roligt!!

Ovanstående skriftliga dialog är så nära det exakta meningsutbytet som man kan komma. Flickan fortsatte att sortera kortleken och la sedan tillbaka den i lådan. Sorterad och klar. Med ett leende på läpparna. Ett stort leende.




Idag pratade jag med kurschefen för tränarutbildningen!

Publicerad 2011-12-01 20:40:44 i Allmänt,

Ja precis som jag lovade igår så skulle jag lyfta nedanstående frågeställning:

På vilket sätt kommer mina elevers score förbättras på grund ut av att vi vet exakt vad som skapar bollbanan?

Först och främst, "first and foremost" måste jag säga att Anders Johansson är rätt man på rätt plats. Den hängivenheten han har till sitt uppdrag som kurschef är ypperlig. En sådan telefonetik som den mannen besitter är helt overkligt bra. Han svarar alltid i telefonen. Alltid, alltid, alltid. Hans uppträdande är professionellt.

Anders kommentarer till frågan var att det är viktigt att jag som golftränare ska kunna tillfredställa elevens önskemål om att slå en specifik bollflykt.

 - Om eleven säger att just den bollflykten spelar jag med när jag känner mig i "zonen"  och eleven vill således "konservera" den bollflykten ska jag som tränare kunna hjälpa till med det.

 -Om jag då vet dom "exakta" värdena för just den bollflykten kan jag med hjälp av TrackMan lotsa eleven till den önskade bollflykten. Det blir helt enkelt enklare och tydligare för mig som golftränare!

Där har ni det!


Det scenarium som jag ser framför mig är då följande:
Tränare - Vilken bollflykt vill du skapa?
Elev - En skön och lagom "hängdraw". Dom slår jag alltid när jag lirar som bäst. Jag vet precis hur den ser ut..
Tränare - Okej. Men..Hur exakt ser den ut?
Elev - Vaddårå? Jag vet inte exakt..jag känner den när jag slår den...
(Tränare - Vilka värden har den bollflykten i TrackMan? Jag behöver veta det nämligen..)

Mmm. Ovanstående exempel är naturligtvis tillspetsatt för att belysa kontentan av mitt budskap. Det vet jag. Och
jag vet också att argumentet mot ovanstående imaginära dialog lyder nånting såhär:

"Du kan med trackmans hjälp definiera och göra en djävulskt distinktion på just den bollbanan som eleven menar, vilket är till oerhörd hjälp för dig som tränare för att exakt hitta elevens bollflykt"

Ja, det är ett grymt argument. Det är det verkligen. TrackMan kan aldrig vara dåligt. Jag vill äga en Trackman.

När vi väl har hittat värdena och siffrorna för just den där eftersträvade bollflykten måste väl eleven fortfarande hitta sin känsla för återskapandet av slaget?

Blir det inte fortfarande enormt kinestetiskt att slå ett golfslag trots att vi vet precis ALLT?







Anders sa ytterligare en klok sak. Han sa att han vill att man ska slå golfbollar med hjälp av en TrackMan och flera höghastighetskameror uppkopplade från flera vinklar. Då kan vi se den faktiska positionen hos klubbladet och jämföra det med Trackmans värden.

Är det en ide på specialarbete inför år tre klasskamrater????







Om

Min profilbild

Stålebring Golf Academy

Jag heter Robin Stålebring och mitt företag heter Stålebring Golf Academy. I min vardag träffar jag väldigt mycket intressanta människor som kan mycket om golf, träning och idrott. Det vill jag skriva om. Här har ni det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela